Landshövdingedröm!

Landala Egnahem, Göteborg

Dammgatan 3

På förhand
Avgift
3 189 kr
Antal rum
2
Boarea
50,6 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 3

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Landshövdingedröm!

Citynära landshövdingedröm med brädgolv! Låg avgift högst upp i huset!

 • Ansvarig mäklare

  Sandra Brunzell

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 93

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Äntligen har vi nöjet att presentera denna underbara landshövdingetvåa!. Dammgatan 3 - Bjurfors
Äntligen har vi nöjet att presentera denna underbara landshövdingetvåa!
Den väl tilltagna takhöjden skapar möjligheter. Dammgatan 3 - Bjurfors
Den väl tilltagna takhöjden skapar möjligheter
Brädgolv i original ligger bevarat!. Dammgatan 3 - Bjurfors
Brädgolv i original ligger bevarat!
Luftigt vardagsrum lämnar plats för dina möbler. Dammgatan 3 - Bjurfors
Luftigt vardagsrum lämnar plats för dina möbler
. Dammgatan 3 - Bjurfors
I köket har tegelväggen tagits fram. Dammgatan 3 - Bjurfors
I köket har tegelväggen tagits fram

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

På fina adressen Dammgatan 3 ligger denna väldisponerad tvåa om ca 50 kvm med högt i tak, fönster i två väderstreck, välplanerade ytor, stort kök med matplats och vackert bevarade brädgolv. Våning 3 av 3. Välskött och stabil HSB-förening i ett av områdets äldsta landshövdingehus.

Lägenheten är omgiven av lummig grönska med endast några få minuters promenadväg till city. Landala Egnahem ligger på en skogsbeklädd höjd med en vacker vy över staden. Intilliggande riktmärken såsom Egnahems pepparkaksbruna villastad eller den populära lilla ankdammen som ligger belägen på samma gata ger området en egen själ. Wavrinskys plats med utmärkta spårvagnskommunikationer ligger alldeles runt knuten, liksom Sahlgrenska och Chalmers. Promenadavstånd till Vasastan och Avenyn med hela dess rika utbud.

Interiör

Vi tar trapporna högst upp i huset till plan 3. Här bor du ostört och fritt från insyn, rofyllt men samtidigt oerhört centralt. Häng av dig jackan till höger och stig in i lägenheten. Hallen har en blå nyans på väggarna och golvet pryds av brädgolv. Plats finns för avlastningsmöbel.

Att detta är en social och inbjudande lägenhet märks direkt, inte minst när du kliver in i vardagsrummet. Vid första inblick beskådas du av den höga takhöjden och de vackra originaldetaljerna som är bevarade. Väggarna är vita och på golvet ligger det genomgående brädgolvet i original bevarat. Höga fotlister ramar tidsenligt in golvet. Rummet är stort nog att rymma en matplats eller bokhylla, soffa, soffbord samt tv-möbel. Stora fönsterpartier släpper in dagens ljus och förgyller rummet.

Intill vardagsrummet finner du köket. Stilen är klassisk med vita släta luckor, rostfria beslag och en bänkskiva i massivt trä. Ovanför löper ett svart kvadratiskt kakel med vita fogar. Kaklet möter en delvis framtagen tegelvägg som charmar rummet. Det vackra vitrinskåpet, med vintrindel, är liksom skafferiet i original från 1920-talet.

Plats för matbord finns och går dessutom att fälla ut till långbord vid större sällskap. Vitvarorna är inbyggda och består av ugn, häll, fläkt, kyl/frys samt diskmaskin.

I sovrummet går väggarna i ljusgrått och brädgolvet fortsätter in även här. På ena väggen har brädor satts upp för en ombonad känsla. Ett högt fönster vetter ut mot gården och förstärker rummets öppna känsla. Plats för en dubbelsäng med nattduksbord. Längs med ena väggen finns även förvaringsutrymme i form av garderober. Påväg ut från sovrummet beskådar du den vackra dörren som sitter bevarad.

Badrummet är helkaklat och stort nog för att få plats med en tvättmaskin. Övrig utrustning består av wc-stol, handfat med spegel och bra duschhörna längst in.

Detta är ett hem att trivas i!

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
HSB Brf Strandpiparen 13-18
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1163*
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

* Betalas av säljare

Allmänt om föreningen

HSB Brf Strandpiparen 13-18 är en anrik och stabil förening som upplåter 79 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt på adresserna Fyrverkaregatan 14 & 18, Dammgatan 1-5 samt Ljunggatan 2-22. Huset ritades av arkitekten Arvid Fuhre och fastigheten, Landala 27:20 som innehas med äganderätt, bebyggdes 1929. Huset är ett av de äldsta landshövdingehusen i området.

Till de gemensamma utrymmena hör en samlingslokal, tvättstuga i angränsande uppgång utrustad med fem tvättmaskiner, två torktumlare och två torkrum. Cykelförråd och återvinningsrum på gården. Den grönskande innergården är utrustad med grillplats och utemöbler för medlemmarna att bruka. Varje höst anordnas en skaldjurskväll för medlemmarna. Varje vår och höst placeras under en veckas tid en container på gården för möjlighet för medlemmarna att göra sig av med oönskade ting.

Renoveringar i urval:
2011-13: Värmejusteringar och termostatbyten
2010-11: Målning av trapphus
2009-11: Renovering och målning av fasader
1986: Stamrenovering, VA och el, fönsterbyte.

