Kivik, Simrishamn

Jungfrupasset 7

Exklusiv
Utgångspris
10 500 000 kr
Antal rum
6
Tomtarea
3056 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
220 kvm / 40 kvm

Bjurfors exklusiv presenterar en vinkelbyggd skånelänga på högt läge med panoramavyer över Östersjön alldeles intill Stenshuvuds naturreservat

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Video/Bilder

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Med ena foten i Stenshuvuds naturreservat och den andra mitt bland äppelodlingarna ligger denna Österlendröm. Högt placerat ovanför Kivik och kustlinjen med badplatser som radar upp sig likt ett pärlband. En middag nere i hamnen ligger på promenadavstånd, precis som salta havsdopp och naturupplevelser. Från morgon till kväll möts du av en panoramavy som om du befann dig på en toskansk badort. Och likheterna stannar inte där. Gården, som visserligen är en typisk skånelänga med ursprung från sent 1800-tal, ger med sina många rum och utsiktspunkter många möjligheter till dagdrömmar och associationer. Den vackra sluttningstomten mot havet för tankarna till dramatiska landskap i det brittiska kustlandet såväl som Normandies stränder och motsvarade franska äppelrike. Det storslagna och det ljuvt pittoreska i en sällsynt fin symbios. Den soliga uteplatsen med stenmur och öppen spis gör det lätt att förflytta sig i tanken till ett avkopplande liv i medelhavsmiljö. Platsen har i det närmaste ett mikroklimat och ramas in av frodigt växande minikiwi, kaprifol och klätterrosor. Trädgårdshibiskus, lavendel och grönskande kryddväxter omger huset i olika grader av lummighet. Det lantliga köket med snickarbyggd inredning i antikgrönt manar till social matlagning med familj och vänner.

I den vinkelbyggda gården möts gammalt och modernt i harmoni. Den ursprungliga delen charmar med spegeldörrar, kammarlås, gjutjärnskamin, spröjsade fönsterbågar och synliga takbjälkar. I den nyare längan öppnar sig voluminösa rum som intar de natursköna omgivningarna optimalt genom stora fönsterpartier. För den som vill, finns möjligheter att skapa ytterligare rum på den oinredda vinden. Övernattande gäster bor privat i ett eget hus på tomten med havsutsikt.

Interiör

Österlens idyll
Äppelodlingar och rika åkermarker bäddar in utspridda gårdar i ett böljande landskap. Nedanför branten uppenbarar sig Östersjöns mäktiga hav och Kiviks pittoreska hamnliv. Himlen och havet bildar en ridå i horisonten. Österut tronar Stenshuvuds nationalpark med sandhedar, betesmarker, ädellövskog och dramatiska kustberg. En privat stilla grusväg kantad av odlingar och öppna hedar leder fram till grindarna och huset. Den vinkelbyggda längan välkomnar i klassisk skånsk anda med vitputsad fasad, spröjsade fönster, stående träpanel och röda tegelpannor. Klimatet är milt och utsikten fri. Uteplatser finns i alla väderstreck och välkomnar stora som små sällskap. Lekande barn och minglande gäster. Den grönskande miljön manar till avkoppling. En spännande deckare på utsträckt filt eller en tupplur under det gamla päronträdet i hängmattan är njutbara göromål en sommardag. På en plats som denna är det lätt att finna sinnesro.

Huskroppen är byggd i vinkel och fördelar sig på cirka 220 kvm. Ett separat gästhus adderar ytterligare 40 kvm. Den kortare längan härstammar från 1800-talet medan den längre är tillbyggd på slutet av 1980-talet. Ovanpå den nyare längan finns en outnyttjad vind som kan inredas.

Skåne möter medelhavet
Bostadens huvudentré ligger i den nyare längan och nås via en mörkblå pardörr av tidsenlig Simrishamnsmodell. Känslan i hallen är välkomnande, luftig och ljus. På golvet ligger terrakottaklinker och väggarna är vitmålade. Till vänster blottas det ursprungliga husets yttermur med gråstenssockel. Ett par trappsteg till den gamla längan förflyttar dig till svunna tider. Tvärs över taket ligger synliga takbjälkar och taket bär gedigna plankor. Fönster med djupa smygar och spröjs släpper in solljus från tre väderstreck. En glaserad kamin i originalutförande skänker både värme och mysfaktor. I det gamla möts öppen planlösning mellan kök och matplats. I matsalsdelen ligger träparkett och i köket terrakottaklinkers. Här finns det ingen anledning till oro att inte alla ska få plats, när hela släkten kommer på middag. Volymen är härlig och lockar dig till att sitta länge vid bordet.

Köksdelen är placerad längst ut på gaveln och har snickarbyggd, handmålad inredning i antikgrönt. Luckorna är profilerade och bär skål- och porslinshandtag. Tankarna går omedelbart till sydligare breddgrader där nygjord pasta ligger på tork och luften bär förföriska dofter av vitlök och örter. Den centrala köksön och de väl tilltagna arbetsytorna gör det enkelt att ägna sig åt social matlagning, utan risk för att trampa varandra på tårna. Köket är utrustat med insatsspis med två elplattor, två gasplattor och grill.

Så snar solens strålar tittar fram öppnas altandörren till en njutbar uteplats, där det är lätt att komma in i den sydländska stämningen. Den stenlagda platsen ramas in av en vitputsad mur med inmurad öppen spis och sittbänkar med vedförvaring undertill. Genom stallfönster i gjutjärn kan du spana ut över äppelodlingarna. På sommaren skapas en portal av minikiwiplantor, som ger en rik skörd av små söta frukter på sensommaren. Även medelhavsväxter som vindruva och kvitten trivs utmärkt i detta skyddade läge. Solen är redan här från morgonkvisten, så du kan värmas av de första strålarna till kaffet. Lediga morgnar dukas frukosten ut med nybakade frallor och marmelad på bordet. På kvällen återvänder solen och du kan njuta extra länge med eld i spisen.

Spektakulära havsvyer
I anslutning till matsalen, bakom en spegeldörr med kammarlås, finns ett helkaklat badrum med wc, handfat och dusch. I matsalen nås övre plan via en vackert vitmålad spiraltrappa i gjutjärn. Här välkomnas du av ett stort allrum med takkupor, snedtak och spröjsade fönster som ger en charmig atmosfär. Ett panoramafönster på gaveln bjuder på storslagna vyer över Östersjön. Har du tänkt dig att investera i en kikare, så är det här den ska stå. På motsatt gavel, med utsikt över odlingarna, finns ett öppet sovrum.

Några trappsteg ner från matsalen tar dig vidare in till den nyare längan. Stegen styrs per automatik till det sagolika oktagonformade rummet som släpper in havet på ett nästan overkligt vis. Det är kanske här du väljer att sätta dig en ruggig novemberdag när vågorna är vilda, med sprakande eld i öppna spisen. Eller en solig aprilmorgon. Rummet har samma intensitet oavsett väder. Från detta rum nås en skön uteplats i öster. Vid entréhallen finns det stora biblioteket, där takhöjden är märkbart högre. På golvet ligger en parkett och platsbyggda bokhyllor pryder två av väggarna. Fönster i två väderstreck ger ett rikt ljusflöde. I anslutning till biblioteket finns en gästtoalett.

Från biblioteket kommer du vidare till den privata avdelningen och en hall med praktisk tvättstuga samt badrum som likt köket har snickarbyggd inredning handmålad med linoljefärg i lindblomsgrönt. Från hallen når du även det luftiga sovrummet med fönster i två väderstreck. En altandörr öppnar upp till trädgårdstomten mot havssidan. Från sovrummet har du också tillgång till badrummet och bastu ensuite.

En stor oinredd vind ovanför den tillbyggda delen kan ge ytterligare rum för den som önskar det. Kanske flyttar de minsta i familjen in häruppe -eller kanske ditt staffli, duk och målarpensel? Flexibiliteten är stor.

Gästerna har sin egen privata oas i gästhuset som är utrustat med pentry, ett stort öppet rum samt badrum. Ett stort gavelfönster ger storslagen havsutsikt.

