Paradläge

Lorensberg, Göteborg

Arkivgatan 7

Exklusiv
Budgivning pågår
Utgångspris
25 000 000 kr
Avgift
4 313 kr
Antal rum
7
Boarea
297 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 6
Hiss
Ja
Balkong
Ja

Paradläge

Bjurfors Exklusiv presenterar en extraordinär sjurumsvåning om knappt 300 kvm – hundra meter från Götaplatsen.

 • Ansvarig mäklare

  Sandra Stals

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 37

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Ingen plats i Sverige är troligen mer levande och kontinental än landets enda riktiga paradgata. Avenyns breda trottoarer är oftast sprängfyllda av folkliv, upplevelser och sinnesintryck. Hundratalet meter därifrån är däremot tystnaden snudd på total när Vasaparken tar över med lövskogsgrönska, fågelsång och enorma grönytor. Ingen är kanske förvånad över att det också är just här, i höjd med Götaplatsen, som Göteborgs mest åtråvärda adresser anses ligga. Omsättningen av i synnerhet riktigt stora våningar är mycket begränsad i dessa kvarter. Därför är erbjudandet om denna klassisk paradvåning om knappt 300 kvm – med sju rum, två badrum och två balkonger – smått sensationell. Med fri utsikt över Geijersgatans grönska, från Vasakyrkan och ner till Götaplatsen, ligger den stora hörnvåningen i ett högt och välkänt tegelpalats från 1915. Den strama arkitekturen bär drag av såväl sekelskifte som nationalromantik. Våningens atmosfär präglas av en ljus och lätt elegans som måste sägas vara svårslagen. I de strålande blonda rummen breder ekparketterna ut sig under höga tak med utsökta stuckaturer enligt tidsperiodens mer sparsmakade ideal. Tack vare det pampiga hörnläget får den stora våningen kaskader av ljus från tre olika väderstreck. Här står de stora salongerna på parad, med många, småspröjsade fönsterpartier samt dubbla och höga spegeldörrar. De tidstrogna snickerierna, öppna spisarna, fönsterbänkarna i marmor samt andra originaldetaljer är välbevarade. Utöver den stora rundade balkongen i fastighetens hörn sticker våningen ut med sina två storslagna burspråk; dels i matsalen, dels i ett av de tre sovrummen som idag används som arbetsrum. Våningens ständigt överraskande planlösning är centrerad kring en praktfull hall med öppen spis samt en serveringsgång som förbinder till kök och sovavdelning med två av sovrummen och två sobert inredda badrum. Från det stora köket leder en dörr ut på ytterligare en balkong. Den gamla pigkammaren har förvandlats till en praktisk och välinredd tvättstuga. Senast en våning såldes i denna stabila och välskötta förening var för cirka åtta år sedan. Dessutom är avgiften oerhört låg i relation till storleken. Till de tre skämtsamma egenskaper till vad som gör en bostad attraktiv – läget, läget, läget – måste i detta fall fogas ytterligare tre: våningen, våningen, våningen!

Interiör

Husets eleganta trapphall slår an tonen för en, redan för 100 år sedan, klassisk högreståndsmiljö. Stentrapporna i ljus marmor ramas in av smäckra räcken i smidesstål och ekträ.

Fiskbensparketten i våningens entré, med sober gäst-wc och skjutdörrsgarderob, fortsätter ut i en stor och tidstrogen hall. Tidsperiodens ideal var hallarna i stora gods och gårdar. Brasan i den obligatoriska hörnspisen tar emot dina gäster en kylslagen kväll.

Rakt fram, bakom dubbla spegeldörrar med glas, väntar det mellersta av tre salonger i fil ut mot Geijersgatan. Känslan av ljus, rumsvolym och höjden över gator och grönska är omedelbar. Takrosetten är vackert sparsmakad och platsbyggda bokhyllor ramar in biblioteket. Det är kanske här du öppnar pianolocket eller läser en bra bok.

Till vänster, bakom skjutbara spegeldörrar i par, öppnar sig nästa ljusa salong. Fiskbensparketten följer med. Salongen är riktigt stor och ligger delvis i vinkel tack vare placeringen i husets hörn. De organiska arkitekturlinjerna överraskar besökaren. Bakom den rundade väggen med stora fönsterpartier finns den lika rundade hörnbalkongen. Härute öppnar sig fri utsikt över grönska och mot Landsarkivet. Till höger sticker även Vasakyrkans torn upp mellan parkens träd och till vänster ser du folk strosa på Avenyn. Känslan av en egen tyst värld, mitt i citykärnan, är extra tydlig när bokveden sprakar i den tidstroget sparsmakade öppna spisen.

I fil med detta rum ligger ett sov- eller arbetsrum med vackert burspråk som följer den svagt rundade väggen. Atmosfären är mycket speciell och ljuset faller vackert in över rena arkitekturlinjer.

Tillbaka i biblioteket öppnar sig våningens största salong. Den känns snarare som en festsal än en matsal tack vare storleken och det extraordinära ljuset. Även här finns nämligen ett stort, rundat burspråk med tre stora fönsterpartier. Här kommer takhöjden och de fria parkettytorna extra till sin rätt. Det är lätt att föreställa sig de storslagna festkvällar och högtider som utspelat sig i denna sal sedan hundra år.

Från matsalen kommer du ut i en serveringsgång med genomtänkt förvaring och en stor vinkyl. Gången förbinder till köket och den lite mer avskilda sovavdelningen med två sovrum samt lika många badrum.

Köket är stort och har tidlös inredning i samklang med tidsperiodens spegeldörrar. Här finns plats för köksbord och utgång till en skyddad balkong in mot Gyllene Triangelns innergårdar. En sommarnatt är friden total härute – trots att du sitter cirka 100 meter från Götaplatsen.

Den gamla pigkammaren innanför köket har förvandlats till en smart inredd tvättstuga med vask, arbetsytor, förvaring och maskiner.

I våningen finns två sobra badrum, den ena nås en suite med sovrummet mot Geijersgatan. Båda har dusch och wc, det ena har dubbla handfat. Till vänster och höger öppnar sig nu två speglade sovrum med fönsterpartier mot Geijersgatan respektive innergården. Båda har rymlig förvaring, parkett och en harmonisk atmosfär.

Sammantaget är detta en sällsynt stor, ljus och elegant sjurumsvåning om knappt 300 kvm från 1915. Detta på ett läge vars attraktion inte närmare behöver förklaras. Liknande objekt kommer oerhört sällan ut till försäljning i dessa kvarter.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Lorensberg 5:3

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Arkivgatan 7
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1183
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Brf Arkivgatan 7 registrerades 1998-12-11. Föreningen äger fastigheten Lorensberg 5:3 i Göteborgs kommun, med adress Arkivgatan 7.

Föreningen är ett s.k. privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och utgör därmed en äkta bostadsrättsförening.

Fastigheten bebyggdes 1915 och föreningen upplåter 12 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal (Restaurang Familjen) och tre parkeringsplatser med hyresrätt.

Total tomtarea: 1 010 kvm, total bostadsarea: 2 705 kvm och total lokalarea: 420 kvm.

Exempel på utfört arbete/underhåll:
2015-2018 - Omfattande fasadrenovering mot Arkivgatan och Geijersgatan samt gjutning av fyra nya hörnbalkonger mot gata
2010 - Trapphusrenovering
2009 - Markarbeten, fasadreparation och målning
1992 - El-stigare, genomgång av fasad, tak, fönster, hiss, balkonger

Vatten- och avloppsstammar har byts så långt det har gått i samband med att bostadsrättsinnehavarna har renoverat badrummen. Stammar i bottenplattan har bytts för att undvika sättningsproblem: I övrigt finns inget bestämt eller planerat underhåll av stammar. När hyresgästen flyttade in för cirka tio år sedan uppfördes ett nytt ventilationsrum.

Löpande underhåll föreligger. För tillfället pågår en fasadrenovering mot gård. Denna renovering beräknas kosta cirka 1,5-2 miljoner och detta kapital finns i föreningens kassa så inga nya lån planeras att tas för detta. På sikt ska hissen renoveras och även gårdsplanen.

Ekonomisk förvaltning sköts av Bredablick Förvaltning. Föreningens långsiktiga låneskuld 15 000 000 kr, dvs en belåning om 5 545 kr/kvm vilket är något lägre än snittet för bostadsrättsföreningar i centrala Göteborg. Månadsavgifterna är betydligt lägre än snittet i centrala Göteborg och några avgiftshöjningar finns inte planerade i dagsläget (2020-04-17). Lokalhyresgästen har funnits i huset i cirka 10 år och genererar goda intäkter för föreningen.

För mer information om föreningen vänligen läs senaste årsredovisningar samt kontakta föreningens styrelse.

Parkering

Föreningen har tre parkeringsplatser, varav lokalhyresgästen nyttjar två. På sikt kan det det bli förändringar kring parkeringsplatserna.

För dig som är folkbokförd på adressen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad.

TV/bredband

TV via Com Hem. Basutbud samt åtta valfria kanaler via Com Hem ingår i månadsavgiften.

Bredband via Com Hem. Ingår ej i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns en gemensam tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner och en torktumlare.

Cyklar kan stå på gården.

Uteplats/balkong

Två balkonger; en hörnbalkong mot Arkivgatan/Geijersgatan samt en köksbalkong mot innergård.

Övriga byggnader/utrymmen

Ett källarförråd om cirka 8 kvm disponeras.

Månadsavgift

Avgift
4 313 kr

I månadsavgiften ingår värme, vatten och TV (basutbud).

Ekonomi

Andel i föreningen
11,12%
Andel av årsavgiften är
10,98%

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
25 000 000 kr
Lägenhetsnummer
6
Våningsplan
3 av 6
Hiss
Ja
Rum
7
Boarea
297 kvm*
Kakelugn/Öppen spis
Ja

* Areauppgift enligt lägenhetsförteckning. Observera att den exakta storleken inte är uppmätt.

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
1
Försäkring
167 kr
Summa
167 kr

Driftkostnaden avser hemförsäkring gällande bostadsrätt (ej lösöre). Driftkostnaden är enligt säljaren och kan variera.

Kostnad för hushållsel efter egen förbrukning tillkommer.

Byggnadssätt

Byggår
1915
Uppvärmning
Fjärrvärme

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
121

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger
 • Viktor kaffe
 • Oles döttrar

Karta

Arkivgatan 7

Arkivgatan 7,
411 34 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Budgivning

Välkommen att anmäla dig till budgivningen.

Delta i budgivningen

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Bolån

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB. Ansök om lånelöfte hos SEB.

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Sandra Stals

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 37

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Lorensberg, Göteborg

  Exklusiv
  Adress
  Engelbrektsgatan 35
  Utgångspris
  18 500 000 kr
  Månadsavgift
  2 166 kr
  Antal rum
  5
  Boarea
  210 kvm