Hoppa till innehåll

Välskött hästgård i sagolikt slättlandskap

Sövestad, Ystad

Årsjövägen 120

Utgångspris:
19 000 000 kr
Antal rum:
9
Boarea / Biarea:
694 kvm / 20 kvm*
Tomtarea:
122 939 kvm
Byggår:
1937

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Välskött hästgård i sagolikt slättlandskap

Bjurfors Beyond presenterar en fridfullt belägen gård med rymligt boningshus, stall, ridhus, ridbana och tre gästlägenheter på idylliska Sydkusten.

Beskrivning

Solen glimmar över ett bildskönt lapptäcke av gyllene rapsfält, bördiga åkermarker och grönskande betesmarker. Söderut väntar glittrande hav, pittoreska hamnar och kontinenten. Norrut öppnar sig ett grönskande och mer kuperat landskap med skog, rikt djurliv och insjöar. Gården i Årsjö har ett vackert läge mitt i den lantliga idyllen, bara en kvarts bilfärd från Ystads stadskärna och närliggande badstränder.

Det är här på Sydkusten som drömmen om ett fridfullt boende på landet med gott om utrymme för såväl gäster som hästar infrias. Gården som uppfördes 1937 och klassas som en säker gård består av ett totalrenoverat och delvis tillbyggt bostadshus, en länga med två lägenheter, ett tidigare hönshus som byggts om till lägenhet, ett stort ridhus och en stallbyggnad med 25 boxar, fyra sadelkammare, spolspilta och andra funktionella utrymmen. På den 12 hektar stora marken finns en ridbana och hagar. Hela gården präglas av en hög standard där löpande renoveringar och underhåll har utförts liksom större investeringar såsom installation av nya fönster, jordvärme och solceller för att skapa ett bekvämt och energisnålt boende. Lägenheterna bidrar ytterligare till intäkter och hålla nere kostnaderna.

Bostadshuset är modernt renoverat men har även flera bevarade inslag från byggåret såsom fiskbensparkett, profilerade listverk, kolonner, välvda dörröppningar och generös takhöjd. Dessa karaktäristiska detaljer förekommer främst i den sociala avdelningen som är väl tilltagen med flera salongslika rum i fil som sträcker sig över hela gaveln. Ett av dessa fyra nyttjas som sovrum och de övriga tre för umgänge. En härligt social atmosfär råder även i köket som är centralt placerat med en charmig matsal i anslutning som har full takhöjd upp till nock och friliggande bjälkar i taket. En nyare tillbyggd del öppnar sig likt en flygel till vänster om köket, med en andra entré från gårdsplanen. Här finns en rymlig hall med gott om förvaring, en tvättstuga och ett arbetsrum som även kan användas som sovrum eller gästrum. En trappa upp finns ett härligt allrum, två ljusa sovrum med anslutande klädkammare samt ett stort badrum med bastu. Längs med hela husets långsida och vidare runt gaveln utanför entréplanets sällskapsavdelning löper ett härligt trädäck med spa-bad och ett uterum.

De tre gästbostäderna är alla fint inredda med mycket karaktär. Två av dem, en fyrarummare och tvårummare fördelat på två plan, finns i samma huslänga och delar på ett stort trädäck. Den tredje är en charmig enrummare med egen altan som inretts i det gamla hönshuset.

En vacker och gedigen hästgård mitt på den skånska slätten, med vackra ridstråk och sceniskt naturlandskap utanför dörren.

Interiör

VÄLKOMMEN
Bara drygt en mil norr om Ystad ligger Årsjö. Ett område som inte bara kännetecknas av sina öppna slätter av sädesfält och bördiga betesmarker. Omgivningarna är även rika på grönska. Knappt 2 km söder om gården ligger anrika Krageholms slott som omges av ett stort naturreservat med sällsynta växter, blandskog och Krageholmsjön. En bit västerut ligger Ystad djurpark. Ytterligare vackra skogsmarker finns norr om gården. Det strategiska läget med närhet till motorvägarna gör det enkelt att ta sig vidare ner mot kusterna söderut eller mot Malmö västerut. Från Kragsholmsvägen viker ni av mot en grusväg som i sin tur leder vidare mot gården och är kantad av hagar och fält. Med ljudet av grus under däcken närmar ni er sakta den traditionella kringbyggda gårdsplanen. Stillheten infinner sig genast när ni kliver ut och luften känns frisk.

BOSTADSHUS ENTRÉPLAN
HALL & BADRUM 1
Bakom en klassisk vinröd dörr träder ni in i bostadshusets huvudentré där en rymlig och ljus hall välkomnar. På golvet ligger ett ljust klinkergolv som fortsätter vidare in i matsalen och köket intill. I anslutning till hallen finns ett nyrenoverat badrum som är stilfullt inrett med kakel och klinker i ljusgrått, wc, svart tvättställskommod och dusch bakom glasdörrar. I hallen finns trappan som leder upp till andra våningen.