Nu kan du förverkliga din dröm om Österlen, mellan äppelodlingar, hav och skog.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Äsperöd 1:93

Ombyggnad, Renoveringar

Byggnaden genomgick en totalrenovering i samband med att tillbyggnaden mot öster uppfördes.

2019: El och VVS har gåtts över
2019: Ny vattentank och vattenpump (hydropress)
2019: Ny tvättmaskin och torktumlare

Allmänt om renoveringsbehovet:
- Byggnadens äldre delar så som taket på den gamla huskroppen samt även delar av taket på tillbyggnaden behöver ses över då underlagstaket har passerat sin tekniska livslängd.
- Badrummens utförande stämmer ej överens med dagens normer och rekommenderas pga ålder att ses över.
- Merparten träpanel på gavelsidorna är i behov av underhåll i form av målning eller utbyte.

TV/bredband

Fiber finns indraget till huset. (IP-only)

Parkering

Uppställningsplats för flera bilar. Därtill finns båda garage och carport.

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 816 000 kr
Byggnadsvärde
1 869 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 524 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Då huset försäljs via dödsbo har några tillförlitliga driftskostnader ej gått att få fram.

Pantbrev

Det finns 10 st pantbrev uttaget om sammanlagt 4 650 000 kr

Vatten/Avlopp

Enskilt vatten via egen borrad (129 m) brunn. Vattenfilter finns.
Enskild avloppsanläggning via trekammarbrunn med infiltration, anläggningen är högst troligt från 1985. Något föreläggande finns ej men med tanke på anläggningens ålder bör en ny anläggas. Uppgifterna via Miljöförbundet per den 2020-03-26.

Uteplats/balkong

Flera vackra uteplatser finns att välja mellan beroende på väder och tidpunkt på dagen. En stensatt uteplats med norrläge nås mellan tillbyggnaden och matsalen i gamla längan. Här är det både morgon och kvällssol. En stensatt gång leder vidare ner till gästhuset härifrån!

Uteplats via kök med kringbyggd mur och vackra stallfönster. Här finns även en öppen spis. Helt underbart!

Ytterligare en stenlagd uteplats nås via husets tillbyggnad med panoramavy över havet och soluppgång i Öster!

Övriga byggnader/utrymmen

Gästhus: Ca 40 kvm stort gästhus byggd med upp-plintad konstrukton, trästomme och tegelpannor på sadeltak. Här finns ett stort allrum med pentry (utrustat med spis, fläkt, kyl och micro) samt badrum med toalett, handfat och duschkabin.
Utanför gästhuset finns en vedeldad badtunna som ingår i köpet.

Carport/Garage: Carport om ca 40 kvm samt förråd och garage om ca 25 kvm.

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning: Simrishamn Svinaberga GA:1, Gemensamhetsanläggning: Simrishamn Äsperöd GA:1

Övrigt

Då huset försäljs via dödsbo är fastigheten förenad med friskrivningsklausul. Kontakta mäklaren för mer information om vad detta innebär!

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
10 500 000 kr
Rum
6
Boarea
220 kvm*
Tomtarea
3056 kvm
Biarea
40 kvm

* Areauppgifter via säljaren. Husets exakta yta har ej mätts upp.

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan i vinkel
Byggår
Slutet av 1800-talet
Fasad
Puts/Träpanel
Grund
Gjutet samt torpargrund och mindre källare
Stomme
Tegel/lersten samt leca i tillbyggnad
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Bergvärmepump (2008), direktverkande el, kaminer samt luft/luft.
Takbeklädnad
Tegelpannor
Fönster
2-glas kopplade samt treglasfönster
Grundmur
Natursten

Entré/passage: Fastigheten kan nås via privat väg från öster eller väster. Fastigheten är helt inhägnad och kan enbart nås via någon av de låsta grindarna med kod eller fjärrkontroll.

Golvvärme: Golvvärme via el i köket samt i uteplatsen där det är förberett för eventuell tillbyggnad.

