Alla bilder

Professorsstaden, Lund

Finngatan 13

Exklusiv
Budgivning pågår
Utgångspris
22 000 000 kr
Antal rum
11
Boarea
471 kvm
Typ
Friliggande villa
Biarea
181 kvm
Tomtarea
1816 kvm

Budgivning pågår

Nuvarande bud: 19 000 000 kr

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för visning.

Mäklare

 • Ansvarig mäklare

  Markus Hedhill

  Fastighetsmäklare / Partner
  Områdesansvarig Lund Centrum

  :
  Telefon: 046-273 26 44

Alla bilder

Beskrivning

Jugenddröm

Beskrivning

Villan tornar upp sig likt ett slott i denna fantastiska del av Lund. Härifrån promenerar du till Lunds centralstation, citykärna och det stora kulturutbudet staden kan stoltsera med. Villan är uppförd i klassisk jugendstil med ett flertal takfall, putsad fasad med inslag av korsvirke och vackra småspröjsade fönsterpartier. Den uppvuxna trädgården som omger villan är av gammeldags romantisk karaktär med stengångar, nivåskillnader och bersåer. Bostaden har en total yta om 652 kvadratmeter, som består av suterrängplan, entréplan, övre plan och inredd vind. Villan är minst sagt storlagen. Salongerna är utsmyckade med höga bröstpaneler, stuckaturer, profilerade fyllningsdörrar och platsbyggda snickerier. De vackra originaldetaljerna är så många att det är omöjligt att räkna upp dem alla. Lantköket är platsbyggt, helt i enlighet med husets karaktär. Vackra golv av såväl trä som sten är en fröjd för ögat. En unik villa på ett unikt läge, som överträffar alla drömmar.

Interiör

SAGOLIKA DETALJER. På bästa läge i Professorsstaden, bakom målade trägrindar uppenbarar sig en sagolik trädgård med syrener, bokträd och rundklippt buxbom. Känslan är romantisk. Den vackra jugendvillan som uppfördes 1909 har putsad fasad, inslag av korsvirke i de övre delarna och höga sadeltak med röda tegelpannor. Byggherre var Axel Moberg, professor i österländska språk och rektor för Lunds universitet mellan 1926-1936. Arkitekt var Oscar Hägg, en av jugendepokens främsta arkitekter. En smal stenlagd gång kantad av boxbom leder dig fram till huset. Här finns en ljuvlig öppen veranda med vackert rutmönstrat olv av Ölandskalksten. En gedigen och vacker ytterdörr med järnbeslag släpper in dig i två mindre hallar med vackra blyinfattade fönster. Dessa är separerade av en pardörr med dekorativa profiler och glaspartier. Den första hallen har faluröda väggar och den andra jägargröna. Dessa hallar efterföljs av en storhall med öppen spis i Kolmårdsmarmor. Detta rum kan inte få nog av vackra sekelskiftesattribut. Fiskbensparkett, väggfasta bänkar, höga bröstpaneler, synliga takbjälkar och stora fönsterpartier med spröjs är bara några av dem. Dörrarna mellan salongerna är krispigt vita, i originalutförande och dekorerade med med tidstypiska romber och speglar. Vid den öppna spisen finns den pampiga trappan upp till plan två. Till höger om trappan, en liten nivå upp, inhyses en charmerande vrå med platsbyggda bänkar och hyllor; barnbiblioteket. I anslutning till storhallen finns ett helkaklat badrum med badkar. Även detta rum stämmer in med husets känsla och karaktär. ??

?SPATIÖSA RUM. Från storhallen kommer du vidare till tre ljuvliga och spatiösa rum med en tvättäkta salongskänsla. Idag används dem som sovrum, bibliotek och matsal. Samtliga rum har fiskbensparkett och vackra pardörrar. Matsalen har ett magnifikt burspråk, stuckaturer och bröstpaneler. Här kan drömmen om storslagna middagar, mingelpartyn och julmiddagen med hela släkten förverkligas för den festglade. Salongerna bjuder på enorma ytor med ett magiskt ljusflöde. Matsalen och biblioteket är åtskiljt med vackra skjutdörrar. Biblioteket har, liksom hela entréplanet, en imponerande takhöjd, som gör sig extra påmint i detta rum tack vare de platsbyggda bokhyllorna. Från golv till tak pryds hela väggen mot matsalen av hyllplan - ett paradis för bokslukaren. På andra sidan väggen av biblioteket, finns ett rymligt och fint gavelsovrum. Ett härligt ljusinsläpp kommer från de stora fönsterpartierna. Fönsterbänkarna är av marmor och på golvet finns samma vackra fiskbensparkett som i övriga rum på detta plan.

