Idyllisk gårdsmiljö mitt i gamla Bjärred

Bjärred - Gamla Bjärred, Lomma

Talltitevägen 9

Exklusiv
Utgångspris
13 900 000 kr
Antal rum
10
Tomtarea
5107 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
398 kvm / 78 kvm

Visning

 • onsdag 29/1

Idyllisk gårdsmiljö mitt i gamla Bjärred

Bjurfors Exklusiv presenterar en charmig fyrlängad gård med fantastiska boytor och pittoresk innergård på centralt läge i gamla Bjärred

 • Ansvarig mäklare

  P-O Renvalder

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0708-24 52 53

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Almgården i Bjärreds gamla del. Talltitevägen 9 - Bjurfors
Almgården i Bjärreds gamla del
. Talltitevägen 9 - Bjurfors
Infart till Almgården. Talltitevägen 9 - Bjurfors
Infart till Almgården
. Talltitevägen 9 - Bjurfors
Från hallen i huvudentrén mot vardagsrummet. Talltitevägen 9 - Bjurfors
Från hallen i huvudentrén mot vardagsrummet
Vardagsrum i bostadshuset östra del. Talltitevägen 9 - Bjurfors
Vardagsrum i bostadshuset östra del

Planskiss

Planlösning
Planskiss bostadshusets entréplan
Planlösning
Planskiss bostadshuset ovanvåning
Planlösning
Planskiss ekonomibyggnad
Planlösning
Planskiss gästlägenhetens ovanvåning
Planlösning
Översikt

Beskrivning

Beskrivning

I Bjärreds hjärta, något gömd bakom en vacker lund av bokträd, ligger den fyrlängade gården med anor från 1850-talet. En liten grusväg leder in till den kullerstensbelagda innergården som under varmare årstider fylls av blomsterprakt från magnolia, klematis, lavendel och rosor. En lantlig atmosfär infinner sig direkt innanför grinden och doften av hav anas i luften. Att kunna bo på en gård och samtidigt ha gångavstånd till service, butiker, skola och havsbad är få förunnat.

Gårdens fyra längor erbjuder sällsynt generösa bostadsytor och en flexibel planlösning som också erbjuder möjligheter för uthyrning och generationsboende. Bostadslängan är på hela 398 kvm, varav en del går att avskilja och använda som separat bostad. Denna del har egen entré, badrum, kök, vardagsrum samt ett stort sovrum. I resterande del av bostadsdelen finns matsal, kök med matplats, vardagsrum, spaområde med inomhuspool, fyra sovrum och flera badrum. Samtliga sällskapsrum är voluminösa och uppvisar ett flertal vackra originaldetaljer från förr såsom djupa fönsternischer, parkett med intarsia, bröstpaneler, kakelugn och synliga takbjälkar.

I den östra längan inryms två gästbostäder. Den mindre om 48 kvm nås via innergården och är mysigt inredd i två plan med kök, matplats, badrum och sovloft. Den stora gästbostaden har ett mer privat läge och har sin entré från trädgårdssidan. Denna bostad har modernare inredning med en svindlande takhöjd upp till nock. På 113 kvm fördelas ett stort kök med matplats, allrum, sovrum och badrum. I den mellersta längan är den gamla stallbyggnaden där det i dag finns i dag flera förrådsutrymmen. Den västra längan är en stor loge som är som gjord för festliga sammankomster eller ateljé.

Interiör

Lummig idyll vid havet
I Bjärred förenas bokskogen med havet. Vägen ner till Långa bryggan och den långgrunda stranden är lika sällsynt som vacker. Här breder Bjärred Saltsjöbads naturreservat ut sig med sin 120 år gamla bokskog och ett tillhörande rikt djur- och växtliv. Långa Bryggan är med sina 574 meter en av Sveriges längsta badbryggor som dessutom bjuder på kallbadhus och restaurang längst ut. Intill naturreservatet finns tennisbanor och den omåttligt populära glasskiosken, där köerna ringlar sig sommartid. Från en liten elegant badort i början på 1900-talet är Bjärred nu en välmående tätort med all tänkbar service såsom förskolor, skolor, butiker och matställen – utan att kompromissa med den idylliska atmosfären. På andra sidan glasskiosken ligger det anrika stationshuset och en liten grusväg som leder in till den fyrlängade gården.

