Hoppa till innehåll
Fridfull natur och ett rikt djurliv är en del av vardagen här. Sövdeborgsvägen 15 - Bjurfors

Kulturhistoriskt hem i naturskönt landskap med fri sjöutsikt

Sövde, Sjöbo

Sövdeborgsvägen 15

Utgångspris:
13 700 000 kr
Antal rum:
10
Boarea / Biarea:
348 kvm / 225 kvm*
Tomtarea:
4 760 kvm
Byggår:
1931

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Kulturhistoriskt hem i naturskönt landskap med fri sjöutsikt

Bjurfors Beyond Bjurfors Beyond presenterar Sövdenäs, en vackert bevarad prästgård mitt i ett naturparadis vid Sövdesjön.

Beskrivning

Här, mellan Malmö och Österlen, vid Sövdesjöns strand ståtar Sövdenäs i all sin prakt. Redan på väg upp för backen mot Sövde kyrka så anar du byggnadens herrgårdsliknande skönhet när du ser det tegelröda taket som en skyddande hand över de vitkalkade väggarna.

Frukostbordet står dukat på verandan mellan solkyssta murar. Dofter av nyklippt gräs och friskt bladverk samlar sig i luften. En havsörn glider graciöst mellan lätta moln medan gladorna flyger likt drakar längs den öppna grönskan. Det kulturskyddade Sövdenäs är som tagen ur en klassisk saga med sin majestätiska utsikt över sjön. Här är allt precis som det ska vara. Traditionellt, anrikt och slående vackert från början till slut.

Den vitkalkade byggnaden med småspröjsat fönsterglas, snickerier i duvblått, koppardetaljer och rött tegeltak lyser upp likt en pärla strax bakom backkrönet mot Sövde kyrka. Byggnaden som ursprungligen uppfördes som en prästgård 1931 ritades av arkitekten Arnold Salomon-Sörensen och bär tydliga influenser från nationalromantiken och smälter fint in i miljön. En anda som återspeglas även interiört. Tendenser av det elegant avskalade 1930-talet som så sakta började ta form vid denna tid gör sig också påmint, liksom en antydan till Carl Larsson med hantverkssnickerier och stor detaljrikedom. Rummen på de två våningsplanen är sammanlagt tio, samtliga generöst tilltagna och med mängder av inslag från byggåret. Här syns tidstypiska attribut såsom fiskbensparkett, spegeldörrar, takstuckaturer, krönlister, franska altandörrar, bröstpanel, eldstad och mjukt rundade dörrvalv. Väggarna bär tapeter i tidlösa motiv i nyanser av ockra, beige och blått som bidrar till den storslagna stämningen som råder här. Planlösningen i entréplan följer byggåret med tre magnifika salonger som sträcker ut sig i fil med fönsterrader mot sjön, varav den mellersta har dubbla fönsterdörrar till en klassisk veranda som löper längs med större delen av långsidan. Mot entrésidan, i anslutning till matsalen välkomnar köket på ena gaveln. På husets andra gavel finns en entré till en liten lägenhet som kan användas som fristående bostad. Här finns ett litet kök, stort sovrum och badrum med tvättmöjligheter. En trappa upp är det åter en andlös utsikt över sjö och trädkronor som möter från såväl balkongen som de två sovrummen som är placerade mot denna sida. Ytterligare tre sovrum, badrum, tvättrum finns på detta plan.

Sövde är en liten by men upplevelserna är överraskande många. Få byar av denna storlek kan skryta om en så fängslande natur, historia och mötesplatser. Under årets varma månader är den centralt belägna badstranden en given magnet, liksom den sommaröppna kiosken som även arrangerar mindre musikevenemang.
Byns amfiteater är vida känd för sina arrangemang där populära artister uppträder under sommarmånaderna. Andra inslag är Bastubåten som erbjuder bastubad både vid brygga och ute till sjöss. Från samma förtöjningsplats vid Sövdebadet finns kanotuthyrning. I hamnen kan sportfiskaren förse sig med fiskekort och hyra en båt i jakt efter en storgädda eller abborre till middagen. För mer fart och utmaningar finns närliggande Äventyrscampen som bland annat har en höghöjdsbana, femkamp och olika varianter på golf. Året runt lockar vackra vandringsleder genom naturreservat, ängsmarker och skog.

Interiör

VÄLKOMMEN
Utöver sin fantastiska natur finns det en hel del att finna i historieböckerna om Sövde som har sitt ursprung från 1100-talet. Spår från denna tid då ärkebiskopen Absalon härjade finns fortfarande att finna genom rester från hans borg Sighosta, som plundrades och brändes ner under 1300-talet av bönder i trakten och aldrig återuppfördes. Även byastenen som åldermannen samlade byborna vid runt denna tid står kvar, liksom flera vackra korsvirkeshus med vasstak från 1800-talet som radar upp sig längs bygatan. Sövdenäs är centralt belägen i byn invid Sövde kyrka och byggdes 1931 för att ersätta den gamla prästgården från 1791 som numera står som bygdegård i Degeberga. Trots att Sövde är en fridfullt belägen liten by finns mycket inom nära räckhåll. Sövde är sammanlänkad med Blentarp där det finns affär, förskola, skola och bibliotek. En cykelväg gör att man tryggt kan cykla de 4 km mellan byarna.

ENTRÉPLAN
HALL & GÄST-WC
En singelbelagd infart leder in till gårdsplanen i norr, där ett magnoliaträd välkomnar er till den vitkalkade huskroppen med en pampig frontespis och kopparbeklädd homeja. Fönster, liksom dörrsnickerier är varsamt bevarat med sitt ursprungliga uttryck med spröjsade bågar och profiler. Entrén till huset nås via en tidstypisk pardörr med detaljrika profileringar och överljus.

Direkt innanför finns tamburen med ett glaserat klinkergolv i Höganäskeramik från 1930-talet som ramas in av bröstpanelklädda väggar. En glasad spegeldörr leder vidare in till en större hall med rutmönstrad ekparkett där en ståtlig trappa leder upp till övre plan. I hallen finns stilfullt välvda öppningar med dekorativa krönlister och takstuckatur. Till höger kommer ni vidare in mot en mindre hall som ansluter till ett helkaklat gäst-wc på ena sidan och ett klädutrymme på den andra.

KÖK MED MATPLATS
Köket är inbjudande och trivsamt inrett med klassiskt profilerade luckor i vaniljvitt, bänkskiva av trä och himmelsblå målade väggar som matchas upp av kaklade väggytor i samma toner. Rummet har generöst ljusflöde från spröjsade fönster och bra rymd för ett centralt matbord. Bakom vackra spegeldörrar nås en utgång till gaveln men också till två skafferier.

TRE SÄLLSKAPSRUM I FIL
Med flera fönster som vetter mot sjön i söder öppnar sig husets tre salonger som sträcker ut sig i fil med genomgående fiskbensparkett. På gaveln mot öster ligger det charmerande biblioteket vars väggar är strukna i en varm ockraton och taket pryds av stuckaturer i tidstypiska geometriska mönster. Via spegelpardörrar nås den mellersta, och kanske mest imposanta salongen som är utsmyckad med en murad eldstad med dekorativ festong, takrosett och franska altandörrar som leder ut till verandan som för tankarna till ett slott. Här avnjuts allt från långa helgfrukostar till stämningsfulla kvällar med rak utsikt över sjön. Till vanligheterna hör det inte bara till att man får ta del av det rika fågellivet utan även fridfullt betande rådjur på kvällstid. Den tredje salongen mot gaveln i väster är inredd som matsal och har dekorativa synliga takbjälkar. Rummets volym är generös och gör det möjligt att förverkliga drömmen om de riktigt stora middagsbjudningarna.

GÄSTLAGENHET; SOVRUM 1, KÖK 2 & BADRUM 1
Till vänster om hallen finns en liten lägenhet inredd med sovrum, kök och badrum. Utmärkt som gästlägenhet eller generationsboende. Sovrummet är ljust och vackert inrett med blåmönstrade tapetserade väggar, takstuckatur och har en djup fönsternisch mot norr. I anslutning till rummet finns ett mindre kök med inredning i vitt, trä och en kaklad vägg med mönster i blått och vitt. Badrummet är inrett med wc, handfat, dusch samt tvättmaskin och torktumlare. Här finns en egen ingång från gaveln i öster och en hall med bröstpanel, tapetserade väggar och klinkergolv.

ÖVRE PLAN
TRAPPHUS & ÖVRE HALL
Trappan är unikt utformad med en trappavsats med fönster och smidesdetalj mot norr. Gyllene Morristapeter och det kupolformade taket ger trapporna upp mot det övre planet en vacker inramning. Väl uppe i hallen fortsätter de tapetserade väggarna som är inramade av listverk. I taket finns fönsterkupoler upp mot vinden vilka ger stämningsfullt sken.

