Lokal koll på bostadsmarknaden i Trelleborg

Marie Kullberg är fastighetsmäklare på Bjurfors i Trelleborg. Här ger hon sin syn på bostadsmarknaden i Trelleborg just nu.

Hur har det gått att sälja bostäder under pandemin?

– Skillnaden under pandemin är att vi har fått förlängda visningar, där vi tagit in färre åt gången, och haft enskilda visningar för personer i riskgrupper. Digitala möjligheter finns, men efterfrågan har varit väldigt liten. Man vill vara på plats och få en känsla av bostaden.

Hur har efterfrågan på bostäder i Trelleborg varit?

– Vi har sett många budgivningar, högre priser och snabbare omsättningshastighet. Det har tagit cirka 14 dagar att sälja en bostad, vilket är 48 procent snabbare än vid samma tid ifjol. Men de äldre har varit mer avvaktande, det har vi sett på efterfrågan när det gäller bostäder med hiss, marklägenheter och lägenheter på första våningen, där det varit mer dämpat.

Är det något som har stuckit ut den här tiden?

– En sak som vi inte känner igen sedan tidigare är att det har varit väldigt många poolfrågor, och även värderingar för att bygga pool. Troligen är det för att man inte kunnat resa.

Vad tror du händer på bostadsmarknaden nu i höst och vinter?

– Det kommer nog att fortsätta så här, om inget oväntat inträffar, även om det stabiliseras något. När folk är hemma mer, så lägger de mer krut på sitt boende.

Vilket är ditt råd till den som tänker köpa eller sälja bostad den närmaste tiden?

– Eftersom omsättningshastigheten är relativt snabb är det A och O att ha ett lånelöfte klart när man börjar titta efter bostad. Det kan även underlätta för köparen att i ett tidigt skede förbereda sin egen försäljning om man äger sitt boende. Första intrycket är viktigt, börja rensa och få huset att kännas ompysslat, inne som ute.