Hoppa till innehåll

Karaktär och känsla nära hamn och hav

Skanör, Vellinge

Mellangatan 17

Utgångspris:
22 000 000 kr
Antal rum:
11
Boarea / Biarea:
282 kvm / 20 kvm*
Tomtarea:
598 kvm
Byggår:
1885

*Enligt säljarna

Karaktär och känsla nära hamn och hav

Bjurfors Beyond presenterar en renoverad gathusdröm med detaljer som återspeglar svunna tider, en sluten trädgårdsoas och ett gårdshus

Beskrivning

Spröjsade fönsterbågar, handslaget tegel, takbjälkar, målad pärlspont och bröstpaneler. Den vitmålade längan på Skanörs paradallé utgör sinnebilden av ett gathus inifrån och ut. Inte nog med att mycket är bevarat och att havet ligger nära. Den omfattande, men ack så varsamma, renoveringen med tidstrogna snickerier och detaljer har utförts med största möjliga omsorg för att förmedla samma uttryck hela vägen. Samma sak gäller för gårdshuset, som är ett uthyrningsbart gästboende.

Känslan av svunna tider är tydlig så fort ni träder innanför den skogsgröna pardörren där varmt solgula väggpaneler, generös takhöjd, glasade spegeldörrar och ett handslaget tegelgolv välkomnar. I sällskapsrummet fortsätter charmen vidare med takbjälkar, kakelugn, bröstpaneler och fyra vackra fönster på rad mot gatan. Rummet ansluter till matplatsen som har en murad eldstad och är öppen mot köket som har platsbyggd tidstrogen inredning från Åraslöv snickeri av massiv furu och kalkstensbänkar. Den tillbyggda glasverandan intill fungerar som en naturlig förlängning till rummen och har dubbla altandörrar till terrassen med platsbyggda bänkar och utekök. I entréhallen nås en charmigt inredd gäst-wc med botanisk tapet och skogsgrön väggpanel. Till vänster om entrén finns ytterligare en korridor med förvaring och ett anslutande gästrum, tvättrum och utrymme förberett för badrum. Denna avdelning nås även via en separat ingång från gatan och ansluter till garaget. En trappa upp välkomnar tre ljusa sovrum, ett badrum och öppet allrum med härliga tapeter och väggfärger, träpanel och sisalmatta. Gårdshuset, som förr i tiden var kvarterets snickeri, byggdes tidigare än huset. Idag är gårdshuset inrett i samma stil som gathuset och erbjuder tre rum och kök.

De flesta ytor i båda husen renoverades 2021–2022 vilket bland annat innefattade nya ytskikt, renovering och utbyte av flertalet fönster, ny el samt belysning med ”tune-dimring”, utgrävning av grunden som ersatts av en isolerad betongplatta med ingjuten vattenburen golvvärme som styrs från panel i respektive rum på entréplan, indragning av fiber, larm samt installering av värme-och ventilationssystem.
Som ett nytt boende i vacker kostym från förr – bara några minuters promenad från strand och småbåtshamn.

Interiör

Det skiljer bara ett par hundra meter mellan tomten och de öppna strandängarna som så småningom möter mjuk sandstrand, färgglada badhytter och skummande vågor. Under årets varma månader sjuder det av liv nere vid hamnen med fullsatta uteserveringar, handel och båtbestyr. Närheten till allt detta är lika hänförande som lugnet som råder hemma på den skyddade tomten.
Mellangatan är placerad mitt i Skanörs hjärta och kännetecknas för sin grönskande allé, blomstrande stockrosor och pittoreska gathusbebyggelse. Huset på nummer 17 byggdes 1885 och har en vidsträckt huskropp mot gatan med vitputsad tegelfasad och spröjsade fönster samt dörrar i skogsgrönt. På baksidan öppnar sig en skön och härligt uppvuxen trädgårdsoas i soligt västerläge. Lite längre in i denna finns gårdshuset som också har en avskild grönskande plätt med uteplats framför sig.

ENTRÉPLAN
HALL
Det handslagna tegelgolvet från Spanien, inköpt på byggnadsvårdsbutiken Qvesarum har sin början i hallen och fortsätter vidare i alla rum på entréplan. Väggarna som omsluter golvet är av smalspårig panel och strukna i en härligt solgul ton och döljer praktiskt inbyggd förvaring och ett gäst-wc. Det sistnämnda är fint inrett med skogsgrön panel halva vägen upp och övre delen med en botanisk tapet, handfat och wc i tidstrogen stil.

