Storslagen 1930-talsarkitektur med hänförande vyer

Tågaborg, Helsingborg

Höganäsgatan 3

Exklusiv
Utgångspris
25 000 000 kr
Antal rum
10
Tomtarea
1311 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
313 kvm / 159 kvm

Storslagen 1930-talsarkitektur med hänförande vyer

Bjurfors Exklusiv presenterar ett renoverat arkitektoniskt mästerverk från 1930 med fri Öresundutsikt och Pålsjö skog som närmaste granne.

 • Ansvarig mäklare

  Alexander Jämthagen

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 75

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Det vilar onekligen något majestätiskt över 1930-talsvillan på Höganäsgatan 3. Med en stolt placering längst ut på Landborgsbranten och Pålsjö skog som närmaste granne är läget få förunnat. För att inte tala om arkitekturen. Voluminösa rum fyllda av tidstypiska utsmyckningar på väggar och tak, platsbyggda snickerier, originalgolv, generös takhöjd och storslagna panoramavyer över Öresund trollbinder dig från första stund.

Den spektakulära villan ritades av Helsingborgs dåvarande stadsarkitekt Arvid Fuhre i syfte av att själv bosätta sig här. Till sin hjälp tog han byggmästare John Strömqvist som lät uppföra huset på platsen 1930. Unikt för huset är dess tydliga influenser från funktionalismens raka linjer samtidigt som det förekommer en stor mängd av utsmyckande detaljer som fortfarande präglade denna tid. I denna bostad får man en elegant balans mellan stilarna. För att framhäva husets karaktär påbörjades ett omfattande arbete under 2019 med en genomgripande renovering såväl in- som utvändigt. Detta resulterade i en genomrenoverad bostad med husets atmosfär omsorgsfullt bevarad.

Bostadens generösa yta om 313 m² fördelar tio vackra rum på två våningsplan samt en källare på ytterligare 159 m². Entréplanet stoltserar med tre eleganta sällskapsrum, kök, toalett och sovrum. I dag ligger köket separat med skogsutsikt, men möjligheten för öppen planlösning mot de sociala ytorna finns. Genom att ta bort en eller två väggar skapas en enda stor social yta. På det övre planet fördelas ett allrum, fem sovrum och badrum. Från detta plan nås en stor altan i söder och en balkong med sundsutsikt. I fastigheten finns bergvärme installerat vilket bidrar till en ekonomiskt attraktiv drift, de stora ytorna till trots.

Den insynsskyddade tomten är på hela 1311 m² och har en parkliknande utformning med symmetriska stensatta gångar, uteplatser och gröna ytor som ramas in av en stenmur. Dessa rena ytorna får gott sällskap av skogens höga och frodiga träd i norr och öppnar även upp för möjligheter för orangeri, odling eller blomsterprakt om drömmen för det finns. På vackra och fridfulla Tågaborg befinner du dig på ett attraktivt avstånd till det mesta. Det är endast några hundratal meter till stränderna och stadskärnans puls nås på bekvämt gångavstånd.

=BILDER=
De sista fem bilderna är renderade med förändringsförslag med bl.a. animerad pool och gästhus. Bygglov behövs för vissa förändringarna. Se bilder tidigare i bildflödet för nuvarande utformning.

Interiör

Dekorativa detaljer och raka linjer
Redan vid grindarna till entrén infinner sig den slottslika karaktären. Smidesgrindar, välklippta gräsytor och vackra stensatta gångar omger den storslagna tomten. En fri utsikt över Öresunds blå vatten som sträcker sig hela vägen ut mot Ven och Danmark uppenbarar sig. En bred uppfart som leder fram till garage finns till höger om huset, som vetter mot Pålsjö skogs frodiga grönska.

Det gula tegelhuset är vackert utformat i all sin enkelhet med raka linjer och enhetliga kulörer på snickerierna. Fasaden pryds av flera spröjsade fönsterpartier av varierande storlek. På entréplanet är fönsterna mer omfattande och ramas in av fönsterluckor. Sadeltaket är beklätt med papp. En bred stengång leder fram till husets entré och en gedigen ytterdörr i ek. Innanför dörren möts du av en tambur med en praktisk garderob för ytterplagg och skor till höger. Bakom en vacker dörr med dekorativa profiler nås en tidsenligt inredd gästtoalett där väggarna är klädda med metrokakel och golvet med schackrutiga klinkers. Ett litet blyinfattat fönster finns placerat högre upp.

Från tamburen kommer du vidare in i en större hall med vacker fiskbensmönstrad ekparkett och vitmålade väggar. Takhöjden är generös. Här finns trappan upp till övre plan, som ramas in av ett vackert sidoparti med böljande former. Till höger om denna hall finns ett stort sovrum med fönster åt två väderstreck.

Panoramavyer mot Öresund
I anslutning till entréhallen nås köket som är inrett med vita profilerade luckor och granitbänkskivor. På golvet ligger stora klinkerplattor. Här finns det gott om arbetsytor att bre ut sig på och maten tillagas framför en rofylld utsikt över skogen. Matsalen ligger intill köket och öppnar upp för möjligheter att skapa en lite modernare, öppen planlösning genom att ta bort en vägg.

Hallen sträcker sig vidare ut mot en lång korridor där biblioteket är placerat strax efter trappan. I rummet finns platsbyggda bokhyllor och skåp som är bevarade från byggnadsåret. Längs väggarna mot taket löper vackra listverk. I biblioteket finns dubbla altandörrar som öppnar upp mot trädgården i söder. Dubbla skjutdörrar med glasinfattning leder dig vidare in till den generösa matsalen. Även här råder en ytterst elegant atmosfär med dekorativa snickerier i tak, fiskbensparkett och kolonner. Här har du underbar utsikt över Pålsjö skog.

