Fotogenique

Centrala Göteborg, Göteborg

Östra Hamngatan 3

Exklusiv
Utgångspris
20 000 000 kr
Avgift
7 661 kr
Antal rum
6
Boarea
335 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
5 av 5
Hiss
Ja

Fotogenique

Vi presenterar en dramatisk etagevåning om 335 kvm med stark internationell atmosfär - högst upp i Hasselbladska huset.

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 073-402 88 99

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Vi presenterar en dramatisk etagevåning om 335 kvm med stark internationell atmosfär. Östra Hamngatan 3 - Bjurfors
Vi presenterar en dramatisk etagevåning om 335 kvm med stark internationell atmosfär
Vacker vinterträdgård med golv i svart skiffer som sätter en exklusiv ton. Östra Hamngatan 3 - Bjurfors
Vacker vinterträdgård med golv i svart skiffer som sätter en exklusiv ton
Vinterträdgården mynnar ut i en stor, halvmåneformad balkong högt över innergården. Östra Hamngatan 3 - Bjurfors
Vinterträdgården mynnar ut i en stor, halvmåneformad balkong högt över innergården
Känslan av ljus, yta och en omfattande takhöjd skapar ett oförglömligt första intryck. Östra Hamngatan 3 - Bjurfors
Känslan av ljus, yta och en omfattande takhöjd skapar ett oförglömligt första intryck
Kök och vardagsrum samsas i härlig harmoni. Östra Hamngatan 3 - Bjurfors
Kök och vardagsrum samsas i härlig harmoni
Köksdesignen är grafisk ren och inredningen i ek från Binova går i en sobert mattsvart ton. Östra Hamngatan 3 - Bjurfors
Köksdesignen är grafisk ren och inredningen i ek från Binova går i en sobert mattsvart ton

Planskiss

Planlösning
Planlösning entréplan
Planlösning
Planlösning övervåning

Beskrivning

Beskrivning

Den unge Victor Hasselblad tillbringade ofta kvällarna med sin stjärnkikare uppe i husets höga torn. Nedanför honom vid kajen låg det sena 1800-talets stora segelskutor. När pojken svepte med blicken över stjärnhimlen kunde han inte ana att han en gång skulle skapa världens främsta kameravarumärke. En av kamerorna skulle dessutom ta den allra första bilden av jordklotet.

Det gamla tornrummet finns kvar, precis som stjärnhimlen, men husets femte plan rymmer nu en överraskande stor och ljus etagevåning som har mer med framtiden än sekelskiftets Göteborg att göra. Våningen om 335 kvm är helt ensam i sitt slag och starkt präglad av en internationell atmosfär som omedelbart för tankarna till någon av världsmetropolerna. Miljön känns närmast filmisk med sitt omfattande ljus, vidsträckta golvytor och bitvis betydande takhöjd. Interiören kännetecknas av en ständigt närvarande transparens tack vare den öppna planlösningen och de stora glaspartierna, för att inte tala om de kaskader av ljus som faller in från de många takfönstren.

Det största av våningens sex rum är de storslagna sällskapsytorna om 160 kvm i öppen planlösning med köket. I anslutning till dessa ytor ligger en vacker vinterträdgård med utgång till en större halvcirkelformad balkong. Utsikten över älven och innerstaden är snudd på magisk, inte minst från det övre planets sovrum och stora takterrass. Master Bedroom ligger en suite med en veritabel spa-anläggning med japansk inspiration och ytterst smakfulla material. Två av sovrummen har enskilda badrum i vit marmor.

Inslagen av lika rena som exklusiva naturmaterial som kalksten, teak, skiffer med mera är påtagliga. Och den samtida designen av allt från arkitekturlinjer och utrustning till de minsta detaljerna bör självklart lyftas fram. Men det är trots allt våningens sällsynt lätta och ljusa atmosfär som gör det största intrycket. Tankarna går omedelbart till internationella galleri- eller ateljéinteriörer. Den kanske största överraskningen är dock våningens dramatiska tornrum med imponerande höjd till kupoltaket och återskapat i sin forna sekelskiftesglans i samarbete med Riksantikvarieämbetet.

Det pampiga hörnhuset på Östra Hamngatan 3 är ett av stadens mer välkända bostadspalats, beläget på kajen snett emot Göteborgsoperan. Det så kallade Hasselbladska huset var företagets huvudkontor i över hundra år. Huset stod klart 1877. Hasselblad & Co:s varuhus och kontor - man sålde bland annat inredning och hattar - flyttade in i fastigheten och huserade på de nedre våningarna. Husets övre våningsplan bestod av större våningar som redan då tillhörde de mest attraktiva bostäderna i staden. När sonen Victor Hasselblad så småningom startade sin världsberömda kameratillverkning startade en era som varade ända fram till millennieskiftet då ännu 250 personer arbetade för Hasselblad i kvarteret.

Fastigheten ritades av arkitekt AC Petersson och detta var ett av hans första byggnader i staden. Han skulle komma att bli mycket bemärkt, bland annat som SJ:s huvudarkitekt och som skapare av flera sekelskiftespalats i Vasastaden och Lorensberg.

Arkitekturstilen är nyrenässans. Som hörs på namnet var denna stilriktning i slutet av 1800-talet inspirerad av renässansens konst och arkitektur på 1400-1600-talet där former och motiv hämtades. Husets fasad bär strömningens omisskännliga drag av både det pompösa och det strikta, kombinerat med rika ornament såväl exteriört som interiört.

2006-2008 restaurerades Hasselbladska huset vilket resulterade i 24 exklusiva lägenheter. Det omfattande projektet leddes av byggnadsantikvarien Victoria Ask och arkitekten Johan Casselbrant. Genom att lyckas återskapa den forna glansen och ta vara på husets inneboende själ och detaljer har projektet väckt mycket uppmärksamhet. Inte minst när det gäller återskapandet av många detaljer som de vackra takmålningar och karaktäristiska panelbröstningarna i mörkt trä.

Läget intill Göteborgsoperan och den absoluta närheten till det mesta i innerstaden kräver ingen djupare förklaring. Med ett fönster på glänt hör du hur maststagen i gästhamnen slår i kvällsbrisen. Några minuters promenad åt andra hållet tar dig till folklivet på Avenyn.

Våningen har genomgående golvvärme, mestadels vattenburen. Två källarförråd hör till och garageplats finns att hyra. Våningen är utrustad med en programmerbar belysningsanläggning. Du kan välja vilka ljuskällor som skall tändas respektive släckas via en kontroll. Armaturerna i alla rum utom tornet utgörs av tak- och golvspotlights. Sällskapsrummets pelare har s.k uplighters och spa-avdelningen har fiber-belysning.

Rumsbeskrivningar

Från gatan möter du en närmast gigantisk entréport med smidesgrind. Stig in i det ekande trapphuset som ståtar med tidens målerihantverk av marmoreringar, ådringar och dekorationer. Sekelskiftes snickerier möter klassiska stengolv under vackra takdekorationer. Ta hissen upp till husets femte och översta våningsplan.

Ett steg i hallen uppvisar dock en milt sagt dramatisk kontrast. Du lämnar bryskt det sena artonhundratalet och stiger in i en närmast futuristisk takvåning av påtagligt internationellt snitt. Flankerad av omfattande glaspartier mot den stora vinterträdgården löper hallens vitpigmenterade ekgolv in i enorma sällskapsytor. Till höger kan dina gäster hänga av sig i platsbyggda garderober med skjutdörrar och längre fram i hallen ligger ett sobert gäst-wc i vit marmor.

Känslan av ljus, yta och en omfattande takhöjd skapar ett oförglömligt första intryck när du möter sällskapsytorna om 160 kvm. Rumsvolymerna och de intrikata arkitekturlinjerna får en mäktig inramning av ljuset från de stora takfönstren. Miljön är starkt präglad av de blonda golvytorna med marmorinslag och de djärva takvinklarna med djupa fönsternischer. Tankarna går till internationella galleri- eller ateljémiljöer.

Har dina gäster stampat av sig snön i hallen möts de av en doftande björkvedsbrasa. Den öppna spisens formrena design i slätputs och skiffer är en modernistisk juvel. Detta är ett rum för bullrigt mingel med många, eller den totala friden för få. En regnig novemberkväll smattrar regnet mot takfönstret intill brasan.

En klassisk liten etage upp, välkänd från 60-talets amerikanska interiörer, öppnar sig matsals- och köksdelen i öppen planlösning. Matsalsdelen rymmer allt från familjens lugna söndagsbruncher till högtider och middagar med stora släkter och omfattande vänkretsar.

Gästerna tar sig sedan vidare till den magiska vinterträdgården. Den har väggar och snedtak i glas och stål. Vinterträdgården mynnar ut i en stor, halvmåneformad balkong högt över innergården. Golvet i svart skiffer sätter en exklusiv ton. Balkongen känns nästan lite hemlig, där den ligger dold bland takåsarnas plåt och med väggar av glas in mot våningen. När mörkret faller och den sista koltrasten tystnat kan du tända den dimbara belysningen.

Tillbaka i matsalen breder den stora köksdelen ut sig. Designen är grafisk ren och inredningen i ek från Binova går i en sobert mattsvart ton. Det sobra följs upp av köksöns tjocka, formrena arbetsyta i rostfritt utförande. Här väntar vin och tilltugg på gästerna som kan hänga vid köksön i väntan på maten.

Köket är alldeles uppenbart skapat av människor med ett mer än normalt intresse för mat och matlagning. Det är utrustat med induktionshäll, diskmaskin, ugn med pyrolys ångugn, espressomaskin, vinkyl mm. De flesta av märket Gaggenau. Här finns separat frys och kyl med ismaskin och tallriksvärmare, alla integrerade. Fläktdesignen kommer från Italienska Fim2. Till köket hör bra med skåpsutrymme. Innanför köket finns ett rum som idag används som ett klassiskt skafferi om 14 kvm. Här finns även en tvättpelare med Mielemaskiner.

I motsatt hörn av de stora sällskapsytorna finns tre trappsteg upp till en välvd spegeldörr i original. Våningen överraskar ännu en gång med det helt makalösa runda, tornrummet med kupoltak. Ett massivt mönsterlagt ekgolv i original breder ut sig mot väggarnas bröstpaneler i ek. Det känns som att stiga in i en slottsmiljö eller kanske en gammal engelsk klubb. Bakom de höga originalfönstren med välvda överstycken öppnar sig utsikten över älven och hamnen. Segelbåtarna i gästhamnen gungar i kvällsbrisen och utanför operan samlas publiken inför kvällens uppsättning. Härinne har det rökts en och annan cigarr och klirrats med konjakskupor i drygt 140 år. Kupoltakets rika dekorationer och takmålningar sätter en högtidlig, nästan sakral stämning. Ett par levande ljus i fönsternischerna räcker för att skapa en svårslagen atmosfär för allt från kontemplation till whiskyprovning.

Till höger om entrén ligger ett ljust och harmoniskt sovrum med takfönster. Det vita ekgolvet följer med in och rummet får karaktär av en symmetrisk planlösning, spännande takvinklar och vitputsade ytor. En suite ligger ett badrum i vit marmor. Det är sparsmakat och formrent designat och har dusch bakom glasvägg. Vägghängd wc och handfatskommod.

Intill köksdelen öppnar sig en lite mer privat avdelning med tänkbart master bedroom som ligger en suite med spavdelningen. Master bedroom får karaktär av snedtaket och fondväggen samt golv i teak.

