Lokal koll på bostadsmarknaden i Mellanskåne

Fredrik Westesson är fastighetsmäklare på Bjurfors i Höör. Här berättar han om sin syn på bostadsmarknaden i Mellanskåne just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Vi har haft gott om köpare och löser det med längre visningar för att kunna ta in några få åt gången, och om någon är orolig så ordnar vi enskild visning. Digitala visningar har inte efterfrågats, de flesta av våra köpare är lokala och vill komma dit för att få en känsla på plats. Säljarna hade lite frågor i början om hur vi skulle lösa det, men det har gått över förväntan.

Hur har efterfrågan på bostäder i Mellanskåne sett ut?

– Priserna har stigit rätt så mycket och omsättningshastigheten är snabb. Framför allt har vi haft ett större intresse för fritidshus och gårdar, men även vanliga villor efterfrågas. Det märks att många jobbar hemma och vill satsa mer på sitt boende nu och vi har gjort fler affärer vid den här tiden i år jämfört med 2019. Köparna kommer ofta från de större städerna i närheten, som Malmö och Lund där det är en annan prisbild.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Jag kan inte se att det kommer att förändras så mycket, utan räknar med fortsatt stor efterfrågan.

Vilket är ditt råd till den som funderar på att köpa eller sälja bostad den närmaste tiden?

– Marknaden är bra, så om du planerar att sälja ska du göra det. Annars är det som alltid, att du som köpare ska vara väl förberedd med bank och lånelöfte för att kunna slå till direkt när du hittat den bostad du vill ha, för ibland går det väldigt snabbt.