Salongselegans

Lorensberg, Göteborg

Södra vägen 32

Exklusiv
På förhand
Utgångspris
15 000 000 kr
Avgift
10 877 kr
Antal rum
7
Boarea
282 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 6
Hiss
Ja
Balkong
Ja

Salongselegans

Bjurfors Exklusiv presenterar en lika spektakulär som strålande ljus jugendvåning om hela 282 kvm

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 073-402 88 99

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Video/Bilder

Pampigt
Bjurfors Exklusiv presenterar en lika spektakulär som strålande ljus jugendvåning om hela 282 kvm. Södra vägen 32 - Bjurfors
Bjurfors Exklusiv presenterar en lika spektakulär som strålande ljus jugendvåning om hela 282 kvm
Utvald detaljbild. Södra vägen 32 - Bjurfors

Tack vare sin placering i fastighetens ena hörn stoltserar sällskapsytornas tre stora rum med lika många, organiskt formade burspråk. Ytorna strålar av ljus från flera håll.

Det största sällskapsrummet ligger ett litet etage ner och är som övriga rum inramade av elegans. Södra vägen 32 - Bjurfors
Det största sällskapsrummet ligger ett litet etage ner och är som övriga rum inramade av elegans
Detta är ett rum för fest, dans och mingel men också för familjens vardagskvällar. Södra vägen 32 - Bjurfors
Detta är ett rum för fest, dans och mingel men också för familjens vardagskvällar
Utvald detaljbild. Södra vägen 32 - Bjurfors

De formrena detaljerna och ekparketten går igen och de många takhöga, platsbyggda bokhyllorna skapar en mycket speciell atmosfär

Känslan av stora och ljusa rumsvolymer är nästan överväldigande. Södra vägen 32 - Bjurfors
Känslan av stora och ljusa rumsvolymer är nästan överväldigande

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Den höga fastighetens ljust putsade fasad har jugendstilens tidstypiska ornament. Huset ritades av legendariska Carl Hjalmar Zetterström och stod klart 1910. En brand 2008, med påföljande totalrenovering, gjorde att bostadsrättsföreningen kunde fira 100-årsjubileum i ett hus som nästan strålade mer än när det byggdes. Projektet uppmärksammades och prisbelönades för sin vilja att återskapa den forna glansen ner i minsta detalj och ornament. Med samma goda vilja har denna paradvåning om 282 kvadratmeter återskapats med stor respekt för tidens elegans och de ursprungliga detaljerna. Tack vare sin placering i fastighetens ena hörn stoltserar sällskapsytornas tre stora rum med lika många, organiskt formade burspråk. Ytorna strålar av ljus från flera håll. Det största sällskapsrummet ligger ett litet etage ner och är som övriga rum inramade av tidsperiodens sparsmakade elegans och detaljer – detaljskurna snickerier, kakelugnar, vidsträckt fiskbenskparkett, höga fönsterpartier samt dörrar med tidsperiodens många små speglar. Till detta kommer fyra sovrum, stort kök, två balkonger och två badrum. Våningens planlösning överraskar med ständigt nya ytor, inre hallar och rader av spegeldörrar. Det mer än attraktiva läget, bara minuter från Götaplatsen eller Korsvägen, behöver kanske inte närmare förklaras.

Interiör

Den prisbelönta renoveringen har återskapat en av landets främsta jugendpärlor. I husets pampiga trapphall, inramad av mörka bröstpaneler, slår formspråket igenom i överfönstrens slingrande pröjsar och de blyinfattade, handmålade fönstren i trappan. Tidstypiska smidesräcken löper långs den breda spiraltrappan i granit.

Bakom våningens pampiga entrédörr finns en gallergrind och nu öppnar sig ekparkettytorna i hallrummet. Takhöjden är imponerande. Längst bort, bakom höga valv, skymtar du fönstren i de stora sällskapsytorna. Det känns som om du ser in i våningens fulla djup men faktum är att det bara är dess bredd. De 282 kvadratmeterna sträcker ut åt båda håll.

