Tågaborg, Helsingborg

Karl X Gustavs gata 14

Exklusiv
Utgångspris
7 495 000 kr
Antal rum
7
Tomtarea
436 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
180 kvm / 76 kvm

Visning

 • fredag 3/5

  Bokad visning. Kontakta mäklaren för anmälan.

Bjurfors Exklusiv presenterar ett drömlikt parhus på Tågaborg med välbevarad sekelskiftescharm och genomgående stilsäkerhet

 • Ansvarig mäklare

  Maria Rebensdorff

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 96

Bilder

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Älskvärt parhus från 1904 med alla rätt. Det idealistiska läget på Tågaborg inkluderar närhet till såväl citypuls som salta havsdopp. Trots omfattande renoveringar utvändigt, framstår huset nästan på pricken likadant som vid uppförandet vid förra sekelskiftet med röd tegelfasad, sadeltak av papp och tidstypiska fönsterpartier som ramas in av vackra snickerier. Kronan på verket är den idylliska punschverandan i västerläge med höga glaspartier med småspröjs, gråmålat plankgolv, vit pärlspont och ett underbart ljusinsläpp. På entréplanet finns ett socialt kök och tre sammanlänkade sällskapsrum med tidstypiska detaljer såsom dubbla spegeldörrar, målade brädgolv och takstuckaturer.

Andra våningsplanet består av tre ljuvliga sovrum som är översållade av vackra originaldetaljer. I anslutning till ett av rummen finns en balkong där du kan få en glimt av Öresund. I dag nyttjas endast ett av rummen som sovrum. De andra två används som sällskapsrum och ett luxuöst dressing room. Via en spiraltrappa i köket nås källaren där det finns fina möjligheter att skapa vinkällare, spa eller liknande. Det inredda vindsplanet är optimalt för tonåringar, gäster eller hobbyverksamhet. Trädgården på baksidan är insynsskyddad oas med stora gräsytor och lummig växtlighet. En stenlagd gång leder ner till en mysig, inglasad uteplats som kan avnjutas även de kyligare kvällarna. Välkommen in i en av Tågaborgs charmigaste bostäder.

TÅGABORGSIDYLL
Varför Tågaborg har en enorm dragningskraft är lätt att förstå när du strosar runt i stadsdelens charmiga gator. Det höga läget som mynnar ut mot Öresund ger fantastiska vyer och här och var hittar du pittoreska fik och butiker. Närheten till både hav och grönområden gör att naturen ständigt känns närvarande trots att bor nästan mitt i stan. En promenad längs Karl X Gustavs gata tar dig tillbaka till förra sekelskiftet. Här ligger både flerbostadshus och villor, allt från pampiga patriciervillor till gathus. Nära Vikingsbergsparkens grönska finner du ett välbevarat rödteglat parhus från 1904. Huset framstår nästan som orört tack vare en oklanderligt varsam renovering, som bland annat omfattas av dränering och omläggning av taket. Fasaden i sin helhet utstrålar äkta sekelskiftesglans med karakteristisk tegelfasad som pryds av höga fönsterpartier av t-postmodell med småspröjsad ovandel, som i sin tur är omgivet av vackra vita snickerier. En sagolik punschveranda med överbyggd balkong med smidesräcke fulländar bilden.

En bostad fylld med värme och känsla på ett svårslaget läge!

Interiör

PLANKGOLV OCH STUCKATUR
Innanför ett vitt trästaket med stenläggningar och buxbom välkomnas du in i trädgården. Husets entré nås några trappor upp via en pardörr med speglar och ovanljus. I hallen möts du av vitmålade väggar och gediget plankgolv. På väggen finns plats för avhängning av ytterplagg. I anslutning till hallen finns en gästtoalett med svart klinkergolv och vitkaklade väggar som är utrustad med handfat och wc. Den ståtiga stentrappan som leder upp till övre plan vittnar om att detta ursprungligen var ett tvåfamiljshus.

