En sekelskiftesdröm i historiskt hus anno 1912

Bagaregården, Göteborg

Härlandavägen 19

På förhand
Avgift
3 310 kr
Antal rum
2
Boarea
61 kvm
Typ
Bostadsrätt
Våningsplan
1 av 3

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

En sekelskiftesdröm i historiskt hus anno 1912

En historisk bostad varsamt renoverad - breda plankgolv, högt till tak, fotlister, stuckaturer, tegelväggar och spegeldörrar är några beskrivande ord.

 • Ansvarig mäklare

  Carolina Bäcklund

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 78

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Härlandavägen 19. Härlandavägen 19 - Bjurfors
Härlandavägen 19
. Härlandavägen 19 - Bjurfors
. Härlandavägen 19 - Bjurfors

Den öppna spisen mot en av de framtagna tegelväggarna

. Härlandavägen 19 - Bjurfors

Spegeldörrar i originalutförande

. Härlandavägen 19 - Bjurfors
. Härlandavägen 19 - Bjurfors

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Unikt tillfälle för dig som vill bo i ett av Göteborgs vackraste och mest bevarade kulturhus anno 1912. Bostaden har välbevarade tidstypiska detaljer som höga fotlister, stuckaturer, djupa fönsternischer, breda plankgolv, framtagna tegelväggar samt spegeldörrar. Generös takhöjd som skapar härlig rymd och ger rummen karaktär. De stora och många fönsterpartierna som vetter mot tre väderstreck ger rummen vackert ljusinsläpp. Köket renoverades under 2015 med smakfulla och påkostade materialval och går perfekt ihop med bostadens tidstypiska charm. Här finns även en hög mysfaktor i form av en braskamin från 2012. Missa inte den här pärlan.

Möjlighet till parkering och spårvagnshållplatsen finns på knapp någon minuts gångavstånd från dörren.

Här finns fantastiska möjligheter till ett aktivt friluftsliv genom närheten till Skatås, Delsjöområdets naturreservat med fina vandringsleder, ridvägar, golfbana, fiskemöjligheter, motionsspår och flera fina badplatser såsom Härlanda tjärn. Promenadavstånd till "Kåken" som en gång i tiden var ett fängelse men numera stoltserar som ett kulturhus med bibliotek, kafé och förskola. I närområdet finns även Bagare och Kocken för den matlagninsintresserade samt kaféer och restauranger. Även Redbergsplatsen och Olskroken ligger i närheten. Ett stenkast från bostaden finner du kommunikationer i form av spårvagn 1 och 3 som går från Härlanda och tar er in till centrum på cirka 10 minuter

Interiör

Trivsam och väldisponerad tvåa med fönster åt tre håll i populära Brf Nyckeln. Här erbjuds moderna bekvämligheter i form av totalrenoverat kök i kombination med tidstypisk charm såsom djupa fönsternischer, stuckaturer spegeldörrar, plankgolv, tegelväggar, braskamin samt mycket generös takhöjd.

Hall:
Genom den vackra entrén och en trappa upp välkomnas du in bostaden. Redan här möts du av bevarad charm i form av den höga takhöjden som skapar en härligt rymd och luftig känsla. Till vänster finns en praktisk nisch där du kan hänga av dig ytterkläderna innan du fortsätter in i lägenheten. Väggarna är tapetserade i tidstypisk tapet som snyggt bryts av med en list och på golvet ligger de vackra, breda plankgolven i originalutförande som är snyggt lutade samt vitsåpade.

Kök:
Köket totalrenoverades under 2015 med smakfulla och tidlösa materialval som går perfekt ihop med bostadens övriga charm. Inredningen består av vita släta köksluckor som kontrasteras snyggt av med en matt bänkskiva i mörk granitsten med ovansittande mönstrat kakel. Här finns även gott om förvaring och arbetsyta. Köket är utrustat med induktionshäll, fläkt, komb kyl/frys, inbyggd mikrovågsugn och inbyggd ugn.

Vardagsrum:
Här erbjuds generösa ytor för socialt umgänge och det är möjligt att möblera utifrån olika behov. Det ryms med lätthet soffgrupp med tillhörande möblemang och ett matsalsbord för den som önskar det. I vardagsrummet värmer braskaminen och ger en hög mysfaktor. Det stora fönsterpartiet ger rummet ett härligt ljusinsläpp. Man har också i vardagsrummet låtit tagit fram original tegelväggen som ger rummet karaktär och på golvet ligger de vackra plankorna som ett smycke därtill.

