Hoppa till innehåll

Glödhet start på 2017 års bostadsmarknad

Nytt år, nya tag. Nyårslöften om ett hälsosammare, roligare och intressantare liv ska infrias. Nu fylls gym- och sportanläggningar till bredden med nya medlemmar. Jobb söks, partner byts och vindsförråd rensas. Nystartskänslan ger energi till förändring och det är en stor del av förklaringen till att bostadsmarknaden får fart i januari.

– Vi ser ett för årstiden ovanligt stort intresse för att sälja och köpa bostäder i Göteborg, berättar Mats Ljung, ägare och styrelseordförande för Bjurfors. Han fortsätter: Under vår visningsvecka den 9–15 januari ska vi visa nära 14 000 kvm fördelat på ungefär 150 bostäder. Det är 7:e gången vi arrangerar visningsveckan men aldrig tidigare har intresset inför varit större. Vi tror att 2017 kommer slå rekord i antalet potentiella köpare på visningarna!

Traditionen med nyårslöften kommer från Babylonien och sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Då handlade det om att lämna tillbaka lånade verktyg. Numera funderar många istället över sin livssituation och då kommer boendet upp bland nyårslöftena. Förändringar av inkomst eller familjekonstellation som kräver större eller mindre bostad kan vara några av de rationella anledningarna till att vi behöver annan bostad. Men att vi gärna gör det i början av året i samband med nyårslöften har en psykologisk förklaring:

– Under årets sista dagar är många lediga och det finns tid för eftertanke. Då utvärderar många sina liv, och inte sällan leder det till en önskan om en nystart, säger Thina Grotmark som är beteendevetare verksam i Göteborg.

Våra nyårslöften kan alltså vara det som får oss över tröskeln till att ta vara på möjligheter i våra liv och förverkliga bland annat våra bostadsdrömmar.

Bästa tipset för att förverkliga nyårslöften är att koppla löftet till ett mål för att konkretisera det. Till exempel är löftet att träna mer för diffust om det inte kopplas till målet för att klara Vasaloppet. Om du lovar dig själv ökad livskvalitet kan målet vara en ny bostad.

Några råd på vägen från beteendevetaren Thina Grotmark:

Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare med över 500 medarbetare på fler än 70 kontor runt om i Sverige och vid Medelhavet. Mäklartjänsterna omfattar såväl bostadsrätter, villor, tomter och fritidshus som nyproduktion, tjänster inom förmedling av kommersiella fastigheter och ombildningar till bostadsrätter. Genom en kvalitetssäkrad arbetsmetod och branschens mest dedikerade mäklare har Bjurfors under mer än 50 års tid tagit kunderna till lyckade bostadsaffärer.

}