Sekelskiftesflärd

Vasastaden, Göteborg

Västergatan 2

Exklusiv
På förhand
Utgångspris
9 000 000 kr
Avgift
6 648 kr
Antal rum
3,5
Boarea
149 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
3 av 5
Hiss
Ja

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Sekelskiftesflärd

Vi presenterar en helt nyrenoverad nyrenässansvåning på Västergatans högsta läge.

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Bjurfors Exklusiv presenterar en helt nyrenoverad nyrenässansvåning på Västergatans högsta läge. Västergatan 2 - Bjurfors
Bjurfors Exklusiv presenterar en helt nyrenoverad nyrenässansvåning på Västergatans högsta läge
Rumsvolymerna, ljuset och detaljerna för tankarna till klassiska herrgårdsmiljöer. Västergatan 2 - Bjurfors
Rumsvolymerna, ljuset och detaljerna för tankarna till klassiska herrgårdsmiljöer
Rummet får karaktär av de småspröjsade fönstren som ger det ett drag av slotts- eller herrgårdsmiljö. Västergatan 2 - Bjurfors
Rummet får karaktär av de småspröjsade fönstren som ger det ett drag av slotts- eller herrgårdsmiljö
Detta är ett rum för allt från livligt festmingel till fridfulla kvällar framför brasan som sprakar. Västergatan 2 - Bjurfors
Detta är ett rum för allt från livligt festmingel till fridfulla kvällar framför brasan som sprakar
En regnruskig kväll möts dina gäster av sprakandet i den nyrenoverade öppna spisen. Västergatan 2 - Bjurfors
En regnruskig kväll möts dina gäster av sprakandet i den nyrenoverade öppna spisen
Det nyrenoverade köket där inredningen är sobert diskret, snarast minimalistisk. Västergatan 2 - Bjurfors
Det nyrenoverade köket där inredningen är sobert diskret, snarast minimalistisk

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Vad är det som gör att vissa våningar lyfter sig så högt över andra? Det kan till exempel vara ett bedövande vackert och högt läge med levande utsikt. Ibland är det våningens atmosfär; de rena arkitekturlinjerna och ljuset. Eller de många välbevarade detaljerna. Det kan också vara kombinationen av exklusiva material och en extra smakfull och balanserad modern design. När det gäller denna öppna och ljusa våning om 149 kvm är det en samverkan av samtliga dessa komponenter. Den atmosfär som vilar över rummens fria parkettytor och närmast vidöppna planlösning är mycket speciell. Ljuset är ständigt närvarande. Modern design och bekvämlighet är naturligt och sömlöst integrerad med 1890-talets klassiska högreståndsmiljöer. De tidstrogna detaljerna som blyinfattat glas, stuckaturer, snickerier och den öppna spisen finns sida vid sida med ett sällsynt stort och smakfullt kök med drag av moderna restaurangmiljöer. De två badrummen är sobert inredda med smakfulla material. Att våningens totala miljö är så väl och naturligt sammanhållen har dock en enkel förklaring. En närmast total ombyggnad och genomgripande renovering har nyligen avslutats. Påkostade material, stor sakkunskap och professionellt hantverk har genomsyrat det omfattande projektet. Den nyligen avslutade renoveringen förklarar också den bländvita och strålande finish som kännetecknar nästan varje liten vrå av våningen.

Utöver de tre stora rummen finns även ett mindre sov- eller arbetsrum därav beteckningen 3,5 rum. Våningens största sovrum överraskar totalt med en helt tidstrogen punschveranda på tredje bostadsplanet. Det bör vara smått unikt. Här är utsikten inramad av grönska när kvällssolen faller över omgivningarna. Längre bort från vår tids inglasade balkonger går nog inte att komma – när grönskan är som intensivast känns det nästan som att sitta i en trädgård.

Det stilfulla tegelpalatset tronar på högt läge i Västergatans sluttning ner mot Handelshögskolan. Huset ligger omslutet av grönska och med utsikt över pittoreska Haga Kyrkogata och korsningen vid Vasagatan. Fasaden är närmast pompös och vittnar om 1890-talets allra förnämsta högreståndsmiljöer.

Kvarteren är kända för sina höjdskillnader och sin grönska. Idylliska sekelskiftesgator slingrar sig upp och ner, kantade av butiker, restauranger och caféer. Av lätt insedda skäl är läget mycket eftertraktat, inte minst med tanken på att du har promenadavstånd till allt från Slottsskogens lugn, till folklivet i Haga, Vasa- eller Linnéstaden. Du har dessutom bra kommunikationer och närmast krypavstånd hem från både Handelshögskolan och Chalmers.

Interiör

Öppna den tunga porten i husets närmast pompösa entré och stig in i det ljusa och tidstypiska trapphuset. Ett ornamenterat räcke löper längs de vackert slitna trapporna i sten och stål. Hissen tar dig upp till tredje våningen. Våningens vackra entrédörr är bevarad, med tidstroget spröjsat och frostat glas.

