Alla bilder

Centrum - Heden, Göteborg

Västgötagatan 11

Nyproduktion
Utgångspris
6 500 000 kr
Avgift
4 051 kr
Antal rum
3
Boarea
88 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet

Visning

18 dec

18 dec

Mäklare

 • Ansvarig mäklare

  Ida Almgren

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 031-761 79 32

 • Extra kontaktperson

  Christian Warberg

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 33

Alla bilder

Beskrivning

Exklusivt townhouse mitt i city!

Beskrivning

Västgötagatan är en fridfull och kanske lite hemlig gata, ett vristskott från Hedens vidsträckta grönytor och fotbollsplaner. Kvarteret är inbäddat i grönska och den närmast slottsliknande tegelfastigheten tycks nästan luta sig ut över trottoaren. Den höga och formrena fasaden i nyrenässans löper i en svag båge längs gatans hela sträckning. Kvarteret heter Smaragden och huset är följaktligen en riktig sekelskiftesjuvel med sina tidstypiska utsmyckningar.

Stadsdelen är full av liv med klirret från uteserveringar, små butiker och trivsamma coffee shops. I kvällssolen trängs motionärerna med flanerare och cyklister på väg mot Avenyn, bara hundratalet meter bort. Vissa kvällar, om vinden ligger på, hörs ljuden från IFK:s eller Håkans publik på Ullevi som ligger ungefär lika nära. Evenemangsstråket radar upp sina attraktioner en bit bort och det mesta i centrala staden ligger en kort promenad bort.

Inramad av kvarterets skyddande tegelfasader, döljer sig en stor innergård där lugnet sänker sig en sommarkväll. Du är mitt i stan men friden är total när de sista varma solstrålarna sveper över prydliga gräsmattor och stensättningar i granit. I ett vackert gårdshus, ett av få bevarade från denna period, finns detta extraordinära townhouse i två etage om 87 kvm fördelat över tre stora och ljusa rum.

Våningen är nyproducerad med en internationellt präglad interiör som överraskar i kontrast med den pittoreska sekelskiftesmiljön. Etagevåningen är en av totalt nio townhouses som i ett unikt projekt skapats i det långa, fristående gårdshuset som löper i en svag vinkel.

Begreppet townhouse kommer ursprungligen från de engelska godsägarnas adresser inne London. Att utöver godset eller slottet på landsbygden även ha ett mindre hus i centrum, var nödvändigt för att klara av affärerna eller besöken på klubben. Begreppet betecknar i våra dagar oftast citybostäder, i regel i två etage, inrymda i större fastigheter.

Den palatsliknande byggnaden på Västgötagatan, samt även det gårdshus, ritades av en av stadens stora arkitekter. Johan August Westerberg var riksdagsman och är som arkitekt kanske mest känd för S:t Johanneskyrkan, Hotell Eggers och Salemkyrkan på Södermalm i Stockholm. Fastigheten på Västgötagatan stod klart 1888 och var bland de sista han ritade.

Visionen om nio townhouses mitt i staden, har förverkligats av Herlitz Properties i Göteborg. Företaget har bland annat uppmärksammats för sin nyproduktion av stora och exklusiva vindsvåningar på attraktiva lägen. Det gemensamma för företagets tidigare projekt är en stark internationell prägel, påkostade material och en inte sällan lika dramatisk som tidlös arkitektur, något som kommit att känneteckna även detta projekt.

Denna etagevånings främsta kvaliteter är den internationella atmosfären som överraskar bakom en tidstrogen tegelfasad. Den omedelbara känslan av ljus, yta och stora rumsvolymer kombineras med rena naturmaterial, påkostade detaljer och smakfull design från etablerade varumärken. Mötet mellan då- och nutid är sällsynt smakfullt och naturligt.

Nedervåningens öppna planlösning släpper loss ytor med slipade betonggolv med värme. Fondväggar mörkare trä och inslag av råtegel ger karaktär och transparensen mot terrassen är given tack vare de stora glaspartierna. Här nere finns sällskapsytor och välutrustat kök i öppen planlösning samt ett sobert badrum.

