Kommendörshuset uppfört 1881 i Majorna återställs.

Majorna, Göteborg

Karl Johansgatan 13

Ingår i projektet: Brf Kommendörshuset

Nyproduktion
Pris
5 495 000 kr
Avgift
4 862 kr
Antal rum
4
Boarea
89,5 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
1 av 3
Balkong
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Kommendörshuset uppfört 1881 i Majorna återställs.

Välkomen på information och visning på plats i huset måndagen den 22 oktober, kl 18. Vänligen anmäl ditt intresse.

 • Ansvarig mäklare

  Jonna Alm

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare

  :
  Telefon: 031-733 20 20

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Välkommen att upptäcka brf Kommendörshuset, anno 1881. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Välkommen att upptäcka brf Kommendörshuset, anno 1881
Platsbyggda snickerier från Rasa Hallgren & Son samsas med massivt furugolv. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Platsbyggda snickerier från Rasa Hallgren & Son samsas med massivt furugolv
Trivsam innergård med orangeri och utekök. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Trivsam innergård med orangeri och utekök
Kök i kaptenspaketet, läs mer på kommendorshuset.se. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Kök i kaptenspaketet, läs mer på kommendorshuset.se
Planlösning, lägenhet 1101. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Planlösning, lägenhet 1101
Balkong mot innergården för samtliga lägenheter. Fyrorna om 89,5 kvm har dessutom två balkonger. Karl Johansgatan 13 - Bjurfors
Balkong mot innergården för samtliga lägenheter. Fyrorna om 89,5 kvm har dessutom två balkonger

Beskrivning

Beskrivning

Välkomen på information och visning på plats i huset den 22/10 kl 18. Vänligen maila och anmäl ditt intresse.

Upptäck ett av de epokskapande landshövdingehusen i Majorna som nu ska återställas. I korsningen av Karl Johansgatan och Kommendörsgatan kommer det så kallade Kommendörshuset, ursprungligen uppfört 1881, att återfå sin forna glans. Ett unikt boende som kombinerar traditionell charm med modern vardagslyx.

16 unika lägenheter i varierad storlek samt fem lägenheter med mysigtvindsloft. Här marknadsförs projektets enda trerummare om 89,5 kvm. Nu endast ett fåtal lägenheter kvar och med tillträde kvartal 2, 2019. Balkong vänd mot den trivsamma innergården som erbjuder flertalet sittplatser, utekök samt mysigt orangeri för trevliga kvällar med grannar och vänner.

För mer info om projektet, tillval och samtliga lägenheter som projektet innefattar, besök kommendorshuset.se. Vidare intresse samt information om hur processen går till, kontakta ansvarig mäklare.

Facebook: Brf Kommendörshuset
Instagram #kommendorshuset

Projekt

Brf Kommendörshuset

Interiör

Välkommen att upptäcka Kommendörshuset. Ett lika unikt osm spännande projekt där fokus ligger på återställande i en nyproducerad ådra. Här samsas det vackra landshövdingehuset med ett av de kännetecknande särdragen för landshövdingehusen, dess innergårdar. Där blir en skyddad oas, en hemlig plats med tillgång endast för de som bor i huset. Kommendörshusets innergård har varit överbyggd i årtionden men får nu åter chansen att blomma ut. Här kommer det att byggas upp ett orangeri med sittplatser som förlänger säsongen och ett utekök där man kan laga mat tillsammans med grannar och vänner. I bottenvåningen ut mot gatan kommer det finnas lokaler. Något som är så typiskt för just Majorna. Här finns tillgång till det lokala och närproducerade, det annorlunda och det intressanta, som sätter guldkant på vardagen. Varje kvällspromenad blir en upptäcktsresa och ett tillfälle för inspiration. Att ha detta precis utanför dörren menar vi är traditionell charm och äkta vardagslyx.

I stadsdelen Majorna stod de gamla landshövdingehusen med sina påkostade fasader och slutna innergårdar en gång tätt. Idag finns bara ett fåtal av dem kvar efter decennier av allt för hårdhänta rivningar. Återställandet av lägenheterna och lokalerna i bottenvåningen av Kommendörshuset har gjorts med stöd av byggnadsantikvarie och anpassats efter husets karaktär. Arbetet började redan 2016 då det gjordes en antikvarisk förundersökning. Detta för att identifiera alla de kulturhistoriska detaljer som Fastighetsbolaget ville slå värn om för att bevara så mycket som möjligt av husets unika karaktär.
Hela Kommendörshusets fasad kommer att få en ansiktslyftning. Alla kulörer är framtagna från historiska prover.

De gamla trägolven i lägenheterna sparas och slipas där det går och ersätts med liknande där det är bortom räddning. Varenda hålkärlslist och profilerade golvsockel, varenda pärla och varenda not har tas fram av snickerifirman Taras Hallgren & Son. Förutom att platsbyggda köken och garderoberna så tar Taras Hallgren & Son även fram alla de tidstypiska detaljerna för att kunna återställa Kommendörshuset till sin forna glans.

Taras Hallgren & Sons fördel är att de inte är beroende av standardmått och kan därmed skräddarsy en kökslösning efter just platsens behov med ett unikt resultat vad gäller form och funktion. Med samma omsorg är detaljer valda, köksbänkskivor och blandare, kakel och klinker. Väl här kan du välja mellan två grader, utgångsläget är kaptensgrad men om du önskar kan du uppgradera till kommendörspaketet.

Kaptenspaketet har genomgående golv i solid furuplank med profilerade golvsocklar, dörrar och fönster kläs i lister som med sin sirliga form utstrålar sann hantverksglädje och ramar in ljuset. Det platsbyggda köket i en varm ljusgrå nyans med rostfria beslag, kompletteras med en bänkskiva av solid ekstav, rostfria vitvaror från Cylinda med varmluftsugn och induktionshäll, öppna hyllplan och tegelsatt kakel i halvförband hela vägen upp till tak.

Badrummet har ett sanitetsporslin i Edvardiansk engelsk sekelskiftesstil med kvalitets blandare från Tapwell. Väggarna är kaklade med tre fjärdedels bröstning med så kallad Oxfordkant på både sockel och avslut. Golvet har golvvärme och har ett klassiskt oktagonmönster i matchande sekelskiftesstil. Belysning med inbyggda spotlights med dimmer.

I det tillvalda kommendörspaketet är det puts och studs i full paraduniform. Här låter de härliga höga fönstren ljuset spela över de slipade solida furugolvet som är lagt så att ljuset följer ådringen och möter väggen med de profilerade socklarna, fodersockeln slår ihop klackarna och markerar mötet med listerna runt dörrarna. I Kommendörspaketet får även väggarna i sovrummet en dov gråblå ton som skänker ett harmoniskt lugn. Köket är platsbyggt med luckor och lådfronter av solid ask och de högsmala överskåpen i givakt. Hela köket är penselmålat i en mörkt gråblå nyans.

Köket är platsbyggt med luckor och lådfronter av solid ask och de högsmala överskåpen i givakt. Hela köket är penselmålat i en mörkt gråblå nyans. Köket har en bänkskiva av klassisk vit Carrera marmor och uniformsmässiga beslag i mässing. Här står en Ilva spis på sin post redo att tjänstgöra med rotisserie funktion och inbyggd stektermometer bakom den välvda ugnsluckan. Denna köksdröm är kompletterad med en induktionsspis och en massiv fläkt även den från Ilva allt i en matt grafitgrå kulör.

Badrummet har halvkaklade väggar med Oxford kant på både sockel och avslut och även här finns ett sanitetsporslin i Edvardiansk engelsk sekelskiftesstil dock här med en väggmonterad vattentank med ornamenterade beslag. Golvet har golvvärme och har ett klassiskt oktagonmönster i matchande sekelskiftesstil. Belysning med inbyggda spotlights med dimmer. Blandare från Tapwell och fristående badrumsbetjänt och handdukstorkare från Burlington.

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Kommendörshuset
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
18
Antal lokaler
2
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1163
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Brf Kommendörshuset består av 18 st lägenheter samt två lokaler som uppfördes av Tapajos Fastighets AB och står klara och med första inflytt i juli 2019. Med stöd av byggnadsantikvarie Daniel Eriksson och Okidoki arkitekter har Kommendörshuset från 1881 genomgått en grundlig restaurering och återställande som anpassats efter husets karaktär. Allt har försökts bevaras så mycket som möjligt.

Föreningen äger sin mark och påverkas därför inte av eventuella höjningar av tomträttsavgälderna.

För mer information, se projektets hemsida: http://kommendorshuset.se/

Renoveringar - Utförda och planerade

Kommendörshuset är byggt 1881 men har genomgått en omfattande restaurering och upprustning 2018/ 2019. Då ombyggnadskostnaderna överstiger 70% av byggkostnaderna ändras värdeåret till ombyggnadsåret.

Parkering

Föreningen har fyra givna platser i garage vid Chapmans torg för 900kr/ mån. Parkering med uthyrning finns också i närliggande Icas garage, förvaltas av familjebostäder.

TV/bredband

Leverantör Telia.

Gårdsplats/innergård

Föreningen har en gemensam innergård med hårdgjorda gångytor samt gräsmatta. Här kommer finnas planteringar, lekyta och grillplats, utekök samt ett härligt orangeri.

Gemensamma utrymmen

Barnvagns- och cykelförråd beläget på gården.

Övriga byggnader/utrymmen

Det finns vindsförråd m cirka 4 kvm tillhörande lägenheten.

Parkering

4 garageplatser.

Tillträde

Preliminärt tillträde kvartal 2, 2019

Månadsavgift

Avgift/hyra
4 862 kr
Värme ingår
Ja
Vatten ingår
Ja

Ekonomi

Andel i föreningen
0,1072%

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Pris
5 495 000 kr
Lägenhetsnummer
1101
Våningsplan
1 av 3*
Hiss
Nej
Rum
4
Boarea
89,5 kvm

* Våningsplan 1 av 3.

Byggnadssätt

Byggår
1881

Området

Mäklaren om Majorna

Det är ingen överdrift att påstå att Majorna är en stadsdel som älskas av många. Även hos de som inte bor här har Majorna en särskild plats i hjärtat, kanske tack vare stadsdelens kulturhistoriska värde som påminner oss om arvet från sjöfartsstaden Göteborg. Majorna har en öppen famn och är hem för såväl unga som medelålders, barnfamiljer, singlar, kollektiv och sambopar och så förstås de gamla majpojkarna och töserna som gärna berättar om gamla tider.

GAMLA GÅRDAR OCH INFLYTTNING
De många landshövdingehusen med sina stora, sammanhängande innergårdar sätter helt klart sin prägel på Majorna. Tittar man lite närmare hittar man även en hel del andra byggnadsstilar, som funkishus från 40-talet, Vita Björns miljonprogram och stenhus från sekelskiftet längs Karl Johansgatan.

Den goda blandningen – av såväl folk som hus, gatstrukturer och grönområden, högt och lågt – är vad som ger Majorna dess särpräglade charm. Stadsdelen växer ständigt och ökar i popularitet. För har man en gång varit i Majorna blir man lätt kvar.

AVSLAPPNAT OCH DRIFTIGT
Majorna är en levande stadsdel, där det alltid är liv och rörelse, fast i ett lugnt och tillbakalutat tempo. Det finns gott om mysiga caféer och restauranger, små butiker och konstgallerier. I landshövdingehusens gatuplan springer man inte sällan på oväntade små verksamheter som drivs av driftiga och kreativa "majbor". Kulturen blomstrar särskilt kring Stigbergstorget, med klassiska skivbutiken Bengans – ett av få ställen där man fortfarande lätt kan lägga en förmiddag på att bläddra i skivbackarna. Alldeles intill ligger Sjöfartsmuseet, där man kan uppleva Göteborgs historia som sjöfartsstad och mitt emot ligger Gathenhielmska Kulturreservatet, som bjuder på en tidsresa tillbaka till det gamla Göteborg. De första som bebyggde Majorna var troligtvis finska och estniska sjömän. Det är det finska ordet för hydda, ”maja” som sägs ha bildat namnet ”Majorna”. När de första hamnarna i Göteborg anlades nedanför Stigbergets sluttningar blev Majorna den naturliga bostadsorten för hamnens arbetare och därtill krogkvarter för törstiga sjömän. Det gamla Majorna är ett stycke levande historia, som inte minst finns bevarad i gatunamn som Kommendörsgatan, Kaptensgatan, Lotsgatan, Skeppsgossegatan och många fler.

GRÖNA RUM OCH KULLERSTEN
Det går förstås inte att nämna Majorna utan att i samma andetag ta upp Slottsskogen, som alltid står redo att bjuda på härliga promenader, picknick eller lek på Plikta. Runtom i Majorna finns även flera andra fina parker, grönytor och lekplatser som Söderlingska Trädgården vid Djurgårdsgatan. En omtyckt mötesplats för alla åldrar och ett toppenställe för att ta en kopp kaffe i vårsolen.

Köpa eller sälja bostad i Majorna? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Majornas 3 bästa

3
 • Brunch på Cafe Zenit
 • Franska bageriet Boulangerie Ducoin
 • Pastan på Café Biscotti

Karta

Karl Johansgatan 13

Karl Johansgatan 13,
414 59 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Jonna Alm

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare

  :
  Telefon: 031-733 20 20

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Majorna, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Allmänna Vägen 24C
  Utgångspris
  3 900 000 kr
  Månadsavgift
  4 065 kr
  Antal rum
  3
  Boarea
  69,5 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Majorna, Göteborg

  Adress
  Karl Johansgatan 61
  Utgångspris
  4 300 000 kr
  Månadsavgift
  4 861 kr
  Antal rum
  3
  Boarea
  85 kvm

  Visning: 2019-10-16 18.00 Boka här

 • Bostadsrätt

  Majorna, Göteborg

  Nyproduktion
  Adress
  Karl Johansgatan 13
  Pris
  5 320 000 kr
  Månadsavgift
  4 867 kr
  Antal rum
  4
  Boarea
  86,5 kvm
 • Bostadsrättslägenhet

  Majorna, Göteborg

  Adress
  Mors Backe 9
  Pris
  5 695 000 kr
  Månadsavgift
  5 796 kr
  Antal rum
  4
  Boarea
  105 kvm