Välbevarad trea i ett av Bagaregårdens finaste landshövdingshus

Bagaregården, Göteborg

Falkgatan 14D

På förhand
Pris
4 250 000 kr
Avgift
4 613 kr
Antal rum
3
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 3
Boarea
80 kvm

Välbevarad trea i ett av Bagaregårdens finaste landshövdingshus

Framtagen tegel, bevarade brädgolv och spröjsade fönster är bara några av detaljerna som erbjuds i denna lägenhet som fullkomligt andas hemtrevnad.

 • Ansvarig mäklare

  Caroline Östman

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0733-73 74 64

 • Extra kontaktperson

  Frida Jakobsson

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0708-46 83 60

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Välkomna till en välbevarad trea i ett av Bagaregårdens äldsta landshövdingshus. Falkgatan 14D - Bjurfors
Välkomna till en välbevarad trea i ett av Bagaregårdens äldsta landshövdingshus
Ljuset flödar in från de spröjsade fönstren. Falkgatan 14D - Bjurfors
Ljuset flödar in från de spröjsade fönstren
. Falkgatan 14D - Bjurfors

Under sommarhalvåret ramas lägenheten in av en grönskande oas

Tänd braskaminen, samlas runt det stora middagsbordet och njut av en kväll i goda vänners lag. Falkgatan 14D - Bjurfors
Tänd braskaminen, samlas runt det stora middagsbordet och njut av en kväll i goda vänners lag
. Falkgatan 14D - Bjurfors

Braskaminen är mycket uppskattad under vinterhalvåret

Det bevarade brädgolvet är bara en av alla originaldetaljer som präglar detta hem. Falkgatan 14D - Bjurfors
Det bevarade brädgolvet är bara en av alla originaldetaljer som präglar detta hem

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Mitt i hjärtat av Bagaregården, på omtyckta Falkgatan i ett mer än 100 år gammalt hus finner vi denna trerummare med alla rätt. Lägenheten är belägen högst upp i huset och är ensam på sitt våningsplan. Med väl tilltagen takhöjd och stora, luftiga rum känns lägenheten större än antalet kvadratmeter anger. Ljuset strömmar in genom stora fönsterpartier i motsatta väderstreck, och när skymningen faller samlar ni familj och vänner i matsalen för att elda i kaminen. Hela lägenheten bär tidstypiska detaljer så som bevarade spegeldörrar, brädgolv i original samt spröjsade fönster som möter nymålade väggar i genomtänkta färgval. Köket är smakfullt renoverat i tidsenlig stil och inrymmer en mindre matplats. Badrummet är renoverat med hotellkänsla och ger plats för en tvättmaskin. Här erbjuds fina sällskapsytor i en väldigt hemtrevlig miljö med alla förutsättningar att trivas.

Det hörs nästan på namnet Bagaregården att det är ett av Göteborgs allra mysigaste områden, med vacker stadsbild och småskalig bebyggelse. Bagaregården är en liten pärla av klassicistisk och nationalromantisk arkitektur från tidigt 1900-tal. Tryggt undanskymt från stadspulsen som väntar bara några kvarter bort. Närliggande Redbergsplatsen erbjuder bra kommunikationer som enkelt tar dig vidare till stadens alla hörn. En kort promenad bort finner ni Olskrokstorget med mataffärer, butiker, apotek samt marknader. Cykelavstånd till Härlanda Tjärn och Skatås med dess grönområden och badplats. Här finns möjlighet till en mängd olika fritidsaktiviteter att ta del av året runt.

Interiör

Ni välkomnas in i en direkt hemtrevlig hall med mönstrat golvklinker från Marrakech och vitmålade väggar. Bakom en vacker spegeldörr döljer sig en rymlig garderob med plats för er förvaring. I hallen ges också plats för hatthylla och skobänk där ni kan hänga av ytterkläder och skor.

Till höger når ni hemmets härliga kök som är välbevarat i en lantlig stil. Här möter vita skåpluckor med beslag en arbetsbänk i trä med vitt kakel ovan. Det vita brädgolvet tillsammans med de vitmålade väggarna skapar en harmonisk bas. Kökets maskinella utrustningen består av kyl/frys, spishäll, ugn, fläkt och diskmaskin. Tre inbyggda skafferier bjuder både på gott om köksförvaring och en bit framknackad tegel ger en stor dos charm. Dagsljuset letar sig in genom det spröjsade fönstret där ni har utsikt över föreningens innergård och här finner matbordet med plats för två-fyra personer sin naturliga plats.

Vi går vidare in i allrummet som idag används som matsal. Här kommer den generösa takhöjden till sin rätt och rummet upplevs ljust och luftigt. Det bevarade brädgolvet löper och även här är väggarna vitmålade. Andra ljuvliga originaldetaljer är de bevarade takrosetterna och de spröjsade fönsterna. Tänd braskaminen, samlas runt det stora middagsbordet och njut av en kväll i goda vänners lag.

Vägg i vägg med matsalen finner vi ytterligare ett stort rum som lämpar sig utmärkt som vardagsrum eller ett större sovrum men används idag som det förstnämnda. Brädgolvet löper vidare matchande mot rogivande mörkblå färgsättning på väggarna. Här ryms en större soffgrupp samt tv-möbel om så önskas. Tack vare det höga läget och avståndet till nästa byggnad är både vardagsrum och matsal insynsskyddade och ramas in av en grönskande oas när träden börjar blomma utanför.

Härifrån nås badrummet som renoverats med hotellkänsla tack vare nivåskillnader in mot duschen. Badrummet är helkaklat i tidlösa färgval och ger plats för en tvättmaskin. Övrig utrustning är wc, handfat och förvaringsskåp. Handdukstork ger extra bekvämlighet.

Rummet med fönster mot innergården lämpar sig perfekt som sovrum och med dess generösa yta får en dubbelsäng med tillhörande sängbord med enkelhet plats. Här tar en garderobsvägg hand om er klädförvaring och en inbyggd hylla på ena sidan av sängen ger plats att lägga en god bok på. Här har man knackat fram en bit av teglet som skänker rummet karaktär och tillsammans med den behagliga gråblå färgsättningen på väggarna skapar den perfekta harmoni man önskar i ett sovrum.

Varmt välkomna att trivas!

Fakta

Fastighetsbeteckning

Bagaregården 4:8

Övriga byggnader/utrymmen

Till lägenheten hör tre st förråd varav ett på vinden och två i källaren.

TV/bredband

Comhem

Telia

Månadsavgift

Avgift/hyra
4 613 kr

Inkl värme, vatten och kabel-tv.

Ekonomi

Andel i föreningen
0,01883%
Andel av årsavgiften är
1,79243%

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Pris
4 250 000 kr
Lägenhetsnummer
02327
Våningsplan
3 av 3
Hiss
Nej
Rum
3
Sovrum
2
Boarea
80 kvm*

* Areauppgifter enligt uppmätning

Byggnadssätt

Byggår
1918

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
107
Energideklarationsdatum
2019-12-23

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Göteborg
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
66
Antal lokaler
1
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1183*

* Betalas av köpare

Allmänt om föreningen

Bostadsrättsföreningen Göteborg är en förening med 66 lägenheter i tre fastigheter. I en av fastigheterna finns även en liten affärslokal. Två av husen ligger vid Falkgatan i Redbergslid och det tredje vid Karl Johansgatan i Kungsladugård.

Husen är så kallade landshövdingehus och byggda 1917 -1918 i Bostadsföreningen Göteborgs egen regi. Pengarna lånade man bland annat från Spårvägens pensionskassa och Göteborgs kommun. Det är kopplingen till spårvägen som förklarar husens läge eftersom det på båda håll var nära för de spårvagnsanställda till arbetet. Spår av samarbetet med kommunen finns att skönja i föreningens namn och emblem. Till en början var det inte fråga om bostadsrätter utan varje medlem hyrde sin lägenhet av bostadsföreningen. Bostadsrättsföreningen registrerades år 1916.

Renoveringar - Utförda och planerade

Ett urval av renoveringar
2018 Renovering samtliga trapphus
2018 Byte av elledningar och belysning i trapphus
2017 Takrenovering
2015 Fasadmålning Majorna
2014 Taksäkerhetsarbeten och beklädning av skorstenar
2014 Fasadmålning Falkgatan 14 o 16 (fasader mot norr och öster)
2012 Injustering av värmesystem, byte av samtliga termostater samt vissa expansionskärl och pumpar
2011 Fasadmålning Falkgatan 14 o 16 (två fasader per hus)
2009 - 2010 Byte av avloppsstammar i kök samt relining av badrumsstammar
2009 - 2010 Byte av kall- och varmvattenledningar
2009 Byte av elstammar samt förstärkning av elservis

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2013 och 2042

Parkering

Boendeparkering i området

TV/bredband

TV från Comhem där grundutbudet ingår i månadsavgiften. Bredband med fiberanslutning från Telia betalas separat.

Gårdsplats/innergård

Gårdsplats finns gemensamt för medlemmar att tillgå.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga och gemensam uteplats.