Byggnadssätt

Byggår
1929
Uppvärmning
Fjärrvärme

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energideklarationsdatum
2009-08-19

Övriga byggnader/utrymmen

Föreningen har en lokal som kan lånas av föreningens medlemmar och en snickarverkstad. Cyklar förvaras i gårdshuset. Gården sköts av HSB:s fastighetsskötare och är alltid i väl ordning. Här finns uteplatser och trädgårdsmöbler som möjliggör samvaro och trevliga grillkvällar under den varma delen av året.

TV/bredband

Telia digital-tv triple-play ingår i månadsavgiften.

Telia bredband 100 Mbit ingår i månadsavgiften.

Månadsavgift

Avgift/hyra
3 189 kr

Inkl. obligatoriskt tillägg på 212 kr som avser bredband och tv.

I månadsavgiften inkluderas värme, vatten, kabel-TV samt bredband via Telia.

Ekonomi

Andel i föreningen
1,09533%
Andel av årsavgiften är
1,09533%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Lägenhetsnummer
77
Våningsplan
3 av 3
Hiss
Nej
Rum
2
Sovrum
1
Boarea
50,6 kvm*

* Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Området

Mäklaren om Landala Egnahem

I Landala finns alla förutsättningar för livskvalitet, för ung som gammal. Med flera förskolor och grundskolor i området, många bra lekplatser och närhet till såväl service som de centrala delarna av stan med shopping, restauranger och nöjen är det lätt att trivas, vem du än är. Den äldre bebyggelsen med sekelskiftes- och landshövdingehus blandat med moderna byggnader, många grönområden och trevliga butiker skapar den mysiga och pittoreska Landala-stämningen.

SMÅ TORG OCH STORSLAGNA UTSIKTER
Bor du i Landala har du din egen lilla värld utanför knuten. Det tar inte många minuter att promenera ner till Vasastan men allt man behöver finns ändå på Landala Torg vid Kapellplatsen. Med livsmedelsbutik, apotek och systembolag behöver du inte sakna någonting. Lägg därtill bageri, gym, blomsteraffär och bokhandel med ett trevligt litet kafé längst in. Det bästa med Landala är kanske ändå närheten till naturen. Här finns många gröna stråk och strövområden, som Landalaparken med sin damm och det gamla Vattentornet. Dessutom hittar du många gröna öppna ytor mellan husen. Från övre delen av Landala, som ligger på en bergsplatå, har du en fantastisk utsikt över stan och hamninloppet.

UTEGYM OCH KOLLEKTIVTRAFIK
Träningsmöjligheterna är obegränsade, med bland annat Fjäderborgen, Landala Squashhall och flera gym i närheten. Det är inte heller många steg till Mossens idrottsplats med inomhusanläggning, minigolf och motionsslinga. Hållplatserna Chalmers och Kapellplatsen trafikerar många buss- och spårvagnslinjer, så det är lätt att ta sig vidare ut i stan.

KÅKSTADSHISTORIA OCH EGNAHEM
Landalas historia börjar med industrialiseringen, under andra hälften av 1800-talet. Många sökte sig från landsbygden in till städerna för att hitta jobb och Landala blev, jämte Haga och Annedal, en av de första arbetarförorterna. Många bodde i enkla trähus med bristfällig standard, vilket skapade en ohållbar boendesituation. 1883 införlivades Landala med Göteborg och en ny stadsplan upprättades. Kåkstaden revs och ersattes med landshövdingehus i de norra delarna. I Landalabergen byggdes så kallade Egnahem, som skulle göra det möjligt för arbetare och mindre bemedlade att skapa sig ett eget hem.
Under 1920- och 30-talen tillkom landshövdingehus och utpräglade funkishus i nya kvarter mittemellan den gamla arbetarstadsdelen och egnahemsområdet. Från 60-talet och framåt genomgick Landala ännu en stor förändring, då de flesta lands-hövdingehusen revs och nya moderna hus byggdes upp. Trots de många perioderna av rivningar och stadsbyggnad har grönområden kunnat bevaras, vilket tillsammans skapat den pittoreska och mysiga Landala-stämningen. Lugnet och avsaknaden av genomfartstrafik gör att luften känns friskare och lite lättare här.

Köpa eller sälja bostad i Landala Egnahem? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Landalas 3 bästa

3
 • Landalaparken
 • Bokhandeln Lohrs Pocket med mera
 • Landala Squash

Karta

Dammgatan 3

Dammgatan 3,
413 21 Göteborg

Visa i Google Maps

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Sandra Brunzell

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 93

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Landala Egnahem, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Egnahemsvägen 22A
  Månadsavgift
  3 373 kr
  Antal rum
  2
  Boarea
  54 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Landala Egnahem, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Egnahemsvägen 24b
  Månadsavgift
  2 275 kr
  Antal rum
  1
  Boarea
  38 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Landala Egnahem, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Kolonigatan 9E
  Månadsavgift
  3 156 kr
  Antal rum
  2
  Sovrum
  1
  Boarea
  49,4 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Landala Egnahem, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Fyrverkaregatan 5d
  Månadsavgift
  4 136 kr
  Antal rum
  3
  Sovrum
  2
  Boarea
  76,1 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Landala Egnahem, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Fyrverkaregatan 1B
  Månadsavgift
  3 352 kr
  Antal rum
  3
  Sovrum
  2
  Boarea
  60 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!