Lokal koll på bostadsmarknaden i Malmö

Marielle Jungerup är fastighetsmäklare på Bjurfors i Malmö. Här berättar hon om sin syn på bostadsmarknaden i Malmö just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Förvånansvärt bra. Det har varit fascinerande att se hur snabbt branschen faktiskt har anpassat sig efter dessa nya förutsättningar, för en del rutiner har fått ändras. Vi har till exempel slutat med öppna visningar och övergått till att enbart erbjuda bokade visningar som ofta pågår längre, eftersom vi släpper in färre spekulanter åt gången. Inför visningarna uppmuntrar vi våra spekulanter till att visa hänsyn för varandra bland annat genom att hålla avstånd och att respektera tider. Vi informerar också om de digitala alternativ som finns, men de allra flesta föredrar trots allt fysiska möten och visningar.

Hur har efterfrågan på bostäder i Malmö sett ut?

– Marknaden bromsades in under en kort period i mars-april då många var avvaktande för att sedan ta ny fart under senare delen av våren. Sedan dess har priserna fortsatt uppåt. Vi ligger idag på en högre prisnivå än vad vi gjorde innan pandemin med snabba omsättningshastigheter, välbesökta visningar och många budgivningar och förhandsbud.

Är det något särskilt som har stuckit ut?

– Jag tycker det är intressant att Malmömarknaden har återhämtat sig så snabbt efter våren. Här har vi haft en brantare prisutveckling än landets övriga storstäder. En tänkbar orsak till detta kan vara att smittspridningen har hållit sig på en lägre nivå här i Skåne.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Jag räknar med en fortsatt försiktig prisuppgång under hösten, som så småningom kommer att stagnera successivt. Eftersom efterfrågan fortfarande är större än utbudet tror jag inte att vi har nått toppen ännu.

Vilka är dina råd till den som funderar på att köpa eller sälja bostad den närmaste tiden?

– Som köpare behöver du vara väl förberedd och påläst när du kommer till visningen, för det är inte säkert att du får så lång betänketid eftersom tempot är högt. Se till att ha lånelöfte på plats och att din nuvarande bostad är förberedd för försäljning, så du är redo när rätt bostad dyker upp. Även för säljaren är förberedelse A och O. Träffa mäklaren i god tid och lyssna på mäklarens råd inför försäljningen. Kanske finns det någon förbättrande renovering som kan vara klok att utföra inför försäljningen.