Så påverkas stockholmarna av ett amorteringskrav

- Stockholm

Var tredje stockholmare med bolån kommer att påverkas av ett amorteringskrav. Bland de yngre i åldern 30-39 berörs mer än varannan. Samtidigt är en majoritet av stockholmarna positiva till krav på amortering. Det visar färska siffror från Bjurfors Stockholms senaste bostadsbarometer.

Ett amorteringskrav om att alla bolånetagare som belånar mer än 50 procent av bostadens värde måste amortera gör att många stockholmare kommer att behöva se över sin ekonomi. 34 procent tror sig påverkas av ett amorteringskrav och åldersgruppen 30-39 år är siffran 58 procent.

- Nya på bostadsmarknaden i storstäderna är särskilt sårbara för denna typ av pålagor. Det gör att färre unga kommer att ha råd att köpa en bostad i Stockholms innerstad där priserna är som högst. En genomsnittlig bostadsköpare idag som köper en liten tvåa i Stockholms innerstad för omkring 4 miljoner kr kan komma att tvingas amortera 4 000 kr per månad förutsatt att kontantinsatsen är på 15 procent. Till detta tillkommer räntekostnader och övriga bostadskostnader, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

Dessutom tror stockholmarna att ett krav kommer att få en dämpande effekt på prisutvecklingen och en minskad risk för bostadsbubbla, men också att det kommer att bli svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

- Med stor sannolikhet kommer vi se en minskad rörlighet som en direkt effekt av ett amorteringskrav. Dessutom kommer efterfrågan minska något från höga nivåer vilket kan få en dämpande effekt på prisutvecklingen, säger Pontus Kopparberg, vd på Bjurfors Stockholm.

Läs hela nyheten i Bjurfors pressrum på MyNewsdesk!