Historisk gård i sagolika omgivningar

Sjöbo

KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38

Exklusiv
Pris
15 750 000 kr
Antal rum
11
Typ
Jordbruk, inriktning hästgård
Areal
19 ha

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Historisk gård i sagolika omgivningar

Bjurfors Exklusiv presenterar en drömlik hästgård med välbevarade originaldetaljer som har renoverats med stilfull hand

 • Ansvarig mäklare

  Magnus Håkansson

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0701-64 19 04

 • Extra kontaktperson

  Louise Järvstedt

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0708-26 92 50

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Välkommen till Bjärröd, mitt i det skånska landskapet. KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38 - Bjurfors
Välkommen till Bjärröd, mitt i det skånska landskapet
Vacker bostadsentré med damm framför. KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38 - Bjurfors
Vacker bostadsentré med damm framför
Ett skånskt lapptäcke. KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38 - Bjurfors
Ett skånskt lapptäcke
Lusthus perfekt för festen. KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38 - Bjurfors
Lusthus perfekt för festen
Magisk miljö. KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38 - Bjurfors
Magisk miljö
Det lilla stallet ett stenkast från boningshuset. KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38 - Bjurfors
Det lilla stallet ett stenkast från boningshuset

Planskiss

Planlösning
Ritning entreplan i bostäderna
Planlösning
Ovanvåning i bostäderna

Beskrivning

Beskrivning

KAMPANJPRIS FÖR DIG FRAM TILL 10/1-2020. Nu erbjuder säljaren dig att förvärva denna fantastiska gård till ett kampanjpris. Ta chansen, annars kommer säljaren att fortsätta förädla gården.

I scenisk miljö mitt i Skåne bland åkrar och vattendrag ligger en stilfull och påkostad hästgård med en anrik historia. Den stora ridanläggningen är uppförd av hög kvalitet och innehåller allt du behöver för att bedriva professionell hästverksamhet. Bostadsdelen är som tagen ur ett inredningsmagasin och talar ett enhetligt och tidsenligt språk hela vägen. Omgivningarna runt huset bjuder på frodig grönska och porlande vattendrag.

Det vitputsade bostadshuset uppfördes 1858 som kvarnhus för Bjärsjölagårds slott för att kunna förse byborna med el genom vattenkällan. Än i dag vittnar vattendraget och den bevarade kvarnen om gårdens historia. En porlande bäck flyter fridfullt förbi trädgården bakom huset. Inne i huset syns det tydligt att ägarna besitter en stor kunskap och känsla för byggnadsvård. Under en omfattande renovering har originaldetaljer finputsats och nya inslag noga valts ut för att passa till husets själ och historia. Bland det bevarade syns bland annat vitsåpade brädgolv, spegeldörrar, eldstäder, djupa fönsternischer, murstockar och friliggande takbjälkar. Även den gamla kvarnen finns fint bevarad i bostadsdelens ena gavel. Kök och badrum är inredda i tidsenlig anda. Bostadshuset består i dag av två separata lägenheter med egna ingångar.

Den exklusiva ridanläggningen omfattas bland annat av två stall med totalt 23 boxar, ridhus, uteridbana, lång rundbana, tre sjuk- eller gästhagar, rejäla rasthagar, solarium och lösdrift med tillhörande bete för några fölston/unghästar. I anslutning till anläggningen finns en härlig relaxavdelning med pentry och badrum.

Tomten är som tagen ur en klassisk saga med porlande vatten, stengärden, lummiga skogsdungar och öppna landskap. Här kan du njuta av middagar inne i det romantiska lusthuset, ta en fika under trädet nere vid bäcken eller njuta av solen på bänken med utblick över dammen.

Interiör

LITEN BY MED LÅNG HISTORIA
Mitt i Skåne bland böljande rapsfält, breda åkermarker och skogsdungar ligger den lilla byn Bjärröd, vars historia går ända tillbaka till 700-talet när platsen var ett kungligt fäste där vikingar härjade. 1363 köpte den danske kungen Waldemar Atterdag borgen Beritzholm där bland annat hans dotter och unionsdrottningen Margareta bodde i omgångar. Denna borg raserades på 1500-talet men materialet togs tillvara och Bjärröds ladugård uppfördes, vilket i dag är Bjärsjölagårds slott vilket gav trakten dess namn.

Det fördelaktiga läget mitt i Skåne gör att du snabbt når flera byar på få minuter. Till de större orterna Sjöbo och Hörby på tar det endast 10–20 minuter med bil. Bra bussförbindelser gör det dessutom smidigt för besökare att ta sig till gården.

DRÖMMEN OM LANDET
Via en liten grusväg från Bjärröds byaväg kommer du fram till en stor gårdsplan. Till vänster nås ridanläggningen; det stora stallet med 16 boxar, ridhuset, uteridbanan och hästhagarna. Till höger finns det privata stallet med 7 boxar, sadelkammare, solarium, höloft med luckor rakt ner till boxarna och påkostad ventilation.

Här ligger också bostadshuset, vars baksida har en sockel av vacker gråsten. Här nås en källare med ingång från markplan som har stor potential som vinkällare eller snickarverkstad. Utöver detta finns hydrofor och förråd.

En vinkelbyggnad till bostadsdelen har en logport från gårdsplan. Här finns det gott om lagerplats eller möjlighet att inreda som festlokal eller annan verksamhet. Här finns också en garagebyggnad.

Från gårdsplanen vid bostadshuset nås ”Sinnenas trädgård” som är en drömlik plats med stengärden, stora träd och en förbipasserande bäck som porlar fridfullt.
Högt placerat på en kulle finns ett charmigt lusthus med snickarglädje och spröjsade glaspartier som är den perfekta platsen för festliga måltider.

Följer du bäcken till husets framsida möts du av en storslagen entré med en stor damm och en vacker trädallé. Här finns det möjlighet att återskapa en separat väg genom allen för att få inkörsel till den separata bostadsdelen.

KVARNHUSET
Bostadslängan från mitten av 1800-talet bär tidstypiska karaktärsdrag med vitputsad fasad, spröjsade fönsterpartier, sockel av gråsten och homejor. Husets två lägenheter har stiltroget renoverats från 2016 och framåt vilket har lett till en enhetlig atmosfär.

Lägenhet 1 är i två plan och placerad i den högra delen av huset som nås via en tidsenlig pardörr av teak från Qvesarum. Via entrén längst till höger möts du av en pampig hall med schackrutig klinker, vita väggar med pärlspont och spegeldörrar. En svängd vitmålad trappa leder upp till andra planet och en annan trappa till den blivande vinkällaren. I anslutning till hallen finns en tvättstuga.

Rakt fram nås köket som har vackert vitsåpat brädgolv, vita väggar och tak. Köksinredningen är lantlig med profilerade skåpsluckor, öppna hyllplan, bänkskiva av ek och kaklade väggar av modell ”halftile”. Maskinerna är rostfria och integrerade i inredningen, förutom gasspisen från SMEG som är fristående.

Till vänster om köket ligger matsal och allrum som också har samma vackra brädgolv, vitmålade väggar och tak med delvis exponerade takbjälkar och spots. I allrummet finns en murad öppen spis som värmer gott och skapar stämning. Från matsalen kommer du vidare in till ett stort vardagsrum som har ett fantastiskt ljusinsläpp från flera fönsterpartier. Rummet ansluter till den andra entrén som ska bli huvudentré. Intill denna entréhall finns ett gäst-wc och ett sovrum.

En trappa upp möts du av en vacker hall med underbar atmosfär. Här är det öppet hela vägen upp till nock med friliggande vita takbjälkar och spots. Här syns den gamla murstocken och på golvet ligger vackra vitsåpade brädor. På detta plan finns 3 renoverade och charmiga sovrum, som även dessa har öppet upp till nock vilket ger en otroligt luftig känsla. Genomgående för våningsplanet är vackra homejor/takkupor som noga valdes ut och sattes in i samband med takbytet. På detta plan finns två badrum. Ett av dem är äldre och utrustat med wc, handfat, dusch och hörnbadkar och ansluter till huvudsovrummet och klädkammare. Denna del är inte renoverad. Det andra badrummet är stilfullt inrett med vitkaklade väggar och svartvitt golv av marockansk klinker. Här finns wc, dusch och handfatskommod. Vid den del som inte är renoverad nås en oinredd vind där en renovering har påbörjats för att utöka bostadens yta. Denna yta är på cirka 100–120 kvadratmeter och innebär spännande möjligheter.

Lägenhet 2 leder dig in till köket och ett bevarat instegsstengolv som efterföljs av vitsåpat brädgolv. I köket råder samma ombonade och lantliga atmosfär som i lägenhet 1 med vita profilerade luckor, skålformade handtag, öppna hyllor och ekbänkskivor. Här finns det plats för ett större köksbord.

Från köket kommer du vidare in till ett mysigt allrum med gjutjärnskamin, vitsåpade brädgolv, vita väggar och tak. Två stora fönsterpartier ger ett rikligt ljusflöde till rummet. Två trappsteg upp ligger ett vackert ljust sovrum som har anslutande walk in closet. Ett elegant och stort badrum nås från köket. Badrummet går stilfullt i vitt och är utrustat med dubbla handfat på kommod, fristående badkar på tassar, wc, dusch och tvättmaskin. Ett stort fönsterparti ger gott om dagsljus.

I den vänstra vinkeln intill lägenhet 2 finns den bevarade kvarnen som vittnar om husets historia.

RIDANLÄGGNINGENS OMFATTNING
Två stall med totalt 23 boxar, varav 4 fölboxar. Samtliga boxar är försedda med 40 mm gummimattor.

Ett ridhus 61x21 m med mycket ljusinsläpp och utmärkt belysning. Underlaget är fibersand.

En uteridbana 80x35 m med Mark Hippo Dressyr som topplager. Två uppbyggda vallar på varje långsida ger en utmärkt vy för åskådare.

En 800 meter lång rundbana med sand sträcker sig runt ridbanan och rasthagarna. Idealisk före och efter träningspassen.

Tre sjuk-/gästhagar med fyrslanigt trästaket

Rejäla rasthagar (en till varje häst) av octowood trästaket.

Solarium (monterat i Lilla Stallet). Fördelaktigt i vårt kalla klimat. IR-strålar ökar blodcirkulationen och hjälper musklerna att ta upp blodsockret, dvs hästen återhämtar sig snabbare efter ansträngande arbetspass.

Lösdrift med tillhörande bete för ett begränsat antal fölston/unghästar.

Relaxavdelning med pentry och handikappanpassat badrum med dusch & WC.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Bjärröd 7:4

Tomt

Tomtarea 2000 m².

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Avtalsservitut Spillvattenledning
Nyttjanderätt Tele

Tillträde

Enligt överenskommelse

Ekonomi

120, Lantbruksenhet, bebyggd
Småhusmark lantbruk, Taxeringsvärde
145 000 kr
Småhusbyggnad lantbruk, Taxeringsvärde (1929)
1 462 000 kr
Betesmark, Taxeringsvärde
604 000 kr
Åkermark, Taxeringsvärde
671 000 kr
Ekonomibyggnader, Taxeringsvärde (2010)
1 749 000 kr
Ekonomibyggnader, Taxeringsvärde
122 000 kr
Totalt
4 753 000 kr

Driftskostnad (per år) - Sammanfattning

Summa
134 055 kr

Jordvärme
Sjöbo elnät 58370 kr
Österlenkraft 37485 kr
Länsförsäkringar 27600 kr
Renhållning Sjöbo kommun 2800 kr
Sotning 800 kr

Byggnadssätt

Fasad
Puts
Stomme
Sten
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Jordvärme från 1984
Takbeklädnad
Betongpannor
Fönster
2-glasfönster

AREAL

Arealkälla
Taxerad areal
Bete
10
Åker
5
Övrigt
4
Totalt
19

Mark

Betesmark

Areal: 10 ha. Brukningsvärde: Normal avkastn och kvalitet, avviker max 30%.

Åkermark

Areal: 5 ha. Brukningsvärde: Normalt. Dränering: Tillfredsställande/Självdränerad.

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Samfällighet: Sjöbo Bjärröd S:2
Skattetal: Mantal 7/32

Last: Avtalsservitut: Spillvattenledning, D201600464326:1.1
Last: Officialservitut Väg, 12-ÖKÄ-273.1

Information

Typ
Jordbruk
Upplåtelseform
Äganderätt
Inriktning
Hästgård
Antal skiften
2
Pris
15 750 000 kr
Byggnadstyp
1 ½ plan med källare
Rum
11
Boarea
307*
Biarea
322
Byggnadsår
1858

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Sotning
800 kr
Hushållsström
95 855 kr
Försäkring
27 600 kr
Renhållning
2 800 kr
Summa
127 055 kr

Driftkostnader avser såväl bostad som verksamhet.

Vatten/Avlopp

Enskilt vatten, enskilt avlopp

Länkar

Övriga byggnader

Ekonomibyggnader

Area 1800 kvm. Beskaffenhet: Normalt.

Djurstall, maskinhall mm, värdeår före 1980

Area 334 kvm. Beskaffenhet: Normalt.

Området

Att bo i Sjöbo

I mitten av södra Skåne, i den skånska myllan, hittar vi det natursköna Sjöbo. Här finns unika möjligheter att bo och arbeta nära naturen och ändå ha behagliga avstånd till både Lund och Malmö.

Sjöbo har varit en boplats i tusentals år och som bevis på detta finns bevarade stensättningar, slott och andra minnesmärken som påminner om våra förfäders liv. Allt inramat av jordbruksbygd, bok- och lövskogar samt vackra sjöar.

Snöra på dig vandringskängorna, släng på dig ryggsäcken och ge dig ut bland strövområden, lummig lövskog, torra sandmarker, sjöar och slingrande vattendrag, jordbrukslandskap och naturbetesmarker. Genom kommunen slingrar sig nämligen drygt sextio kilometer vandringsled i fantastiska miljöer.

I Sjöbo finns något för alla och kommunen har ett stort blomstrande utbud av fritids- och kulturaktiviteter med hundratals föreningar och intresseorganisationer. Fotboll, konst, friidrott, bio, ridning, bibliotek, vandring, hantverk, bad, handboll, musik och kulturhistoria är några av de aktiviteter du kan roa dig med.

Serviceutbudet består bland annat av stora matvarubutiker med brett sortiment, restauranger och trevliga caféer. Allt inom räckhåll.

Kommunikationerna från Sjöbo är även mycket bra och du tar dig snabbt och lätt till närliggande Sturups flygplats, Malmö, Lund och Ystad.

Familjära Blentarp är en av kommunens större orter och är beläget bara 15 minuters bilfärd från Sjöbo och 30 minuter från Lunds stadskärna. Här finns skolor, förskolor och ett serviceombud med närlivsbutik, bageri och bibliotek. På cykel tar du dig enkelt ner till Sövdesjön för att bada, fiska eller bara njuta av den rogivande naturen.

I populära Lövestad arrangeras marknader och festivaler, men man kan även vandra i lugna vackra naturreservat, som exempelvis Lövestads rullstensåsar. Eller varför inte ta ett dopp på det fina utomhusbadet Östra Färsbadet. Här finns också smidiga bussförbindelser mellan de närliggande orterna och städerna.

Fritiof Nilsson Piraten skrev ofta om sin hembygd Vollsjö och det kan man förstå när man besöker denna mysiga lilla tätort. Här finns bland annat ett omtyckt museum där man kan få ta del av den kände författarens liv. Förutom förskolor finns även Vollsjö skola som erbjuder undervisning och fritidsomsorg för barn mellan 6–12 år.

Köpa eller sälja bostad i Sjöbo? Kontakta Bjurfors mäklare i Ystad! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Sjöbos 3 bästa

3
 • Övedskloster
  Vacker historisk plats väl värd ett besök
 • Sjöbo marknad
  Årligt sommarnöje
 • Sjöbo gästgivargård
  Middag och övernattning

Karta

KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38

KAMPANJPRIS - Bjärröds Byaväg 155-38,
275 95 Sjöbo

Visa i Google Maps

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Magnus Håkansson

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0701-64 19 04

 • Extra kontaktperson

  Louise Järvstedt

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0708-26 92 50

Förslag på andra bostäder

 • Jordbruk

  Båstad, Båstad

  Adress
  Axelstorpsvägen 2
  Utgångspris
  10 500 000 kr
  Areal
  2500 ha
 • Hästgård

  Brokind, Linköping

  På förhand
  Adress
  Brokind Stora Eke 3
  Accepterat pris
  15 000 000 kr
  Areal
  21 ha

  Kommer snart ut till försäljning!