Hallen tar emot med slipat brädgolv och ansenlig takhöjd. Spegeldörrarna står på parad och originalskåpen sträcker sig ända upp till taket. Låt gästerna hänga av sig och bjud in dem i köket. Här i hallen ligger två mycket sobra badrum med dusch, handfat och wc. I det ena badrummet finns även tvättmaskin. Det ena går i ljusa nyanser, det andra har ljus marmor på väggar och golv.

Rakt fram i hallen väntar det enorma köket. Tankarna går till moderna restaurangmiljöer där kök och matsal ligger i öppen planlösning. Inredningen är sobert diskret, snarast minimalistisk. Gott om arbetsytor och maskinerna är till stor del integrerade och dolda. Kökets inramning är den tidigare sekelskiftesmatsalen med avancerad stuckatur, en närmast slottsliknande takrosett och slipad ekparkett i fiskbensläggning. Tre blyinfattade fönster med färgat glas vetter ut mot Västergatan. När kvällssolen faller in i rummet skapas en suggestiv atmosfär. En varm kväll kan fönstren stå öppna, de svaga ljuden från folklivet nere på gatan bidrar till atmosfären. Detta är ett rum för stora middagar och högtider – härinne har det festats i generationer. Föreställ dig fraset av sidenklänningar och doften av bolmande cigarrök.

I fil med köket ligger ett av sovrummen. Det vetter in mot gården och får ljus från två höga fönster. Rummet har slipat plankgolv och taket är smyckat med stuckaturer.

På andra sidan om köket, bakom glasade spegeldörrar, öppnar sig så det stora vardagsrummet som strålar av ljus tack vare sin placering i husets ena hörn. Rummet får karaktär av de småspröjsade fönsterpartierna som ger det ett drag av slotts- eller herrgårdsmiljöer. De höga blyinfattade fönstren kastar ljus från två väderstreck. En regnruskig kväll möts dina gäster av sprakandet i den nyrenoverade öppna spisen Rummet är storslaget och alla sekelskiftesdetaljer är på plats. Stuckaturerna i alla rummen är unika och harmonierar extra väl med de höga fönstren. Känslan av yta och rumsvolym är stark. Detta är ett rum för allt från livligt festmingel till fridfulla kvällar framför brasan som sprakar.

Till höger om vardagsrummet ligger våningens största sovrum. Bakom höga fönsterpartier ligger en totalt oväntad, traditionell punschveranda. De stora och små fönstren i tre riktningar vänder sig ut mot grönskan och utsikten över Vasastaden. Verandan sticker ut från fasaden och var tidigare en traditionell balkong. Nu är ytan en del av bostaden och en kontemplativ plats när kvällssolen letar sig in. Nedanför dig sträcker Haga Kyrkogata ut sig ner mot korsningen vid Vasagatan. Till höger tar grönskan över.

Tillbaka i hallen, längst in i passagen med badrummen, ligger ytterligare ett sovrum. Det känns naturligt som barn-, arbets- eller gästrum. Rummet har fönster in mot gården och slipat plankgolv.

Sammantaget är detta en helt nyrenoverad sekelskiftesvåning på högt läge och med en lika elegant som ovanlig planlösning.

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Villa Tabor
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

Allmänt om föreningen

Brf Villa Tabor förvärvade fastigheten Annedal 2:1 år 2004. Huset stod klart 1890, och i föreningen finns 18 st lägenheter och tre st lokaler. Fastigheten har en total yta om 1 922 m2 , varav 1 765 m2 utgör boendeyta.

Följande renoveringar och förbättringar har utförts i fastigheten:

2015-2016 OVK
2013 Relining
2013 Förbättringsmålat tak
2012 Filmning och spolning av stammar
2011 Uppdatering av el i trappuppgång C, källare och vind.
2011 Markarbete i trädgården
2010 Nya lock på skorstenarna
2010 16 nya stamventiler installerade på rör i källaren
2008 Ny dränering mot parken
2007 Reparation av bastu/badrum på vind
2007 Ny tvättmaskin installerad i tvättstugan
2006 Fasader och balkonger målades och renoverades
2005 Nya termostatventiler på raditorna monterades
2005 Sockel på framsidan och vid trappan putsades och renoverades och staketet
kompletterades
2005 Innergårdens stenlades
2004 Yttertak målades och renoverades
2004 Hisstrumman renoverades och målades

Fastighetens tak är klart och har kompletteras med värmekablar för att slippa problemet med istappar. Balkongerna är renoverade och putsen på fasaden har setts över.
Fönstren på innergården i sydvästlig riktning kommer ersättas i slutet av april i början på maj.

Byggnadssätt

Byggår
1890

Bostaden är registrerad som 129,5 kvm i lägenhetsregistret.
Det finns ingen ny energideklaration för fastigheten. Det åligger föreningen att låta upprätta en ny.

TV/bredband

Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem.

Bredband. Leverantör: Com Hem (ingår ej i avgiften).

Parkering

7 parkeringsplatser. Till parkeringsplatserna är det en separat kö.

Månadsavgift

Avgift/hyra
6 648 kr

Ekonomi

Andel i föreningen
7,13%
Pantsatt
Ja

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
9 000 000 kr
Lägenhetsnummer
19
Våningsplan
3 av 5*
Hiss
Ja
Rum
3,5
Sovrum
2
Max antal sovrum
3
Boarea
149 kvm**

* Våningsplan 3 av 5.

