Hoppa till innehåll

Tjugotalscharm på eftertraktad adress

Professorsstaden, Lund

Olshögsvägen 6

Utgångspris:
22 000 000 kr
Nuvarande bud:
19.000.000 kr
Antal rum:
10
Boarea / Biarea:
237 kvm / 126 kvm*
Tomtarea:
970 kvm
Byggår:
1925

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Tjugotalscharm på eftertraktad adress

Bjurfors Beyond presenterar en vacker villa från 1925 med omsorgsfullt bevarade detaljer, generös boyta och trädgårdsprakt i Professorsstaden.

Beskrivning

I varma toner av rött och blått reser sig den vackra villan mot Botaniska trädgårdens gröna dräkt. Arkitekturen är typisk för tjugotalsklassicismens storslagna elegans med putsad fasad, högt mansardtak, spröjsade fönsterbågar, trappad gesims och central frontespis. Ett stiluttryck som är lika väl representerat interiört genom mängder av dekorativa detaljer och gedigna material från byggåret. Villan stoltserar med tio rum, fördelade över 237 kvm i tre plan samt ytterligare 137 kvm, vilket ger gott om utrymme för både sociala och privata stunder.

Det var Fru Gerda Böös som lät uppföra villan efter ritningarna av arkitekt Alfred Persson. Ett rymligt hem som år 1940 kompletterades med en tillbyggnad mot den lummiga trädgårdssidan. Denna, något mer funktionalistiska del, erbjuder ett rikt ljusinsläpp genom såväl burspråk som perspektivfönster åt två väderstreck. Ytan ovanpå har nyttjats väl i form av en njutbar takterrass med många soltimmar. Husets två våningsplan har fullhöjd, liksom en del av det tredje som är en del av den inredda vindsplanet. Ursprungliga och tidstypiska detaljer från byggåret såsom platsbyggda snickerier, spegeldörrar, dekorativa fönster, plankgolv och beslag är återkommande inslag som bidrar till hemmets charm. Utan att ge avkall på karaktären har villan varsamt renoverats och moderniserats under åren. Ägarna har bland annat installerat jordvärme och elbilsladdare, bytt tak och uppdaterat dräneringen runt huset.

Minst lika njutbart är det att vistas utomhus i den privata trädgården som är av tydlig parkkaraktär och ramas in av rik grönska från resliga fruktträd, solida buskar, häckar och blomsterrabatter. Stenläggningar, altandäck och öppna gräsytor erbjuder många sköna platser att koppla av på i både sol och skugga. Att Professorsstaden dragningskraft aldrig tycks avta är fullt förståeligt. Här bor ni mitt i ett villakvarter fullt av arkitektoniska pärlor, tätt inpå storstadens puls med allt vad det innebär. Botaniska trädgården är som en grönskande port däremellan och skänker såväl ro som skönhet. På bekvämt promenadavstånd nås en uppsjö av restauranger, kultur, kaféer, handel och inte minst; populära Tunaskolan.

Interiör

VÄLKOMMEN
Villan på Olshögsvägen 6 är utan tvekan ett blickfång från gatan med sina vackra färger och ursprungsdetaljer som pryder fasaden. Den duvblåa entrédörren nås ett par trappsteg upp och är centralt placerad under frontespisen som skjuter upp i en spets med en rad av småspröjsade glaspartier och ett lunettfönster. Till vänster om huset finns en rymlig uppfart med carport och elbilsladdare.

ENTRÉPLAN
HALL & GÄST-WC
Ni välkomnas in i ett vindfång med utrymme för ytterplagg som i sin tur öppnar upp till en inre möblerbar hall där stengolvet övergår till fiskbensparkett. Väggarna är strukna i vitt och gult. Till vänster från hallen finns ett gäst-wc i grått och vitt med ett charmigt fönster med korslagda spröjs, handfat och wc.

KÖK & TVÄTTRUM
Till vänster om hallen nås den forna jungfrukammaren som nu fungerar som ett praktisk tvättrum där tvättmaskin och torktumlare döljs bakom en gardin. Här finns även arbetsytor och gott om förvaring för tvätt och städutrustning. På golvet ligger björkparkett och väggarna är vitmålade. Parketten löper vidare in till köket som går i klassisk still med vita profilerade luckor, skålhandtag, rustika kakelplattor på vägg och bänkskiva i al och granit. Gott om ljus strömmar in genom ett stort fönsterparti med utsikt mot entrésidan och parken. Centralt i rummet finns en luftig yta för en matplats för sex personer. Via köket och matsalen finns en bevarad serveringsgång med platsbyggd skåpinredning i vitt som rymmer gott om porslin.

