Tjugotalsatmosfär

Lorensberg, Göteborg

Carlandersplatsen 4

Utgångspris
11 000 000 kr
Avgift
8 600 kr
Antal rum
5
Boarea
187,1 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
5 av 6
Hiss
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Tjugotalsatmosfär

Unik tjugotalvåning högt över staden på vån 5 av 6. Hörnvåning om ca 187 kvm fördelat över fyra stora rum och en jungfrukammare. Hiss och balkong.

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Bilder

Vi presenterar en enastående tjugotalsvåning högt över Carlanderska parken. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Vi presenterar en enastående tjugotalsvåning högt över Carlanderska parken
Det spektakulära vardagsrummet lyses upp av stora, vackra fönsterpartier. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Det spektakulära vardagsrummet lyses upp av stora, vackra fönsterpartier
Rummet får karaktär av den imponerande eldstaden. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Rummet får karaktär av den imponerande eldstaden
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Från vardagsrummet öppnar skjutdörrar upp sig och tar er vidare in i våningens bibliotek. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Från vardagsrummet öppnar skjutdörrar upp sig och tar er vidare in i våningens bibliotek
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Magnifika stuckaturer kläder taket och ger våningen karaktär tillsammans med den vackra parketten. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Magnifika stuckaturer kläder taket och ger våningen karaktär tillsammans med den vackra parketten
Långt nedanför balkongen pågår Eklandagatans folkliv. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Långt nedanför balkongen pågår Eklandagatans folkliv
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Pampigt master bedroom med heltäckningsmatta och representativa takstuckaturer. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Pampigt master bedroom med heltäckningsmatta och representativa takstuckaturer
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Exklusivt badrum med stilfulla materialval. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Exklusivt badrum med stilfulla materialval
I badrummet finns bekvämligheter som jacuzzi och bastu, som ett privat spa efter en lång arbetsdag. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
I badrummet finns bekvämligheter som jacuzzi och bastu, som ett privat spa efter en lång arbetsdag
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Tidstypisk serveringsgång tar er in i köket. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Tidstypisk serveringsgång tar er in i köket
Köket är originellt i modern design. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Köket är originellt i modern design
Köksön är den naturliga platsen för gästerna att invänta middagen. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Köksön är den naturliga platsen för gästerna att invänta middagen
I anslutning till köket finns ett stort skafferi. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
I anslutning till köket finns ett stort skafferi
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Från köksbalkongen blickar man ut över Göteborgs skyline. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Från köksbalkongen blickar man ut över Göteborgs skyline
Ikonisk utsikt mot Gothia Towers och Liseberg. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Ikonisk utsikt mot Gothia Towers och Liseberg
Ett av bostadens, för närvarande, tre sovrum är kammaren som ligger innanför köket. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Ett av bostadens, för närvarande, tre sovrum är kammaren som ligger innanför köket
Våningens tredje sovrum med fönster ut mot Eklandagatan. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Våningens tredje sovrum med fönster ut mot Eklandagatan
Våningens hall skapar genast intrycket av storslagen 20-talsklassicism. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Våningens hall skapar genast intrycket av storslagen 20-talsklassicism
Välkomna till Carlanderplatsen!. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Välkomna till Carlanderplatsen!
Interiörbild. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Vi presenterar en unik tjugotalsvåning om ca 187 kvm högt över de grönskande lövträden i Carlanderska parken. Utsikten över staden är fascinerande från fönster i fyra väderstreck.

Den klassiska tjugotalsmiljön har flera dekorativa originaldetaljer bevarade. Våningen kännetecknas också av en smakfull modern design. I våningens ena ände står den vackra eldstaden, i den andra väntar ett master bedroom en suite med ett förstklassigt badrum.

De höga tegelpalatsen sträcker sig över det fridfulla Lorensberg. Stadsdelen fick sin första bebyggelse under 1700-talets andra hälft men byggdes på allvar ut mellan åren 1910-1935. Intill den Carlanderska parken blir stadsdelen extra grönskande och pittoresk. Här, på Carlandersplatsen, reser sig den imponerande tegelfastigheten med sina sex våningar ut mot grönskan.

Huset stod klart 1928 och är ritat av Erik Holmdal, en av sin tids tongivande arkitekter som bland annat bidrog till flera byggnader i samband med stadens jubileumsutställning 1923. Den pampiga fasaden i helt genomförd 20-talsklassicism tar höjd med tidstrogna tegelpilaster mellan fönstren. Fasaden är krönt med ett högt, utsvängt skiffertak. Ovanför bottenvåningen löper små balustrader längs hela fasaden.

Högt över staden, på våning 5 av 6, ligger denna utsökta hörnvåning om ca 187 kvm fördelat över fyra stora rum och en jungfrukammare. Den tidstrogna atmosfären, med en mängd originaldetaljer från tiden, samsas med mycket smakfull modern design. Interiören domineras av stora ekparketter, påtagliga rumsvolymer samt ett omfattande ljus tack vare stora fönsterpartier i fyra olika väderstreck.

I en ständigt överraskande planlösning möter besökaren omfattande sällskapsytor, ett modernt kök, ett spainspirerat badrum och bastu samt flertalet oväntade utrymmen, i våningens många vinklar och vrår. Utsikten är smått dramatisk över parken respektive evenemangsstråket från våningens två balkonger. Flera av stadens landmärken sticker upp.

Ett kvadratiskt master bedroom ligger en suite med badrum och bastu. Det mycket stora vardagsrummet är beläget i husets hörn och fyra fönsterpartier i två väderstreck. Rummet får karaktär från den imponerande eldstaden. Våningen måste sägas vara i ett välvårdat skick.

Läget är ett kapitel för sig. Huset ligger i det kilformade kvarteret Stenskvättan mellan Södra Vägen och Eklandagatan. Trots lugnet mellan stadsdelens höga fasader väntar evenemangsstråket och Korsvägen hundratalet meter bort. Till Götaplatsen promenerar du på några minuter. Kommunikationer in och ut från staden är snabba. All tänkbar service, café-, restaurang- och nöjesliv väntar runt hörnet.

Rumsbeskrivningar

Öppna den respektingivande ekdörren i husets höga entrévalv. I trapphallen ekar det av svunna tider. Ta hissen upp till våning 5 där våningens ytterdörr bjuder in till en större, möblerbar hall med ekparkett i holländsk läggning. Det är högt upp till det dekorativa kassettaket med svarta listverk. Känslan av ett kvalitativt boende är påtaglig från första stund. Till höger, genom ett högt 20-talsvalv finns ett kapprum där gästerna kan hänga av sig. Här finns även ett smakfullt gäst-wc.

Till vänster i hallen öppnar sig nu det snudd på spektakulära vardagsrummet i all sin tjugotalsglans. Dagtid är det ljuset och rummets lätta och öppna känsla som är mest påtagligt. Genom de fyra fönsterpartierna i två väderstreck ser du ut över staden och natthimlen. Atmosfären är stark tack vare det vackra parkettgolvet, formrena men avancerade stuckaturer, takrosetter och väggarna med kassetter inramade av tidstypiskt listverk. En dörr leder ut till den långa balkongen i tjugotalsstil. Långt där nere pågår folklivet.

Den rustika ekparketten löper vidare, genom de dubbla skjutdörrarna och in i våningens stora bibliotek. Här är stämningen fridfull tack vare höga platsbyggda bokhyllor i ek och en tidstrogen glasdörr i ek som leder ut i hallen. Två fönsterpartier vetter ut mot Eklandagatan. Rummet kan även användas som en lika magnifik som rymlig matsal med många middagsgäster runt bordet. Placeringen på våningens vinkyl ligger då i perfekt anslutning och inrymmer ett hundratal flaskor. Rummet ges en annorlunda och mjuk karaktär tack vare kortväggens diagonala arkitekturlinjer. Även härifrån kommer du ut på den stora balkongen i tjugotalsstil med smidesräcken.

Från biblioteket kommer du in i våningens master bedroom som är i det närmaste kvadratiskt. Rummet har ljus från två håll och konstrika stuckaturer. Här finns bra förvaring i fyra höga garderober. Rummet ansluter till en härlig bastu med glasdörr och dekorativ stenvägg. Här kan du varva ner efter löprundan eller gymmet.

Ett par steg bort ligger ett extraordinärt badrum som får karaktär av den djupa fönsternischen med runt fönster ovanför handfatet. Interiören är designade med ett halvcirkelformat mosaikklätt duschrum samt ett stort inbyggt badkar under högt valv med stenvägg.

Bortom en tidstrogen serveringsgång överraskar det stora köket med sin moderna och originella design. Inredningen går från svart till vitt med inslag av ädelträ. Vid köksbänkens arbetsyta i kalksten kan morgonens hastiga frukostmacka bres och på fredagskvällen kan vännerna hänga här i väntan på fördrinken. En varm kväll kan dörren till köksbalkongen släppa in sommarens dofter och fågelsång. Köket är utrustat med induktionshäll, fläktkåpa, kyl/frys, diskmaskin och mikro. Arbetsbänkarna är i ljus marmor.

Från serveringsgången utanför köket kommer du in i ytterligare ett sovrum som får karaktär av den djupa fönsternischen med runt fönster. Även här finns bra förvaring i flera garderober. Ni har även tillgång till ett mindre badrum en suite utrustat med dusch samt handfat.

Bakom köket döljer sig den gamla jungfrukammaren som är lämpligt som gäst-, barn- eller arbetsrum. En ekparkett beklär golvet och fönstret är vänt in mot gården. I passagen mellan detta rum och köket finns ett utrymme med dusch och handfat. Nuvarande ägare har använt rummet som en mindre tvättavdelning.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Johanneberg 14:27

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Stenskvättan
Föreningen tillåter delat ägande
Nej
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej

Allmänt om föreningen

Brf Stenskvättan (org nr 716444-1565) förvärvade fastigheten Johanneberg 14:27 år 2005. Fastigheten bebyggdes år 1927-1929 och består av ett flerbostadshus i sex våningar med adresserna Carlandersplatsen 4 samt Eklandagatan 16. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 2 974 kvm, varav 2 813 kvm utgör bostadsyta och 161 kvm utgör lokalyta. Föreningen upplåter 22 st lägenheter med bostadsrätt och 2 st lokaler med hyresrätt.

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetspartner. Föreningen har en informativ hemsida: http://stenskvattan.bostadsratterna.se

Föreningen har inga aviserade avgiftshöjningar planerade men det förs en dialog om en eventuell sänkning av avgiften.

Övrigt

Den öppna spisen är nyligen kamerabesiktigad och viss tätning samt provtryckning krävs före användande.

Månadsavgift

Avgift/hyra
8 600 kr

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
11 000 000 kr
Lägenhetsnummer
12
Våningsplan
5 av 6
Hiss
Ja
Rum
5
Boarea
187,1 kvm*

* Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Byggnadssätt

Byggår
1927-1929
Uppvärmning
Fjärrvärme

Uteplats/balkong

Uteplats 1: Balkong om ca 10 m², läge väster.
Uteplats 2: Balkong, läge öster.

Övriga byggnader/utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. På innergården finns cykelparkering. Till lägenheten hör två vindsförråd på 8 respektive 6 kvadratmeter.

TV/bredband

Ansluten till kabelnät. Leverantör: Bredbandsbolaget.

Bredband. Leverantör: Bredbandsbolaget. Fiber håller på att installeras till föreningen.

Parkering

Föreningen har nio garageplatser. Hyran för gårdsgarage är 1180 kr/mån.
Hyran för garagen med egen port på Carlandersplatsen är 1400 kr/mån.
Det är idag separat kö till garageplatserna.

Boendeparkering finns i området. För mer information om områdets sträckning och priser, gå in på www.goteborg.se.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Ekonomi

Andel i föreningen
6,83%
Pantsatt
Ja

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
2
Hushållsström
536 kr
Försäkring
206 kr
Summa
742 kr

Energideklaration

Energiförbrukning per kvm och år
106

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger Toso, Mr P och Bar Himmel
 • Fratelli Gridelli - italiensk pärla
 • Laura Ashley - klassiska och moderna inredningsdetaljer

Karta

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Genom att klicka på "Skicka" godkänner du Bjurfors användarvillkor.

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Lorensberg, Göteborg

  Exklusiv
  Budgivning pågår
  Adress
  Södra vägen 34
  Utgångspris
  14 500 000 kr
  Antal rum
  6
  Boarea
  212 kvm