Bjurfors Costa Blanca hjälper dig till en lyckad bostadsaffär

Drömmer du om en bostad i Spanien och kanske närmare bestämt på Costa Blanca? Det är inte alls komplicerat att köpa bostad i Spanien – det är bara annorlunda. Allt du behöver göra är att bestämma dig för vilken bostad du vill köpa. Resten tar vi på Bjurfors Costa Blanca hand om!

Att köpa eller sälja en bostad i Spanien skiljer sig från att göra en bostadsaffär i Sverige. När du ska köpa bostad i Spanien gäller andra regler, andra lagar och en affärskultur som skiljer sig från den svenska.

Bjurfors Costa Blanca erbjuder dig all den kunskap och erfarenhet som krävs för att du ska känna dig trygg genom hela processen och vi jobbar hårt för att ge dig de bästa förutsättningarna för en lyckad bostadsaffär.

Vi förmedlar nyproduktion, lägenheter, radhus, villor och tomter i området.

Steg för steg:

1. När du har hittat en bostad som du vill ha, lägger du ett bud via din mäklare på Bjurfors. I de flesta fall läggs budet under utgångspriset. Vi inleder sedan en förhandling med säljaren.
2. När vi har kommit överens om ett pris och ett tillträdesdatum (vanligtvis inom 6-8 veckor) skriver vi ett köpekontrakt och du som köpare betalar in en handpenning om 10% för att ta bort bostaden från marknaden. I vissa fall kan en reservationsavgift betalas in i ett första läge, för att sedan kompletteras upp till full handpenning.
3. Det är viktigt att veta att du som köpare har undersökningsplikt för bostaden du köper, dvs du köper den i befintligt skick (en cuerpo cierta) och det finns ingen dolda fel försäkring i Spanien. Vi på Bjurfors Torrevieja gör en inspektion av bostaden inför tillträde för att säkerställa att bostaden lämnas i samma skick som den såldes samt för att kontrollera att alla vitvaror och ev A/C fungerar.
4. Vi på Bjurfors Torrevieja ombesörjer hela köpprocessen från vårt kontor för att du som kund ska få bästa möjliga service. De allra flesta av våra kunder skriver en fullmakt till oss så vi kan representera dig utan din närvaro och genomföra köpet. I vårt servicepaket som kostar 3500 EUR ingår följande:

 • Fullmakt som är giltig i Spanien
 • Ansökan om NIE-nummer (spanskt identifikationsnummer)
 • Öppning av bankkonto hos spansk bank
 • Prisförslag gällande hemförsäkring från svensktalande försäkringsmäklare
 • Kontroll av tillstånd, licenser samt korrigering av eventuella skulder för fastigheten
 • Framtagning av nödvändig dokumentation inför signering av den nya lagfarten
 • Inbetalning av skatter och avgifter i samband med fastighetsköpet
 • Kostnad för Notarie
 • Registreringskostnad hos Fastighetsregistret
 • Inspektion av fastigheten inför tillträde
 • Ändring av kontrakt hos el- och vattenbolag, ägarförening, sophämtning och fastighetsskatt
 • Boendepärm

5. Resterande del av köpeskillingen samt övriga skatter och avgifter såsom notariatavgift, transaktionsskatter och servicepaket, betalas till vårt klientmedelskonto som senare fördelas till respektive part hos notarien med en certifierad bankcheck alternativt banköverföring.
6. Tillträde till bostaden sker samma dag som undertecknandet av lagfarten hos notarien. Om du som köpare inte är på plats i Spanien vid detta tillfälle förvarar vi nycklarna till din nya bostad i säkert förvar tills det att du kommer ner.
7. El, gas, vatten med mera överförs i ditt namn i samband med tillträdet.
8.Nu återstår bara att boka resan hit för att börja njuta av din nya bostad och vårt soliga klimat!

Finansiering:
Innan du aktivt börjar söka efter din bostad i Spanien bör du se över hur köpet ska finansieras. Då kan du agera snabbt när rätt bostad väl dyker upp. Generellt går det att belåna den spanska bostaden i en spansk bank med mellan 50–70%. Lånar du i en spansk bank gör banken en egen värdering, som kan skilja sig från köpeskillingen, både uppåt och nedåt. Du får låna mellan 50-70% på den summa som är lägst, antingen köpeskillingen eller bankvärderingen. Ett annat lånealternativ är att belåna din svenska bostad om möjlighet finns och då tar du lånet i svenska kronor och behöver inte ta hänsyn till valutaförändringar.

Förvärvskostnader:
Förvärvskostnaderna betalas av köparen, dvs notariens arvode, arvodet för juridiskt ombud eller vårt servicepaket, eventuella uppläggningskostnader vid lån, avgift till lantmäteriet samt till största del skatter till kommun, provins och stat. Den exakta procentsatsen av skatten beror på försäljningspriset och i vilken provins som fastigheten ligger. Skatten i samband med köp på andrahandsbostäder och nyproducerade bostäder ligger i Comunidad Valenciana på 10% av köpeskillingen. Vid köp av nyproduktion tillkommer en stämpelskatt på 1,5% på köpeskillingen.

Notarie:
Överförande av äganderätt till en spansk bostad går alltid genom en spansk notarie. Det är notarien som garanterar att överförandet av ägandet går till på ett korrekt sätt. Det är också notarien som slutligen upprättar ägarbeviset, La Escritura Pública de Compraventa. Här signerar köpare och säljare lagfart för bostaden samt för eventuellt lån och därefter byter både pengar och nycklar ägare. Till notarien går du även för att registrera krediter, upprätta testamenten, göra arvsskiften med mera, och då oftast tillsammans med ditt juridiska ombud.