Från bibliotek och matsal nås bostadens pampigaste sällskapsrum som har ett stort burspråk mot Öresund som ger en panoramavy utan dess like. Under fönsterna finns vackra platsbyggda elementskydd. I burspråket finns en altandörr som leder ut till en stenlagd uteplats med kvällssol, där oförglömliga solnedgångar upplevs. Taket pryds av elegant stuckatur och på golvet ligger en rutmönstrad originalparkett. Centralt på rummets bakre vägg finns en unik öppen spis med kalkstensomfattning. Med dessa sagolika sällskapsytor är det som upplagt för storslagna middagsbjudningar och mingelfester.

Fridfulla rum
Den stilfulla trappan i ek med dekorativt trappräcke leder upp till andra våningen som bjuder på sex rum och badrum. Vid trappan möts du av ett stort allrum som har utgång till en stor terrass i soligt öster och söderläge med ljuvlig utsikt. Altandörren är vackert bågformad. Utöver allrummet finns totalt fem sovrum, varav ett är inrett som klädkammare. Två av sovrummen delar en balkong med underbar utsikt över Öresund. På detta plan finns också ett stilfullt badrum med marmorbeklädda golv och väggar samt.

Källarplanet har en god yta med flera fina rum som kan inredas utifrån behov samt tvättstuga och badrum. Tvättstugan kommer att utformas enligt köpares önskemål i samråd med ägaren. Samtliga kvadratmeter i källaren är stensatta med en exklusiv granitkeramik av generösa mått. Badrummet är helkaklat i marmor-klinkers och utrustat med dusch, wc och tvättställskommod.

På Höganäsgatan får du ett renoverat boende med unik atmosfär, storslagen utsikt och generösa ytor.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Ankaret Västra 5

Tomt

Totalrenoverad trädgård.

TV/bredband

Stadsnätet via Fiber.

Parkering

Garage för 1 bil, eventuellt möjlighet till utbyggnad för fler garageplatser.

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
25 000 000 kr
Rum
10
Sovrum
4
Max antal sovrum
5
Boarea
313 kvm*
Tomtarea
1311 kvm
Biarea
159 kvm

* Areauppgifter enligt uppmätning. Biarea inkl garage om 17 m².

Pantbrev

Det finns 14 st pantbrev uttaget om sammanlagt 10 000 000 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energideklarationsdatum
2018-08-18

Ombyggnad, Renoveringar

Huset har så gott som totalrenoverats 2018/19, bland annat har;
- Originalfönster renoverade samt delvis bytta.
- Fasad omfogad
- Dränering omgjord med platonmatta och nya dräneringsrör.
- Originalfönster och dörrar renoverade.
- Nya avloppsrör från gatan.
- Nya vatten och avloppsrör i bostaden
- Källare totalrenoverad och exklusivt klinkerbeklädd på hela golvet.
- Samtliga ytskikt varsamt renoverade.
- Nya badrum.
- Ny el genomgående.

Planbestämmelser

Ändring Av Dp (1991-03-21) Stadsplan (1935-11-01) Tomtindelning (1925-10-14)

Ekonomi

Taxeringsvärde
7 779 000 kr
Byggnadsvärde
4 331 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan med källare och vind
Byggår
1930
Fasad
Tegel
Grund
Källare
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Bergvärme (2011)
Takbeklädnad
Papp
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Koppar
Fönster
2-glas

Larm med kameraövervakning.

Möjlighet ges att använda delar av villan för verksamhet/kontor. Ett av nedan alternativa sätt att bruka villan på är godtagbart för kommunen. Säljaren rekommenderar köparen att kontrollera nyttjandemöjligheten med kommunen.

Alt 1: Bottenvåningen kan delvis nyttjas för handels- hantverks- eller kontorsändamål (ca 150 m² av totalt 180 m²)
Alt 2: Hela källaren kan nyttjas för handels- hantverks- eller kontorsändamål
Alt 3: Eller hela ovanvåningen kan nyttjas för handels- hantverks- eller kontorsändamål.

Området

Att bo i norra Helsingborg

Norr är en av Helsingborgs mest attraktiva stadsdelar att bo på. Här bor du vid vattnet - mitt i centrum med shopping, restauranger och nöjesliv runt hörnet. En fantastisk kombination.

I området finns varierad bebyggelse, men många kvarter är av tydlig och enhetlig karaktär. Största delen av bebyggelsen i Tågaborg är från förra sekelskiftet med många stora vackra patriciervillor längs hela landborgen.

Olympia är en anrik fotbollsarena som anlades redan 1898. Nu är den hemmaplan för Helsingborgs IF, men även VM har ägt rum här. Stadsdelen Olympia ligger runt arenan med samma namn och kännetecknas av Fågelkvarteren som består av enhetliga byggnader i jugendstil.

Där de gamla järnvägsspåren gick förr som skilde stadsdelen och havet åt, är numera ett uppskattat område med promenadstråk och stora gräsytor som kallas Gröningen. Här kan du spela boule, minigolf och utöva mängder av sommarsporter på de fria ytorna.

Vill du njuta av riktigt breda sandstränder och skönt havsbad har du Örestrandsbadet eller Fria bad som det också kallas, på bekvämt avstånd vid Norra hamnen. Här finns det en badbrygga som sträcker sig ut i havet och kallbadhus.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Tågaborg? Välkommen att kontakta Bjurfors mäklare i Helsingborg Norr. Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Höganäsgatan 3

Höganäsgatan 3,
254 33 Helsingborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Alexander Jämthagen

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 75