Lokal koll på bostadsmarknaden i Kristianstad

Daniel Samuelsson är fastighetsmäklare på Bjurfors i Kristianstad. Här berättar han om sin syn på bostadsmarknaden i Kristianstad just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Mycket bättre än vi först befarade. Eftersom vi även normalt sett har bokade visningar så är skillnaden inte så stor, mer än att vissa visningar tar längre tid. Digital visning har varit en möjlighet, men då mer som komplement eller förberedelse. Köparna vill få känslan på plats.

Hur har efterfrågan på bostäder i Kristianstad varit?

– När det gäller villor har vi, precis som i övriga Skåne, sett ett ökat intresse, fler budgivningar, snabbare försäljningstider och högre priser. Läget för bostadsrätter har varit mer blandat och påverkats av att vi har en del nyproduktion som tagit köpare, äldre som avvaktar med att flytta och ungdomar som dragit i handbromsen på grund av oro för jobb.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Det fortsätter nog på inslagen linje, så länge vi inte får några större bekymmer på arbetsmarknaden. Utbudet av villor är rekordlågt och det är sannolikt så att en del, av förståeliga skäl, avvaktar med att sälja. Samtidigt är
det en bra tid att sälja med tanke på att efterfrågan är jättestor.

Vilket är ditt råd till den som tänker köpa eller sälja bostad den närmaste tiden?

– Som köpare ska du se till att skaffa ett lånelöfte från banken. Som säljare behöver du förbereda dig väl, med bland annat styling och professionella foton,
som blivit allt viktigare.