Kommendörshuset uppfört 1881 i Majorna har återställs. Nu finns endast två fyror kvar.

Majorna, Göteborg

Karl Johansgatan 13

Ingår i projektet: Brf Kommendörshuset

Nyproduktion
Pris
5 320 000 kr
Avgift
4 867 kr
Antal rum
4
Boarea
86,5 kvm
Typ
Bostadsrätt
Våningsplan
1 av 3
Balkong
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Kommendörshuset uppfört 1881 i Majorna har återställs. Nu finns endast två fyror kvar.

En av föreningens två fyror. Platsbyggt kök och snickardetaljer från Taras Hallgren & Son. Tillträde omgående för den som önskar.

 • Ansvarig mäklare

  Malin Tulldahl

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare

  :
  Telefon: 031-733 20 98

 • Extra kontaktperson

  Jonna Alm

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare

  :
  Telefon: 031-733 20 20

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Platsbyggda snickerier från Rasa Hallgren & Son samsas med massivt furugolv. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Platsbyggda snickerier från Rasa Hallgren & Son samsas med massivt furugolv
Trivsam matgrupp i hjärtat av köket.. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Trivsam matgrupp i hjärtat av köket.
I korsningen Kommendörsgatan och Karl Johansgatan, på första parkett över den levande stadsdelen.. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
I korsningen Kommendörsgatan och Karl Johansgatan, på första parkett över den levande stadsdelen.
Planlösning, lägenhet 1101. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Planlösning, lägenhet 1101
Det vackra huset kommer att genomgå en omfattande restaurering. Preliminärt tillträde Q 2, 2019. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Det vackra huset kommer att genomgå en omfattande restaurering. Preliminärt tillträde Q 2, 2019
Trivsam innergård med orangeri och utekök. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Trivsam innergård med orangeri och utekök

Beskrivning

Beskrivning

Upptäck ett av de epokskapande landshövdingehusen i Majorna som nu har återställts till moderna bostäder i äldre tappning. I korsningen av Karl Johansgatan och Kommendörsgatan har det så kallade Kommendörshuset, ursprungligen uppfört 1881, återfått sin forna glans. Ett unikt boende som kombinerar traditionell charm med modern vardagslyx.

Nu finns endast två lägenheter kvar till försäljning med två balkonger, trivsamma sällskapsytor samt platsbyggda originaldetaljer är attribut som denna yteffektiva fyrarummare kan erbjuda. Den trivsamma innergården kommer så småningom färdigställas och erbjuda flertalet sittplatser, utekök samt mysigt orangeri för trevliga kvällar med grannar och vänner. Blir också ett uppskattat tillskott för föreningens medlemmar.

Här bor du i en ytterst levande och sprudlande stadsdel. Med ett stort utbud av caféer, restauranger och mysiga butiker. Goda kommunikationer till både city och Göteborgs Skärgård samt härliga promenader i grönskande Slottsskogen eller Röda sten.

Projekt

Brf Kommendörshuset

Interiör

Rumsbeskrivning: Välkommen att upptäcka Kommendörshuset. Ett lika unikt som spännande projekt där fokus ligger på återställande i en nyproducerad ådra. Här samsas det vackra landshövdingehuset med ett av de kännetecknande särdragen för landshövdingehusen, dess innergårdar. Där blir en skyddad oas, en hemlig plats med tillgång endast för de som bor i huset. Kommendörshusets innergård har varit överbyggd i årtionden men får nu åter chansen att blomma ut. Här kommer det att byggas upp ett orangeri med sittplatser som förlänger säsongen och ett utekök där man kan laga mat tillsammans med grannar och vänner. I bottenvåningen ut mot gatan kommer det finnas lokaler. Något som är så typiskt för just Majorna. Här finns tillgång till det lokala och närproducerade, det annorlunda och det intressanta, som sätter guldkant på vardagen. Varje kvällspromenad blir en upptäcktsresa och ett tillfälle för inspiration. Att ha detta precis utanför dörren menar vi är traditionell charm och äkta vardagslyx.

I stadsdelen Majorna stod de gamla landshövdingehusen med sina påkostade fasader och slutna innergårdar en gång tätt. Idag finns bara ett fåtal av dem kvar efter decennier av allt för hårdhänta rivningar. Återställandet av lägenheterna och lokalerna i bottenvåningen av Kommendörshuset har gjorts med stöd av byggnadsantikvarie och anpassats efter husets karaktär. Arbetet började redan 2016 då det gjordes en antikvarisk förundersökning. Detta för att identifiera alla de kulturhistoriska detaljer som Fastighetsbolaget ville slå värn om för att bevara så mycket som möjligt av husets unika karaktär.
Hela Kommendörshusets fasad har fått en ansiktslyftning. Alla kulörer är framtagna från historiska prover.

