Lokal koll på bostadsmarknaden i Lomma

Erik Dahlgren är fastighetsmäklare på Bjurfors i Lomma. Här berättar han om sin syn på bostadsmarknaden i Lomma just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Det har gått bra, fast det självklart har inneburit förändringar. Vi hade bokade visningar även tidigare, men nu är det med färre deltagare per gång och de som önskar kan få enskild visning. I några fall har vi haft digital visning genom telefonen med facetime. Tekniken erbjuder bra möjligheter, men kunderna vill titta och känna på plats, och jag upplever att rädslan som fanns i början har försvunnit.

Hur har efterfrågan på bostäder varit i Lomma?

– Här har länge varit högt tempo, med korta processer och få objekt till salu. Nu har det blivit ännu större efterfrågan samtidigt som utbudet av framför allt villor har gått ner eftersom folk inte har rört på sig lika mycket under pandemin. Man jobbar mer hemma och värdesätter extrarummet som hemmakontor. Samtidigt byggs det för lite. Det här har lett till rejält höjda priser och ännu snabbare försäljningar.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Jag ser ingen inbromsning, utan bara ett fortsatt högt tryck. I december kommer pågatågen till Lomma, med sex minuters pendling till Malmö, det påverkar bostadsmarknaden positivt. Fler kommer troligen att sälja andrabilen och kan lägga de pengarna på sitt boende istället.

Vilket är ditt råd till den som funderar på att köpa bostad den närmaste tiden?

– Förbered din nuvarande bostad för försäljning, ha lånelöftet från banken klart och var väl påläst, för det går snabbt och priserna kan stiga mycket. Den som har bäst kunskap kan agera snabbt och gör ofta bästa affären.