En trappa upp möter det mörka trägolvet slätputsade väggar och synliga takbjälkar. Takhöjden upp till nock är omfattande och bidrar starkt till känslan av volym och yta. Ett välvt glasparti leder ut till balkongen som överblickar gårdens grönska. Atmosfären känns snare som Greenwich Village än Göteborgs innerstad. Häruppe finns ett stort master bedroom en suite med femstjärnigt badrum samt ytterligare ett sov-, gäst- eller arbetsrum.

Interiör

Rumsbeskrivning: Framför det långa gårdshuset breder öppna ytor av granit och gräs ut sig. Kvällssolen silas genom bladverket när du närmar dig etagevåningens ytterdörr. Glaspartiet står på glänt ut mot den upphöjda stenterrassen under våningens balkong.

Känslan av öppna ytor och ljus slår emot dig redan i dörren. Till vänster finns plats för gästernas ytterkläder, en smakfull trappa i modern design försvinner upp till övervåningen. Ett slipat betonggolv skapar paradoxalt nog en mjuk inramning till den formrena interiören. Golvet har behaglig värme.

Nu öppnar sig de stora sällskapsytorna i vinkel. Arkitekturlinjerna är rena, bitvis djärva och det internationella formspråket blir uppenbart. En naturlig plats för matbord intill köksdelen ger chans till allt från familjens långa söndagsbruncher till sena middagar med många vänner runt bordet.

Köksdelen är smart integrerat i det stora rummet. Den stilrena köksinredningen går i en mörkgrå ton och kommer från italienska Arrital. Designkonceptet med inslag av industridesign hålls formmässigt ihop av arbetsytorna i marmorerad stenkomposit av märket Silestone. Köket är välutrustat med mestadels integrerade vitvaror från Siemens samt blandare i black chrome från Tapwell. Kökshyllorna i trådat industriglas kompletterar bilden av ett funktionellt och mycket stilrent kök.

Vardagsrumsdelen ligger i bred vinkel med kök och matsalsdel. Ytan är kvadratisk och får sin karaktär av den breda fondväggen i mörkt trä. Rummet får ljus och djup i perspektiven av de stora fönsterpartierna. En varm kväll står dörrarna öppna, det fräser från utegrillen och fördrinkar och tilltugg väntar på gästerna som minglar ut på stenterrassen.

Det ena av våningens två kaklade badrum öppnar en lika stilren som femstjärnig miljö med golv i sobert grå granitkeramik från Italien. Här finns wc och handfat från Duravit samt dusch. Blandarna kommer från Hans Grohe. Diagonala arkitekturlinjer ger karaktär och volym åt ytan.

Följ den sparsmakat designade trappan upp till husets över plan. Häruppe förbinder en hall med badrum, master bedroom samt ytterligare ett sovrum.

Master bedroom överraskar med stora ytor, slätputsade väggar och känslan av betydande rumsvolym tack vare den omfattande takhöjden upp till nock. De synliga takbjälkarna ger karaktär och kontakt med den ursprungliga sekelskiftesmiljön. Rummet känns ljust och harmoniskt. Här finns rymlig förvaring i platsbyggda garderober och plats för möbler utöver dubbelsängen. Bakom det välvda glaspartiet väntar en balkong som överblickar gårdsmiljön. När mörkret sänker sig skapar gårdens utebelysning en stark atmosfär över sten- och gräsytor. Här är platsen för morgonens första kaffekopp och nyheterna på iPaden.

En suite med master bedroom ligger våningsplanets badrum i samma sobra och exklusiva stil som det andra. Golvet är i grå italiensk granitkeramik, porslinet kommer från Duravit. Här kan du pusta ut i duschen efter löprundan runt Heden. Badrummet kan även nås från hallen.

Från hallen nås ytterligare ett sov-, gäst-, eller arbetsrum med fönster in mot gården. En diagonal sträckning av väggen skapar ett intressant intryck och rummet känns privat och skyddat.

Sammantaget är detta ett extraordinär townhouse ensamt i sitt slag. Den moderna känslan är lika internationell som exklusiv och interiören präglas av rena ytor och smakfulla detaljer. Den trivsamma gårdsmiljön är trygg och fridfull - trots att Göteborgs innerstad bokstavligen öppnar sig runt hörnet.