Gården förr och idag
Fyra längor omfamnar den pittoreska kullerstensgården som är djupt inbäddad av grönska från blomsterrabatter, generösa gräsytor, häckar och gamla lövträd som ask och kastanj. Längs husfasaderna växer frodiga rosen- och lavendelbuskar samt klättrande vinrankor. Gården som bär namnet ”Almgården” är ett unikt inslag i orten. Ett lantligt paradis väl gömt mellan radhuslängor och pampiga strandvillor. Tomten bjuder bland annat på en väl uppvuxen trädgård, trädalléer, uteplatser med sydländsk känsla, poolrum och en generös gräsmatta för lek och fotboll.
Gårdens historia går tillbaka till 1851 när bostadshuset och ekonomibyggnaderna uppfördes. Under tidigt 1900-tal, innan det fanns en brandkår i området, förvarades byns brandspruta i logen. Många bränder släcktes under denna tid av gårdens anställda och frivilliga. I dag består gårdens fyra längor av en stor bostadsdel, förrådsutrymmen, loge och två gästbostäder. De generösa ytorna och den flexibla planlösningen bjuder på många möjligheter för de som har planer på uthyrning, kreativ verksamhet, hemmakontor eller generationsboende.

Bostadslängans östra del
En vidsträckt bostadslänga med slammat tegel och spröjsade, bågformade fönsterpartier vittnar om omsorgsfull renovering. Det finns två entréer till huset, vilket möjliggör en separat ingång vid nyttjande av husets västra del till uthyrning eller generationsboende. Den östra entrén som används som huvudentré välkomnar in dig till en rymlig hall där det delvis är öppet hela vägen upp till nock med frilagda bjälkar. På golvet ligger ett svart stengolv ”Ibra stone”. Till höger finns en trappa som leder upp till det andra våningsplanet. Hallen erbjuder gott om utrymme för ytterplagg och skor på väggmonterade hallmöbler och i ett stort garderobsskåp. Rakt fram i hallen finns en kaklad gästtoalett och ett städskåp. En altandörr leder ut till den lummiga trädgården och en härlig uteplats med trädäck med plats för många sittande middagsgäster. Västerläget ger soldränkta dagar som varar ända till solnedgången.

Stengolvet övergår så småningom till ett skeppsgolv som leder vidare in till höger och ett voluminöst vardagsrum. De djupa, bågformade fönsterpartierna ger ett vackert och rikt ljusinsläpp till rummet. Väggarna är vitmålade, liksom takets fiskbenslagda träpanel och bjälkar. Den bakre väggen domineras av en gedigen öppen spis med spiselkrans och hylla av vitmålat tegel. För att utnyttja värmen optimalt har en kassett satts in. En pardörr leder vidare in till en korridor och en luxuös avdelning med sovrum, badrum och spa-rum med inomhuspool. Sovrummet är luftigt och har fin vy över ståtliga kastanjeträd. I anslutning till sovrummet ligger badrummet som är av väl tilltagen storlek och utrustat med ett inmurat badkar och bänk, tvättställskommod, duschhörna, bastu och wc. I bastun finns ett vackert litet fönster där du kan spana ut mot poolen. I korridorens slut finns dubbla glasdörrar med spröjs som leder ner till ett stort inglasat rum med pool och loungedel som är inramat av trädgårdens grönska. Starta lördagsmorgonen med en skön stund med yoga, ta några simtag i poolen och avsluta i bastun. På sommaren öppnas dörrarna och inne blir ute.

På övre plan finns genomgående vackra brädgolv och vita väggar. Till vänster nås det första sovrummet som har vitmålat brädgolv. Till höger kommer du vidare till en hall med förråd och toalett. Ett andra sovrum ligger på andra sidan hallen. Ett trappsteg ned nås ett mysigt allrum och i anslutning till detta ett tredje sovrum. Mellan dessa rum finns ett badrum med dusch.

