Charmig koloni i Koloniföreningen Senderöd

Maria Park, Helsingborg

Stuga 57 i Koloniföreningen Senderöd

Pris
535 000 kr
Antal rum
3
Typ
Fritidsbostadsrätt

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Charmig koloni i Koloniföreningen Senderöd

Charmig koloni med massor av potential i Koloniföreningen Senderöd. Två sovrum, fullt utrustat badrum och flera underbara uteplatser.

 • Ansvarig mäklare

  Maria Rebensdorff

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 96

Bilder

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Otrolig livskvalitet och avbrott från vardagen, välkommen till denna unika oas. Charmig koloni med massor av potential i Koloniföreningen Senderöd. Två sovrum, fullt utrustat badrum och flera underbara uteplatser. Kök och vardagsrum med öppen planlösning och eldstad.

Läs mer på förenings hemsida http://senderod.com/

Säsongen varar ca 1 april-oktober. Man måste vara folkbokförd på adress i Helsingborgs kommun för att beviljas inträde i koloniföreningen.

Fakta

Uteplats/balkong

Trädäck

Tillträde

enligt överenskommelse

Information

Typ
Fritidsbostadsrätt
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Pris
535 000 kr
Våningsplan
0
Hiss
Nej
Rum
3
Sovrum
2

Driftskostnad (per månad)

Hushållsström
650 kr
Övrigt
500 kr
Summa
1 150 kr

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 plan

Utekök ingår ej i försäljningen

Om föreningen

Namn
Koloniföreningen Senderöd
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
174

Allmänt om föreningen

Från början låg området på Pålsjö Östra och var då ett odlingslottsområde. Då kommunen skulle bebygga platsen för att staden skulle växa flyttades området 1980 till nuvarande plats och Koloniföreningen Senderöd bildades vilket innebär att området är det senaste tillskottet till Helsingborgs kolonibestånd.

Föreningen arrenderar 85 190 m² och det finns 174 kolonilotter på området. Kolonilotterna skiftar i storlek mellan 279 m² upp till 592 m². Många kolonister har skaffat drivhus för att förlänga odlingssäsongen.

Styrelsen består av ordförande, kassör plus tre övriga styrelsemedlemmar samt två suppleanter. Möten under året är årsmöte, sommarmöte och cirka 12 styrelsemöten.

Grusgångarna mellan kolonierna har namn efter blommor och träd. Varje kolonist håller sin bit av gången ogräsfri. Föreningens medlemmar är i blandade åldrar, allt från barnfamiljer till pensionärer som samlas via det gemensamma odlingsintresset. Ca 10-12 stugor säljs varje år.

Det finns tre duschar och 11 toaletter, varav två toaletter är handikappanpassade. Tvättstugan, duscharna och toaletterna vid huvudentrén renoverades 2009, och en ny dusch byggdes sidan om toaletten vid dansbanan 2012. Vid huvudentrén finns en byggnad med tvättmaskin med myntautomat. Det finns också ett källsorteringshus som stod klart 1999.

Utanför området finns en parkering för kolonisterna. Det finns också en handikappsplats direkt i anslutning till huvudgrindarna.

Engagerade medlemmar har byggt ett nytt föreningshus som stod klart 2010, då föreningen firade 30 år, vilket föreningens medlemmar kan hyra till ett förmånligt pris. Föreningen har också en festplats med dansbana och scen för orkester. Här arrangeras bland annat midsommarfest och loppmarknad.

Inom koloniföreningens domäner finns stora härliga grönområden, en skogsdunge och en inhägnad näckrosdamm. Det finns också en lekplats med gungor och sandlåda. År 2002 anlade föreningen en boulebana, och varje år arrangeras en boule-turnering mellan koloniföreningarna i Helsingborg.

Föreningen har en tidskrift som kallas Lövet som finns att läsa här på hemsidan.

Detta område har av kommunen fått en arrendetid på 10 år, med 5 års uppsägning. Avtalet löper ut 31/12 2019 och kommer att omförhandlas under kommande år.