MATPLATS & KÖK
Till vänster om hallen öppnar sig en charmig matplats som delvis har takhöjd upp till nock, friliggande bjälkar och träpanel i tak samt många fönsterpartier som ger ett rikt ljusflöde från flera håll. I direkt anslutning till rummet ligger köket som är både rymligt och välutrustat. Inredningen går i en klassisk stil med profilerade vita luckor, bänkskivor av granit och trä. Ovanför väggytorna finns vitt kvadratiskt kakel, lagt i halvförbandssättning. Här är det både enkelt och lustfyllt att laga mat på generösa arbetsytor, en extra stor induktionshäll och en gedigen vedspis.

ALLRUM & SOVRUM 1
Via köket nås det första av ytterligare tre sällskapsrummet; allrummet. Ett härligt ljust rum med generös takhöjd, ljus parkett och dubbla fönsterdörrar som leder ut till en veranda med spa-bad och fri utsikt över slätterna. Till vänster om allrummet finns ett sovrum med vackert plankgolv, härlig rymd och takhöjd samt två fönster mot det öppna landskapet. I rummet finns en skjutdörrsgarderob med spegelglas längs ena väggen.

MATSAL & SÄLLSKAPSRUM
Genom ett vackert valv med välvda partier dekorerade med stuckaturer och kolonner i allrummet kommer ni vidare till matsalen som sträcker ut sig längs hela gaveln med fri utsikt och ljusinsläpp från två håll. Matsalen, liksom sällskapsrummet intill utstrålar svunna tiders charm med fiskbensmönstrad ekparkett, generös takhöjd, profilerade fotlister och dörrfoder. Även dessa rum är sammanlänkande dekorativa valv i originalutförande. I matsalens ena vrå står en gjutjärnskamin som tillför både värme och stämning.

ENTRÉ 2, TVÄTTSTUGA & ARBETSRUM/SOVRUM 2
Till vänster om huvudentré finns husets andra ingång som leder till den nyare tillbyggda flygeln som även nås inifrån huvudentréns hall. Avdelningen är modernt och funktionellt inredd med en stor inre hall som ramas in av träpanel och har ett flertal garderober och skåp. Från denna hall ansluter en fräsch och rymlig tvättstuga och ett rum som idag nyttjas som kontor men också kan passa perfekt som gästrum. En trappa leder ner till en liten källare där värmesystemet styrs.

ÖVRE PLAN
ALLRUM & SOVRUM 3–4
Trappan i entréhallen reser sig smäckert upp mot det övre planet med nätta trappsteg av trä och räcke av stål. Allrummet välkomnar med ett rikt ljusflöde från tre fönster som vetter mot de öppna slätterna på gårdens framsida. Fönsterna är placerade på husets gavel och är klätt med vitmålad liggande träpanel. På golvet ligger en ljus parkett som fortsätter vidare in i sovrummen. Båda rummen ligger i anslutning till allrummet, varav det ena är större och har en stor anslutande klädkammare och fint ljus från tre fönster. Det andra sovrummet har takhöjd upp till nock med synliga takbjälkar, målad träpanel och fransk balkong med vidsträckt utsikt. Även detta rum har en klädkammare.

BADRUM 2
På den andra gaveln bredvid det andra sovrummet finns ett stort badrum, helkaklat i ljusa färger. Här finns en tvättställskommod, en vägghängd wc, dusch och bastu.

GÄSTLÄGENHETER x 3
Två av de totalt tre lägenheterna ryms i samma länga, är i två plan och delar på ett stort trädäck vid entréerna. Den ena av dessa är större och rymmer ett kombinerat kök och allrum, badrum med tvättfaciliteter, tre sovrum och ett stort allrum med friliggande takbjälkar på övre plan. Från det övre planet finns en anslutande takterrass med storslagen utsikt. Kamin finns nere i allrummet. Den andra lägenheten har ett kombinerat kök och allrum med kamin, badrum, gäst-wc, tvättfaciliteter, ett sovrum och ett stort allrum på övre plan med takbjälkar och kamin. Den tredje lägenheten på ett rum och kök är inhyst i det gamla hönshuset och har en mysig anslutande altan. I köket finns en kamin och framtaget tegel vid murstocken. Till denna lägenhet har du ett rymligt trädäck med utsikt över fälten.

STALL, RIDHUS & GARAGE
Fint stall om 1 500 kvm med sammanlagt 25 boxar som alla är godkända, fem sadelkammare, spolspilta med både varmt och kallt vatten samt ett anslutande rum med tvättmaskin och torkrum. Ridhuset har en yta om 68x24 meter med LED-belysning, åskådarplatser och bevattningssystem. Utanför ridhuset finns en bod med wc samt förberett för dusch. Ett garage om 40 kvm nås via gården.

Ansvarig mäklare

Bilder

 • Matplats i anslutning till köket
 • Allrum i vinkel
 • Sovrum entréplan
 • Nyrenoverad badrum på entréplan
 • Allrum ovanvåning
 • Ett av två sovrum på ovanvåningen
 • Sovrum ovanvåningen
 • Sovrum ovanvåning
 • Badrum ovanvåning i bostadshuset
 • Köket i en av lägenheterna (den stora av de två som ligger i samma hus)
 • Ovanvåning från en av lägenheterna
 • Ovanvåning från en av lägenheterna med utgång till takterrass
 • Köket i en av lägenheterna (den mista av de två som ligger i samma hus)
 • Bild från lilla lägenheten i gamla hönshuset
 • Fastighetskarta

Planritning

Planlösning

Planskiss entréplan

Planlösning

Planskiss ovanvåning

Planlösning

Planskiss lägenheter entréplan

Planlösning

Planskiss lägenheter ovanvåning

Planlösning

Planskiss lägenhet

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Årsjö 31:22

Information

Typ
Gård med mark
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
19 000 000 kr
Rum
9
Antal sovrum
4
Boarea
694 kvm*
Tomtarea
122 939 kvm
Biarea
20 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan
Byggår
1937
Fasad
Puts
Grund
Källare, gjutet, torpargrund
Stomme
Tegel, siporex, trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Jordvärme (-23), solceller (-19)
Takbeklädnad
Plåt
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
2-glas

Besiktning

Besiktigad
Nej

Vatten/Avlopp

Enskilt vatten, Enskilt avlopp.

Planbestämmelser

Landskapsbildsskydd (1970-03-05)

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Last: Avtalsservitut Kraftledning, 12-IM4-80/6774.1
Last: Officialnyttjanderätt Tele, 1286-30.2

Förmån: Officialservitut Avlopp, 1286-30.1

TV/bredband

Via fiber (wifi i stall och ridhus)

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Avtalsservitut Kraftledning

Ekonomi

Taxeringsvärde
6 575 000 kr
Byggnadsvärde
5 960 000 kr
Fastställt
2023
Kod
120, Lantbruksenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
25 876 kr

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
8
Sotning
970 kr
Värme
91 835 kr
Försäkring
43 070 kr
Renhållning
5 492 kr
Övrigt
5 376 kr
Summa
146 743 kr
Elförbrukning
60 879 kWh/år

Driftkostnaderna är baserat på alla fyra bostäder, stall och ridhus.
I uppvärmningskostnaden ingår kostnaden för hushållsel.
Övrigt avser slamtömning.
År 2023 producerade solcellerna 66800 kwh.

Energideklaration

Utförd
Ej utförd

Tillträde

Enligt ök.

Pantbrev

Det finns 12 st pantbrev uttagna om sammanlagt 10 850 000 kr

Länkar

Om Sövestad

Att bo i Sövestad

Norr om Ystad hittar vi denna mysiga lilla tätort som bland annat är belägen med en vacker kyrka från 1100-talet. I Sövestad andas du in lugnet och njuter av den vackra naturen runtom. Om du vill lämna bilen hemma finns en nybyggd och fin cykelväg som tar dig in till Ystad på bara 20 minuter.

Här bor du idylliskt mitt i den skånska landsbygden!

Längs med riksväg 13 ligger Sövestad kyrka, en vitputsad 1100-talskyrka i romansk stil. En historisk plats som har blivit lite av en mittpunkt här i byn. Här ligger busshållplatsen med kontinuerliga kommunikationer till de närliggande städerna Ystad och Sjöbo. Med bil tar det ungefär 10 minuter in till Ystad, där man enkelt kan ansluta sig till Pågatågen för vidare pendling om så önskas.

I juni 2019 invigdes den nya cykelvägen som sträcker sig mellan Sövestad och Hedeskoga, vilket i praktiken betyder att du kan cykla hela vägen mellan Sövestad och Ystad centrum på ett säkert sätt. I lagom pendlingstempo cyklar du sträckan på ca 20 minuter.

I familjevänliga Sövestad finns både fritidshem och skola som växer alltmer och idag finns cirka 135 elever fördelade på åk F-6. På Sövestads skola och fritidshem är det alltid nära till motion, lek och lärande utomhus året om.

För den aktive hittar vi Sövestads IF, en ideell idrottsförening som själv sköter och bedriver träning och aktiviteter för pojkar och flickor i åldrarna 3–16 år samt ett herrlag. Klubben brukar bland annat arrangera trevliga sommarfester och loppmarknader.

Sövestad bjuder verkligen in till bedårande naturomgivningar. Även närliggande Krageholmssjön har ett vackert promenadstråk på ca 10 km som tar dig runt hela sjön, där kan du beskåda det rika djur- och växtlivet. Inte långt därifrån ligger även den historiska Krageholms mölla som byggdes redan 1864.

För den som vill lyxa till det med övernattning finns det några bed and breakfast-verksamheter på gårdarna kring just dessa slätter. På perfekt läge med närheten till Ystad och den iögonfallande naturen runtom har detta blivit populärt. Ett av dessa gemytliga ställen är Gårdshotellet som förutom att erbjuda övernattning, rundvandringar och konferens även serverar sitt populära egenrostade kaffe. Närliggande Ystad står för det stora serviceutbud när det kommer till mataffärer, butiker, restauranger och nöjesliv. Men staden erbjuder också ett stort urval av förening- och idrottsliv.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Sövestad? Kontakta Bjurfors mäklare i Ystad! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Årsjövägen 120

Årsjövägen 120

27195 Ystad

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Årsjövägen 120

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND