Stilfull gård med bostad, B&B och festlokal för bröllop mm i idylliskt landskap och charmig bymiljö

Rörum, Simrishamn

Grötafatsvägen 9

Exklusiv
Pris
13 500 000 kr
Boarea / Biarea
275 kvm / 75 kvm
Tomtarea
6453 kvm
Typ
Avstyckad gård
Terrass/uteplats
Ja
Pool
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Stilfull gård med bostad, B&B och festlokal för bröllop mm i idylliskt landskap och charmig bymiljö

Vackert i det böljande Österlenska landskapet med utsikt över byns takåsar, kyrkan och havet i horisonten

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Mobil: 0701-64 19 01
  Telefon: 0414-68 61 01

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Video/Bilder

Vacker herrgård på Österlen.
Poolområde med sydländsk känsla. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Poolområde med sydländsk känsla
Välkommen till Elineborgs gård. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Välkommen till Elineborgs gård
Klassisk mangårdsbyggnad med Bornholmsgul fasad och Simrishamnsdörrar. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Klassisk mangårdsbyggnad med Bornholmsgul fasad och Simrishamnsdörrar
Orangeri/uterum i anslutning till bostaden. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Orangeri/uterum i anslutning till bostaden
Entré till gården med festlokalen närmast vägen. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Entré till gården med festlokalen närmast vägen
Typisk stensatt innergård i Skåne med flaggstång. Grötafatsvägen 9 - Bjurfors
Typisk stensatt innergård i Skåne med flaggstång

Beskrivning

Beskrivning

I den charmerande lilla byn Rörum, i backigt landskap precis mitt emellan Kivik och Simrishamn, hittar du anrika Elineborgs gård. Härifrån bjuds det på sagolika vyer över Stenshuvud, byns takåsar, kyrkan och havet i horisonten. Närmsta granne är ingen mindre än Mandelmanns trädgårdar, som är välbekanta från tv-rutan. I programmet syns ofta ”ensamma trädet”, som är ett ståtligt hagtornsträd beläget uppe på höjden Skallahögbjär och har blivit lite av ett signum för byn. På en minut med cykel nås Rörum som är en levande by med bland annat ett populärt creperie, en gårdsbutik och retrobutik. Här befinner du dig endast ett par kilometer från hav/strand, golfbana och ett av Skånes största vattenfall.

Väl inbäddat i det böljande österlenska landskapet, ligger Elineborgs gård där du har möjlighet att kombinera boende och verksamhet. Bostaden är inhyst i en vacker mangårdsbyggnad från 1880-talet med gråstensgrund, slät putsad fasad i Bornholmsgult, röda ornamenterade Simrishamnsdörrar och gröna bågformade fönsterbågar med spröjs. Bostaden är fördelad på två plan och ett souterrängsplan. Genomgående för bostaden är en stilsäker interiör med en oklanderlig mix av av bevarade originaldetaljer och nya, men tidsenliga attribut.

I det gamla stallet och logen finns ett B&B-del med två moderna uthyrningsrum med privat badrum och uteplats på nedre plan samt en lägenhet med pentry, allrum, toalett, två sovrum och balkong på övre plan. I den tredje längan, som vetter ut mot vägen, finns en underbar festlokal med golv av handslagen tegel, råa tegelväggar, takhöjd upp till nock med blottad bjälkkonstruktion samt stallfönster av gjutjärn. I anslutning till denna finns en toalett och ett litet kök där frukosten för gästerna tillbereds på övre plan finns ytterligare ett gästrum samt bastu, relaxavdelning samt gym. Lokalen är idealisk för uthyrning till bröllop eller andra festliga tillställningar men passar lika väl som butik, konsertlokal mm.

Gården bjuder på en njutbar utemiljö med flera sköna platser att koppla av på och storslagna vyer över de kuperade markerna. Gårdsbyggnaderna ramar in en klassisk stenlagd innergård med uteplatser, flaggstång, rabatter och springvatten/damm. På husens baksida finns en underbar trädgårdsmiljö och ett poolområde med ett stilfullt uterum med fullutrustat kök uppfört i vackert handslaget tegel, plankgolv och med öppen spis - som taget ur ett inredningsmagasin.

På Elineborg kan du infria drömmen om Österlen.

Interiör

DOFTER FRÅN RÖRUM
I Rörum finns det utrymme för både total avkoppling och social samvaro. Inne byn kan du känna doften av nygräddade galetter från Franskans Crêperie och nypressade äpplen från Rörumsros fruktodling. I butiken Rörums retro samsas allt från udda serviser till danska möbelklassiker från 50-talet. Välbesökta och kända Mandelmanns trädgårdar, ligger granne med gården och har sannolikt gett byn lite extra uppmärksamhet på senare år.

På cykelavstånd nås de härliga stränderna i Vik och Knäbäckshusen samt Sträntemöllas vattenfall. Även Stenshuvuds nationalpark nås på cykel. För golfentusiasten finns två banor nära till hands; Lilla Viks och Djupadals golfbana som också nyligen utökats med två padelbanor. Drömlik natur som bjuder på såväl släta och öppna åkermarker som kuperad grönska, väntar utanför din dörr.

Bostadens entré nås via dubbla ornamenterade Simrishamnsdörrar i rött som klär den vackra mangårdsbyggnadens i soligt gult med gråstensgrund. På taket ligger röda tegelpannor och de spröjsade fönsterpartierna ramas in av vackra listverk i vitt. Samtliga fönsterbågar är målade i grönt. Huset ligger placerat på en höjd och bjuder på en fantastisk utsikt från husets trädgårdssida över grönskan och det kuperade landskapet. Husets entrésida och gårdens andra byggnader, där lokal och gästdel finns, vetter mot en typisk stenlagd innergård med vackra rabatter, damm, vattenfall, uteplats och ett vårdträd som står centralt mitt på gården.

BOSTADSHUSET
Du välkomnas in i en stor möblerbar hall som har väl tilltagen takhöjd med synliga bjälkar och träpanel. Fönsterna har ett rikt ljusinsläpp från djupa fönsternischer, som är genomgående för hela entréplanet. På golvet ligger vackra breda plankor och väggarna är målade med bröstpanel nedtill. I anslutning till hallen finns en fin gästtoalett med pärlspont, synlig murstock och klinkergolv som är utrustad med wc och handfat.

Till vänster når du köket som har lantlig inredning med vita profilerade luckor och bänkskivor av granit och ek. På golvet ligger rustika franska terrakottaplattor och stenväggarna är målade i grått. En rejäl italiensk gasspis med elugn är centralt placerad i kökets hörna. Ovanför samtliga arbetsytor och spisen är väggarna kaklade en bit upp med vit Höganäsmosaik, som dessutom har en praktisk infälld kryddhylla bakom spisen. På vardera sida av spisen finns generösa arbetsytor och gott om förvaringsutrymme. Samtliga maskiner är rostfria. En vacker del av köket består av murat äldre tegel med förvaringsutrymme samt en grovvask från Höganäs keramik. I anslutning till denna del finns en stor matplats som har målad pärlspont på väggarna. Detta är onekligen ett kök som lätt kan få dig att längta efter matlagning och bullbak.

I anslutning till matplatsen nås biblioteket som är ett mysigt och ombonat rum med öppen spis och platsbyggda bokhyllor på hela den ena väggen. Även i detta rum finns bröstpaneler, målade väggar och brädgolv. Genom vackra spegelpardörrar kommer du vidare till det generösa sällskapsrummet som består av både matsal och vardagsrum. I dessa rum återkommer brädgolv, bröstpaneler och djupa fönsternischer. I taket finns vitmålad panel med delvis exponerade takbjälkar i vitt. Närmast biblioteket finns matsalen som är ett ljust rum med fantastisk landskapsutsikt. Vardagsrummet är L-format och bjuder på ett stort ljusinsläpp samt stora möbleringsbara ytor.

I hallen finns en vacker trappa med svarvade stolpar som tar dig upp till det övre planet. Här möts du av ett vackert allrum där taket är öppet hela vägen upp till nock med friliggande bjälkar och vita väggar. Golvet är klätt med en mjuk matta. I allrummet ryms flera förvaringsmöbler längs väggarna och en fin kontorsplats i den stora takkupan. På detta plan finns tre luftiga och rofyllda sovrum, där väggarna har klätts med tidsenliga tapeter. Två av sovrummen ligger på vardera gaveln och har vackra fönsterpartier med storslagna vyer. Samtliga av de tre rummen har synliga bjälkar, medan ett av gavelsovrummen har öppet upp till nock. På detta plan ligger även ett vackert badrum med mosaik- och panelbeklädda väggar, ljust klinkergolv och synliga takbjälkar. Badrummet är utrustat med wc, handfat, platsbyggda skåp, dusch och upphöjt badkar på tassar. Från fönstret i takkupan kan du blicka ut över Rörums takåsar, Rörums kyrka och böljande landskap.

I bostadshusets souterrängplan finns ett stort sällskapsrum, tvättstuga, förråd, vinkällare, klädkammare, pannrum och sovrum. Här finns också ett badrum med bastu och dusch. Även hela detta plan har en smakfull interiör med synliga takbjälkar, takpanel och klinkergolv. Fönsternischerna mellan fönster och stenväggar mäter hela 80 cm vilket skapar ett dynamiskt ljus. Från sovrummet finns ett härligt uterum som leder ut till trädgården.

GÄSTDEL OCH LOKAL
Gårdens B&B finns i den fristående längan i sydväst. På entréplanet finns två uthyrningsrum på cirka 15 kvadratmeter med privata badrum utrustade med wc, handfat och dusch. Båda rummen har utgång till ett eget trädäck med uteplats i soligt sydvästläge. Resterande del av entréplanet, det gamla stallet, utgörs av ett stort förrådsrum med stora inredningsmöjligheter samt en tvättstuga. På det övre planet finns en mysig loftlägenhet med två sovrum, allrum, pentry och badrum. Från lägenheten nås en balkong med fin utsikt.

Från gatan nås den imponerande lokalen på cirka 300 kvm, som för några år sedan var nominerad till Simrishamns arkitekturpris. Vid entrén möts du av kullersten och rosenrabatter som leder upp till ett trädäck med pergola. I lokalen finns en underbar rymd och atmosfär med en takhöjd om hela 7 meter i ena delen, synliga bjälkar, rått tegel och handslagen golvtegel. Stora stallfönster släpper in ett rikt ljusflöde. I anslutning till det stora sällskapsrummet finns ett kök och toalett. I dag används utrymmet som festlokal, konserter och matsal för boende gäster och festsällskap. Lokalen lämpar sig också perfekt för butik, café, galleri eller annat.

En zinkad spiraltrappa leder upp till det övre planet som är vackert inrett med vitmålade paneler på väggar och tak och exponerade takbjälkar. Ovanför festlokalen finns ett träningsrum som leder vidare in till ett sovrum, som separeras av ett vackert spröjsat dörr- och fönsterparti. Intill finns ett sällskapsrum som ansluter till dusch och bastu. Härifrån finns en utgång ner till trädgården.

SKÖN UTEMILJÖ
I den frodiga trädgården hittar du bland annat bärbuskar, fruktträd, rosor, valnötsträd och rhododendron. Strax bakom gästbyggnaden finns en pool med tillhörande poolhus/orangeri som förverkligar de flestas inredningsdrömmar. Byggnaden har murats upp av handslagen tegel i skiftande varma gula och röda nyanser som ackompanjeras av vackra gamla stallfönster i gjutjärn. Invändigt finns en öppen spis samt köksdel och ett stort utrymme för många middagsgäster. Huset omges av stort trädäck, som lockat till både fika och soldyrkande. I anslutning till poolen finns ett maskinhus med all utrustning.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Rörum 33:9

Ombyggnad, Renoveringar

2010: Nytt badrum och klädkammare i souterrängplan
2012: Bastu + relaxavdelning, sovrum ovanvåning/festlokal, springbrunn på innergården
2015: Uterum med kök i anslutning till pool
2017: Pool med uteplats och poolhus
2019: Duschrum till B&B-rummen

Tomt

Vackert anlagd tomt med gräsmatta uteplatser, träd häckar, rabatter mm

Planbestämmelser

Vattenskyddsområde (2005-06-09) Områdesbestämmelse (2000-11-27) Vattenskyddsområde (1974-09-20)

Vägbeskrivning

Rörums kyrka och norrut längs med byvägen genom byn tills ni kommer fram till en rund branddamm på vänster sida av vägen och här svänger ni vänster och följer vägen ca 2-300m och gården ligger på vänster sida.
Välkommen till Elineborg och på visning!

Information

Typ
Avstyckad gård
Upplåtelseform
Äganderätt
Pris
13 500 000 kr
Boarea
275 kvm*
Tomtarea
6453 kvm
Biarea
75 kvm
Kakelugn/Öppen spis
Ja
Trädgård
Ja

* Areauppgifter enligt säljaren

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan med källare
Byggår
1880
Fasad
Puts
Grund
Gråsten/natursten med källare
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Vattenburet via jordvärme och kaminer
Takbeklädnad
Tegelpannor
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
2-glasfönster kopplade med spröjs
Grundmur
Gråsten/natursten

Uteplats/balkong

Flera uteplatser finns där uthyrningsrummen har egna uteplatser och på innergården finns ett flertal platser med möjlighet för sol eller skugga samt att det vid poolområdet finns både uterum och flera uteplatser. I anslutning till källare på huvudbyggnad finns ett charmigt och vackert uterum/orangeri med grönskande växtlighet mm

Övriga byggnader/utrymmen

Utöver vad som finns beskrivet om bostad, B&B, festlokal mm så finns ett rymligt förråd i fd stall/loge med möjligheter att utveckla samt ett fristående förråd i trådgården

TV/bredband

Kabeltv via Canal digital

Fiber

Parkering

Bilplats finns i anslutning till den stenlagda innergården och utanför grinden som ansluter parkering mot innergård samt på hårdgjord yta på tomten mot övre trädgården. Totalt plats för ca 10 bilar.

Ekonomi

Taxeringsvärde
1 686 000 kr
Byggnadsvärde
1 004 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 049 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
2
Sotning
500 kr
Värme
44 200 kr
Försäkring
7 000 kr
Samfällighetsavgift
500 kr
Renhållning
1 600 kr
Vatten/Avlopp
8 000 kr
Summa
61 800 kr

I bostaden uppvärmningskostnader ingår även hushållsel. Övrig el för uppvärmning och hushållsel för B&B, festlokal, uterum/poolhus samt uppvärmning av pool ca 31.000:-

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Området

Att bo i Rörum

Det kallas för smultronställe. Rörum är i sanning ett rofyllt ställe där husen och gårdarna vilar fint mot kullarna i det kuperade landskapet. I själva bykärnan finns antikbutiker, skolor samt crêperie. Runt byarna ligger fruktodlingar, strandsluttningar, bokskog och enebackar granne med mäktiga nationalparken Stenshuvud. Stränderna är vackra. Havet kan vara kallt men det finns mycket värme i gemenskapen och stolthet över bygden.

Genom Rörum slingar sig bygatan runt vattendrag och en blandad bebyggelse av större och mindre gårdar samt riktigt gamla korsvikeshus. Kyrkans röda torn lyser klart över de kuperade kullarna. Rörums strand ligger längre österut och här finns också sommarbyn Knäbäckshusen som har en alldeles speciell historia. Knäbäck var länge en enkel fiskarby i Haväng men vid omvandladingen till försvarets skjutfält flyttades alla invånarna. Vissa hus monterades ner och byggdes upp på nytt där byn ligger i dag, alldeles sydost om fritidsbebyggelsen i Rörums strand. Ganska snart efter att korsvirkeshusen uppförts utbröt dock en eldsvåda som ödelade samtliga hus utom ett. Allt byggdes upp och Knäbäckshusen är i dag en trivsam idyll i böljande terräng längs havet. I sluttningen rakt nedanför bygatan ligger kapellet, som sommartid utnyttjas flitigt för vigslar. På båda sidor om Knäbäcksstranden rinner två mindre åar ut, Rörums norra och Rörums södra å. Vid Rörum ligger också ett vattenfall, Forsemölla.

I byn finns förskola och skola. De orter som har en högre grad av service, som Simrishamn, nås via väg 9 som är i direkt anslutning till Rörum. Kivik, med livsmedelsbutiker, vårdcentral och tandläkare ligger på cykelavstånd. Från fritidsområdet Rörums Strand in till Simrishamn finns det också goda bussförbindelser.

Rörums Retro är en antikbutik för alla nostalgiker och samlare av prylar från design-decennierna 1950- & 1960-talen. Oriental & vintage är namnet på en annan antikbutik. Flera konstnärer, som den välkända konstnärinnan Gunilla Mann har ateljé i byn och där verkar också flera silversmeder. Rörum är ett populärt stopp under den årliga Konstnärsrundan.

Fotbollsföreningen Rörums SK spelar sina hemmamatcher på Åvallen. Föreningen ansvarar för driften av Kulla som är en utomhusdansbana uppförd i slutet på 1800-talet. Det är ett klassiskt nöje att ta en svängom till gästande dansband en ljum sommarnatt. För golfaren finns det två banor att välja mellan i närområdet, Vik och Djupadal. Man kan äta gott på flera charmiga ställen i och omkring Rörum. Franskans är ett bondromantiskt crêperie där crêpes och galetter bakas av lokalproducerade varor med smak av Österlen. Ibland av havet, ibland av myllan. Mandelmanns Trädgårdar, som ligger strax utanför Rörum i Djupadal är känt från tv-serien med samma namn. Det är ett ekologiskt familjedrivet skogs- och jordbruk. I skön miljö, i nära kontakt med djur och växter, finns gårdsbutik och fik med främst vegetariskt på menyn.

Brinken som leder ner till stranden vid Knäbäckshusen är brant och kan vara svår att ta sig ner för. Det är dock värt besväret eftersom här ligger vad många anser vara Österlens, om inte Skånes vackraste strand. Vegetationen ligger tät och trädens grenar böjer sig ner över den smala remsan av sand och mot havet.

Köpa eller sälja bostad i Rörum? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Rörums 3 bästa

3
 • Gröna Butiken på Orelund
  Gårdsbutik och trädgårdscafé med egenodlat
 • Franskans Crêperie
  Franska smaker på charmigt fik
 • Knäbäckshusen och stranden
  Rofyllt läge vid kustens finaste strand

Karta

Grötafatsvägen 9

Grötafatsvägen 9,
272 95 Simrishamn

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Mobil: 0701-64 19 01
  Telefon: 0414-68 61 01