Rörum, Simrishamn

Grötafatsvägen 9

Såld, 2019-09-06
Exklusiv
Slutpris
13 500 000 kr
Boarea / Biarea
275 kvm / 75 kvm
Tomtarea
6453 kvm
Typ
Avstyckad gård
Terrass/uteplats
Ja
Pool
Ja

Vill du veta vad din bostad är värd?

Oavsett om du vill sälja nu, eller bara veta vad din bostad är värd, hjälper vi dig gärna med en kostnadsfri värdering.

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01

Video/Bilder

Vacker herrgård på Österlen.
Poolområde med sydländsk känsla. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Välkommen till Elineborgs gård. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Klassisk mangårdsbyggnad med Bornholmsgul fasad och Simrishamnsdörrar. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Orangeri/uterum i anslutning till bostaden. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Entré till gården med festlokalen närmast vägen. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Typisk stensatt innergård i Skåne med flaggstång. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors

Området

Att bo i Rörum

Det kallas för smultronställe. Rörum är i sanning ett rofyllt ställe där husen och gårdarna vilar fint mot kullarna i det kuperade landskapet. I själva bykärnan finns antikbutiker, skolor samt crêperie. Runt byarna ligger fruktodlingar, strandsluttningar, bokskog och enebackar granne med mäktiga nationalparken Stenshuvud. Stränderna är vackra. Havet kan vara kallt men det finns mycket värme i gemenskapen och stolthet över bygden.

Genom Rörum slingar sig bygatan runt vattendrag och en blandad bebyggelse av större och mindre gårdar samt riktigt gamla korsvikeshus. Kyrkans röda torn lyser klart över de kuperade kullarna. Rörums strand ligger längre österut och här finns också sommarbyn Knäbäckshusen som har en alldeles speciell historia. Knäbäck var länge en enkel fiskarby i Haväng men vid omvandladingen till försvarets skjutfält flyttades alla invånarna. Vissa hus monterades ner och byggdes upp på nytt där byn ligger i dag, alldeles sydost om fritidsbebyggelsen i Rörums strand. Ganska snart efter att korsvirkeshusen uppförts utbröt dock en eldsvåda som ödelade samtliga hus utom ett. Allt byggdes upp och Knäbäckshusen är i dag en trivsam idyll i böljande terräng längs havet. I sluttningen rakt nedanför bygatan ligger kapellet, som sommartid utnyttjas flitigt för vigslar. På båda sidor om Knäbäcksstranden rinner två mindre åar ut, Rörums norra och Rörums södra å. Vid Rörum ligger också ett vattenfall, Forsemölla.

I byn finns förskola och skola. De orter som har en högre grad av service, som Simrishamn, nås via väg 9 som är i direkt anslutning till Rörum. Kivik, med livsmedelsbutiker, vårdcentral och tandläkare ligger på cykelavstånd. Från fritidsområdet Rörums Strand in till Simrishamn finns det också goda bussförbindelser.

Rörums Retro är en antikbutik för alla nostalgiker och samlare av prylar från design-decennierna 1950- & 1960-talen. Oriental & vintage är namnet på en annan antikbutik. Flera konstnärer, som den välkända konstnärinnan Gunilla Mann har ateljé i byn och där verkar också flera silversmeder. Rörum är ett populärt stopp under den årliga Konstnärsrundan.

Fotbollsföreningen Rörums SK spelar sina hemmamatcher på Åvallen. Föreningen ansvarar för driften av Kulla som är en utomhusdansbana uppförd i slutet på 1800-talet. Det är ett klassiskt nöje att ta en svängom till gästande dansband en ljum sommarnatt. För golfaren finns det två banor att välja mellan i närområdet, Vik och Djupadal. Man kan äta gott på flera charmiga ställen i och omkring Rörum. Franskans är ett bondromantiskt crêperie där crêpes och galetter bakas av lokalproducerade varor med smak av Österlen. Ibland av havet, ibland av myllan. Mandelmanns Trädgårdar, som ligger strax utanför Rörum i Djupadal är känt från tv-serien med samma namn. Det är ett ekologiskt familjedrivet skogs- och jordbruk. I skön miljö, i nära kontakt med djur och växter, finns gårdsbutik och fik med främst vegetariskt på menyn.

Brinken som leder ner till stranden vid Knäbäckshusen är brant och kan vara svår att ta sig ner för. Det är dock värt besväret eftersom här ligger vad många anser vara Österlens, om inte Skånes vackraste strand. Vegetationen ligger tät och trädens grenar böjer sig ner över den smala remsan av sand och mot havet.

Köpa eller sälja bostad i Rörum? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Rörums 3 bästa

3
 • Gröna Butiken på Orelund
  Gårdsbutik och trädgårdscafé med egenodlat
 • Franskans Crêperie
  Franska smaker på charmigt fik
 • Knäbäckshusen och stranden
  Rofyllt läge vid kustens finaste strand