Till vänster om hallen kommer du vidare in i vardagsrummet som är det första av tre spatiösa sällskapsrum. Vardagsrummet har ett härligt ljusinsläpp från ett stort fönsterparti i väster som vetter ut mot glasverandan och gatan. På golvet ligger ett tidstypiskt vitmålat plankgolv och väggarna är vita. Rummet förmedlar sekelskiftesatmosfären på bästa tänkbara vis med tilltagen takhöjd, dekorativa spegelpardörrar, snickerier och takstuckaturer längs med hela rummet. Känslan når oanade höjder när de franska pardörrarna av glas öppnas ut till den oemotståndliga verandan i västerläge - en harmonisk plats för att krypa upp i en skön stol med en kopp te och bok som sällskap.

TILL BORDS
Den ståtliga matsalen ligger i fil med vardagsrummet och sammanlänkas av vackra spegelpardörrar. Det vitmålade plankgolvet fortsätter vidare in från vardagsrummet och väggarna är vita. Längs hela taket löper en vacker stuckatur och i centrum av taket finns en takrosett. Här kan du ta ut svängarna med ett rejält matsalsbord som rymmer många middagsgäster. Från matsalen kommer du vidare in i det tredje sällskapsrummet som erbjuder ytterligare en matplats i anslutning till köket, som ligger i öppen planlösning. Härifrån når du källaren via en spiraltrappa av svart stål. Köket har lite restaurangkänsla med moderna, strama linjer i svart och vitt. Luckorna från IKEA är högblankt svarta och väggarna är delvis kaklade med mosaik. På golvet ligger ett schackrutigt klinkergolv. Köket är utrustat med köksfläkt, induktionshäll, integrerad diskmaskin, kombiugn, varmluftsugn samt kyl och frys med ismaskin. Från köket nås en dörr som leder ut till trädgården som är perfekt för barn med mycket spring i benen. De stora gräsytorna kantas av frodiga buskar och blomsterrabatter. Här finns också ett bra trädgårdsförråd med plats för cyklar och redskap. Längst ner i trädgården finns ett mysigt uterum som är inglasat och försett med värmelampor för att kunna utnyttja utesäsongen optimalt. Här finns det generöst med utrymme för många middagsgäster.

EN GLIMT AV ÖRESUND
På det andra våningsplanet finns tre stora sovrum som i dagsläget disponeras som sällskapsrum, sovrum och walk in closet men planlösningen är helt anpassningsbar efter ditt behov. Samtliga tre rum är sammanlänkade men nås även med separat ingång från hallen. I anslutning till trappan finns en praktisk och rymlig klädkammare. Det första av rummen som används som sällskapsrum har en storslagen känsla med takstuckaturer, en dekorativ kakelugn (ej eldningsbar), höga radiatorer, utgång till balkong och två dörröppningar med spegelpardörrar. Detta rum är lika underbart att använda som sovrum. Tänk att få öppna upp de franska altandörrarna till balkongen på morgonen och se en glimt av sundet. I anslutning till detta rum finns det andra sovrummet som i dag är inrett som ett magnifikt dressing room av Hollywoodmått. Även här finns vackra takstuckaturer, vitmålat plankgolv och vita väggar. Det tredje sovrummet, Master bedroom, har ett lugnt läge mot trädgården och egen ingång till såväl dressing room som badrum. Sovrummet har gråmålade väggar som ger en fin kontrast till de vita snickerierna. Badrummet är helkaklat med ett stort fönster mot trädgården. På golvet ligger oktagonmönstrad klinker med värme och väggarna är klädda med kvadratiskt vitt kakel. Badrummet är utrustat med badkar, wc, handdukstork, dubbla handfat med kommod samt högskåp i svart. I taket finns infällda spotlights.

OVAN OCH UNDER.
I hallen på övre plan finns en fin vitmålad trappa som leder upp till det inredda vindsplanet som är en dröm för tonåringen som vill ha ett eget kryp in. Det passar givetvis också utmärkt som ett gästrum eller kreativt hobbyrum. Här är både murstocken och en del av bjälklaget dekorativt synliga och ett bågformat fönster ger en fin utsikt över Tågaborgs takåsar och en skymt av havet. På golvet ligger ljust gråa plankor och väggarna är vita.

Den läckra spiraltrappan vid kökets matplats tar dig ner till källarplanet som har oändliga möjligheter för att skapa vinkällare, SPA, gästavdelning, kontor eller annat. I dag finns det tvättstuga, allrum och förråd härnere. I tvättstugan finns ett charmigt exemplar av ett äldre tvättkar ifall den spartanska livsstilen lockar. Källarplanet är fräscht och snyggt med klinkergolv och väggar med både vitmålad puts och rå tegel.

En bostad fylld med värme och känsla på ett svårslaget läge!

Fakta

Fastighetsbeteckning

Pelikanen 2

Övriga byggnader/utrymmen

Uterum/förråd

Tomt

Lättskött och vackert anlagd tomt

TV/bredband

Via fiber, alternativt finns parabol/TV-antenn

Planbestämmelser

Detaljplan (1998-01-28) Tomtindelning (1920-11-23)

Tillträde

enligt överenskommelse

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
7 495 000 kr
Rum
7
Sovrum
3
Max antal sovrum
4
Boarea
180 kvm*
Tomtarea
436 kvm
Biarea
76 kvm

* Areauppgift enligt uppmätning 20120522

Byggnadssätt

Byggnadstyp
Parhus uppfört i 2 1/2 plan med källare
Byggår
1904
Fasad
Tegel
Grund
Källare
Stomme
Tegel
Bjälklag
Betong/Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme
Takbeklädnad
Papp
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
2-glas kopplade

Uteplats/balkong

Uterum

Ombyggnad, Renoveringar

- Omläggning av yttertak
- Tillägsisolering innertak (vid)
- Plåt (bandtäckning) kupa mot öster
- Byte hängrännor/stuprör hela huset
- Dränering
- Installation fjärrvärme
- Fiber Öresundskraft
- Hela huset nymålat invändigt
- Uthus i trädgården
- Ny stenläggning (delar av)
- Nyputsad grund utvändgt (stänkputs)
- Samtliga inneväggar putsade och försedda med Mickrolitväv
- Anlagd trädgård (trädgårdsarkitekt)
- Delvis utbytta fönster
- Ytterdörr
- Kök IKEA ca 2004
- Nyrenoverad gästtoalett
- Värmegolv i kök och badrum
- Renoverat badrum (våning 2)
- Separerat spill- och dagvatten
- Fasad omfogad

Parkering

Parkeringsmöjligheter finns i kringliggande gator

Ekonomi

Taxeringsvärde
4 216 000 kr
Byggnadsvärde
2 087 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 049 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Hushållsström
16 500 kr
Värme
22 235 kr
Renhållning
3 223 kr
Vatten/Avlopp
3 700 kr
Summa
45 658 kr

Driftskostnaden är baserad på nuvarande ägares förbrukning och avtal

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
111
Energideklarationsdatum
2012-06-01

Området

Att bo i norra Helsingborg

Norr är en av Helsingborgs mest attraktiva stadsdelar att bo på. Här bor du vid vattnet - mitt i centrum med shopping, restauranger och nöjesliv runt hörnet. En fantastisk kombination.

I området finns varierad bebyggelse, men många kvarter är av tydlig och enhetlig karaktär. Största delen av bebyggelsen i Tågaborg är från förra sekelskiftet med många stora vackra patriciervillor längs hela landborgen.

Olympia är en anrik fotbollsarena som anlades redan 1898. Nu är den hemmaplan för Helsingborgs IF, men även VM har ägt rum här. Stadsdelen Olympia ligger runt arenan med samma namn och kännetecknas av Fågelkvarteren som består av enhetliga byggnader i jugendstil.

Där de gamla järnvägsspåren gick förr som skilde stadsdelen och havet åt, är numera ett uppskattat område med promenadstråk och stora gräsytor som kallas Gröningen. Här kan du spela boule, minigolf och utöva mängder av sommarsporter på de fria ytorna.

Vill du njuta av riktigt breda sandstränder och skönt havsbad har du Örestrandsbadet eller Fria bad som det också kallas, på bekvämt avstånd vid Norra hamnen. Här finns det en badbrygga som sträcker sig ut i havet och kallbadhus.

Köpa eller sälja bostad i norra Helsingborg? Kontakta våra mäklare i Helsingborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Karl X Gustavs gata 14

Karl X Gustavs gata 14,
254 38 Helsingborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Maria Rebensdorff

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 96