Sextiotalsarkitektur med kaskader av ljus

Galjevången, Lund

Nicolovius väg 11

Exklusiv
Besiktigad
Utgångspris
15 900 000 kr
Antal rum
13
Tomtarea
2633 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
375 kvm / 250 kvm

Sextiotalsarkitektur med kaskader av ljus

Bjurfors Exklusiv presenterar en modernistisk arkitekturpärla om totalt 625 kvm och 13 rum – helt dold i grönska.

 • Ansvarig mäklare

  Markus Hedhill

  Fastighetsmäklare / Partner
  Områdesansvarig Lund Centrum

  :
  Telefon: 0739-20 66 55

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Nicolovius väg startar i en båge in från Tornavägen. Lövskogsgrönskan reser sig hög på bägge sidor. I slutet av ett mörkt träplank framför höga buskar försvinner en smal uppfart med gatsten in i grönskan. Här faller kvällssolen in över den parkliknande trädgården om 2 633 kvm. Den skyddande grönskan ger villan en nästan lite hemlig placering och sedd från uppfarten känns fasaden närmast sluten. Vad du ännu inte vet är att villan på andra sidan öppnas upp på vid gavel mot gräsytor och skyddande grönska, via närmast heltäckande glaspartier. Huset är omslutet av fyra terrasser, delvis under tak. Den mycket stora privatvillan om totalt 625 kvm och 13 rum ritades 1961 av Fritz Jaenecke och Sten Samuelsson – sin tids kanske mest lysande modernister. Villans närmast ikoniska arkitektur kännetecknas följaktligen av modernismens tidlöst rena linjer, massiva naturmaterial och ett ljus som tillåts falla in från flera håll i kaskader. Det som slår besökaren är det evigt moderna formspråket. Interiören hade kunnat vara byggd idag, men knappast med dessa massiva material och troligen inte lika stort. Byggnaden är bokstavligen en dold arkitekturpärla, nedsläppt i grönskan bara några minuter från centrala Lund. Villans huvudnummer är de enorma sällskapsytorna med öppen spis och heltäckande glaspartier i vinkel ut mot grönskan. I en ständigt överraskande planlösning möter besökaren många och stora rum inramade av massiva material som marmor, tegel, glas, teak, furu mm. Det är lätt att gå vilse och villans möjligheter är enorma tack vare flera separata avdelningar med egen ingång. Dessa kan tjäna som företagskontor, generationsboende, gästvåning, eller som uthyrningsobjekt. En av dessa avdelningar har tidigare rymt eget företagande med kontor, kök, badrum, laboratorium mm. En annan avdelning är en liten lägenhet för uthyrning. Villan har bland annat fyra eldstäder, fem badrum och en klassisk master bedroom-svit med badrum och dressingroom en-suite. I det påfallande stora källarplanet med betongbjälklag och klinker ryms en mängd funktioner. Allrum, hobbyrum, vinkällare, badrum, mycket stor bastu, två verkstäder samt ett flertal små och stora förråd. Till villan hör även garage.

Interiör

Följ uppfarten med gatsten och parkera utanför garaget med originaldörr i furu. Stensättningen fortsätter i en pelargång under tak som viker av i vinkel längs långsidans formrena fasad. Här bildas en litet atrium med gräs i mitten, kantat av grönska och fasad. I vinterkvällen välkomnas gästerna med rykande glögg intill brasan som brinner i ytterväggens murade eldstad.

En tidstypisk trädörr med sidoglas leder in i en liten tambur och efter ytterligare en dörr breder sober marmor ut sig i en större hall. En och annan ortoceratit skymtas i det vackra golvet. Redan här slås tonen an för en sällsynt stilfull och gedigen sextiotalsvilla. In till vänster, med stort fönster ut mot atriets grönyta, öppnar sig ett klassiskt kapprum. Här finns även ett gäst-wc med handfat och wc.

In till höger, bakom tidsperiodens dubbla furudörrar, öppnar sig så det tidiga 60-talets ljusa och vidöppna interiörer på allvar. Det första intrycket är smått dramatiskt. Känslan av fria ytor och stor rumsvolym är stark. Arkitekturlinjerna är lika tidlöst rena som rummets massiva naturmaterial. En välbevarad ekparkett, med breda stavar, försvinner ut över ytor kantade av väggarnas heltäckande glaspartier ut mot grönskan. Vitlaserad träpanel täcker innertaket.

Tankarna går osökt till klassiska gallerimiljöer och man slås av att miljön känns så tidlöst modern – periodens estetik är fortfarande många arkitekters ideal. Ytornas lätta atmosfär präglas starkt av ljuset som faller in i kaskader samt den öppna planlösningen.

