Alla bilder

Vasastaden, Göteborg

Engelbrektsgatan 10

Exkl.
Utgångspris
7 250 000 kr
Avgift
6 569 kr
Antal rum
4
Boarea
129 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
2 av 4
Hiss
Ja
Balkong
Ja

Visning

26 apr

26 apr

Kl 17:30-18:00

Bokad visning. Du kan även ringa Bjurfors Bokningscenter 031-761 79 50. Välkommen!

Mäklare

Alla bilder

Vi presenterar denna sekelskiftesvåning med ca 50 meter till Vasaparkens trädkronor. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Vi presenterar denna sekelskiftesvåning med ca 50 meter till Vasaparkens trädkronor
Vardagsrummet är en klassisk och sällsynt välbevarad sekelskiftessalong med vackra originaldetaljer. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Vardagsrummet är en klassisk och sällsynt välbevarad sekelskiftessalong med vackra originaldetaljer
En sprakande, fungerande kakelugn stoltserar i det ena hörnet och värmer upp sällskapsytorna. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
En sprakande, fungerande kakelugn stoltserar i det ena hörnet och värmer upp sällskapsytorna
Vackra pardörrar delar upp sällskapsdelen med Master bedroom. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Vackra pardörrar delar upp sällskapsdelen med Master bedroom
Interiörbild. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Master bedroom ligger i fil med vardagsrummet och en suite med badrummet. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Master bedroom ligger i fil med vardagsrummet och en suite med badrummet
Två höga fönster ger kaskader av ljus över ekparketten. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Två höga fönster ger kaskader av ljus över ekparketten
Interiörbild. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Våningen präglas av dess pampiga och tidstypiska stuckaturer. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Våningen präglas av dess pampiga och tidstypiska stuckaturer
Från balkongen blickar ni ut över Engelbrektsgatans ståtliga byggnader. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Från balkongen blickar ni ut över Engelbrektsgatans ståtliga byggnader
Interiörbild. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Bjud in gästerna till den stora matsalen som ligger mellan vardagsrummet och köket. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Bjud in gästerna till den stora matsalen som ligger mellan vardagsrummet och köket
En självklar plats för såväl middagsbjudningar som en lång helgfrukost. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
En självklar plats för såväl middagsbjudningar som en lång helgfrukost
Stilfullt Swenova-kök i modern design och välmedvetna materialval. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Stilfullt Swenova-kök i modern design och välmedvetna materialval
Köksö och bänkskiva i svart granit lämpar sig utmärkt åt kocken. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Köksö och bänkskiva i svart granit lämpar sig utmärkt åt kocken
Interiörbild. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
En dörr leder ut till en liten balkongliknande avsats över gården där en hiss tar dig direkt ner. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
En dörr leder ut till en liten balkongliknande avsats över gården där en hiss tar dig direkt ner
Femstjärnigt badrum med porslin från Villeroy & Boch i organiska former. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Femstjärnigt badrum med porslin från Villeroy & Boch i organiska former
Interiörbild. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
En dörr rakt fram i hallen döljer ett bedårande barnrum eller varför inte ett ostört arbetsrum. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
En dörr rakt fram i hallen döljer ett bedårande barnrum eller varför inte ett ostört arbetsrum
Sammantaget är detta en enastående citylägenhet med bevarat sekelskifte som möter modern design. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Sammantaget är detta en enastående citylägenhet med bevarat sekelskifte som möter modern design
Välkommen på visning!. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Välkommen på visning!
Planlösning. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors
Planlösning
Interiörbild. Engelbrektsgatan 10 - Bjurfors

Beskrivning

Parkparkett

Beskrivning

Vi presenterar en fantastisk sekelskiftesvåning bara dryga 50 meter från porten kan du gå in i grönskan under Vasaparkens höga trädkronor.

Från balkongen överblickar du folklivet men också Vasaparkens grönska. Våningens master bedroom i klassisk sekelskiftesstil ligger en suite med ett sällsynt smakfullt och påkostat badrum. Kök och matsal öppnar för allt från fest till stilla vardagsliv - mitt i stan.

Engelbrektsgatan börjar två kvarter från denna adress och försvinner in mellan Vasaparkens höga kronor, bara 50 meter bort. Gatan löper sedan i en dryg kilometer förbi Lorensberg och ända fram till Heden. Gatan har fått sitt namn efter Engelbrekt Engelbrektsson som 1434 ledde det stora Engelbrektupproret mot Erik av Pommern.

På båda sidor om parken kantas den breda gatan av höga och ståtliga hus, mestadels från mitten av 1800 till strax efter sekelskiftet. Vasastadens stadsplanerare var inspirerade av de moderna, fyrkantiga kvarteren i metropoler som Paris och Wien. Gatorna fick gärna vara breda, en av dem fick som bekant till och med epitetet aveny.

Denna stora och pampiga hörnfastighet från 1889 sticker ut i grannskapet. Fasadens nästan överdådiga utsmyckning vittnar om insidans högreståndsinteriörer. De konstfärdiga balustraderna tycks nästan sväva ut över gatan. Balkongpartierna och de konstfärdiga dekorationerna är exempel på att arkitekturstilen är nyrenässans. Inte minst den höga entrén är tidstypisk med sina välvda former i såväl dörrarnas glasningar som överfönstren. Nyrenässansens arkitekter tog på 1800-yalet upp former och motiv från renässansen. I arkitekturen kännetecknas den av återupptagande av ornament och kompositioner från det europeiska 1400- till 1600-talet.

Uppe på andra våningen av fyra öppnar sig nu 129 kvm ljus sekelskiftesmiljö fördelat över fyra stora rum. Dagsljuset faller rikligt från höga fönster över vacker ekparkett i fikbensläggning.

Våningens atmosfär andas harmoni och öppen yta. Salonger med dubbla spegeldörrar, ansenlig takhöjd samt sekelskiftets alla bländvita snickerier slår an tonen. Allt är inramat av avancerade stuckaturer och takrosetter. En stilren kakelugn kompletterar bilden och från våningens balkonger möter innergårdens lugn respektive storstadens folkliv. Från köksentrén tar du hissen ner till innergården och gatan. Den traditionsrika miljön är dock kompletterad med högsta bekvämlighet efter vår tids höga krav på kök- och badrumsmiljöer.

Den stora Vasaparken ligger som sagt bokstavligen runt hörnet. Den tunga entrédörren hinner knappt slå igen bakom dig innan du är framme vid parken som är stadens blygsamma svar på världsmetropolernas cityparker. Den må vara mindre än sina kollegor i New York och London men minst lika levande. Med allt från gryningens stressade hundägare till lunchpromenader, picknickar och studenternas brännbollsspel. Det här är stadsdelens egen trädgård och stadens grönaste lunga.

Trots kvarterens känsla av "stad i staden" är det nära till det mesta av innerstadens shopping-, restaurang- och nöjesutbud. Götaplatsen och Avenyn ligger en kort promenad bort och kommunikationsmöjligheterna är många med såväl spårvagnar som bussar. Med bilen kommer du relativt snabbt ut på E6, E20 eller riksväg 40. Men helst av allt stannar du kanske i Vasastaden som har sitt eget lugna folkliv med små butiker, gallerier och restauranger.

Rumsbeskrivningar

Den höga entréportalen från gatan är ståtlig. Ta hissen i entréhallen upp till andra bostadsplanet som ligger högt över gatan. Har du matkassar väljer du hissen som stannar utanför din köksentré.

I hallen kan du hänga av dig ytterkläderna i en större skjutdörrsgarderob till höger. Ljus klinker och vita väggar slår an tonen för en våning med ljus och öppen atmosfär. Du ser en del av vardagsrummet där en stilren kakelugn tronar i hörnet. Gästerna på julfesten möts av de sprakande lågorna redan här i hallen.

En dörr rakt fram i hallen döljer ett bedårande barnrum eller varför inte ett ostört arbetsrum. Rummet har fiskbensparkett, ljusa väggar, höga fotlister och en stor skjutdörrsgarderob längs hela den vänstra väggen. Det höga fönstret vetter ut mot Engelbrektsgatan. När du sitter ute på balkongen kan fönstret stå på glänt, så att du har koll på det sovande barnet.

