2019 var ett fantastiskt bostadsår i Skåne

2019 var året då ett stort antal bostäder i Skåne bytte ägare och många passade på att göra bostadskarriär. ”Det har varit en välfungerande marknad, både ur säljarens och köparens perspektiv, säger Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne. Nu blickar han in i 2020.

En stark prisutveckling på både villor och bostadsrätter – och många snabba affärer. Så kan bostadsmarknaden 2019 i Skåne sammanfattas.
Vi har haft ett fantastiskt bostadsår och köpare med en god betalningsvilja. Räntorna har varit fortsatt låga och konjunkturen har varit god. Det har inneburit att man haft en stor tilltro till sin egen ekonomi och därför har många vågat ta ett nytt steg i sin bostadskarriär, säger Mattias Larsson, vd på Bjurfors Skåne.

Priserna på både bostadsrätter och villor i Skåne steg med sex procent. Samtidigt tycker han att det har funnits en bra balans mellan utbud och efterfrågan.
Här har nyproduktionen haft en stor betydelse. I Skåne har den varit väl anpassad och hjälpt till att få de positiva flyttkedjorna under 2019. Tack vare nyproduktionen har köparna haft mycket att välja på.

Hög försäljningsgrad
Men tempot har varit högt. Det har såväl säljare som köpare fått vänja sig vid.
En normal försäljning i Skåne tar 18-19 dagar. Det kräver att du som köpare är påpasslig och väl förberedd för att kunna ta ett snabbt beslut.

Förberedelse är a och o även för säljaren på dagens marknad.
-Den som vill vara med i matchen behöver vara väl förberedd och använda sig av de tjänster som mäklarna erbjuder, till exempel från Bjurfors Home som är Bjurfors eget stylingbolag. Det är ett krav och en hygienfaktor om man vill maximera köpeskillingen, säger Mattias Larsson.

Det goda skånska bostadsåret 2019 innebar också att försäljningsgraden låg på 97 procent, med andra ord så blev i stort sett alla bostäder sålda.
Det gäller generellt i hela Skåne och för hela bostadssegmentet, från villor och bostadsrätter till fritidshus och lantgårdar. Även i det exklusiva segmentet, dit vi räknar bostadsrätter över sex miljoner och villor över nio miljoner, har det varit ett bra år. Det hänger samman med den goda ekonomin som helhet samt ett bra år på börsen med goda utdelningar, vilket gett mod och muskler.

Fortsatt stabilt
Om man tittar i backspegeln var hösten 2017 och sedan 2018 mer turbulent, med ändrade förutsättningar för lån och amorteringar och en osäkerhet kring bostadsekonomin.
- Under 2019 har spelreglerna varit mer kända och med fortsatt lågt ränteläge samt omvärldsfaktorer i balans har det skapats en trygghet och tilltro till bostadsmarknaden, säger Mattias Larsson.

När han blickar in i 2020 så ser han en mer normal och lite försiktigare bostadsmarknad framför sig, jämfört med 2019.
För köparen kommer det att vara fortsatt stabilt med räntor som spås ligga still, och inga väntade stora politiska beslut eller oroligheter i omvärlden som ser ut att påverka. Men det kommer att pratas en del om att vi är på väg ur högkonjunkturen, vilket får en psykologisk påverkan som troligen gör att efterfrågan dämpas något.

Samtidigt spår han fortsatt ökade bostadspriser under 2020.
Jag tror på en prisutveckling med ett par procentenheter över inflationen, alltså något lägre än 2019.

Lokal koll med Daniel Samuelsson, Bjurfors Kristianstad

Vad var utmärkande för bostadsmarknaden i Kristianstad under 2019?
2019 blev ett rekordår då i princip allt blev sålt och med rekordhöga priser i flera områden. Det har också gått väldigt fort att göra affärer, köparen har i princip haft tre veckor på sig från det att bostaden lagts ut på Hemnet. Samtidigt har vi aktivt arbetat för att hitta köpare redan innan bostäderna lagts ut, vilket också gått mycket bra.

Om du blickar framåt i Kristianstad under det kommande året. Vad händer då?
Det kommer att fortsätta gå bra och vara stabilt, jag ser inga direkta orosmoln utan priserna kommer att fortsätta uppåt. Nybyggnation i bland annat Hammarområdet kommer också att lösa upp vissa knutar och frigöra fler villor. Sen tror jag att de ökande priserna på bostadsrätter kan öppna upp för en del ombildningar framöver, från hyres- till bostadsrätter.

Jag planerar att sälja min bostad under 2020 – vad ska jag tänka på?
Var ute i god tid och var väl förberedd med bra bilder och styling för att få ett bra och säljande material. Om du planerar att sälja under det här året så är det dags att kontakta en mäklare redan nu, för affären börjar långt innan bostaden läggs ut på Hemnet.

Vilket är ditt bästa råd till den som planerar att köpa ny bostad i år?
Gå på många visningar och skaffa ett lånelöfte. Att gå på visningar ger dig erfarenhet, och det är enklare att känna när du har hittat rätt bostad. Lånelöftet behövs eftersom bostadsaffärer går fort idag, och med det i handen kan du agera direkt när du hittar drömbostaden.