Till vänster om entrén nås det rymliga köket som har en stor matplats och fönster i två väderstreck. De vackert välvda fönsterna har djupa fönsternischer och vetter ut mot både trädgård och innergård. På golvet ligger ett skeppsgolv och väggarna är vitmålade. Taket har vitlaserad, fiskbenslagd träpanel och synliga bjälkar. Köksinredningen är lantlig med luckor av pärlspontskaraktär i gräddvitt. Väggen ovanför arbetsytorna är klädd med vit mosaik. Från köket kommer du vidare in till matsalen som är ett vackert rum med stort ljusflöde från två väderstreck, liksom i köket. På golvet ligger en vacker äldre parkett som inramas av intarsia. Under fönsterna löper en tidstypisk bröstpanel i mörkt trä. I taket ligger synliga takbjälkar och träpanel, lagd i fiskbensmönster. Ett vackert rum med mycket historia.

Bostadslängans västra del
Dubbla spegeldörrar öppnar upp till husets andra entré och den del som kan användas som separat bostad, om så önskas. Här finns en hall med klinkergolv och trappuppgång till våning två samt ett anslutande badrum med dusch. En vacker kakelugn med mässingsluckor och målad blomdekoration visar vägen till det långsmala köket där platsen har utnyttjats optimalt med ett väggmonterat barbord med sittplatser längs väggen. Vidare förbi köksdelen kommer du till ett underbart allrum, placerat på husets gavel med ljusinsläpp från tre väderstreck. Både i allrum och kök har skeppsgolv, vitmålade väggar och tak samt exponerade takbjälkar. I allrummet står ytterligare en vacker kakelugn av pampig karaktär i smaragdgrönt. En trappa upp möts du av ett mysigt allrum/sovrum där den gamla murstocken framträder vackert. Häruppe finns en toalett med flera förvaringsskåp.

De tre sammanlänkande längorna - gästbostäder, stall och loge
I den östra längan, finns två gästbostäder. Den lilla gästbostaden nås från innergården och är inredd likt ett mysigt sommartorp med vackert vitlaserad pärlspont på väggar och furuplankgolv. Du gör entré i ett mysigt allrum/kök med matplats. Väggarna ovanför kökets arbetsytor är kaklade med vackert franskt kakel i blått och vitt. Till höger om köket nås ett fint kaklat badrum i grått och vitt. Badrummet är utrustat med duschhörna, engelskt handfat med kommod och wc. Ett vackert bågformat fönster släpper in dagsljuset. En trappa upp finns ett charmigt sovrum med murstock, träpanelbeklädda väggar och tak samt friliggande bjälkar. Taket är öppet upp till nock och har takfönster.

Den andra gästbostaden är helt nyrenoverad med generösa och moderna ytor. Bostaden nås från baksidan av innergården, där det också finns en vidsträckt gräsmatta som har använts som fotbollsplan. Vid entrén finns en stensatt uteplats i söder med sydländsk känsla. En perfekt plats för morgonkaffet i solen bland ett hav av medelhavsväxter i krukor. Via uteplatsen når du entréhallen med en dörr till det gamla stallet, som ligger i den mellersta av de tre sammanlänkade längorna med ingång från innergården. Du kommer vidare in till ett modernt kök med svart inredning och generös yta för matplats. Ovanför matplatsen finns en öppning upp till ett stort loft som inte har tagits i bruk. I anslutning till köket, till höger, finns ett stort härligt allrum på gaveln som har öppet upp till nock. Flera små djupa stallfönster och större på gavelväggen ger ett rikligt ljusflöde. Till vänster om köket finns ett stort sovrum och ett badrum, som både har öppet upp till nock.

Den mellersta längan är det gamla stallet som i dag rymmer flera förrådsutrymmen. Här finns stora möjligheter att inreda för verksamhet. I den västra längan är den stora logen med underbar yta och takhöjd. Den enda delen inrymmer en verkstadsdel men logen har främst används som en vacker plats för fest av de nuvarande ägarna. De enorma ytorna gör att användningsområdena är stora. Kanske kan detta bli en stor ateljé, kreativ verkstad eller butik? Drömmarna kan vara lika många som möjligheterna.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Bjärred 50:9

Ombyggnad, Renoveringar

Tillbyggd i omgångar varav senast 1975

Tomt

Helt insynsskyddad hörntomt med häckar, staket, fruktträd, bärbuskar och trädgårdsland.

