Lokal koll på bostadsmarknaden på Österlen

Jörgen Jönsson är fastighetsmäklare på Bjurfors i Simrishamn. Här berättar han om sin syn på bostadsmarknaden på Österlen just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Väldigt bra. Vi har liksom tidigare bokade visningar, men med färre deltagare åt gången och vissa har velat ha enskild visning. För oss handlar det mycket om fritidshus med köpare från hela Sverige och utlandet. De flesta har ändå kommit hit, för att få en känsla av fastigheten och läget. Men några har inte velat ta den risken, då har vi löst det digitalt med mobilen och visat bostaden genom facetime eller på video.

Hur har efterfrågan av bostäder på Österlen sett ut?

– Vi har haft fler än normalt på visningarna och en del har velat ha snabbt tillträde för att komma från storstaden och leva mer skyddat från pandemin. Samtidigt har utbudet varit lägre än normalt. Många som hade tänkt sälja under vår och sommar tänkte om på grund av pandemin. Det har i vissa fall inneburit otroliga budgivningar som slutat 30-40 procent över utgångspris. Trots det låga utbudet så har antalet sålda bostäder ökat, på grund av den snabba omsättningshastigheten.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Det blir färre personer på visningarna eftersom de flesta har åkt hem. Inställda evenemang, som Äppelmarknaden, påverkar också. Då brukar folk samtidigt titta på bostäder. När köparna inte finns här så blir försäljningstiden längre. Men intresset fortsätter vara stort även om det stabiliseras lite.

Vilket är ditt råd till den som tänker köpa eller sälja bostad den närmaste tiden?

– Ingen tid är bättre än den andra att sälja, låt din känsla för när det är rätt avgöra för skillnaden på årstider har jämnats ut. Som köpare behöver du vara väl förberedd, med lånelöfte och försäljning av din nuvarande bostad så att du kan agera snabbt.