Det sprakar från hallens öppna spis när gästerna stampar av sig snön.

Lorensberg, Göteborg

Engelbrektsgatan 35

Utgångspris
13 950 000 kr
Avgift
1 083 kr
Antal rum
5
Boarea
210 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
4 av 6
Hiss
Ja

Visning

 • tisdag 24/4, KL 17:00 - 17:30

  Bokad visning. Du kan även ringa Bjurfors Bokningscenter 031-761 79 50. Välkommen!

Boka visning

Det sprakar från hallens öppna spis när gästerna stampar av sig snön.

Bjurfors presenterar en storslagen paradvåning om 210 kvm med stark atmosfär mellan Vasakyrkan och Avenyn.

 • Ansvarig mäklare

  Regina Svantesson

  Försäljningschef Bostadsrätter
  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 19

Bilder

En storslagen paradvåning om 210 kvm. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
En storslagen paradvåning om 210 kvm
Vardagsrummet om 34 kvm. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Vardagsrummet om 34 kvm
Med spegelskjutdörrar i original och två höga fönsterpartier är detta ett rum av rang. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Med spegelskjutdörrar i original och två höga fönsterpartier är detta ett rum av rang
Matsalen i fil mot gården. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Matsalen i fil mot gården
Antalet gäster som ryms begränsas mer av bordet än av rummet. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Antalet gäster som ryms begränsas mer av bordet än av rummet
Rummet får stark karaktär av de två blyinfattade fönstren.. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Rummet får stark karaktär av de två blyinfattade fönstren.
Njutbar nationalromantik. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Njutbar nationalromantik
Biblioteket är det första av rummen i fil.... Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Biblioteket är det första av rummen i fil...
...med det vackra burspråket. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
...med det vackra burspråket
Vackra skjutdörrar separerar rummen. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Vackra skjutdörrar separerar rummen
På var sida om det stora badrummet ligger de två sovrummen.... Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
På var sida om det stora badrummet ligger de två sovrummen...
Det mot gatan är något större än det mot gården. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Det mot gatan är något större än det mot gården
Plats för skrivbordet. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Plats för skrivbordet
Bra med förvaring i garderober. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Bra med förvaring i garderober
Rymligt badrum. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Rymligt badrum
Härifrån finns utgång till balkongen. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Härifrån finns utgång till balkongen
Välkommen innanför den höga entrédörren i trä och med överfönster i råglas. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Välkommen innanför den höga entrédörren i trä och med överfönster i råglas
Kliv in i en hall som breder ut sig åt båda hållen med fungerande öppen spis. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Kliv in i en hall som breder ut sig åt båda hållen med fungerande öppen spis
Ekparkett i fiskbensmönster. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Ekparkett i fiskbensmönster
Stort kök som ligger med ett stort fönsterparti mot innergården. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Stort kök som ligger med ett stort fönsterparti mot innergården
Fullutrustat. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Fullutrustat
En större köksö ger bra förvaring. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
En större köksö ger bra förvaring
Balkongen är stor nog för både utemöbler och planteringar. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Balkongen är stor nog för både utemöbler och planteringar
Det mindre badrummet med dusch. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Det mindre badrummet med dusch
Varmt välkommen på visning till Engelbrektsgatan 35. Engelbrektsgatan 35 - Bjurfors
Varmt välkommen på visning till Engelbrektsgatan 35

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Det nationalromantiska tegelpalatset sträcker sig högt över Engelbrektsgatan. När den tidstypiska ekporten slår igen bakom dig har du två val. Antingen svänger du till höger för att nå storstadspulsen på Avenyn, väntar bara 150 meter ner. Eller också går du åt andra hållet och följer Engelbrektsgatan som 50 meter bort försvinner in under Vasaparkens höga trädkronor. En sommarkväll ekar Vasakyrkans klocka ut över parken. Luften är tung av blomdoft och fågelsång och en bit in i parken tystnar bruset.