Sovrum:
Rymligt sovrum med plats för större dubbelsäng och ytterligare möblemang för den som önskar. Sovrummet bjuder även på utmärkta förvaringsmöjligheter i form av en stor klädkammare samt inbyggda garderober längs med ena väggen. Även här har en del av originalteglet tagits fram för att skapa karaktär och tillsammans med de vackra stuckaturerna blir det en häftig kontrast.

Badrum:
Från hallen når du badrummet som går i ljusa kulörer. Här finns wc, handfat, spegel- och förvaringsskåp, badkar och ett praktiskt vädringsfönster.

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Nyckeln
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
27
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej

Allmänt om föreningen

Brf Nyckeln registrerades 1998 och är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen innehar 27 stycken lägenheter varav samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Dessa sex hus som bostadsrättsföreningen idag består av byggdes 1912 med staten som byggherre. Lägenheterna har en intressant historik och har tidigare fungerat som tjänstebostäder till Härlanda fängelse.

Avgiftsförändringar:
Avgifterna har endast höjts en gång sedan föreningen bildades. Uppskattningsvis för ca 8-9 år sedan. Det finns ingen planerad avgiftsförändring.

Renoveringar - Utförda och planerade

Gjorda renoveringar:
2019 - Nybyggnation vindslägenheter.
2018 - Ventilationskontroll i alla källare. Ny uteplats vid hus 21. Led-lampor i gatubelysning.
2017 - Installation av ny torktumlare. Byte av fjärrvärmecentral DUC. Renovering av trappuppgång hus 17.
2016/2017 - Byte av plåttak och uppbyggnad av vindslägenheter.Iordningställande av mötes- och fritidslokal. Byte av vissa termostater. Slamsugning från stuprör och brunnar.
2015 - Stambyte i samband med nytt kök i en lägenhet.
2014 - Nya säkerhetsdörrar till lägenheterna.
2013 - OVK besiktning samt rensning av ventilationskanaler.
2012 - Nya fönster samt kamininstallation.
2007 - Målning och underhåll av tak samt installation av portlås.
1999 - Omputsning av fasad. Nya fönster. Stambyte.

Kommande renoveringar:
Under 2019 planeras följande:
- Undersöka om dränering är lämpligt för husen.
- Grundvattenpåverkan i källare.
- Några medlemmar planerar att renovera sina badrum, då passar föreningen på att byta de stammarna.
- Undersöka möjligheten till fler parkeringsplatser.
- Översyn källarmiljö.
2020 - Ev dränering eller åtgärd för husgrund.
2022 - Renovering av entrédörrar.
Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2045.

Parkering

Föreningen har 18 stycken parkeringsplatser. Dessa kostar 300 kr/månad. Idagsläget står 3 personer i kö.

TV/bredband

Föreningen har obligatoriskt gruppavtal via Com Hem till en kostnad om 149 kr i månaden. Tv, bredband samt fast telefoni ingår. 50 mbit/s bredband ingår. Det går att uppgradera upp till 1200 mbit/s.

Gårdsplats/innergård

Det finns flertalet uteplatser och grillplatser på föreningens trädgård. Det finns även möjlighet till odlingslott som man själv ansvarar för vid önskemål.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga, placerad i hus 11. Här finns 2 tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkrum.
Det finns även gemensam snickarbod i hus 19 med verktyg och trädgårdsredskap. Det finns också ett fritids- och mötesrum med 20 stolar, bord och trinettkök.
Nytt sophus från 2017 med sortering på restavfall och matavfall.

Övrigt

brfnyckeln@gmail.com

TV/bredband

Föreningen har obligatoriskt gruppavtal via ComHem till en subventionerad kostnad av 149 kr i månaden - Tv, bredband samt fast telefoni ingår.

Parkering

Möjlighet till hyra av egen parkering finns mot 300 kr/månaden.

Månadsavgift

Avgift/hyra
3 310 kr

inkl. värme, vatten, samt sophantering.

