Att köpa en helt ny bostad

När du köper en helt nyproducerad bostad finns det en hel del saker du behöver ha koll på. Här följer några goda tips och råd från våra nyproduktionsmäklare.

Obs! Det här är en generell beskrivning av hur processen att köpa en nyproducerad bostad kan gå till. Ta alltid reda på exakt vad som gäller för just den bostad eller det projekt som du är intresserad av.

1. Förbered dig

Att köpa nyproducerat kan vara en lång process, som kräver en del planering. Redan innan spaden satts i jorden finns det som regel bra förhandsinformation om de planerade bostäderna. Inför större projekt bjuder Bjurfors Nyproduktion ibland in till speciella informationskvällar. Ta chansen att förbereda dig inför säljstart, och tänk på att eventuell intresseanmälan inte är bindande.

2. Gör dig redo för säljstart

Du som anmält intresse har något av ett ”informationsförsprång” och kontaktas av våra mäklare. Du som ännu inte anmält intresse gör klokt i att sätta dig in i projektet, och fundera på vilken bostad som passar dig bäst. Nu finns som regel mer information, såsom modeller och eventuell visningsinforamtion att tillgå. Vid säljstart kan du lämna en köpanmälan till mäklaren. Vi rekommenderar att du pratar med din bank, så att du har lånelöfte klart inför ett eventuellt bolån. Våra mäklare hjälper dig gärna med en bankkontakt.

3. Reservera

En fördel med att köpa nyproducerat är att du oftast slipper budgivningsprocessen. Du som erbjuds köpa en bostad tecknar ett bokningsavtal och en bokningsavgift betalas. Bokningsavgiften kan ses som en handpeng, och dras av innan du betalar slutsumman.

4. Betala förhandsavgift

Om det gäller en bostadsrätt så tecknas ett förhandsavtal när bostadsrättsföreningen har bildats. Förhandsavtalet är mellan dig som köpare och föreningen. I samband med detta avtal betalar du en förhandsavgift, som även denna dras från slutsumman. I vissa fall tecknas även upplåtelseavtal direkt.

5. Välj tillval

Nu är det dags för det som många tycker är det absolut roligaste med att köpa nyproducerat: Att själv få chansen att sätta sin prägel på bostaden genom val av färg och material. Ofta finns det en visningslägenhet där du kan se och känna på materialen.

6. Besiktning och upplåtelseavtal

Bostaden ska alltid besiktigas av en oberoende besiktningsman. Du får gärna vara med! När det är dags för upplåtelseavtal träffar du mäklaren igen. Då får du också information om slutbetalningen, som oftast ska betalas senast några dagar innan tillträdet.

7. Slutbesiktning

Slutbesiktning sker ofta någon månad innan tillträdet.

8. Äntligen inflyttning!

Ett helt nytt hem väntar. Det kanske är upp till ett par år sedan du först fick höra talas om att det skulle byggas här.

9. Garantibesiktning

Två år efter godkänd slutbesiktning sker en så kallad garantibesiktning. Eventuella garantifel åtgärdas. Efter garantitiden omfattas själva byggnaden av en byggfelsförsäkring som gäller ytterligare 8 år efter garantibesiktningen.

Våra nyproduktionsmäklare

 • Nyproduktion Stockholm

  Välkommen att kontakta våra nyproduktionsmäklare i Stockholm.

 • Marcus Ehn

  Försäljningschef Nyproduktion
  Franchisetagare Nyproduktion


  Telefon: 0730309030

  Marcus Ehn har arbetat med försäljning av nyproducerade bostäder i Stockholm i över 10 år och ansvarat för mer än 1500 sålda bostäder. Marcus har ett stort intresse för fastighetsutveckling och bistår nästan samtliga uppdragsgivare från tidiga skeden i processen med allt från målgruppsannalys, målgruppsanpassning, värdering, framtagande av grafiska profiler, marknadsföring kommunikationsplaner osv. Marcus bidrar med erfarenhet, kunskap, nytänkande & engagemang för att hjälpa er att nå uppsatta försäljningsmål.

 • Nyproduktion Göteborg

  Välkommen att kontakta våra nyproduktionsmäklare i Göteborg.

 • Marcus Cyrillus

  Projektutvecklare Nyproduktion
  Fastighetsmäklare / Partner


  Telefon: 031-733 20 29

 • Jonna Alm

  Fastighetsmäklare


  Telefon: 031-761 79 72

  Jonna har arbetat på Bjurfors sedan 2010. Hon är utbildad bygg- och fastighetsekonom med mäklarlicens. Förutom att förmedla bostadsrätter i västra Göteborg så har Jonna också arbetat på Bjurfors nyproduktionsavdelning som mäklare och projektledare. Jonna är ansvarstagande, har ett driv och ett sinne för detaljer. Hon är engagerad och målmedveten, och ser till att varje enskild bostadsaffär utfaller på bästa sätt och framförallt att hon får helnöjda kunder.