SÄLLSKAPSRUM & MATPLATS
Genom vackra spegeldörrar med glaspartier till höger välkomnar sällskapsrummet som har en generös takhöjd om hela 2,85 meter och ett rikt ljusinsläpp från fyra fönsterpartier utåt allén. Ytterligare ljus flödar in från matplatsen och verandan som har fönster mot trädgårdsgrönskan. Väggarna i rummet är strukna i en harmonisk grågrön ton som utgör en fin kontrast till de vita bröstpanelerna. Längs taket löper vitmålad träpanel och synliga bjälkar. Rummets smycke är den bevarade kakelugnen som är renoverad och välfungerande. I direkt anslutning öppnar matplatsen upp sig som rymmer många middagsgäster och har en murad öppen spis som är nyuppförd i tidsenlig stil.

GLASVERANDA & KÖK
Glasverandan som skjuter ut mot trädgården från matplatsen är en nyare tillbyggnad som är helt inramad av glas, med dubbla fönsterdörrar mot terrassen. En fin förlängning av husets sällskapsytor med kontakt till såväl kök som utemiljö. Det u-formade köket som är delvist öppet mot matplatsen utstrålar hantverk och harmoni, med sina tidstrogna snickerier av massivt trä som går i en pärlgrå ton med beslag och detaljer av borstad mässing. Den mjukt rundade köksön med bordplats är belagd med tysk kalksten, liksom den andra arbetsbänken och väggpartiet ovan. Maskinerna är harmoniskt dolda i interiören, bortsett från den gedigna spisen som för tankarna till äldre vedugnsspisar. I anslutning till köket finns även ett rymligt skafferi.

GÄSTRUM/SOVRUM 1 & TVÄTTRUM
Till vänster om huvudentrén nås ytterligare en korridor med praktiskt förvaring i skåp längs med hela ena väggen. Här finns även en dörr till garaget. Vid korridorens slut når man ett rymligt tvättrum och ett sovrum som är idealiskt för gäster. Sovrummet är rymligt och ljust, med fönsterdörrar mot trädgården och en fin inramning av väggpaneler i blå toner. Mellan sovrummet och tvättrummet finns ett utrymme som är förberett för att inreda som badrum, vilket gör att man kan få en komplett gästavdelning här.

ÖVRE PLAN
ALLRUM
Bakom köket finns trappan som är klädd med sisalmatta och stänger i ek. Ett par trappsteg upp finns en avsats med en välvt fönster med djup fönsternisch mot terrassen. Väl uppe välkomnar ett öppet allrum, som även det är beklätt med sisalmatta. Tak och delar av väggarna bär vitmålad träpanel. En självklar hörna för soffan finns vid en djup fönsterkupa med vackert ljusinsläpp och utsikt mot trädgården.

BADRUM
I anslutning till allrummet finns ett rymligt lite äldre badrum utrustat med ett vägghängt wc, tvättställ och dusch.

SOVRUM 2–4
Det stora sovrummet breder ut sig i den ena gaveln och har fönsterkupor åt både gatan och trädgården. Fönsternischen mot grönskan har fönsterdörrar, vilket gör det möjligt att installera en fransk balkong. Väggarna och den inbyggda förvaringen är klädda med en tapet i turkosblått med botaniskt motiv. Vid den andra gaveln finns ytterligare två charmiga sovrum bredvid varandra som har vitmålad träpanel, snedtak och fönsterkupor.

UTEMILJÖ
Tomten om 598 kvm är helt privat och vackert uppvuxen med fruktträd, gräsytor, häckar och blomsterrabatter. Läget i sydväst bjuder på många soltimmar, inte minst om eftermiddagarna och kvällarna under sommaren när det spenderas mycket tid ute. I direkt anslutning till husets sällskapsytor finns en upphöjd terrass med vackert tegel på marken. Här finns en fin uteplats med murade och vitputsade platsbyggda bänkar. En trappa ner finns ett utekök som även det är murat på plats med flera förvaringshyllor och grillplats. Ytterligare en stenlagd yta finns framför verandan i anslutning till de äldre förrådsbyggnaderna av tegel. Resterande ytor är till största del gräsmatta för avkoppling och lek. Gårdshuset är placerat en bit ner i trädgården, vilket gör det idealiskt vid uthyrning.

GÅRDSHUS
Gårdshuset nås via groventrén och korridoren via ett digitalt lås, vilket gör det enkelt att styra åtkomst. De nuvarande ägarna hyr i dagsläget ut det framgångsrikt via Airbnb. Liksom huvudhuset har gårdshuset en charmig karaktär från förr, men har genomgått en omfattande renovering vilket ger en hög boendestandard för gäster. Huset erbjuder tre rum och kök varav entréplanet har ett luftigt allrum som kombinerar kök och vardagsrum, ett badrum, sovrum och ett sovloft en trappa upp. Allrummet har charmiga inslag såsom friliggande takbjälkar, takhöjd upp till nock, handslaget tegelgolv, målade väggpaneler och vackra spröjsade fönster. Det helkaklade badrummet nås via sovrummet, som även det är luftigt och har fint tegelgolv. En trätrappa från allrummet leder upp till ett mysigt sovloft där det ryms en fin sovplats för två. Från gårdshuset nås en insynsskyddad uteplats och trädgårdsplätt som är avskild från den stora trädgården och upplevs privat.

Ansvarig mäklare

Budgivning pågår

Kontakta mäklaren för mer information gällande budgivningen.

Kontakta mäklare

Läs mer om budgivning

Anmäl dig till visning

Bokad visning.

Jag vill anmäla mig

Bilder

  • Exteriörbild. Mellangatan 17 - Bjurfors
  • Fastighetskarta. Mellangatan 17 - Bjurfors
    Fastighetskarta

Planritning

Planlösning
Planlösning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Skanör 29:3

Ombyggnad, Renoveringar

Boyta i gathus och gårdshus är renoverade 2021-2022.

Nya ytskikt.

Hela bottenvåningen på både gathus och gårdshus är urgrävda och ny isolerad betongsula med ingjuten vattenburen golvvärme som styrs från panel i respektive rum. Alla golven är lagda med handslaget golvtegel från Spanien (Qvesarum).

Helt nybyggd glasveranda ut mot trädgård.

Delvis nya fönster (Kronfönster 2022), vissa är renoverade och några är orenoverade.

Nytt kök från Åraslöv snickeri i massivt furu, bänkskivor i tysk kalksten Jura Gelb.

All el utbytt.

Ny belysning i hela huset med infällda spotlights/spotskenor med ”tune-dimring”, dvs varmare ljustemperatur vid lägre ljusstyrka. 2021 Hidealite G3 Comfort Tune + Focus Track Micro Tune.

Uppvärmning med ny panna från Luft-vattenpump Nibe F2120 (2021).Vattenburen golvvärme i bottenvåningen (golvvärmeslingor och fördelarskåp från LK 2021) samt vattenburna radiatorer på ovanvåningen.

Ventilation med FTX-system från
2021, Swegon Casa R5 Smart.
Nytt system i hela huvudhuset med värmeväxlande luftaggregat som återvinner värmen i frånluften till att värma tilluften.

Alla stammar bytta i båda husen.

Förberett för badrum bredvid gästrummet på nedervåningen.

Ny uppmurad öppen spis i matsalsdel.

Fiber indragen i fastigheten och nätverk draget till de flesta rum, även till gårdshuset.

Passage genom huvudbyggnad med digitala lås, så att gårdshusets access kan styras.

Installerat larm från Verisure.

Kök:
Spis: 2021 Falcon Elise 90, 5 plattor, 3 ugnar.
Kylskåp: 2021 Siemens inbyggnads
Frys: 2021 Electrolux bänkfrys
Diskmaskin: 2021 Siemens XL
Fläkt: 2021 Fjäråskåpan Emir

Tvättstuga:
Tvättmaskin: 2021 LG
Torktumlare: 2021 LG
Kyl/Frys: 2018 LG

Alla nya blandare/duschset/wc-tillbehör: 2021 Tapwell
Handdukstorkar: 2021 Nordhem

Gårdshus:
Spis, kyl/frys, fläkt, diskmaskin från 2005
2023 Tvätt/tork kombimaskin Cylinda

Huvudbyggnad gathus från 1885. Utbyggt med nytt garage ca 1995, och då sammanbyggt med grannhuset. Totalt ca 215 kvm boyta (8 RoK varav 4 sovrum) + 20 kvm garage enligt uppgifter från säljarna.
Enligt fastighetstaxering uppgår boyta till 110 kvm och boyta till 40 kvm.

Gårdshus från mitten/slutet av 1800-talet. Totalt 67 kvm (3 RoK varav 1 sorum+1 sovloft).

Konstruktion Gårdshus:
Betongplatta på mark, tegelstomme, fasaden är putsad tegel, 2-glas
kopplade fönster samt 1-glas fönster, ventilation via självdrag, uppvärmning via luft/vatten och tegelpannor på taket. Se besiktningsprotokoll för mer detaljer.

Vardagsrum med 2,85 m takhöjd vilket är ovanligt högt för området. Övriga nedervåningen 2,70 m.

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan
Byggår
1885
Fasad
Målad tegel samt träpanel
Grund
Platta på mark
Stomme
Tegel samt trästomme i tillbyggnad mot trädgård
Uppvärmning
Luft/vatten värmepump samt kakelugn
Takbeklädnad
Takpannor samt takpapp
Ventilation
FTX
Fönster
2- och 3 glas kopplade och isolerglas

Ägaren har valt att besiktiga huset genom Anticimex för att på bästa sätt göra försäljningen transparent så att du som spekulant skall kunna skapa dig en god bild av fastighetens skick och möjligheter.