Ekonomi

Andel i föreningen
3,88%
Andel av årsavgiften är
3,57093%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrätt
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Lägenhetsnummer
01804
Våningsplan
1 av 3
Hiss
Nej
Rum
2
Sovrum
1
Boarea
61 kvm*
Kakelugn/Öppen spis
Ja

* Areauppgifter enligt bostadsföreningen

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
1
Hushållsström
150 kr
Försäkring
100 kr
Övrigt
149 kr
Summa
399 kr

ÖVRIGT: Obligatorisk avgift till föreningen om 149 kr för tv, bredband samt fast telefoni.
Observera att driftkostnaderna kan variera beroende på avtal, vanor samt antal i föreningen.

Byggnadssätt

Byggår
1912

Området

Mäklaren om Bagaregården

Det hörs nästan på namnet att här ligger ett av Göteborgs allra mysigaste områden, med vacker stadsbild och småskalig bebyggelse. Bagaregården är en liten pärla av klassicistisk och nationalromantisk arkitektur från tidigt 1900-tal. Tryggt undanskymt från stadspulsen som väntar bara några kvarter bort.

STADSRUM OCH ÖPPNA FÄLT
Det första som möter en när man kommer till Bagaregården är landshövdingehusen, ursprungligen byggda som bostäder åt arbetarna på SKF och Gamlestadens Fabriker. Några av dem har sirligt utsmyckade fasader, medan andra är försedda med burspråk, takkupor eller runda gavelfönster. Istället för inneslutna gårdar bildar flera hus en gemensam kvartersgård, med små lekplatser, odlingar och statyer här och var. På var sida om området går spårvagns-spåren, som snabbt tar dig in till centrum, österut mot Gamlestaden eller västerut genom Kålltorp och Örgryte mot Korsvägen. Till Härlanda tjärn är det promenadavstånd och därefter ligger hela Delsjöområdet och väntar på att utforskas.

LYKTSTOLPAR OCH ÄPPELTRÄD
Bagaregården är det första området som stadsingenjören Albert Lilienberg planlade i början av förra seklet. Lilienberg ville skapa en stadsmiljö som var mer anpassad efter terrängen och där huskroppar och svängda gator tillsammans med växtlighet och detaljer som lyktstolpar, räcken och skulpturer skapade ett stadsrum. Samma känsla känns igen i flera andra Lilienbergsområden, som Änggården, Kungsladugård och Kålltorp. Blandningen av radhus, småhus och landshövdingehus är också typiskt för stadsplanen. Egnahemsområdet som ligger i södra delen av Bagaregården är en gemyt-lig trädgårdsstad som började byggas 1911 och sedan fortsatte att byggas ut fram till ca 1940. Detta var tider som föregåtts av flera perioder av matbrist och undernäring i Sverige och det bestämdes därför att det i varje trädgård skulle planteras ett äppelträd, för att säkerställa att familjerna åtminstone skulle få i sig lite näring ifall det blev kristider igen. Många av dessa ”nöd”-äppelträd finns kvar. Gå runt i kvarteren och se efter om trädens placering kan avslöja om de är original eller om träden planterats av senare generationers ägare.

BRÖDKULTUR OCH KULTURFÄNGELSE
Namnet Bagaregården förpliktigar och självklart kan man gärna hitta sitt eget favoritbageri längs huvudstråken Ånäsvägen och Stockholmsgatan, där du också hittar ett antal butiker och caféer. Visst låter det ljuvligt att gå ut och köpa sitt frukostbröd tvärs över gatan, duka upp en kaffebricka och slå sig ner ute på gården en solig sommarmorgon? Och visst är det så att namnet Bagaregården kommer från en bagare, som bodde på Landeriet Bagaregården på 1600-talet. Själva Landeribyggnaden är troligen byggd långt senare och har bland annat varit fritidsgård, bibliotek och kulturhus men sedan Kulturhuset Kåken öppnade har byggnaden fungerat som kontor. Kulturhuset Kåken har förresten gett kultur- och fritidslivet ett uppsving i stadsdelen. Inhyst i det gamla fängelset Härlanda rymmer det både bibliotek, café, konstutställningar och öppen förskola.

Köpa eller sälja bostad i Bagaregården? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Bagaregårdens 3 bästa

3
 • Ostindiska ölkompaniet
 • Franska bageriet Boulangerie Ducoin
 • Ekobutiken Ekorätt

Karta

Härlandavägen 19

Härlandavägen 19,
41672 Göteborg

Visa i Google Maps

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Carolina Bäcklund

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 78

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Bagaregården, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Landerigatan 15D
  Utgångspris
  2 500 000 kr
  Månadsavgift
  3 231 kr
  Antal rum
  2
  Boarea
  62 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!