Tjugotalselegans

Lorensberg, Göteborg

Carlandersplatsen 4

Exklusiv
På förhand
Pris
8 700 000 kr
Avgift
8 602 kr
Antal rum
5,5
Boarea
189,5 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 6
Hiss
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Tjugotalselegans

Vi presenterar en enastående elegant 20-talsvåning om 190 kvm med utsikt över grönska och innerstad.

 • Ansvarig mäklare

  Jonas Rutberg

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 54

Bilder

Välkomna till Carlandersplatsen 4!. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Välkomna till Carlandersplatsen 4!
Bjurfors Exklusiv presenterar en enastående elegant 20-talsvåning om 190 kvm med utsikt över grönska. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Bjurfors Exklusiv presenterar en enastående elegant 20-talsvåning om 190 kvm med utsikt över grönska
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors

Interiören domineras av enorma ekparkettytor, en påtaglig känsla av stora rumsvolymer samt ett omfattande ljus tack vare ansenliga fönsterpartier i fyra olika väderstreck

. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Bostaden präglas av en tidstrogen atmosfär med en mängd originaldetaljer från tiden. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Bostaden präglas av en tidstrogen atmosfär med en mängd originaldetaljer från tiden
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors

Vardagsrummets dominerande intryck är den mäktiga eldstaden i granit med drag av nationalromantik

Det stora vardagsrummet om 43 kvm ligger i husets hörn och har fyra fönsterpartier i två väderstreck. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Det stora vardagsrummet om 43 kvm ligger i husets hörn och har fyra fönsterpartier i två väderstreck
Här finns plats för allt från stora högtidliga middagar till avspända söndagsbruncher. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Här finns plats för allt från stora högtidliga middagar till avspända söndagsbruncher
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Charmiga skjutdörrar skärmar av matsalen med det som idag används som kontor. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Charmiga skjutdörrar skärmar av matsalen med det som idag används som kontor
Rummets storlek gör att det även lämpas utmärkt som ett tredje sovrum. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Rummets storlek gör att det även lämpas utmärkt som ett tredje sovrum
Via dubbeldörrar kliver ni ut på våningens balkong. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Via dubbeldörrar kliver ni ut på våningens balkong
Balkongen ligger i rakt västerläge med rofylld utsikt över omgivningen. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Balkongen ligger i rakt västerläge med rofylld utsikt över omgivningen
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Våningen överraskar nu ännu en gång med ett ljust och nyligen helrenoverat kök. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Våningen överraskar nu ännu en gång med ett ljust och nyligen helrenoverat kök
Fönster mot gården och köksingång, en av bostadens tre ingångar. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Fönster mot gården och köksingång, en av bostadens tre ingångar
Intill köket ligger ett sovrum som gott och väl rymmer dubbelsäng med tillhörande möbler. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Intill köket ligger ett sovrum som gott och väl rymmer dubbelsäng med tillhörande möbler
Tidlös färgsättning och påkostad utrustning från Miele. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Tidlös färgsättning och påkostad utrustning från Miele
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Det första sovrummet känns naturligt som master bedroom då det ligger i anslutning till badrummet. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Det första sovrummet känns naturligt som master bedroom då det ligger i anslutning till badrummet
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors

Sovrummet har gott om garderober och känns harmoniskt och avskilt

. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors

Gästerna möts av glöggdoft eller, vid festligare tillfällen, ljudet av champagnekorkar i det åttakantiga hallrummet

. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Intill hallen ligger bostadens gäst-WC. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Intill hallen ligger bostadens gäst-WC
. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors

Det helkaklade badrummet går i ljusa toner och får karaktär av ett tidstypiskt valv till ett utrymme där våningens stora bubbelbad med dusch är placerat

. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Öppna den respektingivande ekdörren i husets höga entrévalv. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Öppna den respektingivande ekdörren i husets höga entrévalv
Välkomna till Carlanderplatsen!. Carlandersplatsen 4 - Bjurfors
Välkomna till Carlanderplatsen!

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

De höga tegelpalatsen sträcker sig över det fridfulla Lorensberg. Stadsdelen fick sin första bebyggelse under 1700-talets andra hälft men byggdes på allvar ut mellan åren 1910-1935. Intill den Carlanderska parken blir stadsdelen extra grönskande och pittoresk. Här på Carlandersplatsen reser sig den imponerande tegelfastigheten med sina sju våningar ut mot grönskan.

Huset stod klart 1928 och är ritat av Erik Holmdal, en av sin tids mer tongivande arkitekter som bland annat bidrog till flera byggnader i samband med stadens jubileumsutställning 1923. Den mer än måttligt pompösa fasaden i helt genomförd 20-talsklassicism tar höjd med tidstrogna tegelpilaster mellan fönstren. Fasaden är krönt med ett högt, utsvängt skiffertak. Ovanför bottenvåningen löper små balustrader längs hela fasaden.

På tredje bostadsplan ligger denna utsökta tjugotalsvåning om 190 kvm fördelat över sex stora rum. Den tidstrogna atmosfären, med en mängd originaldetaljer från tiden, samsas väl med mycket smakfull modern design. Interiören domineras av enorma ekparkettytor, en påtaglig känsla av stora rumsvolymer samt ett omfattande ljus tack vare ansenliga fönsterpartier i fyra olika väderstreck. De flesta detaljer från tiden finns på plats - höga fotlister, djupa dörrvalv och fönsternischer, spegeldörrar, skjutdörrar, sparsmakade stuckaturer och takrosetter.

I en ständigt överraskande planlösning möter besökaren omfattande sällskapsytor, tre sovrum, ett stilrent kök, stort badrum samt flertalet oväntade utrymmen; bland våningens många vinklar och vrår. Det åttakantiga hallrummet som möter gästerna ger hela våningen en unik känsla. Det stora vardagsrummet om 43 kvm ligger i husets hörn och har fyra fönsterpartier i två väderstreck. Detta rum får såväl karaktär som knastrande vinterkvällsatmosfär från den imponerande eldstaden. Matsalen om 30 kvm har glans från tiden det begav sig. Våningen måste generellt sägas vara i ett synnerligen välvårdat skick. Till våningen hör balkong, klädkammare, vindsförråd och källarförråd samt en bra tvättstuga i källaren.

Våningens läge är ett kapitel för sig. Huset ligger i det kilformade kvarteret Stenskvättan mellan Södra Vägen och Eklandagatan. Trots lugnet mellan stadsdelens höga fasader väntar evenemangsstråket och Korsvägen bara hundratalet meter bort. Till Götaplatsen promenerar du på några minuter. Kommunikationerna in och ut från staden är snabba och all tänkbar service samt ett levande café-, restaurang-, butiks- och nöjesliv väntar alldeles runt hörnet.

Interiör

Rumsbeskrivning: Öppna den respektingivande ekdörren i husets höga entrévalv. I trapphallen ekar det av svunna tider och stilren tjugotalsklassicism. Vägg- och takmålningarna vittnar om att detta redan för hundra år sedan var en fin adress. Ta hissen upp till plan tre där ytterdörren bjuder in till våningens ljusa och lätta atmosfär.

Känslan av högreståndsmiljö är tydlig från första stund. Det är högt till tak, listverkens stuckaturer är avancerade och ekparketterna försvinner ut i resten av den stora våningen. Här i kapprummet kan dina gäster hänga av sig eller besöka gästtoaletten. Kapprummet förbinder via en inre hall till den mer skyddade köks- och sovrumsdelen.

Till vänster innanför entrédörren, bakom dubbla glasspegeldörrar, överraskar så våningen med ett magnifikt, åttakantigt rum. Ett par levande ljus räcker för att skapa en enastående miljö för välkomstmingel. Gästerna möts av glöggdoft eller, vid festligare tillfällen, ljudet av champagnekorkar. Rummet kallas faktiskt för champagnerummet.

Från detta rum kan du, via ett djupt originalvalv, bjuda in gästerna i den magnifika matsalen där bordet står dukat. Här inne har det festats i snart hundra år. Det är lätt att föreställa sig fraset av sidenklänningar och doften från de frackklädda herrarna med cigarr. Tre fönsterpartier i två väderstreck ger ett härligt ljus, ekparketten har holländsk läggning och stuckaturerna är sparsmakade utifrån den tidens mer eleganta mode. Här finns plats för allt från stora högtidliga middagar till avspända söndagsbruncher med de närmsta vännerna. En ljummen kväll kan det charmiga lilla fönstret med utsikt ner mot Korsvägen och Gothia Towers stå öppet. Ligger vinden rätt kan du ana skratten från Liseberg.

När de dubbla, skjutbara spegeldörrarna öppnas till den största salongen i fil avslöjas våningen i sin nästintill fulla bredd. Det spatiösa rummet om 43 kvm har ljus från två håll via fyra fönster i fastighetens hörn. När kvällssolen faller in är atmosfären mycket speciell. Härinne får ekparketten verkligen ta ut svängarna. Det är fria ytor, enastående ljus och en känsla av riktigt stor rumsvolym. Samma stilrena stuckaturer inramar miljön och en platsbyggd bokhylla skapar trivsam atmosfär. Rummets dominerande intryck är den mäktiga eldstaden i granit med drag av nationalromantik. En kulen novemberkväll sprakar björkveden när regnet strilar längs rutorna. Detta är ett rum för fest, mingel och dans, men även familjens lugna vardagskvällar och fredagsmys.

På andra sidan matsalen, bakom dubbla, skjutbara glasdörrar, ligger ytterligare en av salongerna i fil. Det känns lämpligt som arbets-, gäst- eller sovrum. Härifrån kommer du ut på balkongen med utsikt över gatulivet och omgivningarna. Detta var troligen det rum dit herrarna förr drog sig tillbaka efter middagen, kanske var väggarna då klädda med bokhyllor.

Via den inre hallen når du våningens mer privata avdelning med kök, badrum och två sovrum.

Det första sovrummet känns naturligt som master bedroom då det ligger i anslutning till badrummet samt en större klädkammare. Sovrummet har gott om garderober och känns harmoniskt och avskilt.
Det helkaklade badrummet går i ljusa toner och får karaktär av ett tidstypiskt valv till ett utrymme där våningens stora bubbelbad med dusch är placerat. Badrummet känns rymligt och är utrustat med dubbla handfat och wc.

Våningen överraskar nu ännu en gång med ett ljust och nyligen helrenoverat kök. Det ligger med fönster mot gården och har ett mörkt trägolv. Inredningen går i vitt med skåp, lådor och vitrinskåp i en tidlös stil som knyter an till originalmiljön. Avfasat, vitt kakel i förbandssättning följer upp 20-talsstilen. Arbetsytorna är i svart granit som kontrasterar fint mot det vita. Köket är välutrustat med maskiner från Miele. I köket finns även våningens andra entré, med utgång till gården.

Innanför köket ligger ett större sovrum som ursprungligen har varit två. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och garderober. Kanske är det här familjens tonåring huserar om det inte är här du rullar ut yogamattan.

Innanför köket ligger ett stort sovrum, vilket i originalutförande var två rum. Här finns våningens tredje ingång.

Sammantaget är detta en sällsynt elegant och stor tjugotalsvåning präglad av yta, rumsvolym och enastående ljus.

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Stenskvättan
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Brf Stenskvättan (org nr 716444-1565) förvärvade fastigheten Johanneberg 14:27 år 2005. Fastigheten bebyggdes år 1927-1929 och består av ett flerbostadshus i sex våningar med adresserna Carlandersplatsen 4 samt Eklandagatan 16. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 2 974 kvm, varav 2 813 kvm utgör bostadsyta och 161 kvm utgör lokalyta. Föreningen upplåter 22 st lägenheter med bostadsrätt och 2 st lokaler med hyresrätt.

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetspartner. Föreningen har en informativ hemsida: http://stenskvattan.bostadsratterna.se

2017 sänkte föreningen avgifterna med 10%.

Övrigt

Den öppna spisen är nyligen kamerabesiktigad och viss tätning samt provtryckning krävs före användande.

Ekonomi

Andel i föreningen
6,74%
Pantsatt
Ja

Byggnadssätt

Byggår
1927-1929
Uppvärmning
Fjärrvärme

Energideklaration

Energiförbrukning per kvm och år
106

Övriga byggnader/utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. På innergården finns cykelparkering. Till lägenheten hör ett vindsförråd.

TV/bredband

Ansluten till kabelnät. Leverantör: Bredbandsbolaget.

Fiber från telenor.

Parkering

Föreningen har nio garageplatser. Hyran för gårdsgarage är 1180 kr/mån.
Hyran för garagen med egen port på Carlandersplatsen är 1400 kr/mån.
Det är idag separat kö till garageplatserna.

Boendeparkering finns i området. För mer information om områdets sträckning och priser, gå in på www.goteborg.se.

Månadsavgift

Avgift/hyra
8 602 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja
Kabel-TV ingår
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Pris
8 700 000 kr
Lägenhetsnummer
8
Våningsplan
3 av 6*
Hiss
Ja
Rum
5,5
Boarea
189,5 kvm

* Våningsplan 3 av 6.

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger Toso, Mr P och Bar Himmel
 • Fratelli Gridelli - italiensk pärla
 • Laura Ashley - klassiska och moderna inredningsdetaljer

Karta

Carlandersplatsen 4

Carlandersplatsen 4,
412 55 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Jonas Rutberg

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 54