 • Therese Bjurenlind

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare


  Telefon: 031-733 20 99

 • Malin Tulldahl

  Fastighetsmäklare Nyproduktion
  Projektledare


  Telefon: 031-733 20 98

 • Nyproduktion Öresundsregionen

  Välkommen att kontakta våra nyproduktionsmäklare i Öresundsregionen.

 • Marie Wilhelmsson

  Fastighetsmäklare
  Föräldraledig


  Telefon: 040-608 30 14

  Marie har förmedlat bostäder i flera år i regionen och vet att engagemang och driv är viktigt i försäljningsarbetet. Marie är specialiserad på nyproduktion och jobbar även med projektledning för att hjälpa våra byggherrar med allt som krävs innan ett nytt projekt kan sättas igång för försäljning med allt från att titta på vad som kan utvecklas i ett område till marknads- och försäljningsplaner. Hon älskar sitt jobb och det märks när ni ser resultatet!

 • Mikael Green

  Fastighetsmäklare
  Projektledare Nyproduktion


  Telefon: 0708-35 34 80

  Efter många år inom olika serviceyrken valde Mikael 2012 att sadla om till fastighetsmäklare, och har sedan 2018 arbetat med nyproduktion på Bjurfors. Han tycker det är fantastisk kul att hjälpa byggherrar med projektledning och samtidigt hjälpa köpare att hitta sin drömbostad. Mikael har ett brinnande intresse för människor och visar stort engagemang. Det viktigaste för honom är trygga och nöjda kunder.

 • Eric Klüft

  Fastighetsmäklare / Partner
  Projektledare Nyproduktion


  Telefon: 0701-64 67 32

  Eric Klüft är utbildad inom bygg- och fastighetsrelaterad projektledning och har flera års erfarenhet av både nyproduktion och successionsförsäljning. Som expert på området är han lyhörd, prestigelös och resultatinriktad, med starkt säljfokus, långsiktighet och förmågan till att knyta ihop affären.

 • Conny Knutsson

  Fastighetsmäklare
  Projektledare Nyproduktion


  Telefon: 0706-98 66 34

  Efter flera år inom olika serviceyrken valde Conny att utbilda sig till mäklare och har sedan 2009 förmedlat bostadsrätter och villor i större delen av Skåne. 2016 tog han steget vidare för att möta nya utmaningar och valde helt att fokusera på nyproduktionsmarknaden på Bjurfors Nyproduktion. Han ger dig alltid ett trevligt bemötande och är aldrig nöjd förrän du som kund är nöjd.

 • Kirstina Persson

  Fastighetsmäklare
  Projektledare Nyproduktion


  Telefon: 0708-88 00 15

  Kirsa började arbeta som fastighetsmäklare 2008 och verkade de första åren uppe i Stockholm. Till en början jobbade hon med successionsförsäljningar för att sedan primärt arbeta med nyproduktion. Kirsa inger stort förtroende hos kunderna och hennes egenskaper som strukturerad och noggrann kommer väl till sin rätt. Att vårda långa kundrelationer är en av hennes starkaste sidor, vilken i kombination med intresset för nyproduktionsprocessen, projektledning och byggnadsteknik blir en ”perfect match”.

 • Eric Swahn

  Fastighetsmäklare
  Försäljningsansvarig Nyproduktion


  Telefon: 0707-20 07 54

  Efter att ha arbetat i säljbranschen sedan 2008 och inom fastighetsmäkleri sedan 2013 vet Eric att det inte finns några genvägar till att få 100 procent nöjda kunder. Hans framgångsrika arbete bygger på att lyfta fram varje bostads unika egenskaper och aldrig slarva med fakta och detaljer. Tillsammans med Bjurfors utbyggda kontaktnät och partners ger det de bästa förutsättningarna för en god bostadsaffär.

 • Karolina Wictorin

  Fastighetsmäklare
  Projektledare Nyproduktion


  Telefon: 0701-64 67 05

  Karolina påbörjade sin karriär som mäklare 2009 och har idag stora erfarenheter av förmedling av fastigheter, bostadsrätter och nyproduktion. 2017 började hon som nyproduktionsmäklare på Bjurfors där vardagen präglas av nyproduktion och projektledning. Karolina är en energirik, förtroendeingivande och kunnig fastighetsmäklare som kombinerar fina resultat med nöjda kunder!