Planbestämmelser

Stadsplan (1971-05-25)

Parkering

Innergård med vacker kullersten med plats för ca 10 bilar.

Ekonomi

Taxeringsvärde
5 027 000 kr
Byggnadsvärde
2 663 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Sotning
1 000 kr
Värme
74 000 kr
Renhållning
4 000 kr
Vatten/Avlopp
12 000 kr
Summa
91 000 kr

I angiven uppvärmningskostnad ingår hushållsel. Elförbrukningen är ca 47 000 kwh/år inkluderat bostadshuset 398 kvm, uppvärmning av gästbostad 48 kvm och kontorslägenhet 113 kvm.

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uteplats/balkong

Uteplats om ca 80 kvm med trädäck och terrassmarkis, läge väster.

Övriga byggnader/utrymmen

Poolhus 78 kvm (Biyta).
Gästlänga med gästhus 48 kvm och kontorslägenhet 113 kvm.
Stall 92 kvm med förråd.
Lada 139 kvm.

TV/bredband

Parabol

Mobilt bredband.

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Förmån: Avtalsservitut: Väg, D201900449649:1.1

Tillträde

Enligt överenskommelse

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
13 900 000 kr
Rum
10
Sovrum
5
Boarea
398 kvm*
Tomtarea
5107 kvm
Biarea
78 kvm

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen 1
1 Areauppgifter enligt ägaren

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan
Byggår
1851
Fasad
Vitmålad tegel och träpanel
Grund
Torpargrund
Stomme
Tegel och trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Vattenburen med jordvärme
Takbeklädnad
Tegelpannor och papp
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Koppar och lackerad plåt
Fönster
Övervägande isolerglas

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
E
Energideklarationsdatum
2019-11-19

Länkar

Området

Att bo i Bjärred

Bjärred är en tätort i Lomma kommun drygt en mil väster om Lund. Bjärred delas in i tre områden; den norra delen Löddenäs, Centrum och den södra delen som kallas Gamla Bjärred.

Längs stranden i Löddenäs finns ett naturreservat med det så kallade Gyllins ängar. I detta ängsområde finns bland annat ett fågeltorn samt den natursköna Trollsjöparken. Parken är ett mycket populärt ställe för rekreation och omtyckt lekområde för barn från skolor och förskolor i närheten. Området söder om parkallén är bebyggt med villor, medan den norra delen har förblivit en naturpark. Här finns planteringar kvar från den ursprungliga parken, främst bok som nu utgör ett ståtligt bestånd. Vissa av träden är över hundra år gamla.

Bjärred var från början en badort som hörde till Lund. Under slutet av 1800-talet byggdes här restaurang och hotell. I Bjärred finns också en av Sveriges längsta badbryggor med ett fint kallbadhus. I badhuset kan man förutom att bada eller svettas i bastun även besöka den fina restaurangen och vissa dagar också få musikunderhållning under måltiden.

I Borgeby finns Borgeby slott som har sitt ursprung i en av vikingakungen Harald Blåtands så kallade trelleborgar. Under medeltiden var Borgeby en av ärkebiskopen av Lunds borgar men vid reformationen kom det i privat ägo. I dag ägs slottet av en stiftelse och här finns ett museum över de förra ägarna Hanna Larsdotter och hennes make, konstnären och författaren Ernst Norlind. Strax söder om slottet ligger Borgeby kyrka.

Berga kyrka ligger mitt inne i Bjärred. Kyrkan invigdes i mitten av 1970-talet och den är skapad av Bengt och Kristina Hellborg i ren stram arkitektur. Den är byggd helt i naturmaterial och räknas till en av de förnämsta i nutid. I kyrkans inredning finns ett flertal mycket fina detaljer, bland annat ett krucifix från 1400-talet.

Köpa eller sälja bostad i Gamla Bjärred? Kontakta Bjurfors mäklare i Bjärred! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Bjärreds 3 bästa

3
 • Långa bryggan
  brygga med bastubad och restaurang
 • The Place
  Populär restaurang med aktiviteter, livemusik och quizkvällar
 • Stranden
  Den långrunda stranden är populär bland barnfamiljer

Karta

Talltitevägen 9

Talltitevägen 9,
237 36 Bjärred

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  P-O Renvalder

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0708-24 52 53