Alla bilder

Lorensberg, Göteborg

Carlandersplatsen 3

Exklusiv
Utgångspris
8 350 000 kr
Avgift
5 861 kr
Antal rum
5
Boarea
177 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 5
Hiss
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för visning.

Mäklare

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Alla bilder

Vi presenterar en strålande ljus 20-talsvåning om 177 kvm. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Vi presenterar en strålande ljus 20-talsvåning om 177 kvm
1920-talets lätta och ljusa atmosfär vilar över salongernas ekparketter. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
1920-talets lätta och ljusa atmosfär vilar över salongernas ekparketter
Från ett stort glasparti - där parkens grönska bildar fond - kommer dina gäster ut till balkongen. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Från ett stort glasparti - där parkens grönska bildar fond - kommer dina gäster ut till balkongen
Balkongen ligger i härligt söderläge. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Balkongen ligger i härligt söderläge
Det första rummet i vinkel av de tre stora salongerna. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Det första rummet i vinkel av de tre stora salongerna
Spisen är mycket stilren med slätputs och inslag av marmor och hamrad koppar. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Spisen är mycket stilren med slätputs och inslag av marmor och hamrad koppar
Interiörbild. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Men det alla minns från denna våning är nog ändå de tre stora sällskapsrummen i vinkel med varandra. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Men det alla minns från denna våning är nog ändå de tre stora sällskapsrummen i vinkel med varandra
Fina skjutdörrar avskiljer rummen från varandra. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Fina skjutdörrar avskiljer rummen från varandra
Här får båda släkterna plats runt julbordet. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Här får båda släkterna plats runt julbordet
Den stora matsalen överraskar med ett praktfullt, tredelat glasburspråk. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Den stora matsalen överraskar med ett praktfullt, tredelat glasburspråk
En klassisk serveringsgång med bevarade vitrinskåp leder vidare till den mer privata avdelningen. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
En klassisk serveringsgång med bevarade vitrinskåp leder vidare till den mer privata avdelningen
Interiörbild. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Våningens master bedroom med ekparkett och utgång till balkong under tak. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Våningens master bedroom med ekparkett och utgång till balkong under tak
Balkongen med utsikt mot Gothia Tower. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Balkongen med utsikt mot Gothia Tower
Ytterligare ett stort sovrum med plats för dubbelsäng. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Ytterligare ett stort sovrum med plats för dubbelsäng
Kök i klassisk vit inredning med utgång till balkongen. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Kök i klassisk vit inredning med utgång till balkongen
Interiörbild. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Våningen överraskar ännu en gång med den lilla jungfrukammaren med fönster in mot gården. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Våningen överraskar ännu en gång med den lilla jungfrukammaren med fönster in mot gården
Interiörbild. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Rymlig hall med gäst-wc och gott om plats för avhängning av kappor och rockar. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Rymlig hall med gäst-wc och gott om plats för avhängning av kappor och rockar
Badrum utrustat med tvättpelare från Miele. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Badrum utrustat med tvättpelare från Miele
Ett båtsgolv i oljad teak med infälld kompassros skapar karaktär och värme. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Ett båtsgolv i oljad teak med infälld kompassros skapar karaktär och värme
Interiörbild. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Pampig entré när du stiger in genom porten. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Pampig entré när du stiger in genom porten
Välkommen på visning!. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Välkommen på visning!
Planlösning. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors
Planlösning
Interiörbild. Carlandersplatsen 3 - Bjurfors

Beskrivning

1920-talsljus

Beskrivning

I skymningen, när ytterbelysningen tänds mellan parkens träd, ser detta höga tegelpalats snarare ut att höra hemma i Rom eller Florens. Den höga och ståtliga fasaden är klassiskt stilren och sparsamt smyckad. Här finns 20-talets lätta formspråk med inslag av nyrenässansens smakfulla dekorationer. Antikens estetik kan anas över fönstren, dörrportalerna har höga tegelvalv uppburna av kolonner och gavelsidans mäktiga burspråk tycks sväva fritt.

Atmosfären i dessa kvarter känns dock nästan mer fransk än italiensk. Här finns de breda gatorna flankerade av höga sekelskifteshus och slingrande gränder. Livet i stadsdelen är aktivt men behagligt dämpat, med små caféer, kvartersrestauranger och butiker.