Från hallen öppnar sig nu vardagsrummet, en klassisk och sällsynt välbevarad sekelskiftessalong med två höga fönsterpartier och utgång till balkongen ut mot Engelbrektsgatan. Fiskbensparketten breder ut sig längs vita väggar och känslan av stor rumsvolym är påtaglig tack vare en ansenlig takhöjd och rummets höga profil. Allt är inramat av stuckatur; en präktig takrosett ståtar i takets mitt och över de dubbla spegeldörrarna in till master bedroom reser sig extra konstfärdiga stuckaturer i nyklassisk stil. Detta är ett rum att bara landa i. En bra teveserie på iPaden och en trave björkved är allt som behövs. Men det är också ett rum för allt från förfester till fredagsmysiga kvällar med familjen.

Bjud in gästerna till den stora matsalen som ligger mellan vardagsrummet och köket. Två stora fönster mot gården ger ljus och rymd, samma ekparkett i fiskbensmönster breder ut sig och stuckaturerna står på rad. På kvällarna blir atmosfären stark av levande ljus i kristallkronan och de djupa fönsternischerna. Många får plats runt det festdukade bordet, men det är också familjens naturliga matplats för både lata lördagsfrukostar och vardagens kvällsmål.

Köket innebär ett smakfullt stilbyte - från sent 1890-tal-tal till sent 2010-tal. En grå sober klinker sätter tonen tillsammans med den vita inredningen från Swenova. En köksö erbjuder barhäng för gästerna eller läxläsning för barnen, medan såsen vispas klar. Arbetsytor i svart granit bryter av mot det blonda. Samtliga vitvaror är i rostfritt stål. Köket är utrustat med vinkyl, diskmaskin, inbyggd espressomaskin, ismaskin, kyl/frys. En dörr leder ut till en liten balkongliknande avsats över gården där en hiss tar dig direkt ner. Här finns plats för ett par stolar att dricka första kaffekopparna i.

Master bedroom ligger i fil med vardagsrummet och en suite med badrummet. Det är mycket stort och har samma överdådiga sekelskiftesstil. Två höga fönster ger kaskader av ljus över ekparketten. Två inbyggda garderober i original flankerar sängen.

En dörr leder in i badrummet som nyligen genomgått en totalrenovering. Kontrasten mot sovrummets sekelskifte är smått dramatiskt. Intrycket är femstjärnigt med porslin från Villeroy & Boch i organiska former på badkar, wc och handfat. Golvplattorna i ölandskalksten har värme och är härligt stora, precis som väggkaklet. De dubbla handfaten inramas av polerad granit från Bohus. Duschhörnas utrustning kommer från Hans Groe.

Sammantaget är detta en enastående citylägenhet med bevarat sekelskifte, modern bekvämlighet och mycket stark atmosfär.

Fakta

Bostadsrättsförening

Föreningen förvärvade fastigheten 2004 och består av 18 bostadsrätter och 2 lokaler. Fastighet i mycket gott skick som genomgått stora renoveringar de senaste åren. Vindslägenheterna byggdes 2006.

Fastigheten är belägen på Erik Dahlbergsgatan 30 och Engelbrektsgatan 10. Den ingår i kvarteret Häggen i stadsdelen Vasastaden. Fastigheten, som är en stor hörnfastighet med två stora trapphus och bostäder i fyra våningsplan, är uppförd i nyrenässansstil med ljust putsade fasader och riklig dekor i puts mot gatan och en enklare fasad mot gården.

Avgifterna har legat still på samma nivå i flera år och ingen avgiftshöjning är aktuell i dagsläget. En fönsterrenovering kommer troligtvis att genomföras år 2017 och föreningen kommer ta upp nya lån för detta.

TV/Internet-anslutning

Ansluten till kabelnät.

Energiprestanda

Energiprestanda 152 kWh/m² år.

Övriga utrymmen

Det finns källarförråd och tvättstuga samt gemensam bastu/relax i källaren.

Uteplats/balkong

Balkong

Gårdsplats/innergård

Trevlig sluten innergård med uteplats, grill och omskötta rabatter.

Parkering

Föreningen har 2 garage och 2 p-platser. Längre kö till garagen, kortare till p-platserna.

Övrigt

För finansiering kan vi i samarbete med Nordea erbjuda en rad produkter och tjänster som gör det enklare för dig som köper nytt boende. Kontakta gärna Nordea på 0771-22 44 88.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Månadsavgift

Avgift/hyra
6 569 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja
Kabel-TV ingår
Ja

Ekonomi

Andel i föreningen
6,08%
Årsavgift i föreningen
78 828 kr
Andel av årsavgiften är
6,08%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Utgångspris
7 250 000 kr
Lägenhetsnummer
12
Våningsplan
2 av 4 *
Hiss
Ja
Rum
4
Boarea
129 kvm **
Byggår
1889
*

Våningsplan 2 av 4.

**

Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Driftskostnad (per månad)

Hushållsström
300 kr
Försäkring
200 kr
Summa
500 kr

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Karta

Engelbrektsgatan 10

Området

Mäklaren om Vasastaden

Om Göteborg vore en internationell storstad skulle Vasastaden vara stadens givna essens. Stenhusen från förra sekelskiftet och parkerna bildar tillsammans med de många klassiska kaféerna, barerna och stjärnkrogarna ett koncentrat av det göteborgska storstadslivet. Här möts nu och då, världsvana och småstadscharm, konstgallerier och korvkiosker i en härlig och alldeles speciell blandning.

KLASSISKA GATUKÖK OCH STJÄRNKROGAR
En tidig helgmorgon är den rofyllda tystnaden högst noterbar en milsvid skillnad mot kvällens sprudlande atmosfär, då fest och förväntan hänger i luften. Men utelivet i Vasastaden är någonting helt annat än i centrum och på Avenyn. Här går man ut för att uppleva smaker, mötas och umgås. Kanske avnjuta en välmixad fördrink eller perfekt skummad cortado innan kvällens middag. Det är inte för inte som stadsdelens restauranger stoltserar med majoriteteten av stadens Michelinstjärnor; hela Vasastaden har en självklar internationell prägel, som inte känns påklistrad, utan helt naturlig.

TROTTOARER OCH GRÖNA STRÅK
Det var just med den avsikten stadsplanerarna och arkitekterna drog upp planerna för den nya stadsdelen när den skapades, runt 1860. Målet vara att skapa ett göteborgskt Paris eller Wien med breda boulevarder och påkostade byggnader i nyrenässans- och jugendstil. Att göteborgarna månar om Vasastaden har faktiskt gjort den till en av Sveriges mest välbevarade stadsmiljöer från den här tiden. Överallt kryssar cyklar, spårvagnar och barnvagnar fram utan att det någonsin känns trångt eller bullrigt.

KORVKLASSISKER OCH KONSTGALLERIER
Men en stadsdel blir inte levande bara för att man planerar den så. Den växer och spretar åt de håll den själv vill och det är självklart så att människorna som bor, arbetar och rör sig där sätter sin unika prägel. Därför har Vasastaden också sina anspråkslösa småbutiker, sköna fikahäng, prisvärda lunchhak och klassiska gatukök. Många är de göteborgare någon gång snubblat in på Sjuans korvbar framåt småtimmarna efter en glad utekväll eller tentapluggat på något av kaféerna längs Vasagatan.

Kvarteren är inte bara hem för kulinariska upplevelser, utan är också ett mecka för konst, musik och allehanda annan kultur. Såväl Röhsska och HDK som Schillerska gymnasiets estetiska program sätter sin prägel på området och det finns hela 20 konstgallerier att kryssa sig fram mellan. Jazzhuset på Erik Dahlbergsgatan, som varit en vital del av Göteborgs musikliv sedan 70-talet, var tidigare en renodlad jazzklubb. Idag huserar allt från indiepop och garagerock till DJ:s och rena danskvällar på klubben.

SEKELSKIFTESHUS OCH 90-TALISTER PÅ CYKEL
Bland stadsdelens mer framträdande arkitektoniska byggnadsverk märks universitetsbyggnaden vid Vasaparken som knyter ihop studentlivet med Handelshögskolan längst ner mot Haga, där även Universitetsbiblioteket ligger mitt emot. Så det är inte konstigt att Vasagatan är den av studenter på cykel hårdast trafikerade leden i Sverige.

Vasastadens 3 bästa:
Levantine - kvarterskrog och fine dining i ett
La Fleuriste - en av stadens bästa blomaffärer
Michelin-restaurangen Koka

Köpa eller sälja bostad i Vasastaden? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  Exkl.
  Adress
  Storgatan 41
  Utgångspris
  8 650 000 kr
  Månadsavgift
  4 599 kr
  Antal rum
  4
  Boarea
  150 kvm
 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  Adress
  Västergatan 2
  Utgångspris
  5 950 000 kr
  Månadsavgift
  6 370 kr
  Antal rum
  3.5
  Boarea
  128 kvm