De gamla trägolven i lägenheten har sparats och slipas där det går och ersätts med liknande där det är bortom räddning. Varenda hålkärlslist och profilerade golvsockel, varenda pärla och varenda not har tagits fram av snickerifirman Taras Hallgren & Son. Förutom att platsbyggda köken och garderoberna så tar Taras Hallgren & Son även fram alla de tidstypiska detaljerna för att kunna återställa Kommendörshuset till sin forna glans.

Taras Hallgren & Sons fördel är att de inte är beroende av standardmått och har därmed skräddarsytt en kökslösning efter just platsens behov med ett unikt resultat vad gäller form och funktion. Med samma omsorg är detaljer valda, köksbänkskivor och blandare, kakel och klinker.
Köket har luckor och lådfronter av solid ask och de högsmala överskåpen i givakt. Hela köket är penselmålat i en mörkt gråblå nyans tillsammans med rostfria beslag, bänkskiva av solid ekstav, rostfria vitvaror från Cylinda med varmluftsugn och induktionshäll, öppna hyllplan och tegelsatt kakel i halvförband hela vägen upp till tak.

Lägenheten har genomgående golv i solid furuplank med profilerade golvsocklar, dörrar och fönster har klätts i lister som med sin sirliga form utstrålar sann hantverksglädje och ramar in ljuset

Badrummet har ett sanitetsporslin i Edvardiansk engelsk sekelskiftesstil med kvalitets blandare från Tapwell. Väggarna är kaklade med tre fjärdedels bröstning med så kallad Oxfordkant på både sockel och avslut. Golvet har golvvärme och har ett klassiskt oktagonmönster i matchande sekelskiftesstil. Belysning med inbyggda spotlights med dimmer.

I hela bostaden får de höga fönstren ljuset att spela över de slipade solida furugolvet som är lagt så att ljuset följer ådringen och möter väggen med de profilerade socklarna. Fodersockeln slår ihop klackarna och markerar mötet med listerna runt dörrarna. Även väggarna i sovrummet har fått samma blågrå ton som köket och skänker ett harmoniskt lugn.

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Kommendörshuset
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
18
Antal lokaler
2
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1163
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Brf Kommendörshuset består av 18 st lägenheter samt två lokaler som uppfördes av Tapajos Fastighets AB och står klara och med första inflytt i juli 2019. Med stöd av byggnadsantikvarie Daniel Eriksson och Okidoki arkitekter har Kommendörshuset från 1881 genomgått en grundlig restaurering och återställande som anpassats efter husets karaktär. Allt har försökts bevaras så mycket som möjligt.

Föreningen äger sin mark och påverkas därför inte av eventuella höjningar av tomträttsavgälderna.

För mer information, se projektets hemsida: http://kommendorshuset.se/

Renoveringar - Utförda och planerade

Kommendörshuset är byggt 1881 men har genomgått en omfattande restaurering och upprustning 2018/ 2019. Då ombyggnadskostnaderna överstiger 70% av byggkostnaderna ändras värdeåret till ombyggnadsåret.

Parkering

Föreningen har fyra givna platser i garage vid Chapmans torg för 900kr/ mån. Parkering med uthyrning finns också i närliggande Icas garage, förvaltas av familjebostäder.

TV/bredband

Leverantör Telia.

Gårdsplats/innergård

Föreningen har en gemensam innergård med hårdgjorda gångytor samt gräsmatta. Här kommer finnas planteringar, lekyta och grillplats, utekök samt ett härligt orangeri.

Gemensamma utrymmen

Barnvagns- och cykelförråd beläget på gården.

Övriga byggnader/utrymmen

Till lägenheten hör ett förråd.

TV/bredband

Leverantör Telia

Leverantör Telia

Parkering

Projektet har tillgång till 4 garageplatser, varav en är märkt till 1101.

Tillträde

Preliminärt kvartal 2, 2019

Månadsavgift

Avgift/hyra
4 867 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja

Inkl värme, vatten, Kabel-TV och bredband. 4857 kr avser månadsavgift och 10 kr avser obligatoriskt tillägg för bredband.