** Areauppgifter enligt mätning

Driftskostnad (per månad)

Hushållsström
250 kr
Försäkring
100 kr
Summa
350 kr

Energideklaration

Energiförbrukning per kvm och år
187

Området

Mäklaren om Vasastaden

Om Göteborg vore en internationell storstad skulle Vasastaden vara stadens givna essens. Stenhusen från förra sekelskiftet och parkerna bildar tillsammans med de många klassiska kaféerna, barerna och stjärnkrogarna ett koncentrat av det göteborgska storstadslivet. Här möts nu och då, världsvana och småstadscharm, konstgallerier och korvkiosker i en härlig och alldeles speciell blandning.

KLASSISKA GATUKÖK OCH STJÄRNKROGAR
En tidig helgmorgon är den rofyllda tystnaden högst noterbar en milsvid skillnad mot kvällens sprudlande atmosfär, då fest och förväntan hänger i luften. Men utelivet i Vasastaden är någonting helt annat än i centrum och på Avenyn. Här går man ut för att uppleva smaker, mötas och umgås. Kanske avnjuta en välmixad fördrink eller perfekt skummad cortado innan kvällens middag. Det är inte för inte som stadsdelens restauranger stoltserar med majoriteteten av stadens Michelinstjärnor; hela Vasastaden har en självklar internationell prägel, som inte känns påklistrad, utan helt naturlig.

TROTTOARER OCH GRÖNA STRÅK
Det var just med den avsikten stadsplanerarna och arkitekterna drog upp planerna för den nya stadsdelen när den skapades, runt 1860. Målet vara att skapa ett göteborgskt Paris eller Wien med breda boulevarder och påkostade byggnader i nyrenässans- och jugendstil. Att göteborgarna månar om Vasastaden har faktiskt gjort den till en av Sveriges mest välbevarade stadsmiljöer från den här tiden. Överallt kryssar cyklar, spårvagnar och barnvagnar fram utan att det någonsin känns trångt eller bullrigt.

KORVKLASSISKER OCH KONSTGALLERIER
Men en stadsdel blir inte levande bara för att man planerar den så. Den växer och spretar åt de håll den själv vill och det är självklart så att människorna som bor, arbetar och rör sig där sätter sin unika prägel. Därför har Vasastaden också sina anspråkslösa småbutiker, sköna fikahäng, prisvärda lunchhak och klassiska gatukök. Många är de göteborgare någon gång snubblat in på Sjuans korvbar framåt småtimmarna efter en glad utekväll eller tentapluggat på något av kaféerna längs Vasagatan.

Kvarteren är inte bara hem för kulinariska upplevelser, utan är också ett mecka för konst, musik och allehanda annan kultur. Såväl Röhsska och HDK som Schillerska gymnasiets estetiska program sätter sin prägel på området och det finns hela 20 konstgallerier att kryssa sig fram mellan. Jazzhuset på Erik Dahlbergsgatan, som varit en vital del av Göteborgs musikliv sedan 70-talet, var tidigare en renodlad jazzklubb. Idag huserar allt från indiepop och garagerock till DJ:s och rena danskvällar på klubben.

SEKELSKIFTESHUS OCH 90-TALISTER PÅ CYKEL
Bland stadsdelens mer framträdande arkitektoniska byggnadsverk märks universitetsbyggnaden vid Vasaparken som knyter ihop studentlivet med Handelshögskolan längst ner mot Haga, där även Universitetsbiblioteket ligger mitt emot. Så det är inte konstigt att Vasagatan är den av studenter på cykel hårdast trafikerade leden i Sverige.

Köpa eller sälja bostad i Vasastaden? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Vasastadens 3 bästa

3
 • Levantine - kvarterskrog och fine dining i ett
 • La Fleuriste - en av stadens bästa blomaffärer
 • Michelin-restaurangen Koka

Karta

Västergatan 2

Västergatan 2,
411 23 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  Exklusiv
  Adress
  Karl Gustavsgatan 18A
  Utgångspris
  7 900 000 kr
  Månadsavgift
  8 050 kr
  Antal rum
  5
  Sovrum
  3-4
  Boarea
  143 kvm

  Visning: 2019-09-01 14.30 Boka här

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  Adress
  Erik Dahlbergsgatan 24 A
  Utgångspris
  7 995 000 kr
  Månadsavgift
  5 666 kr
  Antal rum
  4
  Boarea
  129 kvm

  Visning: 2019-09-01 13.15 Boka här

 • Bostadsrätt

  Vasastaden, Göteborg

  Exklusiv
  På förhand
  Adress
  Karl Gustavsgatan 7A
  Utgångspris
  7 450 000 kr
  Månadsavgift
  10 416 kr
  Antal rum
  4
  Sovrum
  2-3
  Boarea
  158 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Erik Dahlbergsgatan 33 C
  Pris
  7 450 000 kr
  Månadsavgift
  6 137 kr
  Antal rum
  4
  Boarea
  128 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!