När gästerna kommit in med sina glöggmuggar möts de av doften av brinnande björkved. Den breda och oerhört formrena öppna spisen i tegel och vitputs är en av villans designikoner.

En varm kväll står sällskapsytornas stora glaspartier öppna ut mot trädgården. Sommarfestens gäster minglar ut på den stora terrassen i kvällssolen. Luften är tung av blomdoft och nyklippt gräs.

I fil med sällskapsytorna ligger villans bibliotek med stora glaspartier i två väderstreck. Ljuset faller in och du ser ut mot grönskan och den del av den stora terrassen som ligger under tak. Kanske är det där du breder ut yogamattan eller stämmer gitarren.

I vinkel med sällskapsytorna öppnar sig en påfallande stor matsal. Här ryms allt från riktigt stora middagar till familjens högtider med halva släkten på plats. Det vackra marmorgolvet sträcker ut längs takhöga glaspartier med ljus från två håll. Härinne är det lätt att föreställa sig sextiotalets fester, med vita nylonskjortor och strama cocktailklänningar runt bordet. Atmosfären är lika stark idag.

Denna stora del av villan byggdes för sin tids behov av representation i hemmet. Ytorna ligger separat och skulle därför enkelt kunna bli kontor för eget eller annans företag. Planlösningen är som gjord för ett ljust och öppet kontorslandskap och matsalen skulle lika gärna kunna vara konferensrum.

Från matsalen leder en serveringsgång med bra förvaring vidare in i det stora och ljusa köket. Även här känns designen tidlös med bra arbetsytor i teak under två riktigt stora glaspartier där den parkliknande trädgården breder ut sig. Köket ståtar med ett stort, klassiskt kylrum med helkakel, golvklinker och hyllor i rostfritt.

Nu överraskar villan återigen med ett stort och härligt vardagsrum med stora glaspartier ut mot gräsytor och grönska. Fönster i två väderstreck bidrar med massivt ljus över den vackra ekparketten. I ett hörn tronar en mäktig öppen spis med vackert välvd spiskåpa. Här finns en effektiv braskasett samt en kakelugnsfunktion, som bevarar värmen, dold i den vitputsade kåpan. Detta är familjens rum för allt från återhämtning och vardagsfrid framför brasan, till fredagsmysiga kvällar.

Från vardagsrummet kommer du in i en långsmal, inre hall som säger mycket om villans storlek och längd. Dagsljuset faller fritt från fem stora takfönster, ner över vackert melerad klinker i ljusa jordfärger. I taket sitter vitlaserad panel och dörrarna i massiv furu står på parad. Hallen förbinder till bland annat villans tvättstuga med klinker, maskiner, skåpsförvaring, vask och råglasad utgång till trädgården.

Den inre hallen fortsätter till höger och bakom nästa dörr ligger en separat, lägenhet med egen ingång från trädgården. Här finns hall, pentry, badrum och sovrum. Kanske är det hit familjens student gör sin första, korta flytt. Eller så används lägenheten som gästvåning, aupair-boende, hemmakontor eller generationsboende – om det inte hyrs ut.

Längre ner i den inre hallen ligger ett sovrum med fönster in mot trädgården. Rummet har originalgarderober och ekparkett.

I slutet av hallen öppnar sig en stor och ljus master bedroom-svit med glaspartier i två väderstreck samt utgång till en liten terrass under tak med morgonsol och koltrastsång. En-suite ligger ett klassiskt dressingroom med stora spegelgarderober samt glaspartier åt två håll. Här ligger också svitens badrum med inkaklat badkar, handfat, wc, inkaklad duschalkov samt två fönster. I taket sitter tidsperiodens exklusiva panel i massiv teak.

Tillbaka mitt i den inre hallen ligger först en liten hall med garderober samt ingång till planets största badrum med mosaikkakel i välbevarat original. Här finns wc, handfat, bidé, badkar och teaktak.

Bakom nästa dörr väntar en inre hall med parkett. Detta är ytterligare en separat avdelning, i ett eget huselement som sticker ut från den långa fasaden. Ytorna är lämpliga som företagets kontor eller som separat våning för uthyrning eller generationsboende. Till vänster ligger ett badrum med dusch, wc och handfat. I fil med detta ligger ett kök eller fikarum och längst in ett sov- eller arbetsrum som tidigare varit laboratorium. Via en hall med egen ingång finns ytterligare ett sov-, all- eller arbetsrum. Här finns möjlighet att relativt enkelt ansluta våningen till det största badrummet, som ligger vägg i vägg med hallen. Från hallen kommer du ut på en liten atriumträdgård omfamnad av Rhododendron.

Det stora källarplanet nås via en klinkertrappa intill den separata lägenheten. Här nere finns bland annat ett ljust och härligt allrum med flera fönster, öppen spis i samma stil som entréplanets samt åttakantig klinker. Intill allrummet finns ett gästrum.

Resten av källarplanets mycket stora ytor innehåller bland annat vinkällare, matkällare, badrum med dusch och wc, en mycket stor bastu, flertalet stora och små förråd, pannrum med jordvärmeenheten, två verkstäder samt ett hobbyrum för pingis eller tevespel på det fina parkettgolvet. Källarplanet kan även nås via företagsdelen.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Fastighetsbeteckning

N G Bruzelius 5

TV/bredband

Fiber

Parkering

Dubbelgarage, bilplatser för 4 bilar samt förråd.

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
15 900 000 kr
Rum
13
Sovrum
6
Boarea
375 kvm*
Tomtarea
2633 kvm
Biarea
250 kvm

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 plan med källare
Byggår
1961
Fasad
Putsad lättbetong
Grund
Källargrund/krypgrund
Stomme
Lättbetong
Bjälklag
Platsgjuten betong
Uppvärmning
Ytjordvärme (2012)
Takbeklädnad
Papp
Ventilation
Från/tilluft
Utvändigt plåtarbete
Aluminium
Fönster
2-glas

Radonmätning utförd 2020 med gott resultat.

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Ombyggnad, Renoveringar

Stor renovering 1981.

Planbestämmelser

Ändring Av Dp Stadsplan

Ekonomi

Taxeringsvärde
9 989 000 kr
Byggnadsvärde
7 000 000 kr
Fastställt
2019
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
2
Hushållsström
64 792 kr
Renhållning
2 959 kr
Vatten/Avlopp
9 613 kr
Summa
77 364 kr

Uppvärmning ingår i posten för el.

Pantbrev

Det finns 8 st pantbrev uttaget om sammanlagt 3 000 000 kr

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
D
Energiförbrukning per kvm och år
69
Energideklarationsdatum
2019-09-30

Länkar

Området

Att bo i Lunds Nord Östra Centrum

I Lunds Nord Östra Centrum samsas stadens mest eftertraktade
bostadsområden som består av Galjevången, Linnéstaden, Tuna och Östra Centrum. En mysig oas mitt i Lunds kunskapsstråk med botaniska trädgården på gångavstånd.

Den nord östra delen domineras av teknik med Lunds Tekniska högskola, Eko­nomihögskolan och företagsbyn Ideon och kan med andra ord beskrivas som ett akademiskt område i en grönskande fristad. Området Galjevången består till mestadels av villabebyggelser och nationsbyggnader. Östra centrum är av tradition mycket popu­lärt bland stadens studenter med närhet till Lunds stadskärna.
Tuna kännetecknas för de vackra park­erna med stora gräsmattor och omfatt­ande trädplanteringar. Linnéstaden var från början ett område skapat främst för pensionärer, yngre akademiker och barnfamiljer. Redan 1944 såg framtidsutsikterna för Linnéstaden goda ut och området förmodades bli mycket uppskattat i framtiden vilket fortfarande stämmer.

Lunds östra centrums bostäder är en blandning av studentbostäder, villabe­byggelser, radhus och flervåningsbostäder. Med natursköna omgivningar och all tänkbar service inom räckhåll underlättar området de där små men viktiga väsentligheterna i vardagen. Kommunikationen är smidig och med kollektivtrafik tar du dig från exempelvis Galjevången till Lund C på tio minuter med buss. Från Lund C tar du dig till Malmö, Helsingborg och Köpenhamn med Öresundståget som avgår med jämna mellanrum för dig som pendlar. Ideonområdet som ingår i Nord Östra Centrum ligger väldigt nära motorvägen vilket gör att du snabbt och enkelt tar dig till Malmö och Helsingborg. På en smidig cykelbana tar du dig snabbt ner till centrum när suget efter stadspuls och kultur sätter in. Här finns både restauranger, caféer, butiker och torghandel. Förskolor och grundskolor finns i närheten och apotek samt matbutiker som ICA och Coop hittar du på nära gångavstånd. I Nord Östra Lund finns dessutom många grönområden, parker och lekplatser – en familjär oas i trygg miljö. Här hittar du lugn, hämtar energi och bor i en mysig och grönskande omgivning.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Galjevången? Kontakta Bjurfors mäklare i Lund! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lunds Nord Östra Centrums 3 bästa

3
 • Conditori Baktanken
  bakverk, tårtor och surdegsbröd
 • Planetariet
  en värld av stjärnor, planeter, galaxer och kometer
 • Meson
  en kulinarisk upplevelse full av etiopiska smaker

Karta

Nicolovius väg 11

Nicolovius väg 11,
22465 Lund

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Markus Hedhill

  Fastighetsmäklare / Partner
  Områdesansvarig Lund Centrum

  :
  Telefon: 0739-20 66 55