Bakom master bedrooms glasväggar ligger ett badrum i vit marmor och vägg i teak. Här finns dubbla handfat, dubbla högskåp och dubbla duschar. Badrummet mynnar ut i en spaavdelning som känns japanskinspirerad med vitt marmorgolv och väggar i teak samt inslag av granit. Tre trappsteg i marmor leder upp till spabadet som ligger framför en vacker fondvägg i skiffer. Här kan du slappna av efter löprundan längs kajen. Höj blicken och andas ut så ser du stjärnhimlen genom takfönstret. Här finns inbyggd fiberbelysning och högtalarsystem.

En trappa leder upp till våningens andra etage som överraskar med en klassisk studio med glastak. Ett skjutbart glasparti vänder sig ut mot en takterrass där utsikten över staden och hamnen öppnar sig i sin fulla bredd. Stämningen häruppe är snudd på magisk när stadens ljus tänds och ljuden tystnar. Du befinner dig skyddad och högt över staden men bara några sekunders hissresa från allt den kan erbjuda.

Sammantaget är detta en extraordinär etagevåning på ett synnerligen attraktivt läge och med en mjuk harmoni mellan dåtid och nutid.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Nordstad 33:4

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Hasselbladska Huset
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Föreningen tillåter delat ägande
Nej
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Föreningen består av 24 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler som hyrs ut och inbringar goda intäkter. Då fastigheten är i toppskick har man inga planerade renoveringar.

Byggnadssätt

Uppvärmning
Fjärrvärme

Energideklaration

Energiförbrukning per kvm och år
113

Uteplats/balkong

Uteplats 1: Terrass
Uteplats 2: Balkong.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Månadsavgift

Avgift
7 661 kr

Månadsavgiften avser 3031,71 kr (läg. 531) + 4628,94 kr (läg. 532).

Ekonomi

Andel i föreningen
5,0822%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
20 000 000 kr
Lägenhetsnummer
531 & 532
Våningsplan
5 av 5*
Hiss
Ja
Rum
6
Boarea
335 kvm**

* Våningsplan 5 av 5.

** Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Området

Att bo i Centrala Göteborg

Trots sin storstadsprägel har Göteborg en utpräglad småstadscharm med många grönområden. Här bor du med all tänkbar service inom räckhåll och med täta kommunikationer till resten av staden.

I centrum finner du gott om bostäder, arbetsplatser, affärer och restauranger. Här samsas Vasastans och Lorensbergs burgna stenstad med funkisens Johanneberg och de senaste decenniernas arkitektur på Prippska tomten och områdena runt Heden och Gårda.

Längs Göteborgs paradgata Avenyn är det nära till kultur, shopping, livliga nattklubbar och restauranger. Götaplatsen har en monumental känsla och här finner man Göteborgs Stadsteater, Konstmuseet och Konserthuset med Göteborgs Symfoniker. Strax nedanför finner man Stadsbiblioteket.

Vid Korsvägen finner man Världskulturmuseet, Universeum och Liseberg. Följer du evenemangsstråket passerar du Svenska Mässan, Scandinavium, Valhallabadet, Filmstaden Bergakungen och Ullevi. Nere vid älven ligger GöteborgsOperan vackert belägen. Vid operan börjar Götatunneln. När trafiken ovan jord nu är borta planeras för en helt ny stadsdel längs Södra Älvstranden där man tar tillvara närheten till vattnet.

Trädgårdsföreningen är en oas mitt i stan – en vacker park med gräsmattor, kaféer, gourmetkrog och nattklubb. Innanför Vallgraven ligger Göteborgs gamla stadskärna med många historiska och kulturella byggnader och platser. City pulserar av butiker, restauranger, hotell, banker och många utbildnings- och kulturinstitutioner.

I centrala Göteborg är förskolor och skolor indelade i två geografiska spår, Guldhedsspåret och Burås/ Johannebergsspåret. Varje spår har verksamhet för barn från 1 till 16 år. Här finns också flera alternativa skolor och gymnasier.

Från området går det täta kommunikationer med buss och spårvagn. Korsvägen, Brunnsparken, Centralstationen och Nils Ericsonterminalen är knutpunkter för kollektivtrafiken.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Göteborg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Östra Hamngatan 3

Östra Hamngatan 3,
411 10 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 073-402 88 99