Övrigt

Se årsredovisningen för mer information.

Området

Mäklaren om Bagaregården

Det hörs nästan på namnet att här ligger ett av Göteborgs allra mysigaste områden, med vacker stadsbild och småskalig bebyggelse. Bagaregården är en liten pärla av klassicistisk och nationalromantisk arkitektur från tidigt 1900-tal. Tryggt undanskymt från stadspulsen som väntar bara några kvarter bort.

STADSRUM OCH ÖPPNA FÄLT
Det första som möter en när man kommer till Bagaregården är landshövdingehusen, ursprungligen byggda som bostäder åt arbetarna på SKF och Gamlestadens Fabriker. Några av dem har sirligt utsmyckade fasader, medan andra är försedda med burspråk, takkupor eller runda gavelfönster. Istället för inneslutna gårdar bildar flera hus en gemensam kvartersgård, med små lekplatser, odlingar och statyer här och var. På var sida om området går spårvagns-spåren, som snabbt tar dig in till centrum, österut mot Gamlestaden eller västerut genom Kålltorp och Örgryte mot Korsvägen. Till Härlanda tjärn är det promenadavstånd och därefter ligger hela Delsjöområdet och väntar på att utforskas.

LYKTSTOLPAR OCH ÄPPELTRÄD
Bagaregården är det första området som stadsingenjören Albert Lilienberg planlade i början av förra seklet. Lilienberg ville skapa en stadsmiljö som var mer anpassad efter terrängen och där huskroppar och svängda gator tillsammans med växtlighet och detaljer som lyktstolpar, räcken och skulpturer skapade ett stadsrum. Samma känsla känns igen i flera andra Lilienbergsområden, som Änggården, Kungsladugård och Kålltorp. Blandningen av radhus, småhus och landshövdingehus är också typiskt för stadsplanen. Egnahemsområdet som ligger i södra delen av Bagaregården är en gemyt-lig trädgårdsstad som började byggas 1911 och sedan fortsatte att byggas ut fram till ca 1940. Detta var tider som föregåtts av flera perioder av matbrist och undernäring i Sverige och det bestämdes därför att det i varje trädgård skulle planteras ett äppelträd, för att säkerställa att familjerna åtminstone skulle få i sig lite näring ifall det blev kristider igen. Många av dessa ”nöd”-äppelträd finns kvar. Gå runt i kvarteren och se efter om trädens placering kan avslöja om de är original eller om träden planterats av senare generationers ägare.

BRÖDKULTUR OCH KULTURFÄNGELSE
Namnet Bagaregården förpliktigar och självklart kan man gärna hitta sitt eget favoritbageri längs huvudstråken Ånäsvägen och Stockholmsgatan, där du också hittar ett antal butiker och caféer. Visst låter det ljuvligt att gå ut och köpa sitt frukostbröd tvärs över gatan, duka upp en kaffebricka och slå sig ner ute på gården en solig sommarmorgon? Och visst är det så att namnet Bagaregården kommer från en bagare, som bodde på Landeriet Bagaregården på 1600-talet. Själva Landeribyggnaden är troligen byggd långt senare och har bland annat varit fritidsgård, bibliotek och kulturhus men sedan Kulturhuset Kåken öppnade har byggnaden fungerat som kontor. Kulturhuset Kåken har förresten gett kultur- och fritidslivet ett uppsving i stadsdelen. Inhyst i det gamla fängelset Härlanda rymmer det både bibliotek, café, konstutställningar och öppen förskola.

Köpa eller sälja bostad i Bagaregården? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Bagaregårdens 3 bästa

3
 • Ostindiska ölkompaniet
 • Franska bageriet Boulangerie Ducoin
 • Ekobutiken Ekorätt

Karta

Falkgatan 14D

Falkgatan 14D,
416 67 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Caroline Östman

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0733-73 74 64

 • Extra kontaktperson

  Frida Jakobsson

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0708-46 83 60

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Bagaregården, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Gustavsplatsen 1E
  Pris
  3 480 000 kr
  Månadsavgift
  4 920 kr
  Antal rum
  3,5
  Sovrum
  2
  Boarea
  84,3 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Bagaregården, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Ånäsvägen 22
  Pris
  2 650 000 kr
  Månadsavgift
  4 204 kr
  Antal rum
  2,5
  Sovrum
  1
  Boarea
  61 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Bagaregården, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Falkgatan 14F
  Pris
  3 890 000 kr
  Månadsavgift
  4 603 kr
  Antal rum
  3
  Sovrum
  2
  Boarea
  80 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!