Så har pandemin påverkat bostadsmarknaden i Skåne

Farhågorna fanns där, men besannades aldrig. Istället har alla överraskats av en otroligt stark bostadsmarknad trots coronapandemin. Priserna har stigit och under sommaren har det sålts 25 procent fler bostäder jämfört med samma tid i fjol. Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne, ser nu nya behov som gör att ännu fler kommer att vilja byta bostad framöver.

Mattias LarssonBostadsmarknaden har gått för högtryck, nästan ända sedan coronapandemins början.
–Det har varit full fart, och ser ut att fortsätta så även under hösten. Vi hade beredskap för en tuff bostadsmarknad, men såg endast en nedgång under ett par, tre veckor i slutet av mars och början på april. Sen tog det ny fart igen, och det är verkligen inget som vi hade kunnat förutspå, säger Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne.

När världen vänds upp och ner under en kris brukar även bostadsmarknaden påverkas. Det såg vi senast under eurokrisen 2012 och finanskrisen 2008.
–Nu ser vi att de underliggande faktorerna för att byta bostad finns där. Många har tagit beslut att köpa och sälja på ett sätt som vi aldrig har sett förut och det gäller hela marknaden med såväl villor och bostadsrätter som fritidshus, säger Mattias Larsson.

Fritidshus blev lösningen

I Skåne gjordes det 25 procent fler bostadsaffärer den här sommaren jämfört med året innan. För hela 2020 handlar det om en uppgång på sju procent. Priserna har också fortsatt att stiga under sommaren. Både villor och bostadsrätter är på all time high i Skåne. Även priserna på fritidshus steg rejält när det gick upp för gemene man att de inte skulle kunna resa som vanligt i år. Under sommaren gick priserna upp med cirka 15 procent.

Nu ser vi att de underliggande faktorerna för att byta bostad finns där. Många har tagit beslut att köpa och sälja på ett sätt som vi aldrig har sett förut.

– Många som hade funderat på att skaffa ett fritidshus gjorde nu slag i saken. Efterfrågan var stor och priserna steg eftersom utbudet var på tok för lågt. En hel del fritidshus som skulle kommit ut på marknaden gjorde det aldrig eftersom ägarna valde att behålla dem över sommaren.

Med många intresserade köpare blir det också en högre omsättningshastighet på bostäderna. En skånsk villa säljs idag på i genomsnitt fjorton dagar.
–Det innebär att du har väldigt få dagar på dig och måste ta snabba beslut. Dina förberedelser blir än viktigare, du måste vara påläst och ligga långt framme med bank och lånelöfte, säger Mattias Larsson.

Ingen nedgång i sommar

Han ser flera förklaringar till att bostadsmarknaden inte har låtit sig hämmas av den pågående krisen i världen och inte heller har stannat upp under sommaren, då det brukar säljas färre bostäder.
– Framför allt beror det på att det finns en brist på bostäder, där villautbudet ligger på historiskt låga nivåer. Rörligheten behöver öka och det behöver byggas mer. Sen ser vi en fortsatt urbanisering. Man samlas i storstäderna och det driver upp efterfrågan och priser, vilket ger ringar på vattnet även ute i landet, säger han.

Det här har fortsatt trots en stigande arbetslöshet, varsel och permitteringar – då man skulle kunna befara en ökad oro för den privata ekonomi.
– Arbetslösheten har hittills främst drabbat grupper som inte sitter i ägt boende, till exempel unga vuxna. Här i Skåne har vi inte heller så mycket av den tunga tillverkningsindustri som pandemin har slagit hårt mot. Men vi trodde att det skulle finnas fler otrygga spekulanter på marknaden i det rådande läget, säger Mattias Larsson.

Vad händer med bostadsmarknaen i höst?

Kanske kommer det att märkas mer nu i höst och vinter, men det beror på en rad olika faktorer.
– Går pandemin in i en ny fas? Hur landar höstbudgeten? Vi går även i en ny avtalsrörelse som direkt påverkar privatekonomin och vi har ett presidentval i USA som kan ge börsrörelser och allmän oro. Fortsatt stigande arbetslöshet är naturligtvis också en påverkande faktor.

Vi jobbar mer hemifrån och det innebär att fler känner att de har behov av ett extrarum när de har tröttnat på att sitta vid köksbordet.

Mattias Larsson räknar med en fortsatt prisökning med ett par procentenheter under hösten och säger att den låga räntan talar mot ett prisfall. Han ser också nya behov som skapats under pandemin och som kommer att påverka bostadsmarknaden.
– Vi jobbar mer hemifrån och det innebär att fler känner att de har behov av ett extrarum när de har tröttnat på att sitta vid köksbordet. Jag är säker på att det kommer att innebära att fler behöver röra på sig för att få en större bostad. Ryms inte ett större boende i närområdet i ekonomin så tror jag fler kan tänka sig att flytta någon annanstans för att ha råd.