SOVRUM 2–3
Via en inre hall med klädkammare och nisch med ovanljus från ytterligare en fönsterkupol nås de första två sovrummen som är placerade på den västra gaveln. Spegeldörrarna och dess foder här är strukna i en grå ton som utgör en fin kontrast till den vackert mönstrade tapeten. Båda sovrummen har fint ljusinsläpp från stora fönsterpartier och gedigna brädgolv.

SOVRUM 4–5
Via en lång korridor i motsatt riktning från hallen nås ytterligare två sovrum som är placerade mot sjön i söder. Det första huvudsovrummet har en fantastiskt rymd, takrosett, listverk, fönster och franska fönsterdörrar som leder ut till en vidsträckt balkong med smidesräcke. Känslan när dörrarna öppnas mot en storslagen vy över sjö och grönska är i det närmaste magisk. Väggarna i rummet går i en ockragul ton och på golvet ligger parkett. Sovrummet bredvid har samma vackra sjöutsikt och färgton på väggarna samt takrosett och profilerade lister. Mellan de båda sovrummen finns en dörr.

BADRUM 2 & TVÄTTSTUGA
Via korridoren, mitt över huvudsovrummet finns våningsplanets badrum som är elegant inrett med kakel och klinker i vitt med dekorativt mönstrade kakellister. Badkaret är placerat under homejan i norr som har ett dekorativt blyinfattat halvmånefönster som ger ett stämningsfullt sken. I anslutning till badrummet finns även ett tvättstuga.

GAVELRUM & VIND
Vid korridorens slut nås ytterligare en inre hall med praktiskt förvaringsutrymme samt ett rum på gaveln som i dagsläget endast används som förvaring men som kan bli ytterligare ett sovrum alternativt ett arbetsrum. Härifrån nås även vindstrappan.

KÄLLARE
Källaren med två meters takhöjd löper längs hela byggnadens sträckning.
Från den lilla serveringsgången på entréplan, mellan matsal och kök, leder en stentrappa ner till källaren. Här finns bland annat vinkällare som försluts av en välvd trädörr med järnbeslag där viner till fest och högtider kan förvaras.
En entré på husets västra gavel leder in till den stora källarsalen, med bardisk och öppen spis som bara väntar på att få ta emot släkt och vänner för firande av högtider.

UTEMILJÖ
Trädgården domineras av den parkliknande gräsmattan som sträcker sig uppifrån huset och ner mot sjön.
Här plockar man körsbär från det stora körsbärsträdet eller njuter av tårpilens hängande bladverk som likt florstunna sommarklänningar följer med i vindarnas rörelser.
Krocket, kubb och andra lekar förenar släkt och vänner under stoj och stim medan solen klättrar ner i väster och kastar långa skuggor över gräsplanen.
I blomstersängarna som löper längs husets långsidor växer pioner och palmliljor som en fröjd för ögat och omfattande hostor fungerar som marktäckare på den norra sidan.
Under våren blommar syrenhäck och blåregn och fyller luften med sina intensiva dofter.
Från den uppdukade verandan kan man sitta i timmar och njuta av denna ögonfröjd med den glittrande sjön som en rogivande bakgrund.

Ansvarig mäklare

Bilder

 • Fridfull natur och ett rikt djurliv är en del av vardagen här
 • Sövdenäs - en omsorgsfullt bevarad kulturhistorisk prästgård
 • Drömlik veranda i söderläge för sommarens måltider
 • Sagolik placering i Sövde by intill strandkanten
 • Utsikten är magiskt ostörd över Sövdesjön och trädkronorna som ramar in den
 • En vidsträckt balkong med altandäck i soligt söder nås från andra våningen
 • Rik grönska och vatten omger fastigheten
 • Matsalen på gaveln har en fin volym, ljus från två väderstreck och synliga bjälkar i tak
 • Stämningsfullt och elegant
 • Tidstypiska skjutdörrar separerar matsal och sällskapsrum som ligger i fil med biblioteket
 • I sälllskapsrummet finns en dekorativ murad eldstad och altandörrar till verandan
 • Stämningsfullt bibliotek med fönster åt både öster och söder
 • Trivsamt kök med bra rymd och klassisk interiör
 • Fönster mot norr
 • Vy mot kök i inre hall med vackert elementskydd
 • Genomgående ljus genom hela huset
 • Välkommen in
 • Storhall med ståtlig trappa till övre plan och vindfång med bröstpanel och glaserat stengolv
 • Det andra köket med matplats i gästavdelningen som även har egen entréhall och badrum med tvättfacil
 • En separat entré leder in till en gästavdelning eller lägenhet med sovrum, kök och badrum
 • Sovrummet med utsikt mot entréhallen
 • Fin entréhall till gästavdelning med utsikt mot köket
 • Badrummet i gästavdelningen erbjuder allt som behövs för ett komplett boende
 • Vackra detaljer från förr i huvudsovrummet
 • Slottslik öppning mot balkongen från huvudsovrummet
 • Även detta sovrum är placerat mot sjön i söder
 • Magnifika dekorationer vid öppningen till ett av sovrummen i den östra gaveln
 • Ljusinsläpp från vinden ovan i övre hallen
 • Mitt över sovrummen finns ett badrum där badkaret är inhyst under homejan med blyinfattat fönster
 • Vackra krönlister pryder flera av rummen
 • En klassisk singelbelagd gårdsplan med flaggstång leder fram till husets entré
 • Pampig fastighet med Sövdesjön som kuliss
 • Praktfullt
 • Vacker detalj
 • Fastighetskarta

Planritning

Planlösning

Entréplan

Planlösning

Ovanvåning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Sövde 1:149

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
13 700 000 kr
Rum
10
Boarea
348 kvm*
Tomtarea
4 760 kvm
Biarea
225 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggår
1931

Besiktning

Besiktigad
Nej

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Planbestämmelser

Detaljplan (2009-06-03)

Ekonomi

Taxeringsvärde
3 015 000 kr
Byggnadsvärde
2 381 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
E
Energideklarationsdatum
2024-03-05

Övrigt

Fastigheten säljes med friskrivningsklausul.

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VISNING
Spekulant som vill ha visning ska innan visning kunna uppge namn på samtliga visningsdelatagare.

Tillträde

Enligt överenskommelse

Länkar

Om Sjöbo

Att bo i Sjöbo

I mitten av södra Skåne, i den skånska myllan, hittar vi det natursköna Sjöbo. Här finns unika möjligheter att bo och arbeta nära naturen och ändå ha behagliga avstånd till både Lund och Malmö.

Sjöbo har varit en boplats i tusentals år och som bevis på detta finns bevarade stensättningar, slott och andra minnesmärken som påminner om våra förfäders liv. Allt inramat av jordbruksbygd, bok- och lövskogar samt vackra sjöar.

Snöra på dig vandringskängorna, släng på dig ryggsäcken och ge dig ut bland strövområden, lummig lövskog, torra sandmarker, sjöar och slingrande vattendrag, jordbrukslandskap och naturbetesmarker. Genom kommunen slingrar sig nämligen drygt sextio kilometer vandringsled i fantastiska miljöer.

I Sjöbo finns något för alla och kommunen har ett stort blomstrande utbud av fritids- och kulturaktiviteter med hundratals föreningar och intresseorganisationer. Fotboll, konst, friidrott, bio, ridning, bibliotek, vandring, hantverk, bad, handboll, musik och kulturhistoria är några av de aktiviteter du kan roa dig med.

Serviceutbudet består bland annat av stora matvarubutiker med brett sortiment, restauranger och trevliga caféer. Allt inom räckhåll.

Kommunikationerna från Sjöbo är även mycket bra och du tar dig snabbt och lätt till närliggande Sturups flygplats, Malmö, Lund och Ystad.

Familjära Blentarp är en av kommunens större orter och är beläget bara 15 minuters bilfärd från Sjöbo och 30 minuter från Lunds stadskärna. Här finns skolor, förskolor och ett serviceombud med närlivsbutik, bageri och bibliotek. På cykel tar du dig enkelt ner till Sövdesjön för att bada, fiska eller bara njuta av den rogivande naturen.

I populära Lövestad arrangeras marknader och festivaler, men man kan även vandra i lugna vackra naturreservat, som exempelvis Lövestads rullstensåsar. Eller varför inte ta ett dopp på det fina utomhusbadet Östra Färsbadet. Här finns också smidiga bussförbindelser mellan de närliggande orterna och städerna.

Fritiof Nilsson Piraten skrev ofta om sin hembygd Vollsjö och det kan man förstå när man besöker denna mysiga lilla tätort. Här finns bland annat ett omtyckt museum där man kan få ta del av den kände författarens liv. Förutom förskolor finns även Vollsjö skola som erbjuder undervisning och fritidsomsorg för barn mellan 6–12 år.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Sjöbo? Kontakta Bjurfors mäklare i Ystad! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Sövdeborgsvägen 15

Sövdeborgsvägen 15

27596 Sövdesjön

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Sövdeborgsvägen 15

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND