Hoppa till innehåll
Bjurfors Beyond presenterar en mangårdsbyggnad om ca 245 kvm.... Jutabo Bäckäng 1 - Bjurfors

En gård skapad för ett liv nära natur och hästar.

Brämhult, Borås

Jutabo Bäckäng 1

Utgångspris:
10 950 000 kr
Antal rum:
7
Boarea:
245 kvm
Tomtarea:
12274 kvm
Byggår:
1906

En gård skapad för ett liv nära natur och hästar.

Bjurfors Beyond presenterar en mangårdsbyggnad om 245 kvm med modern stallanlänggning – allt inramat av lövskogsgrönska.

Beskrivning

En sommarkväll stillnar allt i de pastorala omgivningarna. Hagarnas lövskogsgrönska glöder i kvällssolen, doften från den blommande trädgården är tung. En bit bort frustar en av hästarna i hagen bakom stallet. Atmosfären en sådan kväll gör det svårt att tro att du efter bara sex minuter i bilen kan läsa restaurangmenyn på Stora Torget inne i stan.

Gruset knastrar på väg fram till mangårdsbyggnaden. Det stora huset om 245 kvm och sju rum bjuder in besökaren med de två huskropparnas öppna famn i 45 graders vinkel, sammanhållna av ett tvärgående element med omfattande glaspartier. Det ursprungliga huset byggdes 1906 men har byggts till och om med stor respekt för ursprungsmiljön. Bakom de vackra spegeldörrarna öppnar sig entréplanets mycket stora sällskapsytor inramade av flera burspråk och bitvis enorma glaspartier i alla väderstreck. I öppen planlösning ligger också matsal och kök i tidstrogen men modern stil. Här finns en mängd originaldetaljer bevarade, som snickerier, spegeldörrar, originalgolv, järnspis, synliga takbjälkar mm. Det som slår besökaren är husets fantastiska ljus och den starka känslan av öppna ytor och riktigt stora rumsvolymer. Övre plan rymmer fyra stora sovrum samt sällskapsytor med sadeltak. Huset har bland annat två badrum, två kaminer, kakelugn, bastu och groventré för leriga ridstövlar. Bland flera övriga byggnader kan nämnas det moderna stallet, två kontor, två verkstäder samt en separat lägenhet med allrum, komplett kök, sovrum och badrum. Gården är skapad för ett liv nära natur och hästar. Stigarna intill gården går genom tyst lövskog och ut över öppna fält.

Interiör

Den smala Hybergsvägen slingrar fram med höga lövträd på sidorna. Vägen löper över öppna hagar inramade av hassel, ek och ungbjörk i ett svagt kuperat landskap. Mellan träden skymtar plötsligt den stora gården med paddocken ut mot gatan. Ta av till vänster, in på den lilla grusvägen upp mot den stora gårdsplanen. Stora grönytor inramade av gärdsgårdar breder ut sig på bägge sidor. Parkera i carporten mellan stallbyggnaderna, här bildas en klassisk gårdsmiljö som kvällstid har stark atmosfär.

ENTRÉHALL
Bakom frontespisens dubbla spegeldörrar sträcker rustik värmeklinker ut sig över stora ytor. Ljuset faller i kaskader över den stora hallen i öppen planlösning med sällskapsytorna. Den omedelbara känslan av riktigt stora och ljusa rumsvolymer har sin förklaring i de bitvis närmast heltäckande glaspartierna med småspröjsat glas i tre väderstreck. En spegeldörr leder rakt fram ut till villans rejäla groventré med vask, förvaring, arbetsytor och maskiner från Miele. Här finns gott om plats för stövlar och ridvästar.

BADRUM
Från hallen, bakom en spegeldörr, ligger ett stort, helkaklat badrum med värmeklinker. Här finns wc och dusch i varsin kaklad alkov samt handfatskommod och bastu med fönster mot trädgården. Utanför bastun finns plats för relax efter en lång ridtur genom lövskogen.

SÄLLSKAPSYTOR
En bit in i hallen öppnar sig den fria takhöjden över den formrena trappan som vrider sig upp till det övre planet. Här blir ljuset extra massivt från ett gigantiskt, småspröjsat glasparti ut mot gårdsplanen. Klinkergolvet fortsätter ut i de stora sällskapsytorna där burspråkets glaspartier släpper in ljus och grönska från tre väderstreck. En sommarkväll minglar gästerna ut med sina glas på det stora trädäcket. Ett halvår senare möts samma vänner av doftande glögg och sprakandet från brasan i den traditionella gjutjärnskaminen. Detta är riktigt stora ytor för fest, mingel och dans. Mot gårdsplanen ligger en inglasad vinterträdgård, eller uterum när sommarregnet faller utanför. Härinne känns kräftskivan nästan obligatorisk när augustimånen hänger i trädtopparna.

KÖK
I husets ursprungliga del, i öppen planlösning med en ljus matsal, ligger det stora köket. I denna del finns originaldetaljer som detaljskurna listverk, putsade ytor, pärlspont på tak och väggar samt fönster i gammal stil. Ett vitpigmenterat, massivt furugolv sveper ut över de öppna ytorna. I matsalens förlängning finns en yta med en klassisk kakelugn där björkveden kan knastra vid allt från stora middagar till familjens långa vinterfrukostar. Köksdelen, med ljus från tre håll, lyckas följa upp den tidstrogna miljön med avfasat, vitt kakel i förbandssättning samt formren vit inredning med tidstypiska beslag. Köket är fullt utrustat med integrerade vitvaror med inslag av rostfritt, mestadels från Miele. Arbetsytorna är i rostfritt och designbetong. Den moderna utrustningen står i lekfull kontrast med den gamla järnspisen. Den gamla kökstrappan till övervåningen är också bevarad, och bakom den finns ytterligare ett litet burspråk för dagens första espresso och morgontidningen på läsplattan.

ÖVRE HALL
Tillbaka i hallen svänger den pampiga trappan upp till övre plan – tankarna går nästan till filmen Borta med vinden. I ett hörn reser sig murstocken upp till nock, och trappan passerar det enorma glaspartiet. Ett vitpigmenterat furugolv tar över i en stor hall som till vänster förbinder till de fyra sovrummen och till höger till övervåningens charmiga sällskapsytor. Känslan av stora ljusa rumsvolymer är stark. Via dubbla glasdörrar kommer du ut på en balkong i husets vinkel. Atmosfären härute en sommarkväll är mycket speciell, när du ser ut över den stora gårdsplanen och stillheten bara bryts av ljudet från hästarna som betar i kvällssolen en bit bort.

FYRA SOVRUM
Till vänster i hallen ligger fyra sov-, barn-, arbets- eller gästrum med stora fönsterpartier. Villans annorlunda planlösning gör att rummen vetter åt fyra olika håll. Alla rum är stora – med plats för dubbelsäng – och har vitpigmenterat plankgolv och småspröjsade fönsterpartier. I tre av fyra rum finns rejäla, platsbyggda garderober. Ytterligare förvaring finns i hallen.

BADRUM
I anslutning till sovavdelningen finns ett större badrum med helkakel, värmeklinker, dubbla handfatskommoder, wc och fristående badkar.

SÄLLSKAPSYTOR
Ett halvetage ner från hallen öppnar sig sällskapsytornas slipade plankgolv under ett sadeltak med synliga takbjälkar. Detta är platsen för allt från tevespel och legobyggen till fredagsmysiga kvällar framför teven. Rummet är mycket charmigt med det brant sluttande paneltaket, de tidstrogna fönstren i tre väderstreck och den lilla gjutjärnskaminen för höstkulna kvällar. En trappa leder praktiskt nog ner till köket, när popcornen tagit slut.