Till höger om entrédörren finns en yta fram till utgången till en av våningens två balkonger. Denna vetter in mot gården och förbinder även till köket. I hallrummet finns en platsbyggd, takhög garderob i tidsperiodens stil med små speglar samt ett originalskåp i samma stil. Till vänster om entrédörren finns ett helkaklat badrum i vitt med handfatskommod och dusch bakom glasdörrar.

Till vänster i hallen försvinner parketten in i ett stort och ljust sov-, arbets- eller gästrum. Två höga fönsterpartier avslöjar våningens höjd över Södra vägen och avståndet till husen på andra sidan om den breda gatan. Rummet har platsbyggda, takhöga bokhyllor och stor skjutdörrsgarderob.

Lite längre fram i hallen överraskar våningen med det första av sällskapsytornas tre mycket stora rum i husets välvda hörn. Detta är matsalen som inramas av jugendstilens nästan svävande ljusa elegans. Detaljer som ekparkett, detaljskurna snickerier, höga fotlister och de sparsmakade dörrfodren kompletterar bilden tillsammans med det magnifika burspråket och de rundade golv- och taklinjerna. Rummet får kaskader med ljus från tre håll, du har full koll på Södra vägens sträckning och folklivet långt där nere. På ena kortväggen tronar en helvit, formren kakelugn. En ljummen sommarnatt står dörren till balkongen på glänt. Atmosfären känns kontinental när de svaga ljuden tränger upp och blandar sig med samtalet runt middagsbordet.

Ett brett valv skapar halvöppen planlösning med det vackra biblioteket som har fyra stora fönsterpartier med överfönster i två väderstreck. Arkitekturlinjernas organiska former ger nästan känslan av ett tornrum högt över gatan. De formrena detaljerna och ekparketten går igen och de många takhöga, platsbyggda bokhyllorna skapar en mycket speciell atmosfär.

I vinkel med biblioteket överraskar ytorna ytterligare en gång med våningens allra största rum. Intrycket förstärks av att rummet ligger aningen försänkt, ett litet etage ner. Även här finns ett svagt rundat burspråk med tre stora fönsterpartier och organiska arkitekturlinjer. Känslan av stora och ljusa rumsvolymer är nästan överväldigande och förstärks av den öppna kontakten med sällskapsytorna övriga två rum. Detta är ett rum för fest, dans och mingel men också för familjens vardagskvällar.

Ett brett dörrvalv tar dig ut i hallrummet igen. Här finns ett gäst-wc med handfat i en liten passage som diskret avdelar våningens offentliga ytor från tre av de fyra sovrummen, badrum och kök.

Här löper parketten ut i en inre hall med svagt diagonala väggar. Det tidstypiska spegeldörrarna radar upp sig på ena sidan och till höger finns en hel garderobsvägg.

Till vänster finns ett sovrum med stort fönsterparti över Burgårdsgatan. Här finns en platsbyggd garderob med skjutdörrar samt en nätt, formren kakelugn i ena hörnet.

I fil ligger ett något mindre sov-, barn- eller arbetsrum med fönster mot gatan. Parketten och detaljerna går igen.

I den inre hallen ligger även våningens badrum med vitt helkakel, schackrutig klinker i grått/vitt och inkaklat badkar. Badrummet har dusch, handfatskommod, handdukstork och wc. Smart integrerat finns våningens tvättpelare.

Bland myllret av spegeldörrar leder en av dem in till det stora köket där tidlöst modern minimalism har fått sätta tonen för inredningen. Intrycket är mycket formrent med vita skåp upp till taket, arbetsytor i granit och utrustning i rostfritt. Stänkskydden i vinrött kakel bidrar med värme. Här finns gott om plats för familjens frukostar och vardagsmåltider runt bordet. I andra änden av köket bryter originalinredningen fram i det höga och breda fönsterpartiet med utgång till den andra balkongen. Den vetter in över gården och ligger mysigt skyddad i husets hörn. Från kökets spegeldörr med gallergrind kommer du i trappan ner till gården och bakom ytterligare en dörr väntar ett stort och klassiskt kallskafferi med klinker, fönster, hyllor och extra kyl/frys.