MATSAL, SÄLLSKAPSRUM & BIBLIOTEK
Den tillbyggda matsalen från 1940 vetter mot trädgårdssidan och är tidstypisk elegant i sitt utförande. Listverk pryder taket, väggarna är strukna i en ockragul ton och golvet bär fiskbensparkett. Rikligt av ljus flödar fritt genom ett stort främre burspråk och rader av perspektivfönster med elementskydd av rotting undertill. Här finns även en altandörr som leder ut till en härlig uteplats med trätrall. Genom vackra profilerade pardörrar kommer ni vidare in till sällskapsrummet som också pryds av fiskbensparkett. Rummets volym och känsla är storslagen med ljusinsläpp från två håll, generös takhöjd och den öppna spisen som ramas in av bokhyllor. Det tredje sällskapsrummet; biblioteket, används som ett mysigt allrum med soffor för tevekvällarna. Rummet nås även från den inre hallen.

ÖVRE PLAN
HALL, GÄST-WC 2 & TERRASS
Den svängda trappan tar er vidare upp mot plan två där ni först landar på en trappavsats med tre vackra spröjsade originalfönster som vetter mot Botaniska trädgården. Här, bakom en tidstypisk spegeldörr finns även ett charmigt gäst-wc med skogsgröna väggar, svart mosaikklinker på golv samt tidstroget porslin. Några trappsteg upp kommer ni till den övre hall där fiskbensparkett och en generös takhöjd välkomnar. Hallen har gott om möblerbara ytor och ansluter till den njutbara takterrassen som byggts ovanpå den tillbyggda matsalen. En fridfull och solrik uteplats med fri utsikt över trädkronor och hustak. Terrassens mönstrade klinkergolv i grått ramas in av en stenmur och smidesräcke.

BADRUM 1 & 2
Direkt till vänster finns ett mindre badrum som är utrustat med wc, handfat och dusch. Ett större badrum finns intill och är inrett i grått och vitt samt dubbla handfat, bubbelbad, dusch, ekkommod med bänkskiva i svart granit och elburen golvvärme.

SOVRUM 1-4
Till vänster ligger två sovrum med fönster mot norr som är idealiska som barnrum eller gästrum. Båda med förvaring i klädkammare och garderob, ekparkett och ljust målade väggar. På andra sidan hallen ligger master bedroom med två stora vackra fönster mot söder och förvaring i hel garderobsvägg samt ett mindre förvaringsutrymme. Här finns luftkonditionering installerat för att ge svalka till varma sommardagar. På golvet ligger ekparkett och väggarna är målade i en beige ton. Bredvid detta rum finns ytterligare ett lite mindre sovrum som passar utmärkt som hemmakontor. Även här återkommer ekparketten och väggarna är vitmålade.

PLAN TRE
HALL & GÄST-WC
Bakom en spegeldörr med solgula väggar i hallen nås en vitmålad trätrappa som leder upp till det delvis inredda vindsplanet. Även denna har en avsats halvvägs upp med charmiga fönsterpartier mot grönskan. I hallen på detta plan möts ni av vitmålat brädgolv och ett gäst-wc med toalett, handfat och ett bänkskåp.
Rakt fram finns ett vindsutrymme, perfekt för ytterligare förvaring.

SOVRUM 5-6
Vid de två gavlarna två vackra rum med fantastisk utsikt över Professorsstaden genom vackra spröjsade fönster. Båda rummen har vitmålat brädgolv, vindsgarderob och målade väggar. Det ena rummet är sandfärgat och det andra rött.

KÄLLARPLAN
Husets källare nås antingen via en dörr på sidan av huset eller en nedgång från köket och erbjuder fantastiska förvaringsutrymmen, bland annat en vinkällare.

Ansvarig mäklare

Budgivningshistorik Den här budgivningen använder identifierad budgivning via BankID, här kan du läsa mer om vad det innebär
Bud Budgivare Datum Tid
19.000.000 kr Budgivare 1 2024-04-11 14:58

Kontakta mäklaren för mer information gällande budgivningen.

Kontakta mäklare

Läs mer om budgivning

Film

Bostadsfilm

Bilder

  • Säljarens egna sommarbild. Olshögsvägen 6 - Bjurfors
    Säljarens egna sommarbild
  • Säljarens egna sommarbild. Olshögsvägen 6 - Bjurfors
    Säljarens egna sommarbild
  • Säljarens egna sommarbild. Olshögsvägen 6 - Bjurfors
    Säljarens egna sommarbild

Planritning

Planlösning
Planlösning
Planlösning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Östervång 12

Ombyggnad, Renoveringar

Se bifogad fil för sammanställning av renoveringar

Tomt

Mycket trevlig trädgårdstomt med stor gräsmatta, häckar, mur, bärbuskar, fruktträd och staket. Bl.a. finns här äppelträd, lavendel, rosor, syren m.m.
Robotgräsklippare finns.