KÖKSGLÄDJE. Från matsalen kommer du vidare in till den vackra serveringsgången som är i originalutförande. Här är det lätt att föreställa sig kökspersonalen förr i tiden som skramlar med kastruller och är i full färd med bära faten till bordet. De fina skåpen är blankt vitmålade och rymmer hur mycket som helst. Ett vackert plankgolv leder dig vidare till köket som nog är mångas köksdröm. Ett rejält, platsbyggd lantkök där både skåp och beslag går i samma linje som serveringsgångens inredning. Samma härliga sekelskiftescharm utlovas. Ytorna såväl som förvaringsutrymmena är mer än generösa. I köket finns även en fin matplats för familjen vid fönstret. Bänkskivorna är av granit och väggarna ovanför arbetsytorna är beklädda med metrokakel. Detta är ett kök som utstrålar matlagningsglädje. ??

FÖR DIG OCH GÄSTERNA. Den pampiga trappan är som tagen ur en filmscen från Borta med vinden. Halvvägs upp till plan två uppenbarar sig ett enormt fönsterparti med altandörr. Den vackra spröjsade dörren med spanjolettbeslag leder ut till en balkong, som har fin utsikt över den lummiga trädgården. När du kommer upp på plan två möts du av en centralhall, där du når fem generösa sovrum. Ett av dessa har balkong. Två badrum finns på detta våningsplan. En trappa tar dig upp till det inredda och isolerade vindsplanet. Idag består detta av två lägenheter. Den mindre lägenheten har ett sovrum med en vacker takmålning och ett badrum. Den större lägenheten är fantastisk. Här är taket öppet hela vägen upp i nock med synliga takbjälkar och en takhöjd på 8 meter. I lägenheten finns det ett tidsenligt platsbyggd kök med matplats, en spektakulär ateljé med takfönster, loft, sovrum och badrum. Från trädgården når du suterrängsplanet som erbjuder en fin lägenhet med egen ingång som lämpar sig perfekt för uthyrning. Här finns ett stort kök med matplats, sovrum, toalett och duschrum. Förutom lägenheten finns det tvättstuga och praktiska förrådsutrymmen. ?

PÅ BÄSTA LÄGE. Precis som hela fastigheten, är även läget unikt. Det är också ett unikt tillfälle att en villa av denna karaktär i Lunds mest anrika villakvarter, Professorsstaden, dyker upp på bostadsmarknaden. På detta gynnsamma läge har du tillgång till de bästa skolorna, närhet till Lunds centrum och smidig pendling till Malmö och Köpenhamn, Här får du ett stycke historia och en sagolik jugenddröm. Originaldetaljerna är många, bevarade och vackra.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Saxo 7

Planbestämmelser

Ändring Av Dp (2004-06-23) Tomtindelning (1935-07-09) Stadsplan (1931-04-24)

Ekonomi

Taxeringsvärde
10 534 000 kr
Byggnadsvärde
6 200 000 kr
Fastställt
2015
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
22 000 000 kr
Rum
11
Sovrum
7
Max antal sovrum
8
Boarea
471 kvm*
Tomtarea
1816 kvm
Biarea
181 kvm

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Hushållsström
13 571 kr
Värme
35 929 kr
Renhållning
2 800 kr
Vatten/Avlopp
2 923 kr
Summa
55 223 kr

Byggnadssätt

Byggår
1909
Fasad
Puts och korsvirke
Grund
Källargrund
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme
Takbeklädnad
Tegelpannor
Ventilation
Självdrag

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning

Karta

Finngatan 13

Området

Att bo i Lunds Östra CentrumAtt bo i Lunds östra centrum – Bjurfors hjälper dig hitta din nya bostad.

Lunds Östra centrum, stadsdelen Tuna, består av bostadsområdena Professorstaden, Galjevången, Hyphoffslyckan och Helgonagården. Östra centrum är av tradition mycket populärt bland stadens studenter. I Tuna finns flera stora parker, bland annat Tunaparken med stora gräsmattor och omfattande trädplanteringar.

Bostadsområdet Professorstaden består främst av större villor i sekelskiftesstil som byggdes åt universitetets professorer. I väster finns akademiska byggnader som Lunds Universitetssjukhus och det stora Universitetsbiblioteketet. Den nordöstra delen domineras av teknik med Lunds Tekniska högskola, Ekonomihögskolan och företagsbyn Ideon, Sveriges första forskningsby.

Bostadsområdet Galjevången består mestadels av villabebyggelse och är ett av de mest populära områdena i Lund. I detta område ligger den fina Tunaskolan, som förutom grundskola även har flera fritidshem samt en fritidsklubb.

Köpa eller sälja bostad i Lunds Östra Centrum? Kontakta Bjurfors mäklare i Lund! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Dokument och länkar

Länkar

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.