20-talsestetik

Lorensberg, Göteborg

Olof Wijksgatan 2A

Exklusiv
Utgångspris
9 500 000 kr
Avgift
5 281 kr
Antal rum
4,5
Boarea
167 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
2 av 5
Hiss
Ja

20-talsestetik

Vi presenterar en strålande ljus 20-talsvåning om 167 kvm – mittemellan Götaplatsen och Korsvägen.

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Vi presenterar en strålande ljus 20-talsvåning om 167 kvm. Olof Wijksgatan 2A - Bjurfors
Vi presenterar en strålande ljus 20-talsvåning om 167 kvm
Ljuvlig balkong mot den lugna innergården. Olof Wijksgatan 2A - Bjurfors
Ljuvlig balkong mot den lugna innergården
Hela våningen är ljus, rymlig och väldigt elegant. Olof Wijksgatan 2A - Bjurfors
Hela våningen är ljus, rymlig och väldigt elegant
I den mellersta salongen möts vinterkvällens gäster av brasvärmen från den tidstrogna öppna spisen. Olof Wijksgatan 2A - Bjurfors
I den mellersta salongen möts vinterkvällens gäster av brasvärmen från den tidstrogna öppna spisen
Bakom tidsperiodens formrena dubbeldörrar överraskar våningen med den charmfulla salongen. Olof Wijksgatan 2A - Bjurfors
Bakom tidsperiodens formrena dubbeldörrar överraskar våningen med den charmfulla salongen
Rummet är andlöst vackert, med sin rofyllt avskalade estetik. Olof Wijksgatan 2A - Bjurfors
Rummet är andlöst vackert, med sin rofyllt avskalade estetik

Beskrivning

Beskrivning

Centrala Göteborg är känt för sina fridfulla tvärgator. En bit upp från paradgatornas myller och brus tar ofta grönskan och tystnaden vid. Olof Wijksgatan är ett ovanligt bra exempel. Det höga tegelpalatset från 1929 ligger med sitt spetsiga hörn i Y-korsningen med Södra vägen. Arkitekturstilen är mäktig nationalromantik. Cirka 200 meter upp för den fridfulla gatan väntar fågelsång och grönska vid den idylliska Näckrosdammen. Lika nära har du till Götaplatsen och faktiskt också till Korsvägen; där attraktionerna radar upp sig. Du bor med andra ord ett par minuters promenad från det bästa av flera världar. En av våningens tre stora salonger i fil ligger i husets spetsiga hörn, med fönster åt två håll. Det höga och fria läget vid den breda gatan minimerar insynen, men släpper in ett massivt ljus över vackra parketter under höga tak. Våningens ståndsmässiga atmosfär präglas av detta ljus och en känsla av stora och öppna volymer. Inslagen av diagonala arkitekturlinjer ger interiören en spännande dynamik i de totalt 167 kvadratmeterna. Utöver de romantiska salongerna och den pampiga entréhallen – alla med tidstrogna snickerier, dörrar och originaldetaljer – finns en lite mer privat sovavdelning. Förbundna av en inre hall med slottsliknande parkett ligger här ett sobert badrum, ett rymligt sovrum samt ett riktigt stort kök. Köket överraskar med formren inredning och balkong in över den välskötta innergården. I den mellersta salongen möts vinterkvällens gäster av brasvärmen från den tidstrogna öppna spisen i marmor. Men det är trots allt våningens själ som imponerar mest; den ljusa elegansen och det fria läget över folklivet. Kontrasten mellan gatans brus och våningens upphöjda och tysta frid är snudd på total.

Interiör

Nationalromantikens tidtypiskt stora och härliga hall tar emot med ekparkett och högt i tak. De diagonala väggarna skapar spänning i ett rum som får hela våningen att andas. Här finns garderober bakom spegeldörrar och ingång till den mer privata avdelningen med inre hall, sovrum, badrum, wc och kök.

Rakt fram – bakom dubbla, spröjsade skjutdörrar – ligger den mellersta salongen av tre i fil. Det är stort, öppet och 20-talsblont. Några steg in på fiskbensparketten öppnar sig de breda valven till höger och vänster. Två stora fönster släpper in ett kraftfullt ljus. Utsiktens perspektiv är djupa, du ser ner över Södra vägen och längs med Burgårdsgatan bort till Svenska Mässan på Skånegatan. Höjden över gatan och det centrala läget blir uppenbart. Fönsternischerna är höga och vackra, stilrena fönsterbänkar i marmor är en av flera originaldetaljer. I ett hörn tronar en låg öppen spis i marmor. Här sprakar brasan en regnig oktoberkväll.

Bakom tidsperiodens formrena dubbeldörrar till vänster överraskar våningen med den ovanliga och charmfulla salongen i fastighetens spetsiga hörn. Parketten smiter in. Detta var troligen våningens bibliotek eller cigarrdoftande herrum, när det begav sig. De diagonala väggarna skapar spänning och de två höga fönsterpartierna vetter åt olika håll i husets hörn. De gröna träden utanför det ena fönstret tar in grönskan. Rummet är andlöst vackert, med sin rofyllt avskalade estetik. Med ett fönster på glänt ut mot sommarnatten tränger svaga ljud av skratt från uteserveringarna upp.

Promenera genom de två stora rummen bort till den tredje salongen. Fiskbensparketten följer med in genom höga, dubbla dörrar. Även detta rum har två stora fönsterpartier och samma originaldetaljer. Det är lätt att föreställa sig dessa luftiga salonger fyllda av mingel, långbord och dans. Eller de där förfesterna – som bara fortsätter tills alla uteställen har stängt.

Via en passage stiger du in i en inre hall. En mycket vacker parkett i avancerad slottsläggning skapar speciell atmosfär. Här finns ett gäst-wc, flera originalgarderober och ingång till våningens sovrum. Även i detta rum vetter fönstren ut över gatan, insynen är närmast obefintlig tack vare den breda gatan och det höga läget. Rummet har ekparkett och originalgarderob. Läget känns skyddat och harmoniskt.

Alldeles utanför sovrummet leder en dörr in till ett sobert badrum med helkakel och en mosaik på golvet som fortsätter upp på det inkaklade badkaret. Här finns wc, handfat, förvaring, handukstorkar och dusch bakom glasvägg.

Det stora och härliga köket har två fönster in mot gården och glasdörr ut till en gemensam samt en egen balkong. På golvet vilar stora Höganäsplattor. Den smakfulla innergården nedanför är välskött med varierade stenläggningar och en stor takterrass. Den är vackert inramad av trädäck och ribbträ med en stilren japansk touch. Från den gemensamma balkongen löper en trappa ner till gården.

Köket är arkitektritat och mycket välplanerat. Två stora fönster bidrar med ljus och rymdkänsla. Upp till 16 personer kan äta här inne och inredningen går i en modernt stilfull, vit ton med en försiktig blinkning till originalmiljöns rena ideal. Arbetsytorna är i ek och stänkskydden är sobert kaklade. Här finns ovanligt bra och rymlig förvaring, bitvis bakom glasvitrin.

Sammantaget är detta en sällsynt elegant tjugotalsinteriör med stora salonger, präglade av ljus och stora rumsvolymer. Läget – med 200 meter till antingen grönskande stillhet eller intensivt stadsliv – kräver ingen djupare förklaring.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Drottningholm nr 1
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1183*
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej

* Betalas av säljare

Allmänt om föreningen

Den välskötta föreningen bildades 1998 och består av 25 bostadsrätter och 4 lokaler med hyresrätt. Man har på senare år genomfört flera större renoveringar såsom relining av rörstammar, fönstermålning, installation av säkerhetsdörrar och trapphusrenovering. Den smakfulla innergården nedanför är välskött med varierade stenläggningar och en stor takterrass. Den är vackert inramad av trädäck och ribbträ med en stilren japansk touch. Från den gemensamma balkongen löper en trappa ner till gården.

Föreningens ekonomi är att anse som mycket god. Man har en förhållandevis låg belåning och de fyra lokalerna genererar goda hyresintäkter löpande. Man har en outnyttjad råvind som innebär en "dold tillgång" för föreningen.

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
1
Hushållsström
300 kr
Försäkring
120 kr
Summa
420 kr

Byggnadssätt

Byggår
1929
Uppvärmning
Fjärrvärme.

Det finns ingen ny energideklaration för fastigheten. Det åligger föreningen att låta upprätta en ny.

TV/bredband

Com Hem

Tillträde

Enligt överenskommelse

Månadsavgift

Avgift/hyra
5 281 kr

inkl.

Ekonomi

Andel i föreningen
4,24042%
Andel av årsavgiften är
4,23251%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
9 500 000 kr
Lägenhetsnummer
8
Våningsplan
2 av 5
Hiss
Ja
Rum
4,5
Sovrum
3
Max antal sovrum
4
Boarea
167 kvm*

* Areauppgifter enligt mätning.Bostaden är registrerad som 155 kvm i bostadsrättsföreningen. 1
1 Bostaden är registrerad som 5 ROK och 155 kvadratmeter enligt föreningens ekonomiska förvaltare SBC.

Energideklaration

Utförd
Ej utförd

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa eller sälja bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger Toso, Mr P och Bar Himmel
 • Fratelli Gridelli - italiensk pärla
 • Laura Ashley - klassiska och moderna inredningsdetaljer

Karta

Olof Wijksgatan 2A

Olof Wijksgatan 2A,
412 55 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Lorensberg, Göteborg

  Exklusiv
  Budgivning pågår
  På förhand
  Adress
  Engelbrektsgatan 51
  Utgångspris
  8 800 000 kr
  Månadsavgift
  3 968 kr
  Antal rum
  3,5
  Boarea
  112 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!