En vit funkisdröm vid Överåsparken

Örgryte, Göteborg

Valåsgatan 6

Exklusiv
Besiktigad
På förhand
Antal rum
7
Boarea / Biarea
186 kvm / 70 kvm
Typ
Friliggande villa
Tomtarea
521 kvm

En vit funkisdröm vid Överåsparken

Bjurfors Exklusiv presenterar en spektakulär funkisvilla med takterrasser i höjd med Överåsparkens trädkronor.

 • Ansvarig mäklare

  Marie Jelbring Lulek

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0709-78 22 02

Bilder

Bländvit funkisarkitektur möter Översåsparkens intensiva grönska.. Valåsgatan 6 - Bjurfors
Bländvit funkisarkitektur möter Översåsparkens intensiva grönska.
. Valåsgatan 6 - Bjurfors
. Valåsgatan 6 - Bjurfors
. Valåsgatan 6 - Bjurfors
Vy över Bö villastad och Örgryte nya kyrka. Valåsgatan 6 - Bjurfors
Vy över Bö villastad och Örgryte nya kyrka
. Valåsgatan 6 - Bjurfors

Härligt uteliv i grönskande parkmiljö

Planskiss

Planlösning
Entréplan
Planlösning
Mellanplan
Planlösning
Penthouse
Planlösning
Källarplan

Beskrivning

Beskrivning

Adressen till denna extraordinära funkisvilla från 1938 borde egentligen vara Överåsparken. Dels för att du når den höga villan via en nästan lite hemlig infart från Valåsgatan, dels för att parkens massiva grönska börjar precis i höjd med detta hus. Det var köpmannen James Dickson som på 1860-talet byggde ett litet palats åt sig här i närheten. Överåsparken, eller Engelska parken, var helt enkelt palatsets enorma trädgård. Utsikten över södra Göteborg är enastående – du bor som på landet, med bara några minuters promenad ner till city. Villan är inte bara totalrenoverad med stor respekt för funktionalismens design och detaljer. Den har också fått en enastående penthousevåning med två takterrasser. Känslan av att sitta i höjd med trädtopparna, omfamnad av grönska och med böljande utsikt, är svårslagen en varm sommarnatt. Villans ljusa och öppna interiör är om cirka 200 kvm. Bostadens själ är de fria ytorna och den starka känslan av rumsvolym och stilren arkitektur. De tre våningsplanen har bland annat fyra sovrum, tre badrum, walk-in-closet samt funkisens klassiska sällskapsytor med utgångar till altan respektive balkonger. Den moderna designen i kök och badrum har subtila kopplingar till arkitekturstilens rena ideal. Den nästan helt insynsskyddade trädgården är rikt varierad och ständigt överraskande med stenläggningar, olika etage, planteringar och höga träd. På vårarna startar den stora magnolian trädgårdens blommande liv genom sommaren. Och höstens färger är självklart extra dramatiska här uppe i kanten av parken. Läget i dessa fridfulla kvarter, med given närhet till city, tillhör som bekant de mest attraktiva i Göteborg.

Interiör

Den tidstypiska entrédörren med runt fönster ligger under tak. Ett överfönster kastar extra ljus över hallens fiskbensparkett. En klassisk ektrappa vrider sig upp till villans andra plan.

Känslan av ljus, rumsvolym och yta infinner sig direkt när de stora sällskapsytorna öppnar sig framför dig. Fiskbensparketten sträcker ut längs nästan heltäckande glaspartier. Det är rena och vita arkitekturlinjer som endast avbryts av rummets designikon – den stiliserade öppna spisen i puts och kalksten. En sommarkväll minglar gästerna ut på den stora altanen i två etage. En vinterkväll knastrar björkveden.

Den stora matsalen ligger i öppen planlösning och i fil med sällskapsytorna. Även här faller ljuset massivt från höga glaspartier med utgång till den nedre altanen. Här finns plats för allt från stora middagar till familjens högtider.

I halvöppen planlösning med matsalen ligger köket med egen entré som är inramad av en smakfullt svängd mosaikvägg. Här finns en naturlig plats för köksbord intill fönstret – grönskan står på parad utanför. Den stilrena inredningen är modern med stor respekt för funktionalismens estetik. Luckorna är vita och arbetsytorna i ek. Det vackra ekgolvet är nåtat och bidrar med värme till allt det vita.

Följ trappan upp till villans andra plan. Den svängda trappan har en snidad ledstång i originalstil. Häruppe öppnar sig ett ljust allrum med stora glaspartier som har utsikt i två väderstreck. Fiskbensparketten går igen.

Rakt fram ligger det minsta av våningsplanets tre sovrum. På golvet ligger parkett och rummet känns lämpligt som arbets- eller småbarnsrum.

Det största av de tre sovrummen har utgång till en balkong mot väster. Nedanför dig öppnar sig trädgårdens grönska, kvällssolen faller vackert mellan träden. Även här ligger det parkett.

Från allrummet leder en passage som ansluter till ett badrum och innanför detta ytterligare ett sovrum med funkisens klassiska fyra fönster placerade i ett hörn. Här finns parkettgolv och gott om plats för dubbelsäng mm.

Badrummet är tidlöst formrent med tidsperiodens fyrkantiga kakel och golv i klassisk Kolmårdsmarmor. Här finns wc, dubbla handfat och en separat duschhörna bakom glasbetong. Badrummet har även handdukstork och golvvärme

En stilren vit trappa med eksteg leder rakt upp till villans huvudnummer – den nyskapade penthousevåningen. Intrycket är smått dramatiskt när utsikten och grönskan öppnar sig åt båda håll via stora glaspartier. Där bakom öppnar sig de två takterrasserna, högt över grönska och stad. Du ser bland annat Bö villastad och Örgryte nya kyrka.

Våningsplanet, helt i linje med funktionalismens stilideal, skapades som en exklusiv master bedroom-svit. Det stora rummet har vita väggar och ekparkett. Infällda spotlights i taket ger kvällarna en fascinerande ljusmiljö. Glaspartierna ut mot balkongerna och de mindre fönstren under taket har fjärrstyrd mörkläggning.

Här uppe finns en större walk-in-closet samt ett sobert och smakfullt minimalistiskt badrum i grå och vita nyanser. Badrummet har inredning från Philippe Starck samt golvvärme.

Villans källarplan har stiltroget badrum med hörnbubbelbadkar, wc, handfat, golvvärme och handdukstork. Planet har även ett allrum/garderobsrum som kan användas för klädförvaring, gästrum eller kontor. Här når man även villans fräsch tvättstuga.

Sammantaget är detta en stor och extraordinär funkisvilla med penthousevåning och takterrasser över grönskan i kanten av Översåsparken.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Bö 73:16

Planbestämmelser

Stadsplan Stadsplan Tomtindelning Ändring Av Dp

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Rum
7
Sovrum
4
Boarea
186 kvm*
Tomtarea
521 kvm
Biarea
70 kvm

* Areauppgifter enligt mätning

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
2
Hushållsström
13 281 kr
Värme
23 951 kr
Försäkring
7 864 kr
Vatten/Avlopp
7 560 kr
Summa
52 656 kr

VA kostnaden är inkl renhållning

Pantbrev

Det finns 17 st pantbrev uttaget om sammanlagt 5 076 000 kr

Ombyggnad, Renoveringar

2008

TV/bredband

Fiber

Ekonomi

Taxeringsvärde
7 253 000 kr
Byggnadsvärde
3 411 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 ½ plan med källare
Byggår
1938
Fasad
Puts och Trä
Stomme
Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme
Takbeklädnad
Plåt
Fönster
2-glas/3-glas

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
151
Energideklarationsdatum
2013-09-12

Området

Mäklaren om Örgryte

Som ett av Göteborgs allra mest centrala villaområden har Örgryte alltid varit eftertraktat och det finns inget som tyder på att intresset avtar. Örgryteborna själva tycker att man inte kan bo bättre och det är lätt att hålla med. För hur fantastiskt är det inte att åt ena hållet ha hela centrala stan på lagom avstånd och åt andra hållet Göteborgs största naturområde Delsjön som trädgård. Allt i ett lugnt och rofyllt område som domineras av vackra villor från 1900-talets första hälft.

SLOTTSBYGGNADER OCH FOLKHEMSFUNKIS
Örgryte har en spännande och anrik bakgrund med många kulturhistoriskt intressanta byggnader, som Wilhelmsberg, Stora Torp och Villa Odinslund. När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar.

Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild, med främst villor för en välbeställd medelklass.

Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans med lätt krökta gator och promenadstråk en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.

GAMLA ANOR OCH MODERNA LÄGENHETER
Örgryte har det perfekta läget: storstadspuls runt ena hörnet och promenadstråk och motionsmöjligheter runt andra. Jobbar man i centrum tar man sig gärna dit till fots och blickar man ut över stan känns det som att man bor mitt i, fast med ett stillsamt lugn i den omedelbara närheten. Huvudleden Delsjövägen ringlar sig från Sankt Sigfrids plan genom Örgryte och bort mot torp och Kålltorp.

Söder om vägen ligger Skår med bostadshus i utpräglad funkisstil, medan husen i de norra och östra delarna började byggas tidigare och har nyklassisistisk och nationalromantisk stil. Fortsätter du längs Delsjövägen kommer du fram till Torp, där tv-huset tidigare låg och där 500 nya bostäder blev färdigbyggda under 2017.

Området har fått sitt namn av herrgåden Stora Torp som ligger en bit in i skogsbrynet. Strax intill ligger tennisklubben GLTK med många banor både ute och inne.

VINTERPARADIS OCH BLOMMANDE TRÄD
Bor du i Örgryte blir Skatås och hela Delsjö-området en självklar del av vardagen som ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser, promenader och träning – året om. Vintertid när snön har lagt sig väljer många att åka skidor både längs de uppkörda spåren i Delsjön eller nedför Brudareback-en, som har knapplift och konstsnö. En ledig dag tar man gärna en promenad ut i Delsjöterrängen och har man bott ett tag i området hittar man snart egna småstigar och hemliga svampställen. Men det finns även många fina promenadstråk mellan husen. Promenerar du längs Delsjöbäcken, förbi Ekmanska och Bö kan du få en skymt av öring i bäcken. Längsmed växer också bland annat bok, ek och al och i april-maj blommar magnolian.

Köpa eller sälja bostad i Örgryte? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Örgrytes 3 bästa

3
 • Fiskaffären vid Sankt Sigfrids plan
 • Fiori Blommor
 • Inredningsbutiken Solgläntan

Karta

Valåsgatan 6

Valåsgatan 6,
41274 Göteborg

Visa i Google Maps

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Marie Jelbring Lulek

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0709-78 22 02