Planbestämmelser

Ändring Av Detaljplan (2004-06-23) Tomtindelning (1933-01-16) Stadsplan (1931-04-24)

Ekonomi

Taxeringsvärde
9 403 000 kr
Byggnadsvärde
4 403 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 ½ plan med källare
Byggår
1925*
Fasad
Puts
Grund
Källargrund samt krypgrund under utbyggnad
Stomme
Tegel
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Berg/jordvärme och elpatron. Panna från Thermia (2018)
Takbeklädnad
Tegelpannor
Ventilation
Självdrag
Fönster
2-glas kopplade fönster och 2-glas isolerfönster.

*Tillbyggt 1940

Larm från Securitas finns installerat. Går att överta för 872 kr/mån.

Lös egendom som ingår i köpet: Bokhyllor i salong, alla jalusier och gardiner, färg som använts i/på huset.

Centraldammsugare finns installerad.

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
D
Energiförbrukning per kvm och år
58
Energideklarationsdatum
2024-03-09

Uteplats/balkong

Skyddad uteplats i söderläge med trätrall med utgång från matsalen.

Stor takterrass över den utbyggda matsalen.

Övriga byggnader/utrymmen

Fristående förråd om ca. 7,5 kvm. Ligger i anslutning till carporten.

TV/bredband

Fiber

Fiber

Parkering

Parkering på uppfart och i carport. Plats för 3 bilar varav en i carport. Möjlighet för laddning av elbil.

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
22 000 000 kr
Rum
10
Antal sovrum
6
Boarea
237 kvm*
Tomtarea
970 kvm
Biarea
126 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
2
Hushållsström
69 828 kr
Försäkring
10 077 kr
Renhållning
5 637 kr
Vatten/Avlopp
4 843 kr
Summa
90 385 kr

I elkostnaden ingår även kostnad för uppvärmning och laddning av elbil.

Pantbrev

Det finns 7 st pantbrev uttagna om sammanlagt 5 630 000 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Länkar

Om Professorsstaden

Att bo i Lund centrum

I Lund kopplas historia och framtid samman i mötet mellan det gamla och det nya. Centrala Lund är en gemytlig kullerstensstad med den lilla stadens charm och samtidigt storstadens hela utbud. I Lunds centrum är det lättare att gå eller cykla än att köra bil vilket bidrar till ett lugnt och skönt tempo i stadskärnan.

Lund avgränsas idag av området där den medeltida muren en gång stod. Lund är en stad med anor och det märks främst i gatunätet som på sina ställen sett likadant ut i århundraden. De små sidogatorna, husen med klätterrosor och vackra detaljer bidrar till stadens unika charm. Södra Esplanaden, Gyllenkroks allé, Svanegatan, Bangatan, Biskopsgatan och Östra Vallgatan ringar in de mest centrala delarna. Här består bebyggelsen framförallt av flerfamiljshus men också av gatuhus. Bakom flera av dessa finns de fantastiskt vackra innergårdar som Lund är känt för.

I öster finns Professorstaden som är ett populärt bostadsområde med sina ståtliga och påkostade villor. Geografiskt begränsas området av Tornavägen i öster, Dalbyvägen i söder, Östra Vallgatan och Biskopsgatan i väster samt Sölvegatan i norr. Här finns även idrottsanläggningen Gerdahallen med ett av Nordens största gym. Området Nöden erbjuder småskalig bebyggelse och mysiga gränder.

Lund är kaféernas stad och runt dess torg umgås man gärna över en kopp kaffe och något gott att äta. Vid Stortorget ligger internationellt uppmärksammade Stadshallen som varje år besöks av studenter från hela världen. Här kan du lyssna till konserter och föreläsningar, delta i seminarier eller besöka spännande utställningar. Saluhallen vid Mårtenstorget är ett stycke kulturhistoria och byggnaden ligger Lundaborna varmt om hjärtat.

Större delen centrum är bilfritt, så inne i Lund cyklar eller går man. Centralstationen är en viktig pulsåder för stadskärnan, då många av Lunds invånare pendlar via tåg eller buss. Staden Lund präglas av grönområden och förutom Lundagård är till exempel Botaniska Trädgården och Stadsparken populära platser för avkoppling och rekreation.

I Lund finns mycket att upptäcka för den arkitekturintresserade. Lunds Domkyrka som invigdes i mitten av 1100-talet är den förnämsta romanska domen i Norden. Nordost om Domkyrkan ligger Kulturkvadranten som härstammar från 900-talets slut och är ett av Lunds bäst bevarade medeltida områden. Här ligger flera av universitetets institutioner samt friluftsmuseet Kulturen.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Lunds centrum? Kontakta våra mäklare i Lund! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Olshögsvägen 6

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND
}