En inträdesavgift betalas av nya medlemmar. Om det inte finns kommunalt avlopp kopplat till kolonin så förbinder sig den nya kolonisten att koppla in sig på det kommunala avloppet och betala en avgift till föreningen på som ersättning för utförd grävning. Kolonisten har då tillåtelse att koppla in vask/diskho till det kommunala avloppet. Möjlighet finns även att koppla in dusch och/eller toalett. Att köpa en stuga här på Senderöd innebär att du blir medlem i vår förening. Som medlem har du ett ansvar att följa kommunens regler samt de stadgar och allmänna bestämmelser som föreningens medlemmar antagit. Följer du inte reglerna riskerar både du och hela föreningen att bli uppsagd från avtalet med kommunen. Du finner de olika avtalen och reglerna här.

Vi har ett odlingskrav på 30 % av tomtens storlek. Det innefattar alla växter (träd, häckar, buskar m.m.) och odlingar. Gräsmatta räknas ej. Självklart är området en plats för avkoppling och rekreation, men man måste inse att det också krävs många timmars arbete för skötsel av stuga och trädgård.

Vill vi bygga nytt eller bygga till måste vi söka bygglov från kommunen. Det krävs bygglov för allt utom trädäck och plank som är högre än 1.20. Om man bygger utan bygglov räknas det som svartbygge med böter och rivning som följd.

Halva gången utanför vår tomt ska vi hålla ogräsfri. Vi måste även tänka på att inte störa eller skapa olägenhet för grannarna. Därför ska det vara fritt från ogräs 30 cm mot grannar. Vi planterar inte heller större träd och buskar intill gränserna utan skriftligt lov från grannarna eftersom det kan inverka störande på deras tomt. Det kan även innebära att du i framtiden måste ta bort dem när de blivit för stora om de skuggar grannens tomt eller växer in på dennes sida.

Det behöver inte se pedantiskt ut, men tänk på att gränsen mellan lummig och vanskött är hårfin. Ett enkelt mått är att utifrån ska det se ut som att här är det någon som bryr sig och är där flera dagar i veckan och fixar.

Vi är en ideell förening vilket kräver att vi alla hjälps åt på de sätt vi kan. De allmänna ytorna sköts till stor del via arbetsplikt. Arbetsplikten är för närvarande 20 timmar per koloni och säsong. Dessa är fördelade på fem tillfällen.

Det förväntas att man ställer upp ideellt några timmar vid de olika arrangemangen som föreningen anordnar, som midsommar, loppis, trädgårdsrundor med mera.

Föreningen bjuder varje år i augusti på grillfest för de medlemmar som ställt upp ideellt vid två evenemang varav ett ska vara loppis eller midsommar.

Området

Att bo i Maria Park

Som boende i Mariastaden har du bekvämt nära till strand, shopping, restauranger och natur. Du har cykelavstånd till allt det bästa Helsingborg har att erbjuda, men bor på lugnt läge i grönskande omgivningar.

Mariastaden är uppbyggt runt det tidigare sjukhusområdet som låg här som hette Sankta Maria sjukhus. När sjukhuset avvecklades på 1990-talet ändrade området namn till Maria Park. I de gamla, men bevarade byggnaderna finns det nu skolor, bostäder och kontorslokaler.

I Maria Park finns det både klassiska tegelhus från 1920-talet och nybyggen. Vägarna kantas av alléer och hela området är lummigt och grönskande.

Nära parken, i en anrik byggnad med tillhörande växthus finns det café, restaurang, butik och handelsträdgård i ett. Detta var tidigare ett trädgårdsmästeri och är nu ett populärt utflyktsmål där du kan handla växter, inredningsdetaljer och äta en god lunch eller middag i underbar miljö.
Ett stenkast från Mariastaden finns Pålsjö skog, som har underbara promenadstigar, motionsslingor och strövområden. Lite längre västerut ligger Sofiero slott som erbjuder massor av nöjen, kultur och matupplevelser.

Här är det inte svårt att förstå att barnfamiljerna trivs. Det är ett lugnt, barnvänligt område med flera skolor, förskolor och goda kommunikationer nära tillhands.

Köpa eller sälja bostad i Maria Park? Kontakta våra mäklare i Helsingborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Stuga 57 i Koloniföreningen Senderöd

Stuga 57 i Koloniföreningen Senderöd,
254 50 Helsingborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Maria Rebensdorff

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 96