Fakta

Uteplats/balkong

Typ av mark
Balkong

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Västgötagatan
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Föreningen bildades år 2002 och består av 84 bostadsrätter, fyra hyreslägenheter och två lokaler. År 1975 gjordes en ROT-renovering i samband med att lägenheterna i huset byggdes då bland annat rörstammarna byttes. När föreningen bildades 2002 genomförde man en grundförstärkning av fastigheten. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till och med 2040. Den informativa hemsidan www.brfvasgotagatan.se är väl värd ett besök.

TV/bredband

ComHem

Fiber-LAN från Telia samt kabel-bredband från ComHem

Parkering

Boendeparkering finns i omådet

Månadsavgift

Avgift/hyra
4 051 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja
Kabel-TV ingår
Ja

Ekonomi

Andel i föreningen
1,07%
Årsavgift i föreningen
48 612 kr

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
6 500 000 kr
Lägenhetsnummer
405
Hiss
Nej
Rum
3
Sovrum
2
Boarea
88 kvm*

* Areauppgifter enligt mätning

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Karta

Västgötagatan 11

Området

Mäklaren om Heden

I händelsernas centrum. Heden är den öppna allmänna ytan som gett namn åt hela stadsdelen som omringar den. Från början betesmark och sedermera övningsplats av Kronan. Nu är Heden på väg att utvecklas till en myllrande idrotts- och kulturaktivitetsplats med något för alla.

Att bo i Centrum - Heden – Bjurfors hjälper dig hitta din nya bostad.

SKRIDSKOR OCH PALMER
Det är här det händer. Heden är namnet på både stadsdelen och den stora aktivitetsytan som tar för sig i stadsrummet och sedan många år är en självklar del i Göteborg. Här ryms inte bara idrott i organiserad form: lika självklart ska det vara att ta ett parti boule när andan faller på, eller varför inte en skridskotur vintertid? Heden har en självklar plats i alla göteborgares hjärta och välkomnar ung som gammal med nya aktiviteter som lekplats, kaféer och fotbollsplaner. Korsar man Parkgatan och Nya allén hamnar man rakt framför huvudentrén till Trädgårdsföreningen. En grön pärla mitt i stan och en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker med Palmhuset, Alfons Åbergs kulturhus och vacker grönska. Det är svårslaget att kunna slå sig ner i gräset en varm sommarkväll eller bara strosa runt och lukta på blommorna.

Att bo i Centrum - Heden – Bjurfors hjälper dig hitta din nya bostad.

AVSKILT OCH CITYPULS
Vill man inte röra sig själv, utan uppleva sport från åskådarplats, ligger såväl Nya och Gamla Ullevi som Scandinavium på kort promenadavstånd. Det gör även resten av evenemangsstråket. På några minuters promenad nås Göteborgs absoluta mittpunkt som bäddar för spontant aktivt stadsliv men när citypulsen blir för påträngande kunna dra sig tillbaka till hedens lugna kvarter.

AKTIV VARDAG OCH KRAVLÖSHET
För länge sedan benämndes Heden Tegelbruksängen, efter ett tegelbruk som låg här på 1600-talet. De första husen anlades längs Sten Sturegatan på 1880-talet, med stenhus i norr och landshövdingehus i söder. När landshövdingehusen revs på 1970-talet ersattes de med moderna höghus i tegel, som bidrar till den omväxlande stadsbilden i området. Heden kommer med stor sannolikhet att fortsätta utvecklas och ge utrymme för såväl nya bostäder som kultur- och idrottsaktiviteter för alla åldrar.

Hedens 3 bästa:
Hedens aktivitetspark
Texas Longhorn - äkta amerikanska hamburgare
Trädgårdsföreningen

Köpa eller sälja bostad på Heden? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Centrum - Heden, Göteborg

  Nyproduktion
  Adress
  Västgötagatan 11
  Utgångspris
  5 400 000 kr
  Månadsavgift
  3 265 kr
  Antal rum
  3
  Boarea
  71 kvm
 • Bostadsrättslägenhet

  Centrum - Heden, Göteborg

  Nyproduktion
  Adress
  Västgötagatan 11
  Utgångspris
  5 100 000 kr
  Månadsavgift
  2 773 kr
  Antal rum
  2
  Boarea
  60 kvm

  Visning: 2017-12-18 17.00 Boka här