Lokal koll på bostadsmarknaden i Vellinge kommun

Cecilia Lundahl är fastighetsmäklare på Bjurfors i Höllviken. Här berättar hon om sin syn på bostadsmarknaden i Vellinge kommun just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Bättre än någonsin, bortsett från en kort tid i början. I dessa oroliga tider när folk är hemma mer ser man om sitt boende har vi förstått. Vi har löst visningarna genom längre visningstider med färre personer åt gången, haft handsprit med och påtalat försiktighet och det har fungerat bra.

Hur har efterfrågan på bostäder i Vellinge sett ut?

– Vi har sålt fler bostäder till högre priser. När det gäller enstaka objekt och vissa områden har det verkligen stuckit iväg. Trycket har gjort att det gått väldigt snabbt, förra sommaren hade vi en genomsnittlig omsättningshastighet på 40 dagar, den här sommaren var det 25. Tomtpriserna har också gått upp mycket, många vill bygga eget hus.

Är det något särskilt som har stuckit ut?

– Ja, den ökade efterfrågan på fritidshus. Vi ser bland annat att fler utlandssvenskar vill ha en fritidsbostad i Sverige och vi har haft flera budgivningar där priset har stuckit iväg lite oväntat.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Det kommer att rulla på om det inte händer något drastiskt i Sverige eller världen. Utbudet är begränsat, räntorna är låga och efterfrågan stor. Priserna kommer troligtvis att stabiliseras, men jag ser ingen nedgång.

Vilket är ditt råd till den som tänker köpa bostad den närmaste tiden?

– Att vara påläst och förberedd med ett lånelöfte från banken är än viktigare nu när det går så snabbt. Du kan inte räkna med att det går att vänta när du hittar
bostaden du vill ha.