ARKITEKTEN EILER OTTO GRÆBE RITADE FUNKISVILLAN TILL EHRNFRID ALEBO, INKÖPSCHEF FÖR EHRNBERGS LÄDER
Budgivning pågår
Utgångspris
4 400 000 kr
Antal rum
6
Boarea / Biarea
160 kvm / 100 kvm
Tomtarea
777 kvm
Typ
Friliggande villa
Terrass/uteplats
Ja
Takterrass
Ja

Budgivning pågår

Nuvarande bud Nuvarande bud: 4 375 000 kr

Lägg ett bud

Läs mer om budgivning

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

ARKITEKTEN EILER OTTO GRÆBE RITADE FUNKISVILLAN TILL EHRNFRID ALEBO, INKÖPSCHEF FÖR EHRNBERGS LÄDER

Underbart funkishus med generös, ljus och luftig planlösning. Kök, matsal och allrum på entréplan. Tre sovrum på ovanplan.

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Välkommen till Allgatan 17!. Allgatan 17 - Bjurfors
Välkommen till Allgatan 17!
Trivsam och insynsskyddad trädgård. Allgatan 17 - Bjurfors
Trivsam och insynsskyddad trädgård
Från Allgatan med entré och bilplats innanför staket med grind. Allgatan 17 - Bjurfors
Från Allgatan med entré och bilplats innanför staket med grind
. Allgatan 17 - Bjurfors

Välkomnande ljus och öppen hall

. Allgatan 17 - Bjurfors

Hallen mot entrédörr

. Allgatan 17 - Bjurfors

Vacker detalj på trappräcke av smide

Planskiss

Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning
Planlösning ovanvåning
Planlösning
Planlösning ovanvåning

Beskrivning

Beskrivning

Centralt i stan finner vi denna underbara och arkitektritade tegelvilla i funkisstil. Den ritades av den dansk-svenske arkitekten Eiler Otto Græbe och byggdes åt Ehrnbergs läders inköpschef Ehrnfrid Alebo 1935. Den spännande funkisvillan med två plan och källare var ”oerhört avancerad” för sin tid enligt arkitekten Karin Lidmar, som uttalade sig om huset i Ystads allehanda 19 februari 1998. Villan, med en spännande och ovanlig tegelfasad, har en ljus och rymlig planlösning, högt till tak, vackra parkettgolv och murad öppen spis med insats. Här finns 6 rok och upp till 4 sovrum samt en praktisk källare med tvättstuga, matförråd, förvaring och ett stort, avskilt rum för t ex hobbyverksamhet eller tonårshäng. Huset har en vacker och insynsskyddad trädgård i söderläge, som med stor omsorg har anlagts i gammal stil, med stenlagda uteplatser. Trädgården prunkar av buxbom, avenbokshäckar, rosor, lavendel, vackra träd samt flera olika sorters bärbuskar och rabatter. Här finns även ett nybyggt växthus, friggebod och förråd.
Adressen ligger centralt men ändå avskilt i lugnt läge, med kort gångavstånd till centrum och service där restauranger, butiker, kommunikation med buss och tåg samt havet och hamnen finns. Välkommen på visning!

Interiör

Entréplan
Från Allgatan nås den överbyggda och väderskyddade entrén som består av två ytterdörrar, varav den ena leder in till den rymliga och ljusa hallen med trappa upp till ovanvåning. Den andra leder in till en lite mindre hall med anslutning till den större hallen, och leder fram till köket och trädgården. Genomgående vackra och ljusa trägolv.
Stort ljust och vackert allrum med plats för sällskapsavdelning framför den värmande öppna spisen med insats som finns centralt i rummet. Burspråk med stora fönsterpartier och utsikt över trädgården. Nyslipat parkettgolv i original.
Rymlig matsal som är centralt placerad mellan allrum och kök. Även här vackert och nyslipat parkettgolv i original, samt stora fönsterpartier med ljusinsläpp från trädgårdssidan.
Nyrenoverat och stilrent kök från Ballingslöv, med stilrena vita luckor. Spishäll, fläktkåpa, inbyggd ugn samt micro, rostfri kyl/frys 80 cm. Praktiskt och rymligt skafferi, vinkyl, kakel ovan bänkskivor av kompositsten samt infällda spottar som arbetsbelysning över bänkskivor. Vitpigmenterat trägolv. Från köket når man också källaren via en trappa ner.
På entréplan finns ett ytterligare rum, en fd "jungfrukammare" med garderob, som idag används som avhängnings-/klädrum men som vid behov kan användas som ett litet gästsovrum. På detta plan finns även toalett med WC och tvättställ.

Ovanvåning
Trappa leder upp till större, ljus hall med möjlighet att använda som arbetsrum eller allrum. Trägolv.
Rymligt sovrum med fyra garderober samt glasad altandörr ut till den stora terrassen med utsikt över trädgården. Vackert parkettgolv.
Stort och ljust sovrum centralt på ovanvåningen med glasad altandörr ut till den stora klinkerbelagda terrassen. Parkettgolv och garderob.
Rymligt sovrum med garderob och fönsterparti ut mot trädgårdssidan. Trägolv.
Kaklad toalett med WC och tvättställ.
Helkaklat duschrum med tvättställskommod, duschhörna med glasdörrar och klinkergolv.

Källare
Trappa ner från köket till central hall som har dörr ut till gavelsida och bilplats.
Tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare, vask, mobil avfuktare, skåpförvaring, dusch samt klinkergolv med golvvärme.
Matkällare/förråd.
Förrådsutrymme med två avdelningar. Fjärrvärmeanläggning och avhärdningsfilter för vatten finns installerat här.
Toalett med WC och tvättställ
Rymligt tonårs-/gäst-/arbets- eller hobbyrum.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Druvan 17

Ombyggnad, Renoveringar

2017: Målning av väggar och nytt golv i det stora rummet i källaren. Staket/plank delvis nytt. Carport ombyggd till förråd med låsbar dörr. Slipning och målning av trappa inomhus. Samtliga fönster på entréplan och ovanvåning bytta till energiglasfönster. Ytterdörrar bytta.
2016: Helrenoverat kök och genomgående nya vitvaror. Lagning av tak ovan kök = terrassen, som då också blev klinkerbelagd. Målat alla innertak. Slipning och lackning av alla ekparkettgolv. Målning av alla väggar och snickerier på entréplan och övre plan. Byte av toalettstol och handfat på entréplan. Delvis nya trägolv på entréplan och övre plan. Installerat avhärdningsfilter. Ny tvättmaskin och torktumlare.
2015: Ny värmeväxlare, fjärrvärme
2010: Omläggning tak med delvis nya brädor, ny papp, nya läkt och plåtdetaljer och återanvändning av tegelpannor.
2004: byggt carport.
1998: renoverat dusch och toalett övre plan, klinker och kakel.
1997: tvättstuga med dusch och klinkergolv.

TV/bredband

Kabeltv via Österlenkraft

Bredband/fiber via Österlenkraft

Övrigt

Funkisvillan ritades av den dansk-svenske arkitekten Eiler Otto Græbe som avlade sin arkitektexamen vid Kunstakedemiets Arkitektskola i Köpenhamn 1923. Villan byggdes åt Ehrnbergs läders inköpschef Ehrnfrid Alebo 1935.
Villan är omnämnd av Ystads allehanda den 19 februari 1998 på sid 9 då arkitekt Karin Lidmar som forskat i Simrishamn bebyggelsehistoria och hon anser att funkisvillan var oerhört avancerad för sin tid.
Mer att läsa om arkitekten Eiler Otto Græbe finns på https://sv.wikipedia.org/wiki/Eiler_Graebe

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
4 400 000 kr
Rum
6
Sovrum
3
Max antal sovrum
4
Boarea
160 kvm*
Tomtarea
777 kvm
Biarea
100 kvm
Kakelugn/Öppen spis
Ja
Trädgård
Ja

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan med källare
Byggår
1935
Fasad
Tegel
Grund
Källare
Stomme
Tegel
Bjälklag
Betong, trä
Uppvärmning
Vattenburet via fjärrvärme samt öppen spis med insatskamin
Takbeklädnad
Tegelpannor
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
Energiglas
Grundmur
Betong

Uteplats/balkong

Takterrass
Ja

Stor stensatt uteplats i trädgården som nås från köket via hall och glasad altandörr. Uteplatsen ligger lite högre än trädgården med gräsmattta, rabatter mm och nås via stensatt trappa med 2-3 steg.

Övriga byggnader/utrymmen

Vidbyggt garage/förråd, frigge/förrådsbod i trädgården samt växthus.

Tomt

Parkliknande tomt med mycket färg och grönska samt anlagd med säljarnas "gröna fingrar" till en charmig trädgård med gammal stil där det finns buxbom och avenbokshäckar, stora vackra rosor, syren, lavendel mm. Köksträdgård med växthus och flera olika sorters bärbuskar som krusbär, smultron, vinbär mm.

Planbestämmelser

Stadsplan Stadsplan Stadsplan Tomtindelning

Parkering

Bilplats finns på stenlagd gårdsplan innanför staket med grind som nås från Allgatan och om så önskas så finns möjlighet att öppna upp fd carport för ytterligare en bil. Bilplats finns även på gatan utanför.

Vägbeskrivning

Allgatan 17 centralt Simrishamn

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 095 000 kr
Byggnadsvärde
1 563 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
3
Sotning
225 kr
Hushållsström
13 600 kr
Värme
34 250 kr
Försäkring
6 000 kr
Renhållning
1 600 kr
Vatten/Avlopp
7 000 kr
Summa
62 675 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Området

Att bo i Simrishamn

Simrishamn kallas för Österlens huvudstad och kan stolt bära upp det namnet tack vare sin genuina charm och vackra bebyggelse. I tätorten ligger pastellfärgade låga hus i långa rader längs kullerstensgator där prunkande trädgårdar anas bakom lika skönt målade plank. Det är inte bara det generösa klimatet som gör Simrishamn till ett blomstrande samhälle, här finns all service som skolor, omsorg och affärer nära och aktiva kulturrörelser inom många intressen.

Huvudgatan i området Gamla Stan är Storgatan. Den inbjuder till trevliga promenader och löper genom hela staden, från hamnen, förbi Stortorget och vidare ut på landet. På de låga husen som ligger tätt mot den stensatta gatan välkomnar de unika entrédörrarna, Simrishamnsdörrar, familj och vänner. Dubbeldörren är ofta målad i en stark färg som även syns runt fönster och på plank. På tvärgatorna och runt torget ligger flera unika småbutiker men även Apotek och större matvaruaffärer. Det är lätt att ta del av kulturutbudet då Österlens Museum ligger mitt i Gamla stan. Det är också lätt att resa till och från småstaden med Pågatåg och expressbussar till större städer.

För den som är intresserad av blommor och andra växter erbjuder Simrishamn något extra. Det gynnsamma klimatet gör att det blommar särskilt glatt i vindskyddade lägen, som till exempel bakom gathusens plank. I Simrishamn verkar flera kunniga experter och välkända Apotekarns trädgårdsbutik lockar med en del av ’Medelhavet på Österlen’. I den s k rosbanken på Rostorget finns bevarad kunskap om över 130 unika rosor från Österlen.

Joneberg är ett område där låga flerfamiljshus från mitten av 1900-talet blandas med höga nybyggnationer. Det ligger i anslutning till grönskan i Brunnsparken och här finns också ett centrum med service som sporthall och vårdcentral. Det arrangeras en mycket populär loppmarknad under Suckarnas gång i Brunnsparken under lördagar på sommarhalvåret. Om man inte vill pruta och fynda kan man istället välja att sälja själv, det går att hyra bord.

Strax söder om Simrishamns centrum ligger Simrislund där äldre fastigheter samsas med villor uppförda under 1960- och 1970-talet. Från flera av husen bjuds en vidunderlig utsikt över havet och området avgränsas av betesängar. I Simrislund finns barnomsorg och grundskola och det är lätt att pendla med buss och Pågatag till Malmö, Lund och Ystad.

Den slingrande Tommarspån är inte bara vacker utan erbjuder också möjligheter för alla att fiska havsöring. I ån kan man också fånga den typiskt skånska delikatessen ål. Bostadsområdet Tobisborg ligger norr om Simrishamns centrum i en mycket vacker natur som präglas av närheten till både Östersjön och just Tommarspån. Här blandas nybyggnation med äldre sommarhus för en trivsam miljö. Djurlivet är speciellt med arter som inte trivs bättre i området än på någon annan plats. Här finns t ex Europas tätaste bestånd av den rara hasselmusen. Mot den vackra kusten ligger ett utomhusbad, Tobisviksbadet, med långa bassänger om man inte vill bada i havet. Utmed kusten bjuder en cykel- och gångväg en vacker slinga in till Simrishamn centrum.

Havets rikedom lade grunden till Simrishamn. Ett litet fiskeläge växte under 1500-talet till en stor hamnstad främst tack vare sillfisket. Det gav stabilitet och framgång och därför är också en fisk avbildad på stadsvapnet.. Tätorten präglas idag av lugn och ro men ändå med all service lätt tillgänglig för alla. Idag finns här Sveriges största fiskehamn och i centrum erbjuds flera gästhamnar för fritidsbåtar då turismen av lätt förståeliga skäl ökar. Simrishamns kommun har även startat Marint Centrum som bedriver miljöforskning om Hanöbukten och Östersjöregionen.

Köpa eller sälja bostad i Simrishamn? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Simrishamns 3 bästa

3
 • Nordic Sea Winery
  Vineri i världsklass med mat och provningar.
 • Apotekarns Café och Vedugn
  Medelhavsoas mitt i Simrishamn.
 • Loppmarknad Suckarnas Gång
  Folknöje varje lördag under sommarhalvåret.

Karta

Allgatan 17

Allgatan 17,
27232 Simrishamn

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Budgivning

Välkommen att anmäla dig till budgivningen.

Delta i budgivningen

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Bolån

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB. Ansök om lånelöfte hos SEB.

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01