Lokal koll på bostadsmarknaden i Helsingborg

Alexander Jämthagen är fastighetsmäklare på Bjurfors i Helsingborg. Här berättar han om sin syn på bostadsmarknaden i Helsingborg just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Det har gått långt över förväntan. Praktiskt så har vi slutat med öppna visningar, nu är det bara bokade med ett begränsat antal personer samtidigt. De allra flesta har gått på visningar som vanligt, även om digitala hjälpmedel som Skype har använts i undantag. Vid ett så stort köp vill man bilda sig en uppfattning på plats.

Hur har efterfrågan på bostäder i Helsingborg sett ut?

– Under en kort period i våras fanns det en oro och köparna var generellt avvaktande. Men det tog snabbt fart igen, med ökad efterfrågan och snabba försäljningar till rekordpriser. Samtidigt har utbudet av villor i vår region varit väldigt lågt. Många som planerat sälja sin villa har skjutit det på framtiden, pandemin och mer hemarbete har fått dem att tänka om och värdera trädgård och extrarum högre. Nu säljs det mesta i rekordfart och budgivningar sticker iväg till priser vi inte har sett tidigare, framför allt på villor.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Jag ser att en fortsatt prisuppgång är rimligt att förvänta sig på Helsingborgsmarknaden. Trenden med ett lågt utbud kommer sannolikt att hålla i sig och det kommer att vara ett fortsatt högt tryck.

Vilket är ditt råd till den som tänker köpa eller sälja bostad den närmaste tiden?

– När det går så här snabbt gäller det att göra sig attraktiv som köpare och vara förberedd med lånelöfte och försäljning av sin nuvarande bostad, för säljarna är kräsna och väljer ofta bort köpare som inte är förberedda. För säljaren är det ett bra läge nu, så skjut inte på det om du är i behov av att sälja.