Listarum, Tomelilla

Listarum 206

Såld, 2021-01-19
Slutpris
2 200 000 kr
Antal rum
3
Tomtarea
1086 kvm
Typ
Fritidshus
Boarea
75 kvm

Vill du veta vad din bostad är värd?

Oavsett om du vill sälja nu, eller bara veta vad din bostad är värd, hjälper vi dig gärna med en kostnadsfri värdering.

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Området

Att bo i Smedstorp

Med Smedstorp som nav finns ett stycke Österlen med växtkraft. I det öppna landskapet någon mil utanför centralorten Tomelilla erbjuds service som skolor och goda pendlingsmöjligheter i genuina byar med enfamiljshus och gårdar. I Smedstorpsbygden är småföretagarandan stark.

I Smedstorp möts man av en charmig bygata med typiskt skånska låga hus, många uppförda för hundratals år sedan. Runt kärnan har sedan nyare bebyggelse etablerats i form av främst fristående enfamiljshus. De flesta av de knappt 500 invånarna i Smedstorp och de kringliggande byarna är åretruntboende och i det expansiva området finns en stark småföretagaranda. Det ligger t ex flera gårdsbutiker i trakten.

Det lokala medborgarhuset är samlingspunkt och förutom service som lanthandel, bilverkstad, gallerier och kafé ligger också en välkänd kökstillverkare i byn. Här finns förskola samt åk 1-6, fritidsverksamhet och bibliotek. Friluftsbadets tempererade bassänger, där man håller sommarsimskola för barn, är särskilt populära men här erbjuds också minigolfbana, motionsspår, idrottshall och fotbollsplan där Smedstorp IF huserar. Den årliga Smedstorpsmarknaden är mycket populär.

Nära belägna är byarna Gårdlösa, Listarum, Marietorp och Månstorp. Dessa mindre samhällen vilar lugnt i det öppna landskapet och här finns fristående enfamiljshus men även mindre och större gårdar samt lantbruk. Ett sådant är Petersborgs gård som producerar äkta skånsk senap.

Smedstorp och systerbyn Gårdlösa ligger tätt, knappt en km skiljer orterna åt. Hela området kring Smedstorp är en kulturarvsbyggd och mest känd är fornlämningen i Gårdlösa. Den har fått namnet Silverflickan efter gravfyndet av ett silverarmband med inristade runor. Listarum, nära ett lummigt naturreservat, ligger mot norr på ett avstånd av 4,5 km i högt läge på en ås. Marietorp väster mot inlandet på ett avstånd av knappt 7 km.

Ett boende i Smedstorp ger ett gott pendlingsläge med pågatågen som erbjuder flera avgångar till Simrishamn och Malmö där man lätt kan ta sig över sundet till kontinenten. Centralorten i kommunen Tomelilla ligger inom ett avstånd av 11 km och kustens stränder invid Ystad finns på ett avstånd av knappt 30 km.

Läget, i Österlens inland, är vackert med öppna fält och grönskande träddungar under en hög himmel. Kring Gårdlösa är det särskilt populärt att rida och vandra bland stenbrott och fornlämningar.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Listarum? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Smedstorps 3 bästa

3
  • Petersborgs gård
    Gårdsförsäljning av senap.
  • Gårdlösaleden
    Vandring i kulturmiljö.
  • Friluftsbadet
    Minigolf och bassänger.