Tanken med besiktningen är att man som spekulant skall ges möjligheten att kontakta besiktningsmannen för en genomgång av besiktningsprotokollet innan köp.

Vill man som spekulant genomföra en egen besiktning skall detta ske innan man undertecknar ett köpeavtal.

Uteplats/balkong

Veranda med utekök.

Övriga byggnader/utrymmen

Fullt utrustat gårdshus, förråd samt garage.

Tomt

Trädgårdstomt med sydvästläge.

TV/bredband

Fiber.

Planbestämmelser

Ändring Av Detaljplan (1998-02-04) Stadsplan (1973-12-07) Tomtindelning (1885-10-01) Fornlämning (1 st)

Parkering

Garage samt parkering på gatan.

Ekonomi

Taxeringsvärde
5 878 000 kr
Byggnadsvärde
1 882 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Information

Typ
Kedjehus
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
22 000 000 kr
Rum
11
Antal sovrum
5
Boarea
282 kvm*
Tomtarea
598 kvm
Biarea
20 kvm
Trädgård
Ja

*Enligt säljarna

Besiktning

Besiktigad
Ja

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
4
Värme
52 000 kr
Renhållning
3 500 kr
Vatten/Avlopp
7 600 kr
Summa
63 100 kr
Elförbrukning
24 000 kWh/år

Driftskostnaderna omfattar båda husen.

Driftskostnader och elförbrukning är inhämtade från säljaren och bör endast ses som en uppskattning. Kostnaden kan variera och baseras på förbrukning och avtal.

Pantbrev

Det finns 6 st pantbrev uttagna om sammanlagt 7 556 680 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
E
Energiförbrukning per kvm och år
70
Energideklarationsdatum
2024-04-26

Bostadsbeskrivning

Digital beskrivning

Länkar

Om Skanör

Att bo i Skanör Falsterbo

Området Skanör/Falsterbo erbjuder dig ett härligt varierat liv med många olika aktiviteter. Här hittar du bland annat tio naturreservat, två golfbanor, fantastiska stränder och ett paradis för fågelskådare. Det underbart vackra ljuset från havet och de böljande sanddynerna har inspirerat många kända konstnärer.

Skanör är en ort i Vellinge kommun som idag är i stort sett sammanväxt med tvillingorten Falsterbo. I centrala Skanör finns Bäckatorget och en av de äldsta och vackraste byggnaderna är Rådhuset, som klarat sig undan både bränder och översvämningar. Mitt emot Rådhuset ligger den vackra medeltidskyrkan. Den som vill ha färsk fisk kan handla nyfångade läckerheter av lokala fiskare nere i hamnen. På Skanörs Gästgifvaregård kan du njuta av skånska smaksensationer tillagade av några av Sveriges främsta kockar. Missa inte heller den återuppbyggda och populära Badhytten alldeles bredvid Skanörs hamn där man har låtit sig inspireras av kustnära serveringar från såväl USA som Karibien. Förutom en restaurangdel finns en övervåning med två barer och generöst tilltaget soldäck med vacker utsikt.

Falsterbo upptäcktes som badort kring förra sekelskiftet, men är idag kanske mest känd för den fashionabla och mycket uppskattade Falsterbo Horseshow. Evenemanget lockar varje år hästsportintresserade från när och fjärran. Varje sommar kan den motorintresserade också få sitt när bilutställningen Falsterbo Auto Classic går av stapeln. Här kan du se både klassiska bilar och moderna sportbilar. För golfaren finns den anrika Falsterbo golfklubb som är Sveriges tredje äldsta golfklubb. Här finns landets enda 18- håls linksbana belägen vid Öresund och Östersjön.

Något av det bästa med Skanör och Falsterbo är ändå de fantastiska kilometerlånga stränderna med ljuvligt mjuk vit sand. Stränderna, som brukar kallas för ”Sveriges Riviera”, är mycket uppskattade och välbesökta under vackra sommardagar.

Vid stranden i Falsterbo finns också det anrika Falsterbohus som tidigare tjänade som badhotell och kasino. Numera är det ombyggt till attraktiva och strandnära bostadsrätter.

Måkläppen är en fridlyst halvö med ett rikt djur- och naturliv. Den mellersta delen av kuststräckan kallas Flommen och består av ett för landet unikt lagunlandskap omgivet av strandängar. Området är framför allt känt för det imponerande flyttfågelsträcket under hösten, men du kan även få se både gråsäl och knubbsäl här. Måkläppen är en av de största uppehållsplatserna för säl runt hela Östersjön.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Skanör? Kontakta Bjurfors mäklare i Höllviken! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Mellangatan 17

Mellangatan 17

239 30 Skanör

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Mellangatan 17

Bokad visning.

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND
}