Kåseberga, Ystad

Östra Kustvägen 857-9

Såld, 2020-07-15
Slutpris
700 000 kr
Tomtarea
1368 kvm
Typ
Tomt

Vill du veta vad din bostad är värd?

Oavsett om du vill sälja nu, eller bara veta vad din bostad är värd, hjälper vi dig gärna med en kostnadsfri värdering.

 • Ansvarig mäklare

  Alexandra Nilsson

  Fastighetsmäklare / Partner
  Områdesansvarig

  :
  Telefon: 0701-64 67 00

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Området

Att bo i Kåseberga

Ett litet fiskeläge med mycket att erbjuda. I den pittoreska hamnen ligger matställena tätt och lockar med kulinariska upplevelser och vackra vyer. Här kan man köpa allt från en pinnglass till gourmetmiddag. Ovanför hamnbebyggelsen finns det kända turistmålet Ales stenar, som är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning.

Vid Kåsebergaåsens dramatiska sluttningar ligger det charmiga fiskeläget Kåseberga. Småorten har en lång historia som betydelsefullt fiskeläge. Redan på medeltiden nämns Kåseberga som centrum för fiskhandel, men orten upplevde sin storhetstid först när efterfrågan på fisk var som störst, under 1940- och 50-talen. Ortens bebyggelse består till största del av äldre stenhus från förra sekelskiftet. I närheten av Leijets torg finns 13 ursprungliga korsvirkeshus från 1700-talet som tidigare låg längs sluttningarna vid havet. De flesta husen flyttades upp under 1800-talet till sin nuvarande plats. I Kåseberga finns endast ett 150-tal invånare men utbudet är stort för både bybor och besökare. Här bor man i idylliska med vackra omgivningar, nära liv och rörelse.

Några branta trappsteg uppåt från hamnen, följt av en vandring genom grönska och betesmarker, leder upp till Rytters kulle som ligger på 32 meters höjd över Östersjön. Här finns Ales stenar som är en skeppssättning på totalt 59 stenblock vardera med en vikt på cirka 5 ton. Det är ovisst om vad stenarna föreställer och när dessa placerades. Vissa tror att de fanns här redan på järnåldern och andra under vikingatiden. Förutom att se på det ståtliga verket kan man njuta av en hänförande utsikt över havet. Utsikten sträcker sig hela vägen till Bornholm när vädret är klart. Cirka 700 000 personer besöker Kåseberga varje år.

På de kullerstensbelagda gatorna nere i hamnen sprudlar det av liv. Kåseberga fisk/Ahls rökeri har både butik och servering vid havsbryggan med rökta delikatesser. Kåseberga café & bistro kombinerar traditionella fisk- och skaldjursrätter i street food-tolkning. På nedre plan bakas det bröd, frallor, söta bakverk och tårtor. Är man sugen på en mjukglass, våfflor med sylt eller korv med hemlagat potatismos vänder du dig till Kåseberga Hamnkiosk. Ett par hundra meter från hamnen ligger Kåseberga Gårdshotell & Spa som öppnade sommaren 2018, vilket möjliggör övernattning ”mitt i byn”. I Kåseberga hittar man dessutom gallerier, presentbutiker, krukmakeri och antikt.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Kåseberga? Kontakta Bjurfors mäklare i Ystad! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Kåsebergas 3 bästa

3
 • Kåsebergaodlingen
  Odlar och säljer giftfria grönsaker i gårdsbutik. Här finns även självplock av olika bär.
 • Kåseberga Café & Bistro
  Njutbara rätter i Streetfood-anda som har tillagats från grunden av de bästa råvarorna.
 • Hammars backar
  Härliga promenadstråk, skärmflygning och rolig pulkaåkning.