STALL
Gårdens stall är modernt och välvårdat med betonggolv och träväggar. Det är komplett utrustat med plats för upp till fyra boxar, automatisk dörr, spolspilta med varmvatten, sadelkammare, fläktkonvektor mm. En hästhage med vindskydd ansluter. Gårdens paddock är mycket stor.

SEPARAT LÄGENHET
En trappa upp i längan med kontor och stall finns en ljus och totalrenoverad lägenhet. Den känns lämplig för aupair, uthyrning eller nattgäster, såvida inte familjens student vill flytta lagom långt hemifrån. I lägenheten finns allrum och ett komplett utrustat kök i öppen planlösning – allt under ett högt sadeltak med synliga bjälkar. Här finns ett stort sovrum, ett halvetage upp, samt ett stort badrum med helkakel, värmeklinker, wc, handfatskommod, handdukstork och dusch bakom glasvägg.

ÖVRIGA BYGGNADER
I gårdens olika byggnader finns två verkstäder, två kontor, förrådsutrymmen, vedbod, carport mm. Alla håller mycket hög standard och är välutrustade med arbetsytor, inredning och förvaring. Ytorna är sammantaget mycket stora.

Ansvarig mäklare

Bilder

 • Bjurfors Beyond presenterar en mangårdsbyggnad om ca 245 kvm...
 • ...och möjligheternas gård om ca 12274 kvm
 • Det stora huset om sju rum bjuder in besökaren med de två huskropparna i 45 graders vinkel
 • Sammanhållna av ett tvärgående element med omfattande glaspartier
 • Detta är riktigt stora ytor för fest, mingel och dans
 • Burspråkets glaspartier släpper in ljus och grönska från tre väderstreck.
 • En sommarkväll minglar gästerna ut med sina glas på det stora trädäcket
 • Det ursprungliga huset byggdes 1906 men har byggts till och om med stor respekt för ursprungsmiljön
 • Det som slår besökaren är husets fantastiska ljus och den starka känslan av öppna ytor
 • I husets ursprungliga del, i öppen planlösning med en ljus matsal, ligger det stora köket
 • Arbetsytorna är i rostfritt och designbetong
 • Ett vitpigmenterat, massivt furugolv sveper ut över de öppna ytorna
 • Den moderna utrustningen står i lekfull kontrast med den gamla järnspisen
 • I denna del finns originaldetaljer som detaljskurna listverk, putsade ytor och pärlspont
 • I matsalens förlängning finns en yta med en klassisk kakelugn där björkveden kan knastra vilt
 • Den gamla kökstrappan till övervåningen är också bevarad
 • Rummet är mycket charmigt med det brant sluttande paneltaket och den lilla gjutjärnskaminen
 • Via dubbla glasdörrar kommer du ut på en balkong i husets vinkel
 • Villans annorlunda planlösning gör att rummen vetter åt fyra olika håll. Alla rum är stora
 • Vitpigmenterat plankgolv och småspröjsade fönsterpartier
 • I anslutning till sovavdelningen finns ett större badrum med helkakel
 • En bit in i hallen öppnar sig den fria takhöjden över den formrena trappan
 • Från hallen, bakom en spegeldörr, ligger ett stort, helkaklat badrum med värmeklinker
 • Vägen löper över öppna hagar inramade av hassel, ek och ungbjörk i ett svagt kuperat landskap
 • Det fantastiska körsbärsträdet gör sig påmint varje år
 • En bit bort frustar en av hästarna i hagen bakom stallet
 • Parkera i carporten mellan stallbyggnaderna, här bildas en klassisk gårdsmiljö
 • Bland flera övriga byggnader kan nämnas det moderna stallet, två kontor, två verkstäder...
 • ...samt en separat lägenhet med allrum, komplett kök, sovrum och badrum
 • Stigarna intill gården går genom tyst lövskog och ut över öppna fält

Planritning

Planlösning
Planlösning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Eskilsryd 1:4

TV/bredband

Finns för indragning om så önskas

Planbestämmelser

Vattenskyddsområde

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 328 000 kr
Byggnadsvärde
1 778 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 524 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Driftskostnad (per år)

Sotning
600 kr
Värme
32 000 kr
Försäkring
8 000 kr
Renhållning
2 450 kr
Summa
43 050 kr

Hushållsel och värme ingår i uppvärmningskostnaden.