Energideklaration

Utförd
Ej utförd

Området

Att bo på Kivik

Det är nog så att Kivik är den mest mytomspunna byn på hela Österlen. Inte minst de sköna omgivningarna lockar fram starka känslor och de små fiskelägena i området kallas för paradis. Ulf Lundell sjunger om månskenet över Haväng och Prins Eugen fångade utsikten över Brösarps backar i sina tavlor. Kivik är också ett alldeles vanligt litet samhälle där ett stort utbud av butiker, restauranger, caféer, skola och goda bussförbindelser ger ovanligt bra förutsättningar till ett gott liv året om.

Kiviks samhälle har lite drygt 1000 bofasta invånare men dessa får sällskap av många fler främst under sommarhalvåret. Det bildar en trevlig mix av åretruntboende, fritidshusägare och turister som tar del av allt området erbjuder. Kiviks samhälle har en blandad bebyggelse från smala strädden med Kaptenshus och fiskarehus som minner om det ursprungliga fiskeläget till toppmoderna villor. Agdelund är ett centralt beläget område med fristående villor som etablerades på 1970-talet. Bästekille ligger högre upp med en milsvid utsikt över bukten och här finns också Hjälmaröd med flera fritidshusområden.

I slutet av 1800-talet fann man att klimatet och sandjorden lämpade sig särskilt väl för äppelodling. Ett bevis på detta är den årliga Äppelmarknaden som anordnas av en rad odlare och företag inom svensk fruktnäring. Bland de stora märks Äppelriket och Kiviks Musteri. Ibland kallas den här sträckan längs vattnet just för Äppelkusten och det är mycket vackert då träden står i blom. Företaget Buhres är specialiserade på en annan lokal specialitet – fisk! Nere vid Kiviks hamnplan finns både butik och restaurang ut mot vattnet. Under tre dagar varje sommar lockas 100 000-tals besökare till den årliga Kiviks marknad, en folkfest med tradition från medeltiden. Idag hålls marknaden på ängarna mellan Kivik och Vitemölla.

Vitemölla är en av de charmiga små byar som vid vita stränder följer kusten upp norrut. Den 4 km långa stranden där Vitemölla Badhotell, som uppfördes i början av 1900-talet, tronar är särskilt känd. Längs de små gatorna runt hamnen ligger stora och små hus på rad.

Om man följer kustväg 9 norrut kommer man till Ravlunda. De vidunderligt sköna markerna uppmärksammades redan av Carl von Linné som ansåg att här var det ’härligt’. I den lilla byn fanns förr ett bränneri som numera har förvandlats till hotell känt för sin goda mat där råvarorna kommer från naturen runt knuten. I Ravlunda och i byn Skepparps rofyllda miljö gömmer sig flera trevliga fastigheter, från mindre längor till större gårdar, många byggda i traditionell skånsk stil.

Verke å springer ur sina källor på Linderödsåsen 180 meter över havet. På sin slingriga färd mot kusten bildar den en mäktig dalgång. Här kan man vandra Backaleden och i området finns flera naturreservat, som Haväng och Vitemölla strandbackar. För naturnära boende, med cykelavstånd till stranden på slingriga vägar, finns Havängs sommarby.

Söder om Kivik finner man områden som Skogsdala och Karakås som båda doppar tårna i vattnet. Mellby, Åkarp och Svinaberga ligger in mot land, högre upp på kullarna. I Svinaberga finns Kivik Art Center som visar utställningar inom konst och arkitektur i samklang med naturen. Svabesholm är ett område som ligger alldeles intill nationalparken Stenshuvud. Här skapar kustberg, orkidéängar och havet en magisk miljö. Här finns vandringsleder och kunskapsrika Naturum och om man efter alla upplevelser är fikasugen besöker man Kaffestugan Annorlunda som har serverat kakbuffé och annat gott sedan 1956.

Köpa eller sälja bostad på Kivik? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Kiviks 3 bästa

3
 • Kiviks marknad
  Folkfest på Sveriges största marknad
 • Allé på Österlen
  Högklassig restaurang i vacker miljö
 • Stenshuvud
  Nationalpark med dramatisk natur och känsla

Karta

Jungfrupasset 7

Jungfrupasset 7,
27735 Kivik

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy