Vitemölla fiskeläge unikt med två fristående bostäder huvudbostad 160 kvm och gästhus 120 kvm

Vitemölla, Simrishamn

Lejegatan 22

Exklusiv
På förhand
Utgångspris eller Högstbjudande
12 500 000 kr
Antal rum
8
Boarea / Biarea
280 kvm / 45 kvm
Typ
Vinterbonat fritidshus
Balkong
Ja
Tomtarea
1956 kvm

Vitemölla fiskeläge unikt med två fristående bostäder huvudbostad 160 kvm och gästhus 120 kvm

Två bostäder på Vitemölla fiskeläge med havsutsikt, varsamt renoverad huvudbostad med anor från 1700-talet om 160 kvm samt gästhus 120 kvm.

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Lejegatan 22 och Hanöbukten med kustremsan norrut. Lejegatan 22 - Bjurfors
Lejegatan 22 och Hanöbukten med kustremsan norrut
Vitemölla hamn och Hanöbukten. Lejegatan 22 - Bjurfors
Vitemölla hamn och Hanöbukten
Vy över Vitemölla. Lejegatan 22 - Bjurfors
Vy över Vitemölla
Takåsarna i Vitemölla och hamnen. Lejegatan 22 - Bjurfors
Takåsarna i Vitemölla och hamnen
Översikt båda byggnaderna. Lejegatan 22 - Bjurfors
Översikt båda byggnaderna
Vacker trädgård med stenlagd uteplats. Lejegatan 22 - Bjurfors
Vacker trädgård med stenlagd uteplats

Planskiss

Planlösning
Entréplan
Planlösning
Ovanplan

Beskrivning

Beskrivning

Lejegatan 22 med två fristående bostäder på Vitemölla, Österlens mest eftertraktade fiskeläge. Huvudbostaden om ca 160 kvm med anor från 1700-talet har under senare år varsamt och smakfullt renoverats till ett mycket trivsamt boende med känsla och charm där ny och gammal stil vackert förenats . Handslaget tegelgolv, synliga bjälkar, gamla trägolv, bakugn, sättugnsplatta, homejor, inglasad veranda mm är detaljer som bevarats vid renovering. Framför denna äldre byggnad finns en vackert anlagd trädgård men flera stenlagda uteplatser med havsutsikt. Bostad två/gästhuset om ca 120 kvm är byggt 2005 och har modern öppen planlösning, hög standard och härlig altan med högt läge och utsikt. Ett stenkast från strand och hav samt Vitemölla hamn och promenader längs strandheden mot Haväng samt Vitemölla badhotell på kort gångavstånd.

Interiör

Lejegatan 22 en fastighet med två separata boenden som eventuellt kan delas/styckas av till två fastigheter med vardera ett boende.

Lejegatan 22 den äldre byggnaden:
Välkomnande entré från baksidan via farstu/hall uppmurad av vackert handslagen tegel. Hallen som ligger i anslutning till köket har även kyl/frys, micro och inbyggd extra ugn. Stengolv/klinker med värme.
Vackert lantkök med synliga bjälkar, handslaget tegel på golvet, kvalitets köksluckor från Smedstorpskök, granitbänkskivor, glashäll med el och gas, inbyggd varmluftsugn, kyl,frys, vinkyl alla maskiner i rostfritt. Tegelgolv med värme.
I anslutning till köket finns ett praktiskt skafferi med gott om förvaringsutrymme i skåp mm samt att den gamla bakugnen ochså finns i anslutning till köket med möjlighet för egna stenugnsbakade pizzor
Toalett/tvättstuga med vackra tegelväggar, synliga bjälkar, vägghängt WC, vitt porslins handfat stående på granitskiva, dusch med glasvägg, handdukstork, inbyggd tvättmaskin och torktumlare bakom gamla vackra trädörrar, altandörr ut mot gavelsida samt tegelgolv med värme.
Ljust sovrum med synliga bjälkar, fondvägg, vackert trägolv samt en charmig inredningsdetalj med en gammal köksvedkamin. Golvvärme.
Inglasad veranda med utsikt över den vackert anlagda trädgården med stenlagda uteplatser, grönskande träd och rabatter samt en skymt av havet. Verandan har vackra spröjsade fönster öppet upp i nock, granitgolv/klinker och altan dörr ut till trädgården.
Ljust genomgående allrum där man bevarat det vackert slitna gamla trägolvet, synliga bjälkar, putsade väggar, infälld sättugnsplatta som vacker dekoration på vit putsad vägg samt att det installerats en värmande täljstenskamin
Rymligt matrum och även här vackert orginal trägolv, synliga bjälkar och vita putsade väggar samt glasad altandörr ut till den vackra framsidan med uteplatser mm.
Litet gästrum/klädkammare.
Hall med entré från den kullerstensbelagda baksidan. Från hallen når man ovanvåning via trappa och vinkällare via lucka i golvet. Här finns också förvaringsmöjlighet.

OVANVÅNING
Trappa upp från den lilla hallen till ovanvåningen som är ett stort rum avdelat i tre avdelningar samt badrum. Trägolv, öppet i nock, synliga bjälkar, vackra homejor med havsutsikt samt balkong på södersidan som även den har havsutsikt.
Första delen av ovanvåningen har en sällskapsavdelning med homeja och utsikt.
Mittdelen av ovanvåningen har en myshörna med soffgrupp men också homeja med utsikt.
Sovrumsavdelning med plats för dubbelsäng och även här homeja där morgonsolen strålar in och väcker den sovande.
Kaklat badrum på gavel med vägghängt WC, tvättställ, badkar med lejontassar, platsbyggd förvaring, klinkergolv med värme mm

BOSTAD 2/GÄSTHUSET
Entré via vacker "simrishamnsdörr" som leder in till bostaden med öppen planlösning på entréplan med kök, matplats och sällskapsavdelning.
Kök med vackra ekluckor, spis med glashäll och ugn, fläktkåpa, extra bred kyl/frys, diskmaskin, kakel och mosaik ovan bänkskivor av granit.
Centralt i den öppna planlösningen finns matplats med eldstad/grill och granitbänkskiva.
Sällskapsavdelning med plats för soffa och vacker utsikt vis öppningsbara glaspartier som öppnas upp mot det stora trädäcket med markis, högt läge och utsikt över fiskelägets takåsar och en skymt av havet. Hela entréplan har granitgolv med värme, synliga bjälkar, vita putsade väggar och fondvägg av tegel samt att trappa till både ovanvåning och suterrängplan finns här.
Helkaklad toalett med vägghängt WC, vackert tvättställ, dusch med glasdörrar och granitgolv med värme.

OVANVÅNING
Trappa upp till ett stort och öppet sovrum med utsikt på tre håll där stort fönsterparti vetter mot havet, stor homeja med utsikt norrut längs kustremsan och på gavel mot Backen och "Furet". Vackert skeppsgolv med värme och i taket så är det panel av ovanligt päronträ.
Suterrängplan/källare med ett stort öppet sov/allrum med två glasade altandörrar som leder ut till förrådsutrymme under det stora trädäcket. Granitgolv med golvvärme.
Stor och helkaklad toalett med vägghängt WC, tvättställ av glas, dusch samt klinkergolv med värme.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Hjälmaröd 3:29

Ombyggnad, Renoveringar

Den gamla byggnaden med anor från 1700-talet har genomgått en smakfull renovering/ombyggnad där man inrett ovanvåning, byggt den nya entrén/verandan, ny VA och el, lagt om yttertak och gjort homejor/kupor, toalett, kök, trädgård mm under åren 2002 -2017 där det mesta är gjort under senare år.

Planbestämmelser

Detaljplan (1996-03-25) , Byggnadsplan (1966-03-22) , Fråga väckt om förordnande (1966-03-09)

Parkering

Bilplats finns på tomten och i anslutning till fastigheten.

Vägbeskrivning

Lejegatan 22, Vitemölla fiskeläge. Välkommen på visning!

Ekonomi

Taxeringsvärde
3 897 000 kr
Byggnadsvärde
1 914 000 kr
Fastställt
2015
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Information

Typ
Vinterbonat fritidshus
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris eller Högstbjudande
12 500 000 kr
Rum
8
Sovrum
3
Max antal sovrum
4
Boarea
280 kvm*
Tomtarea
1956 kvm
Biarea
45 kvm
Kakelugn/Öppen spis
Ja
Trädgård
Ja

* Areauppgifter enligt säljaren

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
2
Sotning
400 kr
Värme
22 000 kr
Försäkring
6 000 kr
Renhållning
1 500 kr
Vatten/Avlopp
5 500 kr
Summa
35 400 kr

I uppvärmningskostnader ingår även hushållsel

Pantbrev

Det finns 1 st pantbrev uttaget om sammanlagt 3 000 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uteplats/balkong

Vackert stenlagda uteplatser framför huset där man delvis ser havet. på gästhuset finns ett större trädäck med högt läge och vacker utsikt.

Övriga byggnader/utrymmen

Bostad 2/Gästhus se interiör beskrivning.
På baksidan av gästhuset finns vidbyggd förrådsdel med plats för trädgårdsmöbler mm.

Tomt

Tomtarea 1 956 m² (friköpt). Framsida med vacker trädgård där stengärde skiljer tomten från vägen och där smidesgrind släpper in oss i trädgården. Träd, buskar, gräsmatta och rabatter skapar ett lummigt intryck och skapar ett visst insynsskydd. Plank mot grannen i söder och häck mot granne på baksida. Tomten sträcker sig långt upp i backen och ett inglasat lusthus en bit upp hade gett vacker utsikt.

Övrigt

Vitemölla samhälle började växa och formas till fiskeläge i samband med att befolkningen ökade i början på 1700-talet. Från att läget år 1699 bestått av 4 familjer boende i 4 hus ökade antalet till att på 1700-talet vara 150 människor i 14 hus. Vitemölla expanderade därefter allt mer och år 1871 hade husantalet ökat till 63 st[3].
Vitemölla, som uttalas med betoning på "mölla", har fått sitt namn efter den vattenkvarn (mölla) som ligger i ortens norra ände. Fram till 1940-talet fanns även en vindmölla av typen holländare. Den var belägen på höjden i norra delen av samhället. Orten har tills för några decennier sedan hetat Vitemölle.
Vitemölla var och är belägen i Vitaby socken och ingick efter kommunreformen 1862 i Vitaby landskommun. I denna inrättades för orten 16 september 1887 Vitemölla municipalsamhälle. Landskommunen, orten och municipalsamhället uppgick 1952 i Kiviks landskommun där municipalsamhället upplöstes 31 december 1953. [4] I samband med detta höll vitemöllaborna en så kallad ”Begravningsfest” för att hylla municipalsamhället när det gick i graven[5]. Info från Wikipedia.

Mer om Vitemölla kan läsas på http://vitemolla.org/ och i Lejebladet som ges ut av lejeföreningen.

Besiktning

Besiktigad
Nej

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plans skånelänga
Byggår
1700-tal*
Fasad
Puts
Grund
Torpargrund, källare
Stomme
Tegel, lersten
Bjälklag
Trä, betong
Uppvärmning
Vattenburen golvvärme, värmepump Nibe, vedkaminer
Takbeklädnad
Papp
Utvändigt plåtarbete
Koppararbete
Fönster
2-glasfönster kopplade med spröjs
Grundmur
Gråsten/natursten

* Troligtvis ursprung från 1700-tal

Bostad 2/Gästhus byggbeskrivning: Sutterängplan med platta på mark, bjälklag mot entréplan HDF (betong) samt träbjälklag mot ovanvåning, murad stomme, fasad med puts, papptak, plåtarbeten med koppar, fönster energiglas

Energideklaration

Utförd
Behövs ej

Området

Att bo på Kivik

Det är nog så att Kivik är den mest mytomspunna byn på hela Österlen. Inte minst de sköna omgivningarna lockar fram starka känslor och de små fiskelägena i området kallas för paradis. Ulf Lundell sjunger om månskenet över Haväng och Prins Eugen fångade utsikten över Brösarps backar i sina tavlor. Kivik är också ett alldeles vanligt litet samhälle där ett stort utbud av butiker, restauranger, caféer, skola och goda bussförbindelser ger ovanligt bra förutsättningar till ett gott liv året om.

Kiviks samhälle har lite drygt 1000 bofasta invånare men dessa får sällskap av många fler främst under sommarhalvåret. Det bildar en trevlig mix av åretruntboende, fritidshusägare och turister som tar del av allt området erbjuder. Kiviks samhälle har en blandad bebyggelse från smala strädden med Kaptenshus och fiskarehus som minner om det ursprungliga fiskeläget till toppmoderna villor. Agdelund är ett centralt beläget område med fristående villor som etablerades på 1970-talet. Bästekille ligger högre upp med en milsvid utsikt över bukten och här finns också Hjälmaröd med flera fritidshusområden.

I slutet av 1800-talet fann man att klimatet och sandjorden lämpade sig särskilt väl för äppelodling. Ett bevis på detta är den årliga Äppelmarknaden som anordnas av en rad odlare och företag inom svensk fruktnäring. Bland de stora märks Äppelriket och Kiviks Musteri. Ibland kallas den här sträckan längs vattnet just för Äppelkusten och det är mycket vackert då träden står i blom. Företaget Buhres är specialiserade på en annan lokal specialitet – fisk! Nere vid Kiviks hamnplan finns både butik och restaurang ut mot vattnet. Under tre dagar varje sommar lockas 100 000-tals besökare till den årliga Kiviks marknad, en folkfest med tradition från medeltiden. Idag hålls marknaden på ängarna mellan Kivik och Vitemölla.

Vitemölla är en av de charmiga små byar som vid vita stränder följer kusten upp norrut. Den 4 km långa stranden där Vitemölla Badhotell, som uppfördes i början av 1900-talet, tronar är särskilt känd. Längs de små gatorna runt hamnen ligger stora och små hus på rad.

Om man följer kustväg 9 norrut kommer man till Ravlunda. De vidunderligt sköna markerna uppmärksammades redan av Carl von Linné som ansåg att här var det ’härligt’. I den lilla byn fanns förr ett bränneri som numera har förvandlats till hotell känt för sin goda mat där råvarorna kommer från naturen runt knuten. I Ravlunda och i byn Skepparps rofyllda miljö gömmer sig flera trevliga fastigheter, från mindre längor till större gårdar, många byggda i traditionell skånsk stil.

Verke å springer ur sina källor på Linderödsåsen 180 meter över havet. På sin slingriga färd mot kusten bildar den en mäktig dalgång. Här kan man vandra Backaleden och i området finns flera naturreservat, som Haväng och Vitemölla strandbackar. För naturnära boende, med cykelavstånd till stranden på slingriga vägar, finns Havängs sommarby.

Söder om Kivik finner man områden som Skogsdala och Karakås som båda doppar tårna i vattnet. Mellby, Åkarp och Svinaberga ligger in mot land, högre upp på kullarna. I Svinaberga finns Kivik Art Center som visar utställningar inom konst och arkitektur i samklang med naturen. Svabesholm är ett område som ligger alldeles intill nationalparken Stenshuvud. Här skapar kustberg, orkidéängar och havet en magisk miljö. Här finns vandringsleder och kunskapsrika Naturum och om man efter alla upplevelser är fikasugen besöker man Kaffestugan Annorlunda som har serverat kakbuffé och annat gott sedan 1956.

Köpa eller sälja bostad i Vitemölla? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Kiviks 3 bästa

3
 • Kiviks marknad
  Folkfest på Sveriges största marknad
 • Allé på Österlen
  Högklassig restaurang i vacker miljö
 • Stenshuvud
  Nationalpark med dramatisk natur och känsla

Karta

Lejegatan 22

Lejegatan 22,
277 32 Kivik

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01