Hoppa till innehåll

Ditt drömhem väntar

Funderar du på att köpa bostad i Marbella? Våra mäklare hjälper dig gärna!

Bostadsanalys av Bjurfors - Den svenska kronan

Hur påverkar den svenska valutans relation till Euron din bostadsaffär i Spanien?

Jämfört med andra europeiska valutor har den svenska kronans värde halverats sedan mitten på 1970-talet.

Idag handlas kronan för knappt 11 kronor mot euron, vilket är den svagaste noteringen på ca 10 år.Det finns mycket som pekar på att detta är ett nytt normalläge för kronan, således något som svenskar som skall köpa en bostad i Spanien får vänja sig vid.

Tittar man på de senaste 12 månaderna så har kronan tappat ca 4% mot Euron.

Under samma period så har den spanska bostadsmarknaden gått upp med ca 8,3%.

Om vi, rent hypotetiskt, säger att kronan skall stärkas från dagens nivå, i samma takt som försämringen skedde så kommer det vara bättre att göra sin bostadsaffär till dagens kronkurs än att vänta om prisuppgången fortsätter i samma takt som de senaste 12 månaderna.

Historiskt sett så har de som närmar sig pensionen varit den starkaste kundgruppen för Costa del Sol, men nu kommer kategorien 30-45 åringar (mitt i karriären) starkt.

Vi ser en tydlig trend att många yngre köper, istället för en semesterbostad i Sverige så prioriterar allt fler något i solen, den yngre generationen är mer mobil och åker gärna till sin bostad i längre perioder och jobbar från Spanien.

En annan trend vi ser är att allt fler svenskar flyttar till Spanien, en del på prov under några år, andra permanent.

Nästan alla av Bjurfors kunder ser sitt bostadsköp som en investering, antingen i livskvalitén eller rent ekonomiskt.

Det är allt fler som söker avkastning nu när ränteläget är lågt, då kan det vara gynnsamt att ta lån till låg ränta och placera pengarna i reala tillgångar såsom bostäder.

Dels ger fastigheter ofta ett bra inflationsskydd, och dels kan de generera avkastning i form av uthyrning. Vi ser även en ökande trend kring ”House Flipping” där investerare köper – renoverar – säljer för att få avkastning på sitt kapital.

Många är intresserade av uthyrning, en del vill hyra ut i större utsträckning, andra vill ha uthyrning som en möjlighet i framtiden ifall livssituationen ändras.

I Andalusien t.ex. så kom en ny lag för ca 2 år sedan, som gör att man måste ha uthyrningslicens för att hyra ut korttid (mindre än 2 månader), det som är extra viktigt då är att se till att alla licenser för bostaden finns så att man inte får något problem med uthyrningstillståndet. Detta är något som vi tillsammans med det juridiska ombudet säkerställer.

Vill du ha rådgivning om hur du gör bäst bostadskarriär i Spanien? Kontakta oss idag för mer information.

Jag vill prenumera på nyhetsbrevet!

Information om hur Bjurfors hanterar dina personuppgifter finns på bjurfors.se/privacy.

}