Ekonomi

Andel i föreningen
0,1072%

Information

Typ
Bostadsrätt
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Pris
5 320 000 kr
Lägenhetsnummer
1101
Våningsplan
1 av 3*
Hiss
Nej
Rum
4
Boarea
86,5 kvm**

* Våningsplan 1 av 3.

** Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen

Byggnadssätt

Byggår
1881*
Uppvärmning
Fjärrvärme

* Renoveringsår/värdeår 2018/2019

Det finns ingen ny energideklaration för fastigheten. Det åligger föreningen att låta upprätta en ny.

Området

Mäklaren om Majorna

Det är ingen överdrift att påstå att Majorna är en stadsdel som älskas av många. Även hos de som inte bor här har Majorna en särskild plats i hjärtat, kanske tack vare stadsdelens kulturhistoriska värde som påminner oss om arvet från sjöfartsstaden Göteborg. Majorna har en öppen famn och är hem för såväl unga som medelålders, barnfamiljer, singlar, kollektiv och sambopar och så förstås de gamla majpojkarna och töserna som gärna berättar om gamla tider.

GAMLA GÅRDAR OCH INFLYTTNING
De många landshövdingehusen med sina stora, sammanhängande innergårdar sätter helt klart sin prägel på Majorna. Tittar man lite närmare hittar man även en hel del andra byggnadsstilar, som funkishus från 40-talet, Vita Björns miljonprogram och stenhus från sekelskiftet längs Karl Johansgatan.

Den goda blandningen – av såväl folk som hus, gatstrukturer och grönområden, högt och lågt – är vad som ger Majorna dess särpräglade charm. Stadsdelen växer ständigt och ökar i popularitet. För har man en gång varit i Majorna blir man lätt kvar.

AVSLAPPNAT OCH DRIFTIGT
Majorna är en levande stadsdel, där det alltid är liv och rörelse, fast i ett lugnt och tillbakalutat tempo. Det finns gott om mysiga caféer och restauranger, små butiker och konstgallerier. I landshövdingehusens gatuplan springer man inte sällan på oväntade små verksamheter som drivs av driftiga och kreativa "majbor". Kulturen blomstrar särskilt kring Stigbergstorget, med klassiska skivbutiken Bengans – ett av få ställen där man fortfarande lätt kan lägga en förmiddag på att bläddra i skivbackarna. Alldeles intill ligger Sjöfartsmuseet, där man kan uppleva Göteborgs historia som sjöfartsstad och mitt emot ligger Gathenhielmska Kulturreservatet, som bjuder på en tidsresa tillbaka till det gamla Göteborg. De första som bebyggde Majorna var troligtvis finska och estniska sjömän. Det är det finska ordet för hydda, ”maja” som sägs ha bildat namnet ”Majorna”. När de första hamnarna i Göteborg anlades nedanför Stigbergets sluttningar blev Majorna den naturliga bostadsorten för hamnens arbetare och därtill krogkvarter för törstiga sjömän. Det gamla Majorna är ett stycke levande historia, som inte minst finns bevarad i gatunamn som Kommendörsgatan, Kaptensgatan, Lotsgatan, Skeppsgossegatan och många fler.

GRÖNA RUM OCH KULLERSTEN
Det går förstås inte att nämna Majorna utan att i samma andetag ta upp Slottsskogen, som alltid står redo att bjuda på härliga promenader, picknick eller lek på Plikta. Runtom i Majorna finns även flera andra fina parker, grönytor och lekplatser som Söderlingska Trädgården vid Djurgårdsgatan. En omtyckt mötesplats för alla åldrar och ett toppenställe för att ta en kopp kaffe i vårsolen.

Köpa eller sälja bostad i Majorna? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Majornas 3 bästa

3
 • Brunch på Cafe Zenit
 • Franska bageriet Boulangerie Ducoin
 • Pastan på Café Biscotti

Karta

Karl Johansgatan 13

Karl Johansgatan 13,
414 59 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Malin Tulldahl

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare

  :
  Telefon: 031-733 20 98

 • Extra kontaktperson

  Jonna Alm

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare

  :
  Telefon: 031-733 20 20

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Majorna, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Allmänna Vägen 24C
  Utgångspris
  3 900 000 kr
  Månadsavgift
  4 065 kr
  Antal rum
  3
  Boarea
  69,5 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Majorna, Göteborg

  Adress
  Karl Johansgatan 61
  Utgångspris
  4 300 000 kr
  Månadsavgift
  4 861 kr
  Antal rum
  3
  Boarea
  85 kvm

  Visning: 2019-10-28 18.30 Boka här