Den extraordinära paradvåningen om 210 kvm, fördelat på fem stora rum och stor hall med öppen spis, ligger högt över gatan. De tre salongerna vänder sina höga fönster ut över gatan. Ekparketten tar ut svängarna genom dörrvalven med dubbla spegeldörrar. Känslan av öppna ytor och stora rumsvolymer är påtaglig tack vare höjden till taket där sparsmakad stuckatur pryder sin plats. Det vilar en slags lätthet över dessa stora ytor, med en skir atmosfär präglad av ljus och yta. Mångas favorit är bibliotekets romantiska burspråk med småspröjsade fönster. När kvällssolen lyser in är stämningen speciell; genom rutorna kan du följa Engelbrektsgatans sträckning mellan storstadspuls och parkfrid. Våningen har två sobra badrum och ett riktigt stort kök där dörren till den långa balkongen kan stå öppen ut mot innergårdens grönska.

Den närmast pompösa fastigheten byggdes 1915. Hjalmar Zetterström var tongivande arkitekt i staden under 1900-talets första decennier - efterhand kom stilen att präglas av nationalromantikens ideal. Zetterström ritade under denna period mängder av tegelpalats i Vasastaden, Lorensberg samt vid Heden och i Johanneberg.

Den nationalromantisk arkitekturen var hög kvalitet och präglad av en individualistisk formgivning samt en ofta asymmetrisk rumsindelning, Naturmaterial som trä, tegel och sten kombinerades med hjälp av traditionellt hantverkskunnande av allra yppersta klass, något som kännetecknar denna våning mer än 100 år senare.

Fastighetens höga tegelfasader går i rött med en bastant grund i granit. De tidstypiska ekdörrarna med spröjsat glas omsluts av höga och breda tegelvalv, fönstren är småspröjsade och balustraderna svävar högt över gatan. En mäktig tvärgavel kröner husets breda mittparti.

Läget är av lätt insedda skäl mycket efterfrågat och det trekantiga kvarteret kallas i folkmun "Gyllene triangeln". Att påstå att du är centralt placerad för att promenera till det mesta i innerstaden är knappast någon överdrift. Med 50 meter till stadsdelens trädgård, den stora Vasaparken kan du snabbt fly storstadslivet för en stund.

Interiör

I den tidstrogna trapphallen tronar tak- och väggmålningar i renoverat original. Det schackrutiga klinkergolvet i ursprunglig färgsättning, sätter tonen för miljön tillsammans med den typiska trappan med smidesräcken och omfattande glaspartier. Hissen tar dig upp till husets fjärde våning.

Innanför den höga entrédörren i trä och med överfönster i råglas tar ekparketten i fiskbensmönster vid i tamburen. Här finns gott om plats för avhängning och rakt fram ligger ett helkaklat gäst-wc i sober stil. Här finns dusch, wc och handfat. Om dina gäster har stampat av sig snön i vinterkvällen knastrar det troligen om vedträna i hallens stilrena hörnspis i marmor, puts och tegel. Eldstaden var en självklarhet i den nationalromantiska arkitekturen; idealet var de gamla godsens klassiska stenhallar där gästerna mötte värme och trivsel. Den massiva ekparketten har följt med in i denna inre hall och atmosfären är stark en sådan kväll. Här finns plats för sittmöbler och mingel över rykande glöggmuggar eller klirrande fördrinkar.

Bjud in gästerna i det stora köket som nås via en passage i hallen. En jungfrukammare har fått ge vika för att kunna skapa denna öppna köksyta med inredning i vinkel och maskiner i rostfritt utförande. Ett kök präglat av ljus, yta och funktion. Här finns två stora fönster och på köksön kan gästerna hänga i väntan på maten. En sommarkväll står dörren på glänt ut till den långa balkongen över en grönskande innergård. Härute stillnar allt i kvällssolen och friden är lika total när du stiger ut i fågelsången med ditt morgonkaffe och en iPad. En dörr leder ner till gården via kökstrappan.

Tillbaka i hallen, bakom skjutbara spegeldörrar, öppnar sig den första av tre stora salonger ut mot Engelbrektsgatan. Rummet känns naturligt som bibliotek eller TV-rum. Här återfinns en av våningens verkliga arkitekturpärlor - det höga burspråket med småspröjsade fönster. Miljön känns romantisk. Det är lätt att föreställa sig barnen i sjömanskostym och förkläden som stod och kikade ner på gatan, för drygt hundra år sedan. Till vänster öppnar sig Vasaparken och till höger ser du trafiken på Avenyn. Mitt i rummet öppnar sig valv efter valv med dubbla spegeldörrar när de tre salongerna ställer upp sig på parad.

Nu överraskar våningen med ett av sina största rum - vardagsrummet om 34 kvm. Känslan av omfattande rumsvolymer är påtaglig. Två höga fönsterpartier kastar ljus över ekparketten. Rummet känns som gjort för fest och mingel men också för harmoni och återhämtning efter en tuff jobbdag. Ett par levande ljus i de djupa fönsternischerna räcker för att skapa atmosfär.

Via skjutbara dörrar kommer du in i den nästan lika stora matsalen som ligger i vinkel med salongerna in mot innergården. Här sitter festen i väggarna, kristallkronan känns obligatorisk och rummet får stark karaktär av de två blyinfattade fönstren. Matsalen är en given plats för allt från högtider med släkten till bullriga middagar med många vänner.

Bakom en spegeldörr i matsalen döljer sig en av våningens två sovrum. Det har högt fönsterparti in mot gården och känns skyddat och harmoniskt. Ekparketten breder ut sig även här och rummet har bra förvaring i höga garderober med frostat glas.

På var sidan om det stora badrummet ligger de två sovrummen. Det mot gatan är något större än det mot gården. Höga fönsterpartier och bra med garderober.

Sovrummet ligger en suite med ett överraskande stort badrum med vitt helkakel och klinkermosaik. Här kan du pusta ut i hörnbadkaret efter löprundan i parken. Här finns rymlig badrumsmöbel med dubbla handfat integrerade. Den rymliga duschen finns bakom välvt glas och här finns även våningens tvättpelare.

En dörr i badrummet leder in i det sista sovrummet som också är den tredje salongen i fil mot gatan. Dubbla spegeldörrar leder ut i vardagsrummet. Två fönsterpartier ger ljus och rymd och en garderobsvägg med frostat glas ger bra förvaring.

Sammantaget är detta en lika stor som extraordinär paradvåning. Här bor du granne med det mesta i innerstaden - med en fot i Vasaparken och den andra på Avenyn.

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Lorensberg 5:10
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Byggnaden uppfördes 1915 på adressen Engelbrektsgatan 35. Brf Lorensberg 5:10 förvärvade fastigheten Göteborg Lorensberg 5:10 år 1998. Fastigheten är friköpt. Föreningen består av 12 lägenheter med bostadsrätter samt två lokaler med hyresrätt - herrekiperingsbutiken Herr Karl och frisörsalong Studio Avenyn, vilka genererar goda intäkter. Ekonomisk förvaltning utförs av SBC.

Driftskostnad (per månad)

Hushållsström
525 kr
Försäkring
235 kr
Summa
760 kr

Byggnadssätt

Byggår
1915
Uppvärmning
Fjärrvärme

Övriga byggnader/utrymmen

Det finns tvättstuga och vindsförråd.

Månadsavgift

Avgift/hyra
1 083 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja
Kabel-TV ingår
Ja

Ekonomi

Andel i föreningen
9,57%
Andel av årsavgiften är
9,56771%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
13 950 000 kr
Lägenhetsnummer
7
Våningsplan
4 av 6*
Hiss
Ja
Rum
5
Boarea
210 kvm

* Våningsplan 4 av 6.

Energideklaration

Energiförbrukning per kvm och år
119

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger Toso, Mr P och Bar Himmel
 • Fratelli Gridelli - italiensk pärla
 • Laura Ashley - klassiska och moderna inredningsdetaljer

Karta

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Bjurfors hjälper dig gärna med en bankkontakt.

Boka visning

Välkommen att boka in dig på visning.

Visningar

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Genom att klicka på "Skicka" godkänner du Bjurfors användarvillkor.

 • Ansvarig mäklare

  Regina Svantesson

  Försäljningschef Bostadsrätter
  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 19

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Lorensberg, Göteborg

  Exklusiv
  Budgivning pågår
  Adress
  Södra vägen 34
  Utgångspris
  14 500 000 kr
  Antal rum
  6
  Boarea
  212 kvm