Pantbrev

Det finns 3 st pantbrev uttaget om sammanlagt 3 400 000 kr

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
D
Energiförbrukning per kvm och år
53
Energideklarationsdatum
2021-01-15

Ombyggnad, Renoveringar

1997

Övriga byggnader/utrymmen

I gårdens olika byggnader finns ett stall, lägenhet, två verkstäder, två kontor, förrådsutrymmen, vedbod, carport mm.

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Last: Ledningsrätt Starkström 10 Kv, 1490K-98/63.1

Förmån: Officialservitut Väg, 1490K-2004/140.1

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
10 950 000 kr
Rum
7
Antal sovrum
4
Boarea
245 kvm*
Tomtarea
12274 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan
Byggår
1906
Fasad
Trä
Grund
Torpagrund gamla delen/platta på mark
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Bergvärme. Finns även via kulvert till närliggande hus.
Takbeklädnad
Betongpannor
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåtisol
Fönster
3-glas
Grundmur
Natursten

Vatten/Avlopp

Djupborrad brunn med. 3 kammaravlopp med ny infiltration.

Länkar

Om Borås

Mäklaren om Borås

MODERNA OCH VÄXANDE BORÅS
I Borås bor du i en vackert belägen stad som följer Viskans dalgång med ett vakande öga från Rya Åsars beskyddande kullar.Det är modern stad och del av en dynamisk tillväxtregion i en miljö där proportionerna är lagom och takten lite lugnare.

VÄVD AV HISTORIEN, FORMAD AV FRAMTIDEN
Borås är sen sekler tillbaka en starkt präglad textil- och handelsstad. Staden är vävd av historien och formad för framtiden. Borås Konstmuseum, Textilmuseet och Borås Museum erbjuder ett rikt utbud av konstnärliga höjdpunkter av olika slag och former om du vill uppleva historiens vingslag. Staden utvecklar sin framtid på arvet från textil och handel. Den är en del av en tillväxtregion och utmärker sig nationellt inom affärsområden som textil, e-handel och logistik. Här finns också Viared utmed riksväg 40, en företagspark under stark utveckling. En strategisk skandinavisk placering med ungefär samma avstånd till Stockholm, Köpenhamn och Oslo och närhet till Göteborg med Landvetter Airport. Floden Viskan var förr den livsnerv som industrin byggde sin framtid på. Nu ger Viskans flöde inspiration till rekreation och upplevelser.

PULS OCH PAUS
Det är kontrasterna som genomsyrar Borås. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv, å andra sidan mysiga parker, kullerstenar och svalkande bad. Här finns ett variationsrikt kulturutbud och upplevelser om du är aktiv. Djurparken är en av landets största. Borås är rikt på sjöar och vattendrag. Det finns flera badplatser med stor variation och kalla vintrar lockar stadsparksbadet. Sportintresset är stort i Borås kommun med lokala elitlag som IF Elfsborg, Norrby IF och Borås Basket.

Sträckan Göteborg-Borås är det tredje största pendlingsstråket i landet där pendling sker i båda riktningarna. Infrastrukturen inom regionen är en prioriterad fråga med Götalandsbanan i spetsen. Staden är navet i Sjuhärad med väl utbyggd kollektivtrafik inom Borås och till de fyra serviceorterna Dalsjöfors, Fristad, Sandared och Viskafors.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Borås? Kontakta Bjurfors mäklare på Borås! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Jutabo Bäckäng 1

Jutabo Bäckäng 1

50790 Brämhult

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Jutabo Bäckäng 1

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND