Ljuvligt vacker topprenoverad klassisk 30-talsvilla

Örgryte, Göteborg

Valåsgatan 9

Exklusiv
Besiktigad
Utgångspris
12 975 000 kr
Antal rum
8
Tomtarea
684 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
245 kvm / 84 kvm

Visning

 • söndag 16/8, KL 16:00 - 17:30

  Bokad visning. Du kan även ringa Bjurfors Bokningscenter 031-761 79 50. Välkommen!

 • tisdag 18/8, KL 18:00 - 19:00

  Bokad visning. Du kan även ringa Bjurfors Bokningscenter 031-761 79 50. Välkommen!

För din trygghet

Välj den typ av visning som passar dig bäst! Vi erbjuder både personliga och digitala visningar. Läs mer om våra alternativ.

Boka visning

Ljuvligt vacker topprenoverad klassisk 30-talsvilla

En praktfull och strålande ljus 30-talsvilla om totalt 329 kvm och åtta rum

 • Ansvarig mäklare

  Marie Jelbring Lulek

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0709-78 22 02

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Härlig 30-talsvilla i Örgryte med närhet till Överåsparken och Bö skolan. Valåsgatan 9 - Bjurfors
Härlig 30-talsvilla i Örgryte med närhet till Överåsparken och Bö skolan
Matsal med burspråk ut mot grönskan och höga bröstpaneler. Valåsgatan 9 - Bjurfors
Matsal med burspråk ut mot grönskan och höga bröstpaneler
. Valåsgatan 9 - Bjurfors
. Valåsgatan 9 - Bjurfors

Vackra speglar i bländande vitt

Enastående ljusa och härliga sällskapsytor. Valåsgatan 9 - Bjurfors
Enastående ljusa och härliga sällskapsytor
Stilrena snickerier, och en sällsynt formren öppen spis i puts och kalksten. Valåsgatan 9 - Bjurfors
Stilrena snickerier, och en sällsynt formren öppen spis i puts och kalksten

Planskiss

Planlösning
Entréplan
Planlösning
Övre plan
Planlösning
Källarplan

Beskrivning

Beskrivning

Den långa Valåsgatan glider fram mellan trädgårdsgrönska och höga villor. En bit innanför gatan börjar den stora grönskande Överåsparken. Känslan av fridfullt villakvarter långt utanför staden är dock en illusion. Visst är det tysta gator häruppe, men du rullar faktiskt ner till city på bara några minuter. Alldeles innan gatan är framme vid Böskolan och Örgryte nya kyrka ligger denna praktfulla åttarumsvilla om totalt 329 kvm. Villan byggdes 1930 men har det sena 20-talets höga och formrena ideal. Det mest anslående är dock interiören som genomgått en bokstavligen total renovering där tidsperiodens golv, snickerier och andra detaljer minutiöst har återskapats. Höga bröstpaneler löper längs väggarna, valv och kolonner skapar historisk atmosfär och de nylagda ekparketterna ger en unik inblick i hur dessa miljöer en gång såg ut. Intrycket av flödande ljus, öppna ytor och dramatiska rumsvolymer är smått överraskande och mötet med vår tids design känns helt naturligt tack vare de tidlösa formidealen. Runt villan öppnar sig grönytor och stenlagda altaner i en insynsskyddad utemiljö. Från markplan nås en separat företagslokal eller lägenhet med allrum, sovrum, badrum och komplett kök med matplats.

Interiör

Parkera på husets uppfart med plats för två bilar. I muren mot gatan finns en liten smidesgrind mot en kalkstenstrappa upp till en stenlagd liten patio. Du är omfamnad av välskötta rosenrabatter fram till entrétrappan under tak.

Ett blankslipat stengolv tar emot i den ljusa hallen. Rakt fram skymtar grönskan bortom matsalens stora glasparti. Till vänster om den stora skjutdörrsgarderoben vrider sig den gamla trätrappan upp till övre våningen, flankerad av tidstypiska spegelpaneler. Redan här syns villans många vackra snickerier i karmar, dörrfoder och fönstersmygar.

Den nylagda ekparketten i holländsk läggning sveper ut över enastående ljusa och härliga sällskapsytor. Det stora vardagsrummet har ett tvådelat fönsterparti på gaveln och ett 6-delat på långsidan. Känslan av takhöjd, rumsvolym och rena arkitekturlinjer uppfyller detta tidlöst vackra rum. Stilrena snickerier, och en sällsynt formren öppen spis i puts och kalksten, är några av rummets få dekorationer. Detta är en plats för allt från fest och skratt till familjens vardagsfrid framför brasan.

I öppen anslutning med vardagsrummet ligger den stora matsalen som överraskar med ett brett burspråk ut mot grönskan och höga bröstpaneler med speglar i bländande vitt. Atmosfären härinne är mycket speciell när de levande ljusen reflekteras i glas och bestick på det festdukade bordet. En sommarnatt står burspråkets dörr öppen ut till trädgården och den stora stensatta altanen av granit som är inramad av grönska.

Matsalens historiska inramning får en spännande kontrast tack vare den öppna planlösningen med det moderna köket som går i formrent vitt med kakel i förbandssättning och mörkgrå arbetsytor. Köket fortsätter sömlöst in i den gamla jungfrukammaren med ytterligare förvaring och arbetsyta, det högsmala fönstret är en av många skojiga detaljer.

Från matsalen kommer du tillbaka till hallen som har ett sobert gästbadrum med grafitgrå klinker och helkakel i ljusa toner. Här finns wc, handfat samt dusch inramad av mosaikkakel. Här finns även villans tvättavdelning med maskiner och förvaring. Snett emot badrummet leder en trappa med pärlspont ner till den del av källarens som nås inomhus. Här finns två rum med bra förvaring och villans enhet för fjärrvärme.

Följ trappan i hallen upp till övre plan. Klassiska spegelpaneler löper på båda sidor om trappan och avslutas i övervåningens vackra valv med återskapade kolonner och kassettak. Atmosfären känns historisk och tillsammans med ekparketten i holländsk läggning är intrycket oerhört smakfullt. Till vänster om trappan ligger ett ljust och fredagsmysigt allrum med brett glasparti och utgång till balkongen ovanpå entréplanets burspråk.

Två spegeldörrar i allrummet leder in till varsitt sov-, arbets- eller barnrum med parkett och fönster i två väderstreck. Det ena rummet har stor skjutdörrsgarderob.

På andra sidan om trappan finns en liten hall med två fönster som överblickar det fridfulla kvarteret; med kyrkan, skolan och med Örgrytes höjder som grönskande fond.

Hallen förbinder till ett stort och härligt master bedroom med parkett och fönster i två väderstreck. Här finns stora skjutdörrsgarderober och en liten walk-in-closet. Med ett fönster på glänt väcks du av trädgårdens koltrastar.

Ett par barfotasteg bort över hallens parkettgolv väntar ett stort och mycket smakfullt badrum med grafiskt rena toner. Stora, rektangulära kakelplattor i vitt kontrasterar snyggt mot gråsvart klinker. Den dubbla badkarskommoden är placerad vid en svartkaklad fondvägg. Här finns även wc, ett skönt bubbelbadkar, smart förvaring och tre handdukstorkar.

Från villans uppfart leder en röd dörr till ytterligare en överraskning. Här inne öppnar sig ett generationsboende eller varför inte ett kontor med allrum, sovrum, badrum, stor klädkammare och fullt utrustat kök med tvättmöjlighet och matplats. Här vilar klinker på golvet i alla rum och det sobra badrummet går i samma ton som entréplanets. Det är ljust och öppet och inbyggda spotlights skapar en skön ljusmiljö. Vill man kan enkelt öppna upp en dörr till övriga boytor.

Sammantaget är detta en stor praktvilla från 1930 som efter en omfattande totalrenovering lyckas förena tidsperiodens ljusa ideal med vår tids design och bekvämlighet

Fakta

Fastighetsbeteckning

Bö 74:22

Ombyggnad, Renoveringar

Omfattande och mycket smakfull renovering såväl exteriört som interiört.

Tomt

Tomtarea 684 m² (friköpt). På baksidan av huset finner ni en barnvänlig trädgårdstomt med gräs och lekytor.

Planbestämmelser

Stadsplan Tomtindelning

Ekonomi

Taxeringsvärde
7 331 000 kr
Byggnadsvärde
3 280 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan med källarvåning och vind
Byggår
1930
Fasad
Träpanel
Grund
Betong
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Vattenburen Fjärrvärme, Hyrd anläggning.
Takbeklädnad
Betongpannor 2006
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
3-glas isoler med aluminiumprofil
Grundmur
Betong

Pantbrev

Det finns 17 st pantbrev uttaget om sammanlagt 7 562 000 kr

Uteplats/balkong

Några trappsteg ner från matsalens vackra fönsterpartier finner ni en stensatt uteplats.

Utanför det ljuvliga sällskapsrummet på övre planet breder en stor balkong ut sig där ni kan slå er ner och koppla av i kvällssolen.

Övriga byggnader/utrymmen

I källaren finns det två stora och fräscha förrådsutrymmen.

TV/bredband

Fiber

Parkering

Parkeringsplats för två bilar.

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
12 975 000 kr
Rum
8
Sovrum
3
Max antal sovrum
4
Boarea
245 kvm*
Tomtarea
684 kvm
Biarea
84 kvm

* Areauppgifter enligt säljarens mätning

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
4
Sotning
383 kr
Hushållsström
12 842 kr
Värme
25 255 kr
Försäkring
8 000 kr
Vatten/Avlopp
3 399 kr
Summa
49 879 kr

Driftskostnaden är individuell och varierar beroende på avtal, vanor och antal personer i hushållet.
I angiven kostnad för uppvärmning ingår även hushållsel och nätavgifter. I angiven kostnad för vatten ingår även sophämtning.

Energideklarationen är utförd av tidigare ägare 2013, nuvarande familj har en lägre förbrukning.

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
105
Energideklarationsdatum
2013-03-18

Området

Mäklaren om Örgryte

Som ett av Göteborgs allra mest centrala villaområden har Örgryte alltid varit eftertraktat och det finns inget som tyder på att intresset avtar. Örgryteborna själva tycker att man inte kan bo bättre och det är lätt att hålla med. För hur fantastiskt är det inte att åt ena hållet ha hela centrala stan på lagom avstånd och åt andra hållet Göteborgs största naturområde Delsjön som trädgård. Allt i ett lugnt och rofyllt område som domineras av vackra villor från 1900-talets första hälft.

SLOTTSBYGGNADER OCH FOLKHEMSFUNKIS
Örgryte har en spännande och anrik bakgrund med många kulturhistoriskt intressanta byggnader, som Wilhelmsberg, Stora Torp och Villa Odinslund. När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar.

Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild, med främst villor för en välbeställd medelklass.

Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans med lätt krökta gator och promenadstråk en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.

GAMLA ANOR OCH MODERNA LÄGENHETER
Örgryte har det perfekta läget: storstadspuls runt ena hörnet och promenadstråk och motionsmöjligheter runt andra. Jobbar man i centrum tar man sig gärna dit till fots och blickar man ut över stan känns det som att man bor mitt i, fast med ett stillsamt lugn i den omedelbara närheten. Huvudleden Delsjövägen ringlar sig från Sankt Sigfrids plan genom Örgryte och bort mot torp och Kålltorp.

Söder om vägen ligger Skår med bostadshus i utpräglad funkisstil, medan husen i de norra och östra delarna började byggas tidigare och har nyklassisistisk och nationalromantisk stil. Fortsätter du längs Delsjövägen kommer du fram till Torp, där tv-huset tidigare låg och där 500 nya bostäder blev färdigbyggda under 2017.

Området har fått sitt namn av herrgåden Stora Torp som ligger en bit in i skogsbrynet. Strax intill ligger tennisklubben GLTK med många banor både ute och inne.

VINTERPARADIS OCH BLOMMANDE TRÄD
Bor du i Örgryte blir Skatås och hela Delsjö-området en självklar del av vardagen som ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser, promenader och träning – året om. Vintertid när snön har lagt sig väljer många att åka skidor både längs de uppkörda spåren i Delsjön eller nedför Brudareback-en, som har knapplift och konstsnö. En ledig dag tar man gärna en promenad ut i Delsjöterrängen och har man bott ett tag i området hittar man snart egna småstigar och hemliga svampställen. Men det finns även många fina promenadstråk mellan husen. Promenerar du längs Delsjöbäcken, förbi Ekmanska och Bö kan du få en skymt av öring i bäcken. Längsmed växer också bland annat bok, ek och al och i april-maj blommar magnolian.

Köpa eller sälja bostad i Örgryte? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Örgrytes 3 bästa

3
 • Fiskaffären vid Sankt Sigfrids plan
 • Fiori Blommor
 • Inredningsbutiken Solgläntan

Karta

Valåsgatan 9

Valåsgatan 9,
41274 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Boka visning

För att värna om våra kunder och medarbetare har vi nya rutiner och alternativ för säkrare och mer flexibla visningar. Vi övergår från öppna till endast förbokade visningar med få deltagare. Skulle du önska en digital eller helt privat visning var vänlig kontakta mäklaren.

Du är varmt välkommen till våra fysiska visningar om du är helt frisk och utan symtom på förkylning eller influensa. Annars träffar vi dig gärna i ett digitalt möte.

Visningar

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Bolån

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB. Ansök om lånelöfte hos SEB.

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Marie Jelbring Lulek

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 0709-78 22 02

Förslag på andra bostäder

 • Friliggande villa

  Örgryte, Göteborg

  Exklusiv
  Besiktigad
  På förhand
  Adress
  Överåsgatan 17
  Utgångspris
  11 500 000 kr
  Antal rum
  8
  Sovrum
  4
  Boarea / Biarea
  165 kvm / 90 kvm
  Tomtarea
  416 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!