Mittemot köket ligger ytterligare ett sovrum med samma eleganta inramning. Fönstret vetter mot gården och balkongen. Rummet har garderob och en kakelugn i ena hörnet. Härifrån kommer du även ut i entréhallen.

Sammantaget är detta en strålande ljus, stor och smått unikt välbevarad jugendvåning. Våningens sällskapsytor i husets hörn har tidsperiodens svävande ljusa elegans. Detta bara ett par minuters promenad från Korsvägen eller Götaplatsen.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Turmalinen nr 1
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1190*
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej

* Betalas av köpare

Allmänt om föreningen

Föreningen förvärvade fastigheten Heden 31:1 år 1983 och upplåter 21 lägenheter med bostadsrätt, samt restaurang, café och butik, också med bostadsrätt. Byggnadens totalarea uppgår till 3 973 kvadratmeter. Fastigheten har genomgått en totalrenovering och restaurering efter en brand som drabbade föreningen 2008. Totalrenoveringen av såväl fastighet som lägenheter genomfördes 2008-2009, med:
- grundförstärkning med pålning till berg
- nytt tak och hängrännor/stuprör
- nya vatten- och avloppsstammar
- nytt ventilationssystem
- nytt värmesystem
- totalrenovering av ursprungliga dörrar och fönster i lägenheter
- totalrenovering av ursprungliga trappfönster (blyinfattat glas)
- neddragning av hiss till markplan och ny hisskonstruktion
- målning av trapphus
- ny el i hela fastigheten
- nytt porttelefonsystem
- nytt kabel-TV-, telefoni- och bredbandssystem
Genom återställandet efter branden har byggnaden värdeår 2009.

År (2011-2014) så genomfördes följande:
-målning fasad mot Södra Vägen/Burgårdsgatan
-renovering av balkonger mot Burgårdsgatan
-målning av fönster mot Södra vägen/Burgårdsgatan (exteriört)
-renovering av portgång mot Burgårdsgatan inklusive nya portar med automatik.
-gårdshus och sophantering renoverat och ny planering och beläggning på gården.

En stabil och omtyckt förening.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelförråd och tvättstuga.

Månadsavgift

Avgift
10 877 kr

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
15 000 000 kr
Våningsplan
3 av 6
Hiss
Ja
Rum
7
Sovrum
4
Boarea
282 kvm
Kakelugn/Öppen spis
Ja

Byggnadssätt

Byggår
1910

Det finns ett vindsförråd

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
E

Området

Mäklaren om Lorensberg

Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper stans pulsåder Avenyn med butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kultur-historiskt värde och det är nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

HISTORISK MARK OCH FRAMTIDSVISIONER
I Lorensberg andas husen historia. Det var här stans societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den där klassiska storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.
Genom stadsdelen löper Göteborgs paradgata Avenyn – lika självklart som den alltid gjort, även om den fört en undanskymd tillvaro under många år. Nu är den 850 meter långa paradgatan på frammarsch igen. Stora förändringar är på gång och de stora märkenas flaggsskeppsbutiker slås upp jämte några av stans mest välrenommerade nattklubbar och restauranger. Snart nog är Avenyn ett av Göteborgs säkraste kort igen. Ett måste för besökare utifrån och den plats stadens invånare helst visar upp.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Längst upp vid Götaplatsen skiner Carl Milles Poseidon ståtligt ner över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Det är ingen riktig sommar utan att man hunnit avnjuta en kväll i solnedgången på Götaplatsens tak, samtidigt som man blickar ut över Avenyn. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och på klubbarna längs Avenyn festas det till långt fram på småtimmarna. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många små fina inredningsbutiker och mysiga kaféer.

STILLA GATOR OCH CIRKUS
Det centrala läget till trots uppstår ett märkligt lugn så snart man viker av från huvudgatorna. Men lugnet bedrar. Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.
Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Lorensbergs 3 bästa

3
 • Götaplatsens restauranger
 • Viktor kaffe
 • Oles döttrar

Karta

Södra vägen 32

Södra vägen 32,
412 54 GÖTEBORG

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 073-402 88 99