Men framförallt är Carlandersplatsen känd för sin grönska och de kuperade omgivningarna. Trots promenadavstånd till det mesta i centrala Göteborg är detta en fridfull oas. En stycke bort leder en vacker stentrappa upp till Näckrosdammen där stadsbruset ersätts av fågelsång och den glittrande vattenspegeln. Här och var mellan husen bryter bohusgraniten fram. Bortom huset breder den stora Carlandersparken ut sina gräsytor inramade av höga lövträd. En stilla kväll när fågelsången tränger sig på är det svårt att tro att Götaplatsen och Avenyn väntar bara några hundra meter bort. Lika nära har du till Korsvägen där evenemangsstråket radar upp alla sina attraktioner.

Den stora hörnvåningen om 177 kvm öppnar upp 5,5 rum - i fritt och högt läge på tredje våningen. 1920-talets lätta och ljusa atmosfär vilar över salongernas ekparketter. Ett omfattande dagsljus uppfyller våningen via fyra olika väderstreck genom höga fönster med djupa stenbänkar. Allt detta är inramat av 20-talets många tidstrogna detaljer: fiskbensparkett, brädgolv, serveringsskåp, originalskafferi, spegeldörrar, höga fotlister, stuckaturer, takrosetter och inte minst en omfattande takhöjd. Till detta kommer en sällsynt stilren öppen spis och hela tre balkonger i lika många väderstreck - en in mot gården, en ut mot parken och högt över gatulivet.

Men det alla minns från denna våning är nog ändå de tre stora sällskapsrummen i vinkel med varandra. Den magnifika matsalen med högt burspråk. Det kvadratiska vardagsrummet i husets hörn och sällskapsrummet med den stilrena öppna spisens knastrande brasa. Lite mer privat ligger två sovrum och kök med den klassiska jungfrukammaren.

Föreningen är mycket lågt belånad och har låga avgifter. Trots detta måste fastigheten anses vara i ett osedvanligt gott skick.

Rumsbeskrivningar

Stig in under det höga tegelvalvet flankerat av två klassiska kolonner. Bakom dubbla ekdörrar med glas kommer du in i en trapphall som ekar av 20-tal. Från marmorgolvet stiger valven som är dekorerade med marmor och originalmålningar på väggar och tak. Ta hissen till tredje våningen.

Bakom våningens spegeldörr med 20-talsmönster breder ekparketten i fiskbensläggning ut sig i en större hall. Här finns plats för hallmöbler och i en garderobsvägg finns plats för familjens ytterkläder och prylar.

Direkt till vänster kan dina gäster hänga av sig i en mindre hall och här finns även ett gäst-wc med wc och handfat.

Åt andra hållet bjuder våningen in till det första av tre sällskapsytor inramat av 20-talets många tidstrogna detaljer Parketten följer med in och här möts gästerna av doften från brasan i den öppna spisen som diskret tronar i ett hörn. Spisen är mycket stilren med slätputs och inslag av marmor och hamrad koppar. Rummet är en bra start på glöggminglet eller en efterlängtad tillflykt en gråtrist novemberkväll när västan sliter i träden och regnet piskar rutan.

I fil med detta rum, avdelat med dubbla och skjutbara spegeldörrar, ligger det härliga vardagsrummet som är placerat i husets hörn. Kaskader av ljus faller över ekparketten från höga fönster i två väderstreck. Känslan av yta och stor rumsvolym är påtagligt i detta stora, kvadratiska rum. Ett fönster vetter ut över gatan. Från ett stort glasparti - där parkens grönska bildar fond - kommer dina gäster ut till en balkong i soligt söderläge. Här är utsikten fri mot Carlanderska parken, du är inbäddad i grönska. Vardagsrummet känns självklart för allt från fredagsmys till förfester. De två övriga sällskapsrummen i vinkel hänger naturligt ihop med denna yta tack vare de stora dörrvalven. Lågorna i den öppna spisen syns även från detta rum.

I vinkel öppnar sig så den stora matsalen som överraskar med ett praktfullt, tredelat glasburspråk. I denna magnifika salong har det dinerats i snart hundra år. Festen sitter i väggarna vars rena arkitekturlinjer följs upp av sparsmakad stuckatur i 20-talsstil. Här får båda släkterna plats runt julbordet, medan barnen springer runt, runt - mellan hall, sällskapsrum, vardagsrum och matsal.

En klassisk serveringsgång med bevarade vitrinskåp leder vidare till den mer privata avdelningen. Här ligger våningens master bedroom med ekparkett och utgång till balkong under tak. Bra förvaring i tre höga garderober.

Längre fram i serveringsgången ligger badrummet som går i marin stil med vitt kakel och inredning i teak. Ett båtsgolv i oljad teak med infälld kompassros skapar karaktär och värme. Badrummet är utrustat med handfatskommod, wc, handdukstork, dusch bakom välvd glasvägg och tvättpelare från Miele.

Ytterligare ett sov-, barn- eller gästrum ligger i slutet av serveringsgången. Det har ekparkett och fönster ut över balkongen.

Köket har parkettgolv och är inrett i en stilren, vit och sober ton. Här finns plats för mindre köksbord. Här finns stänkskydd i vit och svart kakel samt arbetsytor i svart sten. Köket är utrustat med diskmaskin (Miele), induktionshäll + ugn (AEG), mikrovågsugn (Siemens), fläkt (Gaggenau), kyl (Amana), frys (Bosch). De flesta är integrerade och i rostfritt utförande. Här finns även skafferi i originalutförande, vinställ och inte minst utgång till en större, rundad balkong över gården.

Våningen överraskar ännu en gång med den lilla jungfrukammaren med fönster in mot gården. Rummet är lämpligt som barn- eller arbetsrum.

Sammantaget är detta en oerhört välvårdad och charmfull 20-talsvåning med alla detaljer på plats och med promenadavstånd till såväl parkernas grönska som storstadslivets brus.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Lorensberg 33:27

Uteplats/balkong

Uteplats 1: Balkong
Uteplats 2: Balkong.

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Carlandersplatsen 1 2 3
Föreningen tillåter delat ägande
Nej
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej

Allmänt om föreningen

Brf Carlandersplatsen 1 2 3 registrerades 1999 och 2001 förvärvade föreningen fastigheten Lorensberg 33:27.

Fastigheten bebyggdes 1927 och består av ett flerbostadshus i sex våningar. Föreningen har tre vackra och välbevarade entréer med adresserna Carlandersplatsen 1, 2 respektive 3 och är belägen på en mysig tvärgata till Eklandagatan med en liten grön parkyta framför.

Föreningen består av totalt 39 lägenheter. Två av dessa disponeras idag som hyresrätter. Föreningen har även två garage och två lokaler med hyresrätt. Lägenhetsfördelningen är 5 st 1 rok, 15 st 2 rok, 5 st 3 rok, 5 st 4 rok, 5 st 5 rok och 4 st större än 5 rok.

Under 97-98 totalrenoverades byggnaden. Den senaste tiden har underhållsarbeten såsom installation av ny ventilation utförts. Även fuktsanering av tvättkällaren på Carlandersplatsen 1, samt färdigställande av ett nytt porttelefonsystem.

Förening är mycket välskött med låg belåning. Årlig långsiktig höjning med ca 2,5 %. De två hyresrätterna kommer att generera stort kapital till föreningens kassa vid framtida försäljningar.

Trappstädning sköts av extern entreprenad. Föreningen brukar anordna vår- samt höststädning. Ibland även gårdsfest etc.

För mer information vänligen se föreningens senaste årsredovisningar alternativt kontakta någon i föreningens styrelse eller besök deras hemsida: http://brfcarlandersplatsen123.se/.

Övriga byggnader/utrymmen

Föreningen har två gemensamma tvättstugor utrustade med tvättmaskiner, torktumlare, mangel samt torkrum.

Cykelförvaring finns.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Månadsavgift

Avgift/hyra
5 861 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja
Kabel-TV ingår
Ja

El tillkommer som ett obligatoriskt tillägg. Månadsavgiften är uppdelad enligt följande (2017-11-14): 5861 kr = bostadsavgift, 288 kr = elavgift.

Ekonomi

Andel i föreningen
4,03%
Årsavgift i föreningen
70 332 kr
Andel av årsavgiften är
4,17%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
8 350 000 kr
Lägenhetsnummer
34
Våningsplan
3 av 5*
Hiss
Ja
Rum
5
Boarea
177 kvm**

* Våningsplan 3 av 5.

** Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
2
Hushållsström
300 kr
Försäkring
167 kr
Summa
467 kr

Byggnadssätt

Byggår
1927
Uppvärmning
Fjärrvärme

Energideklaration

Energiförbrukning per kvm och år
148

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Karta

Carlandersplatsen 3

Området

Mäklaren om LorensbergAtt bo i Lorensberg - Bjurfors hjälper dig att hitta din nya bostad!

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Lorensbergs 3 bästa:
Götaplatsens restauranger Toso, Mr P och Bar Himmel
Fratelli Gridelli - italiensk pärla
Laura Ashley - klassiska och moderna inredningsdetaljer

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Lorensberg, Göteborg

  Exklusiv
  På förhand
  Adress
  Kristinelundsgatan 5
  Utgångspris
  12 900 000 kr
  Månadsavgift
  2 305 kr
  Antal rum
  5,5
  Boarea
  183 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!